Multe din aforismele lui Albert Einstein par să fie etern valabile. Unul însă s-a uzat moral fiindcă nici marele savant nu a putut prevedea dezvoltarea tehnologică a civilizației umane. La vremea lui, acum câteva decenii, bomba atomică părea cea mai mare amenințare a păcii. Bombele aruncate asupra Japoniei demonstraseră că aceste arme noi pot duce la distrugerea civilizației umane. Einstein spunea că nu știe cum se va desfășura al treilea razboi mondial, dar după aceea omenii se vor bate iar cu ciomege și pietre…
Multe din aforismele lui Albert Einstein par să fie etern valabile. Unul însă s-a uzat moral fiindcă nici marele savant nu a putut prevedea dezvoltarea tehnologică a civilizației umane. La vremea lui, acum câteva decenii, bomba atomică părea cea mai mare amenințare a păcii. Bombele aruncate asupra Japoniei demonstraseră că aceste arme noi pot duce la omorărea în masă a adversarilor și la distrugerea civilizației umane. Einstein spunea cu o doză de umor trist că nu știe cum se va desfășura al treilea razboi mondial, dar după aceea omenii se vor bate iar cu ciomege și pietre, omenirea prăbușindu-se în neolitic.
Dar acum perspectivele s-au schimbat. Marele savant nu avea cum să prevadă informatizarea infrastructurii civilizației noastre.Trăim într-o lume informatizată în care calculatoarele conduc toată economia, sunt implicate în dirijarea tuturor armelor grele, o lume în care de la ascensoare şi până la avioane micrprocesoarele veghează la siguranța transportării noastre de la sol la etajul 10 sau la 10.000 de metri. Și în această rețea uriașă și foarte complicată, cine se pricepe se strecoară, se furișează hoțește. Fiindcă adesea hackerii fură sume importante din conturile clienților băncilor ori fură informații secrete. Și în această lume a hackerilor România are o prezență infracțională frecventă și recunoscută. O recunoaștere care nu ne face cinste, e drept. Iată trei cazuri recente care au făcut senzație în presa internațională și au pus FBI în încurcătură.
Marcel-Lehel Lazar (43) era un taximetrist șomer, locuind într-un sat de lângă Arad. Nu avea studii superioare, nici vreo pregătire în informatică, calculatorul lui era foarte modest ca performanțe și telefonul mobil era și el de un model învechit. Lazar și-a ales pseudonimul Guccifer, ceva care rima cu Lucifer, și a pătruns după luni de încercări, învățând din mers subtilitățile informaticii, în conturile lui George Bush, Colin Powell și ale altor personalități americane. Ca să nu fie depistat lucra printr-un server din Rusia. Lazar nu a furat valori materiale, ci numai informații. Până la urmă FBI l-a depistat, a anunțat SRI, și acum Lazar face şapte ani de pușcărie la o închisoare de lângă Arad.
Mai tari ca el, fiindcă nici FBI nu dă de ei sunt românii Nicolae Popescu și Dumitru Daniel Bosogioiu. Departamentul de Stat, prin programele sale specializate, oferă un milion de dolari recompensă celui care poate da informații ce ar duce la arestarea hackerului D. Popescu. Se știe doar că Popescu a făcut operații estetice și s-a însurat cu o doamnă Popescu al căreii nume l-a luat ca să facă să dispară numele său real. Pentru informații despre Bosogioiu se oferă 750.000 de dolari.
Dar performanțele hackerilor individuali pot căpăta alte dimensiuni atunci când isprăvile lor sunt dezvoltate de instituții de stat, care dispun de sute sau chiar mii de specialiști și de echipamente performante. Acum două săptămâni amiralul Michael Rogers, șeful NSA, celebra, secreta și puternica Agenție Națională pentru Securitate din S.U.A – conducând simultan și U.S.Cyber Command – a declarat în fața Comisiei pentru securitate a Camerei Deputaţilor a SUA ( House Intelligence Committee) că ”probabil China și una sau două alte țări” au capacitatea informatică de a bloca rețeaua electrică națională și alte structuri critice pentru funcționarea națiunii, printr-un cyber atac. Un cyber atac, a spus amiralul, poate bloca segmente precis alese ale infrastructurii țării care ne permite nouă acum să asigurăm funcționarea curentă a vieții cotidiene a fiecărui american
Cu alte cuvinte dacă un inamic îți blocheză, ”GRIDUL”, rețeaua de distribuție a energiei electrice, te- a învins fiindcă pentru a o reporni trebuie să negociezi condițiile inamicului. O țară complet paralizată, dar fără ruinele produse de bombardamente, fară morți și răniți, o țară învinsă fară dezastrele comune războaielor moderne. Desigur cu traumele create de oprirea a tot ce funcționează cu electricitate și e condus de computere. Imaginați-vă ce se întâmplă la dvs acasă dacă nu aveți curent. Nimic nu mai funcționează: nu mai aveți apă fiindcă hidroforul e mort, nu mai aveți radio și televiziune, e întuneric în casă și pe străzi, tramvaiele, troleibuzele și trenurile nu mai merg, frigiderele s-au dezghețat, telefonul e mut și surd. E o țară învinsă, fără bombardamente, fără trupe străine debarcate în ea, e un război tăcut, fără victime (în afara bolnavilor care nu mai pot fi operați în spitale). Există deja căteva țări care pot opri de la sute sau mii de kilometri energia altui stat, ne avertizează amiralul Rogers. Și vor fi treptat tot mai multe. Războiul tăcut e la un pas de noi.