Bun venit în Epoca Trump!

Începând din 1789 când George Washington a depus jurământul de președinte al Statelor Unite, la fiecare patru ani, președintele ales a făcut acest gest. Anul acesta, câștigătorul cursei prezidențiale a depus jurământul la 20 ianuarie,  urmat de ceea ce mulți analiști consideră a fi cel mai rușinos și sumbru discurs prezidențial  de inaugurare. Dimineața a început bine, cu rugăciuni televizate, prezentarea nesfârșită a invitaților de onoare care ajungeau la Capitoliu. Comentarii interminabile despre cine este acolo și cine nu. Patru foști președinți, Carter, Clinton, Bush cel tânăr și Obama. Bush bătrânul e grav bolnav în spital dar, cu toate că nu-l suferă pe Trump, i-a trimis o scrisoare foarte civilizată să-și scuze absența și să-i dorească mult succes. Hillary Clinton a făcut și ea act de prezență, nu cu multă plăcere, dar la fel ca Bush și Obama,a înțeles că în această zi festivă nu era vorba numai de Donald Trump, ci de democrația americană cu multe fațete, una din cele mai importante fiind transferul de putere necontestat.

Depunerea juramântului

Totuşi,  au existat şi politicieni care au făcut opinie separată. În jur de 80 de membri ai congresului american, democrați înverșunați, cu vederi și poziții de stânga, au refuzat să participe la inaugurare. Nu a fost un gest frumos, mai ales că unii au declarat public că Trump nu a fost ales pe bune, că rușii și-au băgat coada în alegerile noastre. Bineînțeles, au făcut-o doar de formă,  să-l facă de rușine pe Trump. Inaugurarea a fost boicotată și de artiști americani de prim rang care au refuzat în masă participarea la ceremonii. Pe unele străzi din oraș au mai fost demonstrații de protest, ciocniri cu poliția, dar nimic semnificativ care să întrerupă ceremonia. Conducerea Partidului Democrat și toți republicanii au fost prezenți în semn de solidaritate cu sistemul american unde câștigătorului, indiferent de apartenență politică, i se conferă cel mai important post din lume, cel de președinte, cu puteri uriașe asupra guvernului și, mai ales, asupra armatei americane, al cărei comandant suprem a devenit şi Donald Trump, din clipa în care și-a depus jurământul și a preluat valiza cu codurile secrete de lansare a armelor termonucleare.

După jurământ, Trump s-a pupat cu familia, a dat mâna cu foștii președinți, i-a dat liber lui Obama și a început o tiradă de discurs care mi-a declanşat fiori de groază pe șira spinării. Trump vrea să ne deschidă ochii asupra Americii pe care el o vede din turnul lui de fildeș, deasupra clădirii Trump Tower din Manhattan.

Discursul inaugural

Eu, până acum, credeam că trăiesc în cel mai bun loc de pe pământ, o țară care m-a primit cu braţele deschise și unde am venit doar cu două valize și o educaţie bună care mi-a permis, ca prin muncă cinstită de angajat, nu de om de afaceri, să-mi fac o viață frumoasă, să-mi educ copiii și să-mi asigur o pensionare confortabilă. Nu sunt singurul. Marea majoritate a prietenilor și cunoștiințelor duc o viață confortabilă: servicii bune, case, mașini, vacanțe, croaziere, restaurante, spectacole, bărci de agrement și alte luxuri pe care părinții noștri nu le aveau. Tehnologia modernă ne-a făcut viețile mai ușoare și, fără îndoială, situația în America este mult mai bună acum decât în 2009 când Obama a preluat președinția. Dar nu şi pentru Trump! În discursul lui de 18 minute, în loc să ne spună de ce America este locul cel mai bun pe pământ, unde milioane de oameni doresc să se stabilească în fiecare an (la punctul că avem nevoie de un zid să-i oprim) el a prezentat cea mai sumbră imagine a Americii. America unde peisajul este copleșit de fabrici  ruginite și în putrefacție, unde “măcelul american” lasă zeci de mii de morți pe străzi, unde școlile produc absolvenți “fără niciun fel de cunoștințe”. Asta este America pe care ne-o prezintă Donald Trump și pe care el o va pune le punct.  Da, tot ce a prezentat este valabil și există în America, dar este reprezentativ doar pentru câteva segmente minoritare ale populației. Iar ceea ce este considerată sărăcie în America e foarte diferită de sărăcia din alte țări. Mizeria nu este copleșitoare în toată țara sau în toate orașele.  Dar Trump, cu darul lui de a hiperboliza lucrurile, a generalizat problema pentru întreaga țară. Sistemul electoral american i-a acordat victoria chiar dacă votul popular a mers înspre Hillary Clinton, dar Trump uită că el este și președintele celor care au votat împotriva lui. Câteva cuvinte împăciuitoare adresate celor care au pierdut nu sunt pentru el. Ar arăta slăbiciune, iar el este tare și mare, așa că nici măcar nu a încercat să se adreseze celor care au votat înpotriva lui.

După ce a rezolvat problemele interne, Trump a prezentat și viziunea lui mondială; “America First” (America în primul rând ) este deviza lui Trump. America nu va mai face nimic pe plan internațional dacă nu este în beneficiul ei (de parcă până acum trupele americane erau amplasate în diferite părţi ale lumii din pur altruism). El refuză să apere granițe străine, în timp ce granițele americane sunt deschise și poate să între oricine. Țările care primesc ajutor financiar de la America vor trebui să se aștepte la mai puțin, iar cele care primesc protecția militară americană vor trebui să recompenseze America. ISIS și islamul militant au fost avertizați vor fi distruse!  Economia mondială va avea alte relații cu America lui Donald Trump. El nu mai vrea să acorde favoruri partenerilor de comerț. Scutirile de vamă ale importurilor străine în America sunt o tâmpenie, zice Trump. Un război economic cu China ar devasta economia ambelor țări, dar el crede că nu va fi o problemă. S-a legat de multe țări, dar cu Rusia vrea prietenie. Azi-mâine mă aștept să se deschidă librăria Cartea Rusă, la Washington.

Schimb de ştafetă

Discursul xenofob și izolaționist al lui Trump semnalează o direcție nouă unde noul președinte vrea să ne ducă. Este o revenire a politicii americane din anii 20-30 și îngrijorează foarte multă lume. După discurs, Obama cu Michelle au luat un elicopter și au întins-o înspre California, în vacanță. Restul invitaților au luat un prânz copios în clădirea Capitoliului. Trump a și uitat de tonul discursului, se întreținea cu Nancy Pelosi și Chuck Schumer, leaderii democraților. Atât ceremonia de jurământ, cât și masa festivă au fost acompaniate de binecuvântări și rugăciuni de la multe denominații religioase (cu excepția musulmanilor). Am fost puțin mirat de atâta zel religios la un guvern care se mândrește cu separarea religiei de stat.

După prânz Trump și familia au deschis defilarea oficială. Au coborât din mașină pe Pennsylvania Avenue chiar lângă noul hotel Trump unde tot personalul a ieșit în stradă să-l întâmpine. A urmat parada de rigoare iar seara Trump și Melanie au deschis trei baluri oficiale, dansând în ritmul lent al muzicii lui Frank Sinatra.

Una din promisiunile lui Trump a fost că în prima zi va semna un decret prin care se începe demontarea legii de asigurare medicală universală, cunoscută sub numele de Obamacare. Zis și făcut, după ce a semnat câteva numiri de miniștri, Trump a semnat un ordin prin care cere angajaților guvernului să nu mai impună pedepse celor care refuză să-și facă asigurare. Asta a fost partea ușoară, va fi mai greu să schimbe legea în Congres unde are nevoie de voturi.

A doua zi Trump aude la televizor cum că la inaugurarea lui Obama au fost mult mai mulți spectatori. El zice că a văzut cu ochii lui o mare de oameni cum nu s-a mai pomenit la vreo inaugurare anterioară. Ochii lui nu mint! Estimarea lui este 1,5 milioane de oameni. Fotografiile din ziar arată cele două imagini unde se vede cu ochiul liber că la Obama erau cel puțin cu 30-35% mai mulți oameni decât la Trump. Toate ziarele din Washington estimează pe baze concrete că la inaugurarea lui Trump a participat mai puțină lume decât la cea a lui Obama.

Marşuil de protest al femeilor. Washington, 21 ianuarie 2017

Ca să-i facă ziua și mai bună, sute de mii de femei s-au adunat  în centrul Washingtonului ca să protesteze împotriva lui Trump. Mai erau și bărbați, dar marșul era al femeilor. Lumea a protestat în zeci de alte orașe americane și din străinătate. Se pare că au ieşit peste 2-3 milioane de participanți. Presa declară că în Washington au fost mai mulți oameni la acest protest decât la inaugurare. La Casa Albă, secretarul de presă ţine un discurs de cinci minute, observându-se clar „instrucțiunile” de la Trump. În fața presei minte cu o neobrăzare orwelliană și declară că inaugurarea lui Trump a avut cea mai mare participare de când e lumea și pământul, iar jurnaliștii să facă bine să raporteze aceste adevăruri și nu minciunile pe care le-au publicat. La fel ca în ”1984” a lui Orwell, ei cred că “partidul” poate face adevăr din minciună și odată ce e luată ca adevăr nu se mai schimbă și intră în istorie ca atare. Dar jurnaliștii americani nu se lasă. Iau la rost reprezentanții Casei Albe și primesc un răspuns paradoxal, ei se bazează pe “fapte alternative” (numite minciuni), nu neapărat pe fapte indiscutabile, precum statistica mijloacelor de transport.

Bun venit în „epoca Trump”! Noi, cei din România,  trecuți printr-o ,“epocă de aur”, cunoaștem simptomele megalomaniei, insecurității persoanelor care are nevoie mereu de adulație,  obtuzitatea celui care vede realitatea doar prin prisma egomaniacului și sperăm că sistemul american de guvernare care mai are și alte puncte de control pentru a balansa branșa executivă cu cea legislativă, să-l oprească de a distruge țara. Dar Trump are de partea lui și o majoritate a Congresului și Senatului american. Șansele sunt bune ca el să-și pună amprenta pe legislația americană în următorii doi ani. Peste doi ani vor fi din nou alegeri parlamentare și lucrurile se pot schimba.

Trump a câștigat campania electorală cu ajutorul lozincii: ”Faceți din nou America Măreață – Make America Great Again!”.  Acest slogan cu nuanțe rasiste se referă la America anilor din trecut, dinainte de drepturile civile acordate minorităților de culoare, când albii dominau total societatea americană, înainte de imigrarea uriașă din ultimii 50 de ani care a schimbat total compoziția rasială și socială a țării. Statisticile arată clar că Trump a câștigat alegerile pe baza votului alb. Bărbați albi în majoritate  dar și femeile albe cu 57%. Da, muncitorii șomeri din câteva state din nordul țării au schimbat balanța în favoarea lui Trump, dar să nu uităm că baza lui au fost alegătorii albi din zonele rurale și marea majoritate a alegătorilor religioși, îndeosebi cei evangheliștii.  Nu le plăcea Trump, dar alternativa – Hillary  Clinton – era total inacceptabilă pentru ei, astfel încât l-au votat pe Trump „ţinându-se de nas”. De ce? Pentru că el va nominaliza candidații următori pentru Curtea Supremă. După moartea judecătorului Scalia, Hillary ar fi pus un judecător cu simpatii democrate, pe urmă mai sunt doi-trei judecători bătrâni și bolnavi. Dacă următorii doi-trei judecători de la Curtea Supremă sunt numiți de democrați, evangheliștii nu vor mai avea nicio șansă să interzică avortul și asta pentru ei este prioritatea numărul unu. Chiar dacă acest președinte este imperfect, cu probleme mari de caracter, le-a promis că-i va ajuta la Curtea Supremă și altceva nu-i interesează.

Evident balanța puterii în Statele Unite s-a înclinat spre dreapta. Probabil și democrații sunt de vină, pentru că agenda lor a fost orbită de dorința de a susține drepturi pentru minoritari, pentru grupuri homosexuale, încălcarea flagrantă a legilor de imigrare cu consimțământul guvernului federal și, mai ales local, au uitat să se preocupe în mod direct de problemele și doleanțele populației majoritare care s-a simțit marginalizată. Faptul că membrii guvernului nu mai reprezentau voința alegătorilor, că la Washington totul era într-un impas nesfârșit, a determinat pe mulți să voteze pentru Trump, un om care nu a făcut parte niciodată din guvern, nu este politician și nu este vândut nimănui. Din punct de vedere politic alegerea lui Trump a fost un miracol pe care foarte puțini l-ar fi crezut posibil acum un an. Dar s-a întâmplat și acum America și restul globului vor avea de-a face cu el pe următorii patru ani. Bazat pe primele două zile de președinție, cred că va fi un spectacol de neuitat!

Mike Klein

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • ivangklein commented on February 4, 2017 Reply

    La inceputul campaniei electorale am avut de ales intre doi candidati nici-unul pe plac . Foarte curind balanta s-a inclinat in favoarea lui Trump care vorbea de probleme / subiecte concrete ( nu vreau sa repet sau sa adaug la ceeace a scris GK ) spre deosebire de Clinton lozinci / vorbe goale . Daca va incerca sa-si tina promisiunile depinde de Trump si de echipa aleasa aparent foarte buna ; daca va putea depinde si de magnitudinea unor ” tsunamis ” .

  • Stephen Benedict commented on February 1, 2017 Reply

    Stimate domnule Klein, Declaratia dvs ca Donald Trump ar fi tinut cel mai rusinos si sumbru discurs presidential de inaugurare este un mare neadevar. Daca stam sa judecam prin comparatie, atunci va intreb: au fost cumva discursurile de acceptare ale lui Obama atat in 2009 (in afara paragrafelor legate de criza economica pe care-a mostenit-o) cat si in 2013, ceva mai bune? Si atunci era vorba de aceeasi America, tara tuturor posibilitatilor si locul cel mai bun de pe pamant. Dvs comparati niste realitati cu dicursurile politice facute intr-un anumit scop, din timpul campaniei electorale. Discursul a inceput “…We are grateful to President Obama and First lady, Michelle Obama for their gracious aid throughout this transition”. Ce poate sa fie mai gratios si cu respect mai mare? Cum puteti sa sustineti ca Trump a inceput o tirada de discurs care vi-a dat fiori de groaza pe sira spinarii? Fiorii de care vorbiti, reprezinta lipsa dvs de acceptare a noii filozofii a noului program a lui Donald Trump, pe care il regretati profund si pe care “din pacate” o sa trebuiasca sa-l digerati volens-nolens, timp de cel putin 4 ani. Noul presedinte nu vede America doar din turnul lui de fildes, deasupra cladirii Trump Tower din Manhattan, cum sustineti dvs, ci viziunea lui a rezonat cu viziunea jumatatii dintre alegatorii din America, care nu traiesc in zone urbane, dupa cum v-a raspuns in mod corect, Gabriel Farkas. Ceea ce va deranjeaza pe dvs in mod mai mult decat evident si clar este schimbarea de filozofie politica, justificarea tuturor masurilor politice pe care Trump, ca republican, le-a etalat de-a lungul campaniei lui electorale, care pe dvs va deranjeaza prin frisoanele reci de-a lungul sirei spinarii. Dvs confundati ceea ce a spus dl. Trump, in discursul sau inaugural, care mie s-a parut extrem de balansat si corect politic, cu ceea ce a sustinut dansul in intreaga lui campanie electorala. Pentru cei care nu au fost martori la acel discurs, va atasez dedesubt speech-ul lui din 20 ianuarie: http://www.cnn.com/2017/01/20/politics/trump-inaugural-address/, pentru a va dovedi greseala interpretarii dvs. Din pacate, fiind un liberal de stanga, dvs treceti printr-o faza care nu are cum sa va faca placere si asa va veti mentine si de-acum incolo, pe toata durata presedentiei lui Trump (nu este exclus sa nu dureze opt ani) . In discursul inaugural al presedintelui Franklin Delano Roosevelt din 1933, acesta spunea: “The only thing we have to fear is fear itself”. Prima mea intrebare este dvs cum va permiteti sa-l judecati pe noul presedinte al Statelor Unite, Donald Trump, numai dupa doua zile la Casa Alba? Am participat si eu la inaugurare si dintre multiplele afise anti Trump existau urmatoarele: “Impeachment starts now”, sau “Trumpism = Barbarism”, fara ca Trump sa fi depus juramantul si sa ajunga inca la Casa Alba. Astia sunt oamenii pe care dvs ii sustineti fara ezitare. Artistii mari care i-au boicotat inaugurarea, sunt democrati liberali de stanga, ca de pilda Madona, care a declarat o tampenie monumentala precum ca, ea ar arunca in aer cladirea Casei Albe!? Asta reprezinta adevaratul barbarism si lipsa de reala democratie, nu parerile lui Trump care tind sa-i supere pe democrati, intrucat nu reprezinta viziunea lor. Faptul ca sunt artisti mari, nu ii face cu nimic mai destepti decat oamenii de rand, dimpotriva ii compromit destul de urat, din cauza rationamentelor si judecatilor lor gresite, dar mai ales ca se dau in spectacol. In alte cateva paragrafe, dvs faceti referinte la obtuzitatea celui care vede realitatile prin prisma megalomaniei. Ceea ce ati ales sa nu discutati de loc, sunt cauzele care au dus la pierderea presedentiei de catre Hillary Clinton pornite de la dezastrul administratiei Obama, despre care am mai mentionat cu alte ocazii, pe care dvs refuzati sa le acceptati. Crimele majore care au avut loc in SUA si conflictele interetnice dintre politie si cetatenii de rand din diversele orase, au avut loc sub administratia lui Obama, nu a lui Trump. Conflictele unor organizatii fantoma, noi create gen “Occupy Wall Street” sau “Black Lives Matter”, iarasi au avut loc sub Obama, care n-a stiut cum sa le manuiasca si sa le “extinga”. Tot in cadrul celor 8 ani ale administratiei Obama, au avut loc deja un numar de actiuni teroriste, produse de asociati si suporteri ai organizatiilor teroriste ISIS, Alqaeda, etc. Un alt aspect pe care il voi aborda, este cel legat de lozinca lui Trump – “Make America Great Again!” pe care dvs il considerati cu nuante rasiste! Sub administratia Obama, America a dat-o inapoi urat de tot, prin politica lui de diletant, care a facut din retragerea rolului conducator al Statelor Unite – un titlu de glorie. Aici dvs nu ati sesizat nuanta politica de loc si v-ati grabit sa considerati cele spuse de Trump, drept o nuanta rasista! Nimic mai lipsit de adevar! De asemenea dvs faceti o alta remarca ne la locul ei, cand scrieti ca Trump ar fi castigat alegerile pe baza votului alb?! Acest lucru se numeste in engleza: “reversed discrimination”. V-ati pus vreodata aceeasi intrebare daca Obama n-ar fi fost ales de doua ori gratie voturilor negrilor, manati de lozinca lui “Yes we can!”. Ultimul aspect pe care dvs l-ati neglijat total este felul murdar prin care presedintele Obama a iesit din scena politica, lovind fara crutare in Israel si in interesele lui majore, sustinut si de John Kerry, Secretarul lui de Stat, o strutzo-camila care timp de patru ani, aproape nu s-a dat jos din avion, si care si-a incheiat misiunea fara absolut nicio realizare. Dimpotriva, administratia lui Obama, sub cei doi Secretari de Stat au avut si au reusit performanta unica de a izola international complet Israelul, tratandu-l dur si fara vreo consecinta in mintea lor ingusta. Faptul ca in numai cateva zile administratia lui Donald Trump a promis o schimbare fundamentala in favoarea Israelului, nu este consemnat de catre dvs sub niciun aspect. De asemenea aranjamentul semnat de Obama cu Iranul duce la o cursa de inarmare atomica a celorlalti mari jucatori principali ai zonei, Turcia si Arabia Saudita, periclitind in mod clar securitatea Israelului pe termen lung. Nici acest detaliu n-a constituit pentru dvs o preocupare importanta, probabil cu scopul deliberat de a nu trebui sa-I dati lui Trump niciun credit!
    Stephan Benedict

    • Mike Klein commented on February 1, 2017 Reply

      Stimate d-le Benedict, va mutumesc de comentariu. Este clar ca avem pareri diferite si cred ca vor ramanea diferite, tot asa cum parerile sunt impartite in intreaga tara.

  • Gabriel Farkas commented on January 26, 2017 Reply

    Mike, imi pare rau, dar acest articol merita un raspuns detailat, dupa parerea mea. Alftel, cititorii s-ar putea sa creada ca opiniile tale sunt cele ale tuturor americanilor.

    Bush batranul nu-l sufera pe Trump deoarece in campania electorala primara Trump l-a facut harcea parcea pe fiul lui, considerat de toti ca cel mai potrivit candidat republican.

    America descrisa de Trump, pe care “el o vede din turnul lui de fildeș” se pare ca e vazuta la fel de un numar mare de americani, altfel el nu ar fi fost ales. Sunt de accord cu tine, traim in cel mai bun loc de pe pamant. Dar asta nu inseamna ca totul e perfect pentru toti locuitorii aceste tari.

    Daca ai calatori cu trenul intre Washington DC si New York, imagine fabricilor abandonate, ruginitesi in putrefactie ar fi evident. Precum e evidenta peste to in SUA. “Macelul American” e cel mai evident in Chicago, dar si in pasnicul meu oras (Portland, statul Oregon) poti sa vezi stiri zilnice la televizor despre victime ale razboielor cu impuscaturi intre ganguri de tineri fara lucru. Si sistemul scolar public american in orasele mari produce absolvent fara cunostinte, nu degeaba multe facultati ofera cursuri de citit si scris pentru studentii noi.

    E adevarat ca aceste probleme nu ating majoritate populatiei, dar ating destui americani ca sa fie considerate problem nationale. Dupa parerea mea chiar daca minoritate atinsa ar fi minuscula, si atunci are fi trebui considerate probleme nationale. Dar din pacate nu e minuscula.

    Si faptul, ca mizeria de aici este mult mai tolerabila decat cea din alte tari, nu este o scuza acceptabila.

    Faptul, ca Trump a mentionat aceste probleme este in favoare sa, dupa parerea mea (nu o sa mai repet acest fapt, dar poti s-o introduce oriunde). Nu inteleg, de ce adresand problemele acestea, el ar fi vinovat de ingoranta celor care au votat impotriva lui.

    Trump nu a spus nimic ce nu ar fi figurat in campania lui electorala despre America First. Probabil asta a fost una din cauzele alegerii sale ca Presedinte.

    Trump nu a vorbit de islamul militant ci de terorismul radical Islamic (radical Islamic terrorism).

    Demontarea legii de asigurare medicala va fi destul de usoara. Pana acum acest lucru a fost votat de multe ori de legislatie dar in mod normal presedintele Obama nu ar fi semnat-o, fiind opera lui.

    Demonstratia femeilor a fost mai ales pentru drepturi egale. Mi s-a parut ciudat ca aceste demonstratii sa aiba loc impotriva unui Presedinte care e in functiune de o zi, in loc sa aiba loc impotriva tuturor presedintilor anteriori, car au avut de a face cu aceasta problema in timpul mandatului lor.

    Make America Great Again – eu nu consider aceata lozinca sa fie rasista. Aceasta explicatie este fortata de oponentii lui Trump, pentru justificarea opozitiei. Lozinca se refera la faptul, ca clasa mijlocie a Americii (middle class) este pe cale de disparitie si ar fi bine daca s-ar intoarce.

    Interzicerea avortului in SUA are sanse aproape de zero. Foarte-foarte rar s-a pronuntat Curtea Suprema impotrive unei hotarari anterioare.

    Cei de stanga au pierdut alegerile nu din cauza ca au avut “dorința de a susține drepturi pentru minoritari, pentru grupuri homosexuale” . Ei au pierdut in exclusivitate pentru “încălcarea flagrantă a legilor de imigrare cu consimțământul guvernului federal și, mai ales local, au uitat să se preocupe în mod direct de problemele și doleanțele populației majoritare care s-a simțit marginalizată”.

    As adauga pt. clarificare ca Trump nu-mi este simpatic nici mie. Dar acest lucru nu schimba realitatile obiective.

    • Mike Klein commented on January 27, 2017 Reply

      Mulțumesc de comentariu Gabriel, dar eu nu am zis că reprezint părerile americanilor. Am prezentat experiența mea personală și părerile mele. Evident Trump a fost votat de oameni care au păreri diferite. Tu crezi că discursul lui de inaugurare a fost pozitiv și a încercat pe undeva să aducă ceva împăcare între diferențele mari de părere dintre americanii care l-au votat și. Ei care i s-au împotrivit?

      • Gabriel Farkas commented on January 27, 2017 Reply

        Nu, Mike, eu nu cred ca discursul lui a fost positiv. Nici un realist putea sa se astepte la asa ceva, dupa cum a fost tratat de opozitie. Dupa cum sti, eu nu am votat pentru el, nu-mi place tipul, dar cred ca torentul de atacuri impotriva lui este exagerat. Si nefolositor.

        Cred ca discursul lui a fos realist. Si toata lumea e uimita, ca actiunile lui sunt implinirea promisiunilor electorale. E destul de trist ca asta e o surpriza de la cineva ales, nu?

  • Viorica Coros commented on January 26, 2017 Reply

    Comentarii realiste facute de o persoana copetenta in a judeca situatia actuala.Felicitari Mike !

  • Tomi Anca commented on January 26, 2017 Reply

    Inca nu are o saptamana in Casa Alba!!!N-ar fi timpul sa va treziti???Lasati-l sa conduca, l-ati ales (majoritatea electorilor),inghiteti 4 ani apoi daca nu va place schmbati-l..asa functioneaza democratia!!!Sau asa cum am invatat la scoala “stai sa pise calu'”

    • Mike Klein commented on January 26, 2017 Reply

      Toma, noi îl lăsăm să conducă dar nu-l putem lăsa să mintă de înghiață apele chiar în a doua zi după inaugurare. Toți avem dreptul să-l criticăm cum vedem de cuviință, nu înțeleg de e asta o problemă?

  • Judith klein commented on January 26, 2017 Reply

    Da, promite să fie un coșmar de neuitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *