M-am împrietenit cu toată lumea din împrejurimi. Bucătăria mea atrage ca un magnet, aşa că m-am hotărât să fac sediul noului nostru club ,,Ceai şi lectură’’. Acum pregătesc fiertura de măceşe vitaminizantă, numai bună pentru toamnă şi infuzia de roiniţă, excelent relaxant. Am la îndemână şi decoct de salcie albă pentru eventuale junghiuri. Am să pun alături şi chiseaua de miere , să ia cine are nevoie de îndulcitori. Din loc în loc am farfurioare cu biscuiţi cu scorţişoară, cuişoare şi nucşoară, pentru efervescenţa minţii. Ibricele cu apă clocotită sunt pregătite pentru situaţii de urgenţă, alături de vastul meu arsenal de plante uscate…
M-am împrietenit cu toată lumea din împrejurimi. Bucătăria mea atrage ca un magnet, aşa că m-am hotărât să fac sediul noului nostru club ,,Ceai şi lectură’’. Acum pregătesc fiertura de măceşe vitaminizantă, numai bună pentru toamnă şi infuzia de roiniţă, excelent relaxant. Am la îndemână şi decoct de salcie albă pentru eventuale junghiuri. Am să pun alături şi chiseaua de miere , să ia cine are nevoie de îndulcitori.
Din loc în loc am farfurioare cu biscuiţi cu scorţişoară, cuişoare şi nucşoară, pentru efervescenţa minţii. Ibricele cu apă clocotită sunt pregătite pentru situaţii de urgenţă, alături de vastul meu arsenal de plante uscate, culese la timpul potrivit, la munte sau la câmpie, ori luate de la magazine cu bun renume. Dar iată că au sosit membrele clubului. E timpul să ne punem pe treabă. ”N-am putut dormi toată noaptea din cauza vremii incerte !” spune una. ”Eu am junghiuri din cap până în picioare” se lamentează alta. ”Eu cum mă trezesc, am surpriza unei dureri noi” se plânge a treia. ”Nu vă descurajaţi ! ” le spun cu încredere în glas.
”S-o luăm pe rând, ne trebuie un antiinflamator, adică salcie, un relaxant, roiniţă si măceşe adică bombă de vitamine ! ”. ”Eu vreau lemn-dulce pentru reumatism ! ”. ”Acum încearcă salcia, tot ai hipertensiune şi licuiriria (lemnul dulce) o sporeşte ! ”. ”Eşti sigură ? ”. ”Precis !”. O întârziată se aşează la masă şi spune ”Vremea mohorâtă de zilele astea îmi dă ameţeală, pe lângă celelalte necazuri ”. Îi pun în faţă o cană de ceai verde ”Încearcă asta, eu când îl beau parcă am dat mintea la spălat”. Altă întârziată se plânge că de când şi-a schimbat locul de muncă, nu doarme, e mereu speriată, înghite cu dificultate şi e măcinată de dureri schimbătoare. ”Rezistă ! ” o sfătuim noi. ”Pensia e mai rea, când ajungi acolo, de la o zi la alta eşti ocupată până peste cu plictiseala”. Îi pun şi ei în faţă o infuzie de talpa-gâştii, sunătoare şi roiniţă.
Soţul meu ”Mai mult ca Perfectul”, vine tiptil, curios să ştie ce se vorbeşte la clubul ”Ceai şi lectură”. Ajuns în dreptul mesei noaste uită că e ”agent sub acoperire” şi vorbeşte tare, speriind două membre mai simţitoare aşezate cu spatele la el. Le înviorăm cu câte un ceai de muşeţel îndulcit cu miere, iar ” împricinatului” îi dădeam o infuzie de lavandă reconfortantă, alături de o garnitură acrişoară de cătină şi coenzima Q 10 ( la vârsta asta fibrilaţiile trebuie ţinute la distanţă !). Bem ceai şi ne încurajăm reciproc în legătură cu junghiurile noaste.
Nici nu stiu cum a trecut vremea şi se apropie prânzul. ”Ce bine ne-am distrat ! ”. ”Parcă au dispărut toate durerile”. ”Trebuie să ne întâlnim din nou cât de repede !”. De data asta, lecturile au stat la colţ din cauza indispoziţiilor de toamnă. Cu sigurantă, ceaiul şi compasiunea sunt leacuri eficiente. Cine nu crede în adevărul celor expuse, este invitat să consulte pentru început, lucrarea ”Universul plantelor “, de C-tin Pârvu, Ed. Enciclopedică 1997.