George Farkas: UNESCO ,,LOVEŞTE” din nou

Cu nici două săptămâni înaintea de 20 ianuarie, ziua vernisajului, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, scria într-un mesaj adresat conducerii Centrului Simon Wiesenthal: ,,Expoziţia purtând titlul Poporul, Cartea, Pământul – legătura de 3500 de ani dintre poporul evreu si Israel – este anulată pe termen nelimitat.” Argumentul hotărârii era sprijinul pe care UNESCO se consideră responsabilă să-l acorde convorbirilor de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniană: ,,Suntem datori să ne  asigurăm că eforturile în această direcţie nu vor fi periclitate.”

UPDATE:
Într-un recent schimb de scrisori dintre Directorul General UNESCO Irina Bokova si Rabinul Marvin Hier, fondator al Centrului Simon Wiesenthal, a fost confirmată o nouă dată pentru deschiderea porţilor expozitiei  de la Paris: 11 iunie 2014.

Detaliile legate de  organizarea evenimentului erau finalizate,iar invitaţiile fuseseră expediate destinatarilor. Inaugurarea expoziţiei pregătite de Centrul Simon Wiesenthal, împreuna cu guvernele Canadei, Muntenegrului şi Israelului, sub egida UNESCO (Organizația pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură afiliată ONU) urma să aibă loc în ziua 20 ianuarie, la Paris, în clădirea sediului organizaţiei.

Cu mai puţin de două săptămâni înaintea datei anunţate, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, scria într-un mesaj adresat conducerii Centrului Simon Wiesenthal: ,,Expoziţia purtând titlul Poporul, Cartea, Pământul – legătura de 3500 de ani dintre poporul evreu si Israel – este anulată pe termen nelimitat.” Argumentul hotărârii era sprijinul pe care UNESCO se consideră responsabilă să-l acorde convorbirilor de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniană: ,,Suntem datori să ne  asigurăm că eforturile în această direcţie nu vor fi periclitate.”

Decizia celor de la UNESCO este rezultatul protestelor deosebit de insistente exprimate de Grupul Arab din cadrul ONU. Conform părerii ţărilor membre ale acestei grupări expoziţia fusese organizată de elemente ,,opuse neobositei activităţi a secretarului de stat american in regiune, John Kerry, precum şi neutralităţii UNESCO.”

Centrul Simon Wiesenthal şi grupul internaţional de experţi acreditaţi în vederea proiectului lucraseră timp de doi ani pentru ca expoziţia să poată porni la drum. A fost acceptată o listă lungă de schimbări şi compromisuri, inclusiv numele pe care evenimentul urma să-l poarte, în speranţa unei receptări cât mai  favorabile din partea publicului interesat.

Aşa cum a dovedit-o istoria recentă, neutralitatea legendara a UNESCO este o noţiune discutabilă în general, dar în ceea ce privește obiectivitatea sa în problema conflictului arab-israelian, lucrurile stau şi mai prost.

UNESCO a fost prima organizaţie din cadrul ONU care. cu doi ani în urmă a ridicat Autoritatea Palestiniană la rang de ,,stat”. În acelaşi an, 2011, Comitetul executiv al organizației a adoptat un număr de 10 decizii şi 2 rezoluţii contra Israelului. În 2010 acelaşi comitet adoptase un număr  similar de decizii contra aceluiaşi (şi unic) ,,acuzat”, după ce în anul anterior, 2009, opt rezoluţii asemănătoare fuseseră votate contra statului evreu. Israel este, de altfel, singura ţară împotriva căreia sunt îndreptate toate rezoluțiile de condamnare votate în cadrul UNESCO, în perioada 2009-2011. În mod cu totul excepţional, printr-o singură rezoluţie adoptată în 2012, a fost acuzată Siria pentru represaliile lui Bashar al Assad la adresa propriei sale populaţii civile. Hotărârea a fost luată la insistenţele unor state occidentale, ai căror reprezentanți şi-au manifestat indignarea la numirea Siriei ca membru în Comitetul UNESCO pentru analizarea petiţiilor referitoare la ne-respectarea drepturilor omului în diferite ţări ale lumii. (Rezoluția contra Siriei este cu adevărat unica în istoria ultimilor ani; în 2013 s-a revenit la ,,bunele obiceiuri”, Israel devenind din nou unica ţintă a acuzaţiilor).

La numai câteva zile de la publicarea scrisorii cu privire la anularea inaugurării expoziţiei de la Paris, ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a lansat un apel conducerii UNESCO,cerându-i acesteia să revină asupra deciziei. Din păcate, însă, autoritatea americanilor în rândurile organizaţiei şi afiliatelor sale a slăbit în mod considerabil, după ce dreptul la vot al SUA (şi al Israelului) a fost retras în noiembrie 2013, ca urmare directă a refuzului de a-şi plăti datoriile băneşti, suma care reprezintă 22% din bugetul anual al organizaţiei.

Un apel la protest a fost lansat recent de Shimon Samuels, directorul Centrului Wiesenthal, care a declarat că nu va renunţa la proiect, chiar dacă expoziţia se va deschide sub alte auspicii.

UPDATE, 24 IANUARIE

Într-un recent schimb de scrisori dintre Directorul General UNESCO Irina Bokova si Rabinul Marvin Hier, fondator al Centrului Simon Wiesenthal, a fost confirmată o nouă dată pentru deschiderea porţilor expozitiei  de la Paris: 11 iunie 2014.

 

,,Este ironic că in timp ce Grupul Arab pretindea anularea evenimentului, la sediul ONU de la New-York avea tocmai loc o alta expoziţie întitulată ,,Palestina”, bazată în intregime pe interpretarea arabă a istoriei, iniţiativă pe care nimeni nu a criticat-o pentru interferenţa sa cu misiunea lui John Kerry .” – a declarat Rabinul Marvin Hier.

Într-un comunicat legat de  noua data, Centrul Wiesenthal ţine să mulţumească ambasadoarei SUA, Samantha Power, ministrului de externe canadian John Baird, premierului israelian Benjamin Netaniahu, Congresului Mondial Evreiesc, Comitetului Evreiesc American, Ligii Contra Defăimării, organizatiei mondiale Bnei Brith şi numărului imens de susţinători ai Centrului.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *