Mihai Eisikovits şi-a lansat cea de a doua carte

Luni, 4 iulie 2016, în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc lansarea cărţii Vieţi Frânte, cel de al doilea volum publicat de Mihai Eisikovits, colegul nostru baabelian. A fost un eveniment deosebit, pe care l-am aşteptat cu mare emoţie, pentru că îmi doream foarte mult ca lansarea să fie încununarea cuvenită a procesului de creaţie la care – într-o oarecare măsură – am fost părtaşă şi eu.

carte EisikovitsPrima surpriză plăcută a fost aspectul cărţii, tipărită la editura Gutinul din Baia Mare, cea care publicase cu 9 ani în urmă şi primul volum al lui Mihai Eisikovits, întitulat „Ce a fost …nu mai este”, cuprinzând o culegere de desene despre viaţa evreilor maramureşeni, înainte de Holocaust. Coperta elegantă, hârtia şi tipăritura de calitate a noii cărţi, ispitesc privirea cititorului.

stand cu carti

Stand cu cărţile lui Mihai Eisikovits

Cea de a doua surpriză plăcută a fost sala de conferinţe ticsită de lume. Veniseră mulţi tineri şi oameni de vârsta a doua interesaţi de tematica volumului: Vieţile frânte ale evreilor, în vremurile tragice dintre 1940-1948. Lansarea a fost moderată de dr. Teodor Ardelean, cunoscută personalitate băimăreană, actualmente director al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, care a început prin a vorbi despre personalitatea concitadinului său, Mihai Eisikovits, un mărturisitor al timpurilor pe care le-a trăit, fie că e  vorba de Gherla interbelică unde a copilărit, sau despre cei şapte ani de lagăr: trei în  detaşamentul de muncă obligatorie din armata horthistă, alţi patru în prizonieratul sovietic. Teodor Ardelean s-a dovedit un vorbitor cu har care şi-a condimentat discursul cu citate şi dictoane, dar şi întâmplări anecdotice din experienţa personală legată de evrei şi nu numai.

Sala de conferinţe a Bibliotecii judeţene din Baia Mare a fost arhiplină

Sala de conferinţe a Bibliotecii judeţene din Baia Mare a fost arhiplină

Au urmat la cuvânt trei doamne care au contribuit la realizarea cărţii, fiecare în felul său. Subsemnata – cea  care l-am îmboldit pe Mihai Eisikovits să-şi adune într-un volum scrierile risipite în revistele online Acum (www.acum.tv) şi Baabel (baabel.suprapus.ro) şi am răspuns pozitiv invitaţiei onorante de a scrie cuvântul înainte – am subliniat faptul că povestirile lui Mihai Eisikovits nu sunt numai mărturisiri, ci scrieri cu certe calităţi literare şi cu mult tâlc care evocă o lume aproape dispărută şi personajele emblematice ale acesteia şi că merită citită de toate generaţiile.

Ardelean 2

Dr. Teodor Ardelean deschide evenimentul

Mirela Dănuţ, o altă prietenă bună a lui Nenea Mihai Eisikovits, a apreciat autenticitatea povestirilor şi învăţătura care se degajă din ele. Rodica Eisikovits, fiica lui Mihai Eisikovits – făcând apel la legenda că fiecare suflet îşi caută familia cea mai potrivită – şi-a exprimat mulţumirea şi recunoştinţa că are un tată cu atâtea calităţi şi a arătat că în ciuda suferinţelor îndurate la vârsta primei tinereţi care i-au marcat destinul, acesta nu şi-a urât semenii şi nici nu a nutrit sentimente de răzbunare, ci dimpotrivă, din povestirile şi desenele sale se degajă seninătate şi iubire de oameni, o dovadă fiind şi desenul de pe coperta cărţii: floarea încolţită în bocancul ferfeniţit de prizonier. Rodica Eisikovits a fost totum-factum şi coordonator al realizării cărţii care, în afara povestirilor şi desenelor, cuprinde şi câteva articole despre autor, preţioase fotografii de familie şi un poem dedicat tatălui, de fiica sa.

Rodica Eisikovits

Tată şi fiică: Mihai şi Rodica Eisikovits

Profesorul Valeriu Achim, director al editurii Gutinul a creionat rolul editorului în  închegarea şi structurarea volumului, dar a vorbit şi despre legătura personală cu subiectul. Au mai intervenit în discuţie: Dr. Ganea scriitor maramureşean, Dan Has preşedintele Comunităţii Evreilor Zalău şi Adrian Perl, reprezentant al Comunităţii Evreilor Sighetu Marmaţiei, dând glas aprecierilor faţă de autor şi tematica volumului.

În final Mihai Eisikovits a dat încă o dovadă a harului său de vorbitor, a expunând motivele pentru care trebuie cunoscute aceste povestiri evocatoare ale evreimii transilvănene şi vremurilor tragice în care ea a fost spulberată, atrăgând atenţie că timpurile pe care le trăim sunt generatoare de confuzie şi chiar de intoleranţă, şi trebuie înlăturat pericolul repetării istoriei.

Vorbeşte autorul cărţii

Vorbeşte autorul cărţii

Lansarea cărţii Vieţi frânte s-a încheiat cu o lungă sesiune de autografe, la care autorul de 96 de ani împliniţi – dar ce contează anii?! – a făcut faţă cu brio, ca apoi să mai stea de vorbă cu oaspeţii, să dea interviuri şi să petreacă o după amiază sărbătorească alături de fiica sa Rodica şi familiile Frond, Dănuţ şi alţi prieteni dragi.

Sesiune de autografe

Sesiune de autografe

Am părăsit Baia Mare cu un mare sentiment de bucurie că cel de al doilea volum al lui Mihai Eisikovits şi-a început drumul către cititori sub auspicii faste. Sunt convinsă că volumul Vieţi frânte, o îmbinare armonioasă de povestiri cu tâlc despre pace şi război, despre vicisitudini, durere, dar şi omenie, ilustrată cu desenele autorului,  va fi întâmpinată cu interes şi savurată de cititori. Doritorii pot obţine cartea adresându-se fiicei sale la adresa de mail: RodicaE11@yahoo.com.

De acum înainte decanul de vârstă al baabelienilor se poate îndrepta către următorul proiect: o culegere din desenele sale inconfundabile care reflectă alte şi alte faţete ale vieţii evreieşti.

https://youtu.be/XImmzVAlwz8

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • georgescustela commented on July 8, 2016 Reply

    Felicitări, dle Eisikovits pentru cartea dvs. recent apărută. Se spune ”Mai bine mai târziu decât niciodată!”
    (lucru confirmat și de mine, octogenara, cu publicații … târzii!). Să nu ne lăsăm! Mai avem ceva de spus, nu?

    • Rodica Eizikovits commented on July 9, 2016 Reply

      Tata a citit cu plăcere rândurile dvs. Vă mulțumește pt felicitări și vă urmează imboldul de a nu se lăsa și de a continua să-și facă glasul auzit. De asemenea, vă urează sănătate și creativitate încă ani mulți și buni de acum înainte.
      Cu cele mai bune urări,
      Rodica Eizikovits

  • Rodica Eizikovits commented on July 7, 2016 Reply

    Mulțumiri pentru imboldul dat tatei de a scrie, apoi de a-și aduna povestirile într-un volum și pentru prezența fizică și spirituală la momentul lansării de carte.
    M-a bucurat remarca la adresa coperții și a hârtiei, la aspectul elegant, atrăgător al volumului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *