SIONISMUL în IMAGINI şi CUVINTE

Muzeul de Artă din Cluj a găzduit o manifestare foarte interesantă şi inedită sub genericul: „Fundamentele sioniste ale statului Israel”. Evenimentul care a avut loc în 6 mai 2016, în preajma celei de a 67-a aniversări a înfiinţării statului evreu (14 mai 1948), a avut obiectivul de a aduce mai aproape de clujeni un subiect puţin cunoscut şi adesea privit cu suspiciune şi s-a înscris în viziunea directorului instituţiei, dr. Lucian Nastasă-Kovács, care consideră că un muzeu trebuie să fie o gazdă primitoare pentru orice temă culturală care contribuie la îmbogăţirea spirituală a clujenilor.

Andrea Lucian Gyemant Roth

De la stânga la dreapta: Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă din Cluj, dr. Ladislau Gyémánt, istoric, şi Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România

Evenimentul a început cu o prelegere susţinută de reputatul istoric Ladislau Gyémánt, fondatorul Institutului de Iudaistică din Cluj. Expunerea  „Sionismul. Origini şi semnificaţii” a constituit o sinteză a evoluţiei sionismului, demonstrând că dorinţa evreilor de a avea un stat a început odată cu tragedia dispersării şi a rămas o constantă a existenţei acestui popor. Vorbitorul a punctat evenimentele majore ale devenirii statului Israel, legitimitatea deplină a existenţei sale, precum şi nevoia de a apăra acest bastion al democraţiei, arătând că toate aceste aspecte fac parte din viziunea sionistă care nu are nimic malefic şi periculos, dimpotrivă este expresia unei năzuinţe legitime şi paşnice.

Cea de a doua prelegere „Ierusalimul sursă de tensiuni şi speranţă” a fost susţinută de Tiberiu Roth, preşedintele Asociaţiei Sioniste din România. Discursul care a făcut recurs la istorie, religie, memorie şi literatură, a prezentat istoria zbuciumată şi prezentul unui oraş miraculos şi real, râvnit şi sfâşiat de tensiuni. În final vorbitorul şi-a exprimat încrederea că pacea şi armonia se pot înstăpâni în centrul celor trei credinţe monoteiste, capitala spirituală a peste 3 miliarde de oameni.

Andrea Vernisaj

Public la vernisajul expoziţiei: Fundamentele sionismului

În partea a doua a evenimentului a fost vernisată expoziţia „Fundamentele sioniste ale statului Israel”, alcătuită din piese cu totul deosebite din colecţia Iudaica aparţinând lui Andrei Klein. De astă dată cunoscutul colecţionar clujean – care a trăit câteva decenii în Israel şi s-a mai prezentat în faţa concitadinilor săi, prin câteva expoziţii cuprinzând exponate din vasta sa colecţie despre Cluj – a realizat o expoziţie compusă din ilustrate, timbre, documente, publicaţii şi fotografii care urmăreşte mişcarea sionistă şi întemeierea statului Israel, de la începuturile sale, la sfârşit de veac XIX, şi până în prezent. Alături de timbre tematice extrem de rare, primii bani care au circulat în noul stat, documente ale emigranţilor din perioada interbelică şi exemplare foarte rare ale ziarului Uj Kelet – înfiinţat în Cluj în 1918 – privitorul poate admira imagini din Israelul de astăzi, o ţară dezvoltată şi plină de avânt.

Andrea vernisaj 2

Andrei Klein, autorul expoziţie (dr.) şi Lucian Nastasă-Kovács, amfitrionul ei (centru)

Andrei Klein le-a vorbit celor prezenţi despre sorgintea şi mesajul expoziţiei sale, subliniind că ideea de bază care se desprinde din toate exponatele este dorinţa de a munci şi de a construi o ţară. Şi, după cum spunea şi Tiberiu Roth, preşedintele ASR, multe ţări au fost însuşite pe calea cuceririi, dar foarte puţine au fost construite, precum  Israelul. Statul evreu a fost clădit în 67 de ani, pe un teren nisipos şi arid, de oamenii care s-au dus acolo pentru a-şi reface Ţara Veche-Nouă, năzuită timp două milenii de risipire.

Expoziţia este deschisă la Muzeul de Artă din Cluj, până duminică, 10 mai.

(Fotografii by courtesy https://www.facebook.com/evenimente.dearta?pnref=story)

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Andrei Klein commented on May 9, 2015 Reply

    Va multumesc pentru interes domnule Jossef Avni cu cu placere voi posta in limita timpului, pana in 10 mai ma aflu la Muzeu de Arta pentru a intampina vizitatori. Deocamdata postez doar un promo.
    Cu stima pentru ce a ce faceti.
    Andrei Klein

  • Jossef Avni commented on May 8, 2015 Reply

    Am incercat sa scriu daca puteti sa puneti pozele pe Facebook in grupul Bistrita-Nasaud si Clij.
    Iarasi Va Multumesc,
    Jossef

  • Jossef Avni commented on May 8, 2015 Reply

    D-l Andrei Klein
    Expozitia dumneavoastra este foarte interesanta. Daca ati putea sa puneti cateva poze ale colectiei prezentata in expozitie. Va multumesc,
    Jossef Avni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *