Îţi aminteşti cine eşti înainte ca lumea să-ţi spună cine ar trebui să fii ? Fără nici-o excepţie, după cum veţi vedea din prezentarea individuală a acestor tineri, ei nu au uitat nicio clipă cine sunt, alegând să-şi definească existenţa într-un mod complementar şi vital.
În perioada 6-8 decembrie în cadrul fostului magazin Bucureşti din Piaţeta Roma, Grolsch a inaugurat primul Anti-Mall din România.
Potrivit reprezentanţilor Grolsch “Anti-Mall” este un proiect prin care artişti necunoscuţi încearcă să câştige bani din pasiunea lor. „Nu este o campanie împotriva mall-urilor”, a subliniat doamna Gabriela Creţu, Global Brand Director la SABMiller.” Grolsch îşi propune să încurajeze creativitatea colectivă şi nonconformismul, în acelaşi timp amendând clişeele convenţionale cu care ne întâlnim în fiecare zi. Reinterpretarea mall-ului, un simbol al produselor în serie, într-o manieră anti-conformistă va aduce împreună minţi creative, care vor da un nou rol spaţiului.” (sursa AGERPRES )
Grolsch este un brand premium de origine olandeză. Abordând drept slogan- “For experimentalists since 1615”- Grolsch se adresează celor atraşi de artă contemporană şi activităţi experimentale. Este recunoscut pentru implicarea sa în stimularea creativităţii acelora care abordează neconvenţionalul şi vor să să se desprindă din tiparele impuse ale vieţii de zi cu zi. Cu piese de teatru în staţii de autobuz sau interpretarea oraşului prin optica unui creativ, Grolsch le oferă experimentaliştilor cadrul de a-şi manifesta activ puterea imaginativă.
Proiectul -Grolsch AWAKENING – trezeşte experimentalistul reprimat. “Pentru cei mai mulţi dintre noi săptămâna înseamnă 5 zile de autocenzură şi 2 zile de libertate. Am învăţat să vorbim cu două voci: una profi, gravă şi responsabilă care, timp de cel puţin 8 ore pe zi ascunde tot ce ne place şi tot ce simţim cu adevărat şi una liberă, spontană, creativă, care a învăţat să se facă auzită numai pe Facebook şi la ieşirile la bere cu prietenii. Ne-am obişnuit să ne consumăm energia si creativitatea tocmai ca să ascundem cât de creativi şi de vii am putea fi dacă am avea curajul să lăsăm vocea experimentalistă să vorbească mai des decât vocea conformistă.”
De cum am intrat în fostul magazin m-a frapat lumina care inunda spaţiul într-un emblematic verde pentru sticlele acestui brand olandez de prestigiu, spulberând în fascicole groase amprentele degringoladei ultimilor ani de abandon ai „Bucureştiului”, cândva un magazin emblematic al capitalei.
La parter au fost amenajate standuri pentru cei care îşi asigură existenţa de pe urma pasiunii lor.
Aici a fost prezentată în premieră în România Colecţia PATZAIKIN 2014 purtând semnătura lui Olah Gyarfas. Colecţia este rezultatul unui experiment – o colaborare inedită cu fabrica românească de ţesături din in, cânepă şi bumbac. Brandul PATZAIKIN este unul premium al cărui scop este acela de a promova resursele naturale şi culturale din Delta Dunării, păstrând în acelaşi timp caracterul urban, cu produse 100 % româneşti bazate pe tradiţii recuperate şi pe tehnologii moderne şi ecologice. în plus, 10% din valoarea unui produs din colecţia PATZAIKIN sunt destinaţi proiectelor pentru Delta Dunării susţinute de Asociaţia Ivan Patzaichin „Mila 23” ( sursa http:şşwww.iaa.ro )
La parter a fost prezentă şi “Băcănia Veche” cu un melanj apetisant de bunătăţi ce păreau aduse din cămara bunicii. Aceasta a fost prima băcănie deschisă în oraş, în septembrie 2010. Marius Tudosiei ne mărturiseşte că “(..) îmi place să gătesc bine şi să ofer celor din jur bucurii mari în farfurii pe măsură. (…) şi mai am şi bucuria ca o parte din toate veniturile prăvăliei să ajungă direct la Hospice-Casa Speranţei.”
La acest eveniment au fost invitaţi să participe 15 artişti necunoscuţi publicului larg, întreg etajul 1 fiindu-le destinat pentru expunerea lucrărilor şi prezentarea pasiunii lor creatoare ce-şi găseşte exprimarea în afara orelor de servici.
Îţi aminteşti cine eşti înainte ca lumea să-ţi spună cine ar trebui să fii ?Fără nici-o excepţie, după cum veţi vedea din prezentarea individuală a acestor tineri, ei nu au uitat nicio clipă cine sunt, alegând să-şi definească existenţa într-un mod complementar şi vital. Pentru că tot ceea ce faci cu pasiune este elixirul liberei exprimări şi al tinereţii fiinţei tale indiferent de vârstă. Nonconformismul lor este o replică artistică adresată rutinei zilnice şi în acelaşi timp o invitaţie de a participa la un experiment al abilităţii fiecăruia de a-şi găsi adevăratele resurse din care să extragă bucuria de a exista printr-un gen de creaţie accesibil unei categorii largi a publicului.
Cine sunt, prin urmare tinerii artişti ?
Alexandra Apostol
Mă duc în fiecare zi la birou, undeva în Pipera ca să-mi petrec 8 ore din timp între telefoane şi contracte. E suficient timp cât să-ţi scadă nivelul de zahăr din sânge. Poate că asta e bruma de legătură între job şi pasiune- îmi dedic timpul liber gătind ciocolată şi deserturi.
Cătălina Vieru
Sunt psiholog, iar asta e complementar cu faptul că mai scriu sau mai ţin traininguri.Stilul meu de viaţă este bine definit şi am transformat viziunea mea în pasiunea de a le arăta şi celorlalţi- sunt vegană şi îmi place să surprind pe toată lumea cu reţete absolut neaşteptate de mâncare ( şi ciocolată ! ) raw vegan.
Alexandru Vâlsan
Pasiunea mea are posibilităţi infinite de transformare – îmi place să mă joc cu diverse kit-uri tehnice, cu mici procesoare, să dau viaţă cuprului sau să transform un moment DIY într-un adevărat proces creativ şi de răbdare. Ziua sunt operator de programare, iar în restul timpului sunt un om cu multă răbdare şi inventivitate.
Raluca Dumitru
Evit joburile despre care ştiu de la început că nu mi-ar face plăcere şi încerc să nu fac compromisuri.în perioada asta sunt curier pe bicicletă, iar atunci când nu pedalez prin oraş e posibil să mă joc cu piuliţe, zale sau alte mărunţişuri din cutia mecanicului amator- le transform în bijuterii.
Daniel Brătescu şi Cosmina Nedelea
Mă învârt toată ziua între clienţi, proiecte şi planuri de arhitectură. Când fac un pas lateral iureşului simt nevoia să fac ceva care să mă tină prins în detalii şi migală. Petrec şi zeci, sute de ore sculptând un singur ou, şi nu o fac niciodată cu gândul că urmează să-l vând.
Raluca Sfetea
În 1996 am absolvit Liceul de Arte Plastice la Braşov, secţia Pictură Murală-Artă Decorativă. După care, din 1999 am lucrat ca 3D artist în domeniul filmelor de animaţie şi jocurilor video în Bucureşti, până acum trei ani când am devenit mămică. Pasiunea mea cea mai mare este să pictez, să desenez, să creez pe orice fel de suprafeţe. De la hârtie, cartoane, folie de aluminiu până la mobilă şi pereţi.
Simona Gonciulea
Noi suntem o familie întreagă de creativi, genul de oameni care nu se dau deoparte când vine vorba să lucrezi cu mâinile. Lucrăm cu atenţie orice obiect , fie că e vorba de arta olăritului, fie că e o lume a diverselor tehnici de croşetat, facem lucrurile din pasiune, aproape de fiecare dată cadouri pentru apropiaţi.
Dorin Choibi
În fiecare zi mă duc într-o agenţie de publicitate. Sunt project manager , adică stau cu ochii pe treabă , ca treaba să meargă. Când nu mai am proiectele sau clienţii lângă mine, iau culorile şi materialele în primire.Pictez şi fac haine în al căror design nu uit niciodată de motivele siriene care mă inspiră.
Dana Cernat
Ajung în fiecare zi la birou la 9, plec pe la 6 seara. Nu sunt dintre oamenii cărora le displace ceea ce fac la birou-îmi găsesc în fiecare dimineaţă energia să îmi fac treaba bine şi veselă. Asta pentru că încă de cu seară îmi pun bateriile creative la încărcat la o sesiune de idei cusute.
Adina Maiorescu
Acum câţiva ani am realizat cât este de important să-ţi urmezi pasiunea , să transmiţi emoţie, să împarţi bucuria de a crea obiecte şi imagini fără pereche. De atunci preţuiesc mai mult lucrurile simple şi imprim gânduri bune pe material textil. în timpul săptămânii navighez în realitate la Colegiul Nautic. Activitatea de PR mă energizează , iar în weekend empatizez cu copiii la ateliere de pictură ghidate de starurile moderne.
Elena Gabriela Nedelcu
Sunt economist, dar mă atrage şi economia creativă pe pânze sau materiale textile. Am experimentat cu diverse materiale şi am învăţat să aduc urme de creativitate pe tricouri, paltoane, chiar şi încălţăminte.
Alina Blaga
Reciclarea artistică este genul de pasiune pe care poţi să ţi-o însuşeşti uşor, important e să domine sentimentul că poţi să faci ceva creativ cu nişte materiale deja date şi aparent numai bune de aruncat. Avem tot soiul de joburi pe timp de zi, dar jobul nostru preferat e să ţinem ateliere de reciclare pentru oricine vrea să înveţe să dea un refresh în jur.
Ioana Zachia
Îmi place să împrospătez aerul din jurul unei persoane. Fac asta zi de zi prin proiectele de arhitectură la care muncesc, dar o mai fac şi prin pasiunea mea-creez tot felul de cosmetice hand-made pentru frumuseţe naturală.combin uleiuri, experimentez cu ingrediente şi fac cadouri parfumate mai tot timpul…
Al doilea etaj al fostului magazin a fost animat de cei care s-au oprit aici pentru a gusta din mâncărurile şi băuturile aduse de Băcănia Veche, restaurantul Lacrimi şi Sfinţi alături de cluburile Energiea şi Expirat.
Originalitatea proiectului iniţiat de Grolsch a trezit la viaţă nu doar oameni şi idei, a transfigurat un spaţiu abandonat, demonstrând că atunci când spargi tiparele se pot găsi resurse pentru a merge înainte.
Prima ediţie a manifestării Anti-Mall Bucureşti a demonstrat că oamenii inovatori sunt pretutindeni, activi sau latenţi, fiind necesară doar învingerea inerţiilor şi orientarea către un progres individual al exprimării artistice şi, implicit al mentalităţilor.