George Hida: ZACUSCA INDIANĂ

Mulţi folosesc, aici în America, pe post de gustări, biscuiți săraţi unşi cu cremă de brânză dulce şi deasupra un strat de zacuscă de pătlăgele verzi. Alţii pun pe crenvurşti zacusca de gogonele în loc de muştar, varză acră tocată sau castraveţi muraţi tăiaţi mărunt şi amestecaşi cu mărar. Am optat pentru zacusca de pătlăgele verzi, originară din India  

 

 

 

Aş fi vrut să vă vorbesc şi despre alte sosuri şi creme într-un alt articol, dar m-am trezit că vine toamna şi este timpul să începem să culegem pătlăgele verzi pentru gogonele murate. Eu am în grădină câteva cuiburi de pătlăgele şi, în afară de gogonelele în saramură, cu ţelină şi morcovi, conopidă şi varză, precum şi nelipsitul ardei roşu iute, nu m-am prea învrednicit să folosesc aceste pătlăgele la alte mâncăruri. Mie nu prea îmi plac feliuţele de pătlăgele verzi prăjite în ulei (prefer feliile de vinete) şi, deşi am auzit, văzut şi chiar gustat plăcinta cu pătlăgele verzi nu îmi vine să pun la o parte bunătate de mere şi să le înlocuiesc cu gogonele.

 

Şi atunci m-am gândit sa încerc o reţetă de zacuscă indiană pe care pot sa o folosesc ca adaus la mâncărurile de pasăre sau porc înăbuşite în cuptor sau la ceea ce noi numim aici chiftele din carne de crab sau de peşte.

 

Mulţi folosesc, aici în America, pe post de gustări, biscuiţi săraţi unşi cu cremă de brânză dulce şi deasupra un strat de zacuscă de pătlăgele verzi. Alţii pun pe crenvurşti zacusca de gogonele în loc de muştar, varză acră tocată sau castraveţi muraţi tăiaţi mărunt şi amestecaşi cu mărar.    

 

                

 

 

 

 

 

 

 

Pătlăgele verzi (gogonele) proaspete             

 

Iată mai jos o reţeta de zacusca din pătlăgele verzi, originară din India. M-am delectat pentru prima dată cu o astfel de zacuscă la nunta fiului meu mai mic care s-a căsătorit cu o fată din Canada, având familia venită din Gujarat, India, vorbind dialectul Gujarati – dialectul vorbit the Mahatma Gandhi.

 

Apoi am încercat s-o prepar în bucătăria mea şi mi-a ieşit aproape la fel de gustoasă aşa că v-o transmit şi dvs. să o încercaţi:

 

Ingrediente pentru 3 borcane de cam ½ litru capacitate:

 

1-kg pătlăgele verzi ferme, fără defecte, tăiate în felii nu prea mari, dar nici foarte mărunte

 

1-pahar de zahăr din melasă, maronie

 

1 ceapă roşie mare tăiată mărunt

 

1-ceaşcă (250 g) de stafide aurii, de preferat fără sâmburi

 

1-pahar (250 ml) oţet de mere

 

2 linguri ghimbir mărunţit

 

1-lingură seminţe de muştar uscat

 

1-linguriţă fulgi de ardei roşu iute

 

1-linguriţă seminţe de chimen dulce

 

1-linguriţă de sare sau după gust

 

1-linguriţă de praf de cuişoare

 

1-baton de scorţişoară

 

¼- linguriţă de praf de nucşoară

 

Preparare:

 

1. Se începe cu sterilizarea borcanelor şi a capacelor. Pentru asta se pun borcanele pe un suport metalic pe fundul unei oale mai mari, se aşează borcanele şi capacele pe suport şi se umple totul cu apa. Se dă în clocot şi se lasă să clocotească circa 10 minute. Dacă nu puteţi steriliza capacele prin fierbere, opăriţi-le cu apă clocotită.

 

2. Într-o oală de circa 4 litri (de preferinţă cu fundul gros) se introduc toate ingredientele amestecând uşor. Oala se pune pe plită la foc mare, iar când începe să fiarbă, se reduce focul la minimum, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă încet cam trei sferturi de oră. În final se ajustează gustul cu sare şi celelalte mirodenii.

Zacuscă de gogonele în borcane gata pentru fierbere în baia de apă

 

După fierbere se umplu borcanele cu zacuscă fiartă până la cam 1 cm mai jos de buza borcanului, fără să o atingă. Se şterge atent buza în interior cu un şervet de hârtie curat. Apoi se acoperă borcanele cu celofan şi se leagă, ca să nu pătrundă apa în interiorul borcanelor.

 

3. Se aşează borcanele într-o alta oală (cea în care s-au sterilizat borcanele este tocmai buna pentru aceasta etapa), tot pe suportul metalic pentru ca borcanele să nu atingă fundul oalei. Se acoperă totul cu apa fierbinte – cam 1 cm peste buza borcanelor – şi se lasă să fiarbă la foc mijlociu cam 15-20 minute. Borcanele fierte în baie de apa se scot din apa fierbinte şi se aşează pe un prosop, lăsându-le sa răcească până la temperatura camerei. În timpul răcirii veţi auzi probabil cum celofanul „cântă”, adică se aude un fel the „pop” indicând că borcanul devine etanş. Borcanele care nu scot un astfel de sunet s-ar putea să nu fie destul de etanşe aşa că trebuie păstrate în frigider.

 

Vă doresc pofta bună!

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *