Eva Galambos: NOUL GUVERN ISRAELIAN este EXCLUSIV LAIC

Premierul Benjamin Netanyahu i-a prezentat preşedintelui Shimon Peres lista noului guvern israelian, anunţându-l că a reuşit să îndeplinească misiunea care i-a fost încredinţată în urmă cu şase săptămâni – de a forma un guvern rezultat în urma alegerilor legislative anticipate din ianuarie. Principala caracteristică a celui de al 33 –lea guvern israelian este alcătuirea din formaţiuni politice laice, ceea ce nu s-a mai întâmplat de multe decenii în istoria politică a Israelului.

Premierul Benjamin Netanyahu i-a prezentat preşedintelui Shimon Peres lista noului guvern israelian, anunţându-l că a reuşit să îndeplinească misiunea care i-a fost încredinţată în urmă cu şase săptămâni – de a forma un guvern rezultat în urma alegerilor legislative anticipate din ianuarie. Principala caracteristică a celui de al 33 –lea guvern israelian este alcătuirea din formaţiuni politice laice, ceea ce nu s-a mai întâmplat de multe decenii în istoria politică a Israelului. Formarea noului guvern a fost rezultatul unor confruntări, dezbateri şi compromisuri care au durat aproape până la expirarea termenului dat de preşedintele ţării. Benjamin Netanyahu a avut în faţă doi adversari puternici care s-au coalizat pentru a-şi impune condiţiile : Yeş Atid , partid de centru, condus de carismaticul lider, omul de televiziune Yair Lapid şi Bayit Yehudi partid naţional-sionist, condus de un alt personaj carismatic, Naftali Bennet. Deşi reprezintă două ideologii diferite, cei doi lideri au reuşit să elaboreze o platformă comună pe care au susţinut-o de-alungul negocierilor. Cele mai importante prevederi se referau la soluţionarea unor probleme economice şi introducerea serviciului militar obligatoriu pentru tinerii religioşi. Cei doi au cerut de asemenea şi reducerea numărului ministerelor. Un nou acord de coaliţie a fost semnat de cele două partide cu o zi înaintea expirarea termenului dat lui Netanyahu. Acesta prevede angajamentul celor doi de a acţiona pentru legiferarea reformelor susţinute de ei în cadrul campaniei electorale, în primul rând legea care să introducă „suportarea echitabilă a serviciului militar obligatoriu”.

Netanyahu s-a despărţit cu durere în suflet de aliaţii săi tradiţionali, partidele religioase Shas şi Iudaismul Unit al Torei pe care ar fi dorit să le atragă în guvern dar , din cauza legii serviciului militar, acestea l-au refuzat. Chiar dacă Netanyahu a cedat multe poziţii în faţa lui Lapid şi Bennet, el a menţinut pentru coaliţia Likud- Israel Beytenu portotfoliul externelor, râvnit de Lapid, dar promis lui Avigdor Liberman, liderul Israel Beytenu, implicat într-un proces de corupţie, – şi cel al apărării. Lapid a trebuit să se mulţumească cu postul de ministru de finanţe, ceea ce, potrivit analiştilor, nu-l încântă deloc, fiind conştient că va fi obligat să elaboreze un buget de austeritate şi va pierde mult din popularitate. Naftali Bennet a devenit ministrul economiei şi comerţului, iar Tzipi Livni, liderul noului partid Hatnua, de asemenea membru al guvernului de coaliţie, a primit portfoliul justiţiei. Tot Yeş Atid a primit şi Ministerul Educaţiei. Deşi toate partidele au fost de acord că este necesară relansarea negocierilor de pace, concret nu s-a întreprins nimic. Va fi una dintre cele mai dificile sarcini, deoarece cele cinci partide componente ale guvernulu au fiecare o altă abordare. Probabil că lucrurile se vor contura atât în acest domeniu, cât şi în cel referitor la politica faţă de pericolul iranan, după vizita preşedintelui Obama, care a salutat formarea noului guvern.

Întrebarea pe care o pun analiştii şi o mare parte a israelienilor este dacă membrii coaliţiei, cu orientări politice, obiective şi modalităţi de lucru atât de diferite, vor găsi un numitor comun care să-i menţină uniţi pentru următorii patru ani sau dacă, mai devreme sau mai târziu, acest cabinet se va descompune. Interesul premierului este ca acest moment, dacă va veni, să fie cât mai târziu. Alegeri anticipate organizate în scurt timp ar putea duce uşor la victoria celor doi „lupi tineri” şi pierderea puterii de către actualul premier. Amânarea acestui moment atrage după sine erodarea popularităţii partidelor la putere, reducând şansele unei victorii categorice a Yeş Atid şi Bayit Yehudi. Modul în care vor fi adoptate primele măsuri ale cabinetului ne va putea da o imagine asupra direcţiei în care vor evolua lucrurile.

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *