Andrea Ghiţă: TUBIŞVAT sau FREAMĂT de PRIMĂVARĂ la CLUJ

De şapte ani încoace sărbătorirea Anului Nou al Pomilor este primul prilej de reunire a evreilor clujeni, în noul an calendaristic. Oricât de potrivnic ar fi miezul de iarnă, primăvara începe să-şi pompeze seva odată cu primele potrivit – obiceiului înstăpânit în cei şapte ani – încep cu definitivarea programului, lansarea invitaţiilor şi întocmirea listei de cumpărături.

 

 


De şapte ani încoace sărbătorirea Anului Nou al Pomilor este primul prilej de reunire a evreilor clujeni, în noul an calendaristic. Oricât de potrivnic ar fi miezul de iarnă, primăvara începe să-şi pompeze seva odată cu primele pregătiri care – potrivit obiceiului înstăpânit în cei şapte ani – încep cu definitivarea programului.

Robert Schwartz, preşedintele comunităţii clujene, declară deschis…Tubişvatul

Pilonul fix, îndeobşte ultimul punct al programului, este evoluţia formaţiei de muzică klezmer Mazel Tov care, de fiecare dată, ne surprinde cu un alt şirag de melodii.  Anul acesta punctele unu şi doi au constat în expunerea despre trăsăturile inedite ale Tubişvatului şi despre momentul primirii Torei, prezentată de Mihai Rónai, consilier juridic şi efor al comunităţii, şi prelegerea despre virtuţile fibrelor nutritive, expusă de Hajni Vári.

Audienţa

Apoi purcedem la alcătuirea listei de cumpărături. Chiar dacă ştim care sunt  fructele din Ţara Sfântă, căutăm folderul de anul trecut pentru a o verifica, întrucât, după cum se ştie, nu trebuie să lipsească nici cele cu sâmbure necomestibil, nici cele cu coajă necomestibilă şi miez comestibil şi nici cele comestibile în întregime pentru a ne revigora trupul, sufletul şi spiritul. La toate acestea se adaugă prăjiturile (care conţin grâu), apa minerală, sucurile de fructe, ceaiul şi, eventual, cafeaua, vinul fiind mereu amânat pentru acel Seder de Tubişvat, pe care îl vom face cum se cuvine, după inaugurarea noului centru comunitar, unde va fi spaţiu îndestulător. (Poate la anul…).

Emeric Mihai Ronai vorbeşte despre Tubişvat şi Tora

Freamătul primăverii se înteţeşte în dimineaţa reuniunii când se spală cu febrilitate fructele şi se pregătesc farfuriile pe care se aşează câteva din fiecare fruct şi din fiecare fel de prăjitură, urmărind cu ochii vechea pendulă de pe perete  – care oricum ne atenţionează cu bătăile ei – cum trece timpul şi pândind uşa să vedem când vin invitaţii şi, mai ales, câţi vin, testându-ne capacitatea de mobilizare.

Deşi sala se umpluse chiar de la primul Tubişvat, din 2007, pe nămeţi şi ger, întotdeauna am fluturi în stomac până la sosirea invitaţilor care iau loc pe scaunele înghesuite… ca să încapă cât mai multe. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta, deşi ploaia deasă, care se abătuse parcă pentru a confirma semnificaţia Tubişvatului, nu te prea îndemna să ieşi din casă.

Fibrele consumate ne fac sănătoşi – spune Hajni Vári

Iar cei care au venit nu au avut de ce regreta, pentru că ambele expuneri au fost foarte interesante şi utile. Mihai Ronai ne-a dezvăluit tâlcul câtorva legende evreieşti legate de Tubişvat şi primirea Torei, iar Hajni Vári ne-a explicat cu ilustraţii, de ce e important să consumăm fructe şi legume, adică fibre.

O familie muzicală: Sulamita cu Ariela şi Coral, Vasile Socea în fundal 

Formaţia Mazel Tov, condusă de profesorul Vasile Socea, întărită cu forţe foarte proaspete – Ariela şi Coral Sabetay-Socea, talentatele nepoţele ale soţilor Socea – a încântat auditoriul cu melodii de Tubişvat, de Şabat şi melodii îndrăgite din musicalurile idiş de odinioară.

Mazel Tov cântă cu însufleţire

Fructele şi prăjiturile (gustoase coapte la restaurantul comunităţii) au fost consumate cu plăcere, iar organizatorii ( Zsuzsa Lendvai, Anikó Nagy, Enikő Mátyás, Roxana Duma, Mariana Pod, Sergiu Suciu, Valentin Ghiţă, Estera Mendel, Yael Gross, István Györke, Hajni Vári, Judith Vári-Krausz, Andrea Ghiţă, şi Robert Schwartz, preşedintele comunităţii), acestei a şaptea reuniuni, au strâns farfuriile şi instalaţia de sonorizare şi au reaşezat scaunele, cu bucuria reuşitei şi speranţa că freamătul acestei primăveri nu se va stinge până la Purim.

Fotografii: Andrei Klein

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *