LIANA SAXONE-HORODI

A publicat la rubrica: Memoria, Lecturile mele şi Spirala Istoriei

S-a născut la București pe 11 septembrie 1940.
La vârsta de 8 ani a început să învețe pictura cu Riza Propst-Kreid. A absolvit Liceul „Central” din București în anul 1957. Deoarece nu a reușit să fie primită la Facultatea de Arhitectură, având „origine nesănătoasă”, în anul 1959, la recomandarea criticului de artă Ionel Jianu, a studiat pictura, în particular, cu celebrul pictor român, de origine germană, Rudolf Schweitzer-Cumpăna. În vara anului  1959, tatăl ei, avocatul Valentin Saxone, a fost arestat și codamnat politic de regimul comunist la 16 ani de muncă silnică…


După arestarea tatălui, fiind nevoită să își câștige existența ei și a familiei, a lucrat obiecte de artizanat la Cooperativa Arta Lemnului, primind chiar premiul I pentru artizanat-lemn, în anul 1960.
În anul 1963, după ce tatăl a fost eliberat din închisoare, a emigrat în Israel. După perioada de ulpan (învățarea limbii ebraice), la Kibuțul „Mishmar Haemek”, s-a stabilit cu părinții la Pardes Katz, o localitate de lângă Tel Aviv.
În 1966 a primit o bursă pentru tineri artiști de la Fondul „America-Israel” și a studiat pictura la Școala de Arte Plastice ”Avni” din Tel Aviv. În același an a avut prima expoziție personală la Casa Ziariștilor „Sokolov” din Tel Aviv.
În 1973 s-a căsătorit cu inginerul Mirel Horodi (Horodniceanu) și s-a mutat la Haifa. Are doi fii și cinci nepoți.
În 1990, după 20 de ani de serviciu la „Bank Leumi”, s-a retras din această activitate, dedicându-se în întregime picturii. Este membră a Uniunii Pictorilor și Sculptorilor din Israel (Haifa și Regiunea de Nord).
A fost distinsă cu premiile Fondurilor Culturale Ianculovici (2001) și Palty (2003) precum și cu premiul Herman Struck al Municipiului Haifa (2004).
Paralel cu pictura, începând din anul 2000 a desfășurat o bogată activitate publicistică în presa de limbă română din Israel, precum și în reviste din România („Observator Cultural”, „Cultura”, „Realitatea Evreiască”).
Informații despre activitatea ca artist plastic se pot obține pe site-ul personal  www.saxone-art.info

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *