Andrei Banc: ALIMENTELE CONGELATE – O INVENŢIE care A SCHIMBAT LUMEA MODERNĂ

Congelarea rapidă, care este cu totul altceva decât ce se petrece in congelatorul nostru, a fost inventată in 1930 de un american cu un nume curios Clarence Birdseye (Ochi de pasăre).Nu provenea dintr-un trib de ”piei roşii” , se născuse in Brooklyn si la moartea sa a lăsat o avere uriaşă şi aproape 300 de brevete. In ciuda numărului mare de brevete şi a inventării procedului de congelare rapidă Birdseye, care  s-a născut in Brooklyn,în 1886,  nu avea studii. Nici măcar gimnaziale.

Congelarea rapidă, care este cu totul altceva decât ce se petrece in congelatorul nostru, a fost inventată in 1930 de un american cu un nume curios Clarence Birdseye (Ochi de pasăre).Nu provenea dintr-un trib de ”piei roşii” , se născuse in Brooklyn si la moartea sa a lăsat o avere uriaşă şi aproape 300 de brevete. In ciuda numărului mare de brevete şi a inventării procedului de congelare rapidă Birdseye, care  s-a născut in Brooklyn,în 1886,  nu avea studii. Nici măcar gimnaziale. Era – cum spun americanii – un ”drop out”, a părăsit şcoala şi a trăit din mici joburi, modeste. Dar era un om curios şi, important pentru un inventator, avea un simt ascuţit al observaţiei şi mult spirit practic.

Avatarurile vieţii l-au dus pe Birdseye într-o slujbă la Departamentul silvic, de unde a fost trimis în Labrador. Frig, condiţii rudimentare de viaţă, izolare şi ger artic. Alimente congelate, mai ales peştele congelat, se vindeau deja pe vremea aceea, dar erau congelate cum congelăm noi produse în frigiderul nostru – adică pe la -15 C , de –a lungul a multe ore, până devin tari ca piatra. Adolescentul Clarence a observat că eschimoşii din Labrador scoteau peştii din apă, pe un ger de minus  40 de grade, şi îi ţineau câteva minute în aer – la asemenea ger peştele îngheţa instantaneu. Şi era păstrat aşa până în primăvară. Birdseye a constatat că gustul peştelui astfel congelat era mult mai bun decât al celui îngheţat din New York.  Aşa că a pus la punct o tehnologie de congelare rapidă a oricărui aliment, o congelare care se face în câteva minute la minus 45 C . Invenţia sa a fost considerată la vremea aceea o minune a ştiinţei moderne. După numai 10 ani în Statele Unite se consumau anual 400 de milioane de kilograme de alimente congelate prin metoda rapidă a lui Birdseye..

Până la finalul celui de al doilea război mondial congelarea rapidă (fast frozen) a rămas o exclusivitate a pieţii americane, apoi odată cu prezenţa masivă a trupelor americane în Europa, consumul lor s-a extins în toată partea de vest a continentuluii. Era o uşurare enormă a muncii gospodinelor şi un mijloc pentru consumatori de a avea tot anul legume si fructe proaspete. Lagărul socialist (chiar că era un lagăr !) era refractar la aceste alimente fiindcă erau de provenienţă americană şi tot ce era american era suspect. Abia după 1990 produsele congelate rapid au pătruns şi în ”marketurile” noastre.

Care este diferenţa între congelarea treptată la-15 C şi cea rapidă la -40 C ? Congelarea obişnuită (cea din congelatorul nostru) are loc treptat şi dă astfel cristalelor de ghiaţă timp să se formeze la dimensiuni mari. Aceste cristale distrug ţesătura de fibre musculare în carne sau a celor  de celuloză în plante. Congelarea rapidă creează numai cristale foarte mici, care nu afectează structura alimentelor.

Trebuie spus că prima încercare a lui Birdseye, în 1922, a eşuat din lipsa de interes a consumatorilor. În consecinţă,   inventatorul american a creat, în 1925, o nouă tehnologie, folosită şi azi,în care cutii de carton sunt umplute cu peşte proaspăt şi apoi presate între două plăci metalice aflate la temperature de minus 45 C. În 1927 Birdseye a creat o instalaţie  de congelare ultrarapidă pe bandă rulantă care îngheţa aproape instantaneu nu numai carnea ”roşie”, ci şi cea de pasăre, legumele , fructele. Când a izbucnit criza economică din 1929 Birdseye şi-a vândut compania bancherilor de la   ”Goldman Sachs” pentru 22 milioane de dolari, sumă considerabilă pe atunci . Birdseye a continuat să îşi perfecţioneze invenţia şi în 1930 a scos pe piaţă 26 produse – acest moment este considerat azi ca adevărata naştere a  conservării prin congelare rapidă.

Birdseye a murit de un atac de cord în1956. La dorinţa lui testamentară a fost incinerat, iar cenuşa sa aruncată în ocean

 

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *