George Farkas: VISUL lui DAVID ROSENBERG

Unul dintre visurile lui David Rosenberg s-a realizat totuşi.Fiul sau Göran se numără printre jurnaliştii de frunte ai Suediei. Scriitor şi poet, realizator de programe TV, proaspătul laureat al Premiului August este un demn purtător de cuvânt al evreimii de astăzi.

 

Dintr-un interviu recent cu Göran Rosenberg, reiese că ideea de a scrie o carte despre trista odisee a părinţilor săi s-a născut cam cu trei decenii în urmă. Era însă nevoie de mai mult decât o idee pentru realizarea unui astfel de proiect: o muncă migăloasă, cercetări îndelungate, confruntări cu organe şi autorităţi, inevitabile dubii.

În luna decembrie a anului trecut, eforturile lui Göran Rosenberg au fost răsplătite. Lucrarea întitulată ,,Un scurt popas pe drumul dinspre Auschwitz” a fost distinsă cu Premiul August, cel mai prestigios premiu literar suedez, iar criticii au primit cartea cu o deosebită căldură, oarecum neobişnuită în frigul scandinav.

David Rosenberg, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, a fost printre cei care au preferat să tacă, cruţându-şi copilul de coşmarurile care ar fi urmat în mod inevitabil. (Nici char acum, după atâta vreme, nu reuşesc să înţeleg dacă această tăcere a fost rezultatul unei înţelegeri nescrise dintre supravieţuitorii Holocaustului sau o hotărâre instinctivă, legată de dorinţa anihilării teribilelor memorii; ştiu doar că o tăcere asemănătoare domnea în casele noastre, ale familiilor aflate în aceeaşi situaţie.)

Lucrarea lui Rosenberg nu este o carte despre Holocaust. Şi totuşi, din anumite puncte de vedere, autorului i se cuvine onoarea de a figura pe lista marilor scriitori obsedaţi de acest subiect: Primo Levi, Hannah Arendt, Elie Wiesel,Viktor Frankl. Precizia şi sensibilitatea cu care autorul descrie drumul spre mult râvnita libertate , calea spre o viaţă asemănătoare cu cea a oamenilor de rând, trăită în rândul oamenilor, adaugă o preţioasă mărturie celor existente.

Trista realitate nu întârzie să câştige teren , nici măcar în acea etapă ,,fericită’ ‘a existenţei lui David Rosenberg şi a noii sale familii.

Destinaţia aleasă de tatăl lui Göran este Suedia, iar numele pe care-l primeşte noul născut este cât se poate de suedez, reţeta sigură de reuşita în ochii refugiaţilor de pretutindeni. Nici acest effort – şi nici altele mult mai umilitoare – nu reuşesc să încălzească primirea de care au parte noii sosiţi. Reputaţia de ,,societate deschisă şi deloc xenofoba ” de care se bucură încă aceasta ţară pare să-şi aiba propriile sale graniţe strict limitate.

Loviturile şi dezamăgirile se succed într-un ritm necruţător, iar orizontul unei existenţe ,,de toate zilele” se îndepărtează văzând cu ochii, găsindu-l nepregătit pe David Rosenberg .

Unul dintre visurile lui David Rosenberg s-a realizat totuşi.Fiul sau Göran se numără printre jurnaliştii de frunte ai Suediei. Scriitor şi poet, realizator de programe TV, proaspătul laureat al Premiului August este un demn purtător de cuvânt al evreimii de astăzi.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Premiul August editia 2012, la categoria ,,Literatura documentară” i-a revenit unei noi biografii a lui Raoul Wallenberg, diplomatul suedez care a salvat zeci de mii de suflete evreiesti. O simplă întâmplare?

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *