Andrei Banc: VIAȚA după 50 de ANI

Cercetări desfășurate pe mii de persoane, timp de decenii, au arătat că după 50 de ani mintea umană funcţionează cel mai eficient, mai eficient decât în tinerețe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte legate de lumea din jur. Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică nucleară pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit.

Cercetări desfășurate pe mii de persoane, timp de decenii, au arătat că după 50 de ani mintea umană funcţionează cel mai eficient, mai eficient decât în tinerețe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte legate de lumea din jur.

Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică nucleară pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit.

Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan. De asemenea  se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.

Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani. Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta. Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone.
Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.
Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii.
Vreţi să aveţi o minte clară şi la bătrâneţe ?

Iată câteva sfaturi:
Nu vă opriți niciodată din invățat!
Studiaţi organizat (ca la şcoală) Stați in preajma oamenilor pozitivi şi motivați. Încercați să fiţi activi. Nu deveniți leneși, pentru că dăunează grav sănătații.
Implica
ți-vă tot timpul in diverse activități, pentru a vă menține mintea alertă.
Beţi ceai verde
Be
ți cafea, moderat dar beți! (evitați Ness-ul )
Be
ți, vin dar nu mai mult de un pahar pe zi
Mâncaţi  multe fructe şi legume  și evitaţi mâncărurile grase, care
diminueaz
ă abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.
Râdeţi
.

Citiți bancuri, uitați-vă la filme amuzante. Râsul este extrem de bun și pentru inimă.
Dormiţi suficient. Somnul este important pentru o stare mentală bun
ă. Memoria se organizează în creier, în timpul somnului.Puteţi să vă păstraţi mintea tânără şi după 50 de ani dacă respectați reguli de viață simple şi sănătoase.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *