Suntem în campanie electorală la prezentul continuu…Trăim pe o scenă pavoazată cu bannere şi panouri, populată cu agenţi electorali care ne îndeamnă cu cine să votăm; vedem pretutindeni portretele indecent de mari şi insuportabil de aglomerate ale candidaţilor, iar cutiile poştale ne sunt năpădite de „fluturaşii” pro sau contra candidaţilor. Din zori şi până în noapte diverşi analişti şi formatori de opinie întorc pe toate feţele şi toacă mărunt candidaţii rămaşi în cursă şi a doua zi… o iau de la capăt. În rest toată România pare încremenită în aşteptare, orice măsură e precedată de ezitare şi eşuează în amânare…Se iau, totuşi, măsuri bine ţintite precum hotărârea de guvern 1003/2014 care suspendă cursurile universitare între 14 – 17 noiembrie
Suntem în campanie electorală la prezentul continuu…Trăim pe o scenă pavoazată cu bannere şi panouri, populată cu agenţi electorali care ne îndeamnă cu cine să votăm; vedem pretutindeni portretele indecent de mari şi insuportabil de aglomerate ale candidaţilor, eventual în tandem cu ale politicienilor care se fac chezaşi să-i susţină. Flutură steaguri pe…turnuri. Iar cutiile poştale ne sunt năpădite de „fluturaşii” pro sau contra candidaţilor. Din zori şi până în noapte diverşi analişti şi formatori de opinie întorc pe toate feţele şi toacă mărunt candidaţii rămaşi în cursă şi a doua zi… o iau de la capăt.
În rest toată România pare încremenită în aşteptare, orice măsură e precedată de ezitare şi eşuează în amânare, pentru că nu se ştie ce se petrece dacă se alege preşedinte Unul sau (Doamne fereşte!) Celălalt dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursă, în turul doi. Unii şefi fac pronosticuri sumbre pentru alternativa nedorită, trimiţându-şi angajaţii (neangajaţi politic) să împartă „fluturaşi” pe stradă, pentru că „altfel nu veţi mai avea loc de muncă”. Guvernul, cuprins de febra electorală, purcede la împărţirea de bani categoriilor defavorizate şi bugetarilor marginalizaţi precum cei din sistemul medical sau de învăţământ (sume destul de mici şi binemeritate de mult). Se adoptă măsuri administrative bine ţintite ca de pildă hotărârea de guvern 1003/2014 care suspendă cursurile universitare, (la zi şi la distanţă) între 14 – 17 noiembrie, adică de vinerea, dinainte, până în lunea de după alegeri, sugerându-le studenţilor să plece (să voteze) acasă la ei, pentru a descongestiona – la propriu şi la figurat – secţiile de votare. Adică turul II al prezidenţialelor este echivalent cu o…sărbătoare legală, deşi turul I n-a avut acelaşi statut.
Sinceră să fiu mă îndoiesc de impactul devastator al alegerilor prezidenţiale. Trăim, totuşi :)) într-o ţară democratică din Uniunea Europeană. Un singur om, fie el instalat la Cotroceni, nu poate spulbera această stare de fapt, după cum nici nu poate eradica viciile ei. Aştept să se încheie mult prea lunga campanie de toamnă. Aştept cu nerăbdare lunea de după alegeri, când sper să repornească motoarele României, deşi sunt încredinţată că nu va urma decât o scurtă dezmeticire, întrucât vine Luna Sărbătorilor, când totul încremeneşte iarăşi în dulcea lâncezeală dintre Ziua Naţională şi Sfântul Ion. Anul acesta Luna cadourilor (electorale) s-a încheiat deja. Urmează decontul. În concluzie am să citez titlul unui film sovietic de pe vremuri: „Să trăim până…luni”, adăugând: şi să votăm duminica!