Donald Trump nu renunță la nimic.

Cine s-a gândit, a crezut sau a sperat că în discursul inaugural, Donald Trump va schița viitorul Americii, instrumentele, mijloacele cu care va fi realizat, s-a înșelat amarnic. Aici în România, am auzit de multe ori, legat de prezența publică a unui lider nou ales: s-a terminat campania electorală! Lui Donald Trump, când și-a pregătit discursul (el susține că-și scrie singur și după cele ce a vorbit, cred că este adevărat), nimeni nu i-a spus. Drept pentru care în cele 16 minute, am auzit aceleiași sloganuri electorale, rostite în timpul campaniei. Mai mult, primele lui măsuri după ce a preluat Biroul Oval se regăsesc direct sau indirect în ceea ce a susținut de când își lansase campania. Am citit cu atenție acest discurs. Am mai scris și în alte articole că una dintre ideile lui esențiale este izolaționismul Statelor Unite care, de ce să nu recunoaștem, a fost început de Barak Obama. Acea lozincă, repetată la nesfârșit de Trump „America first” – „Main întâi America”, trezește amintiri dintre cele mai negre americanilor, europenilor și mai ales evreilor. După cel de-al doilea război mondial, a fost eliminat din discursurile politice americane. Era lozinca izolaționistă dinainte și în timpul celui de-al doilea război mondial când SUA nu au vrut să intervină decât după ce au fost atacate de Japonia. Abia după aceea au început să-i ajute pe aliați, iar de evrei nici vorbă. Până în a doua jumătate a lui 1944  nu se punea problema salvării evreilor europeni, Departamentul de Stat cu conducere antisemită respingându-i pe refugiați. Doar câteva personalități pe care le poți număra pe degete, cu prieteni puternici în cele mai înalte cercuri politice, au primit vize americane. Astăzi nu este vorba de evrei, ci, paradoxal, de musulmani, de cei care se refugiază din calea războaielor, a execuțiilor, dar pe care Trump dorește să-i respingă, considerându-i pe toți teroriști. Mai mult, îi reproșează Angelei Merkel că i-a primit în Germania.

Oricum, pentru Trump Europa nu există, sau dacă da, doar unele țări. Deși ”America first”, el vorbește despre posibilitatea unor alianțe, alianțe vechi reînnoite și aici mă gândesc la Marea Britanie pe care Trump o iubește din cauza Brexit-ului, a deciziei ei de a părăsi Uniunea Europeană. Această idee este confirmată și de anunțarea vizitei premierului britanic la Washington săptămâna viitoare. Uniunea Europană este entitatea disprețuită de Trump, de care nici nu vrea să audă, pe care o  desconsideră. Și aici, și nu este de mirare, este pe aceeași lungime de undă cu partidele europene de extremă dreaptă care, la reuniunea lor de la Koblenz de duminică, i-au trimis un călduros mesaj de susținere noului președinte american. Dacă ne gândim la sprijinul pe care Trump l-a primit de la suprematiștii americani, nu avem de ce să ne mirăm. Iar cel mai bun prieten al lui Trump în Europa  se pare că este Vladimir Putin.

Donald Trump susține, și aici teoretic are dreptate, că soluționarea  celei mai importante probleme a lumii, războiul din Siria și lupta împotriva terorismului, împotriva Statului Islamic,  se poate realiza cel mai bine prin colaborarea cu Rusia. Într-adevăr, dacă se unesc aceste două forțe atât politice cât și militare, ar putea pune capăt flagelului care a ajuns la acest stadiu periculos tocmai prin neimplicarea lor sau, mai bine zis, prin implicarea lor separată, urmărindu-se interese specifice. Întrebarea este – și cel puțin până acum Trump nu cred că are vreo strategie – cum. Pe contul cui sau mai direct spus, pe spinarea cui, cine vor fi cei sacrificați, fiindcă nu se va putea face nici un pas, fără compromisuri. Spus cu o sinceritate brutală, lui Trump nu cred că-i pasă de Ucraina, de anexarea Crimeii, de Europa de est care se simte amenințată (și aici mă gândesc și la România. despre care probabil nici nu știut unde se află, poate că a aflat acum, după vizita premierului român și a președintelui Camerei Deputaților), așa că, dacă apropiații lui politici, secretarul de Stat, Congresul nu îi vor explica ce se întâmplă, nu i se vor opune, putem avea surprize neplăcute. Mai sunt și multe alte abordări de politică externă,  diferite faţă de ale celorlalţi președinți americani, ca de pildă opinia lui despre rolul NATO, China, America de Sud, încălzirea globală care nu au fost atinse în discursul inaugural decât în mod indirect prin ”apărarea granițelor noastre” , chiar Orientul Mijlociu și aici nu trebuie să uităm ideile legate de Israel care, dacă nu vor fi nuanțate și explicate, ar putea avea consecințe nefaste. Vom vedea ce rezultate va avea vizita din februarie a premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington, dacă se va pune pe tapet printre altele, problema sensibilă a mutării ambasadei SUA la Ierusalim.

În ceea ce privește starea Americii, (ca orice președinte american el a câștigat alegerile datorită politicii interne) Trump a zugrăvit în fața celor 250.000 de ascultători, mult mai puțini decât la discursul de inaugurare a oricărui alt președinte din ultimul timp, o imagine sumbră. Șomaj, criminalitate, droguri, nesiguranță, pe care el le va rezolva tot prin lozinca ”America first”. Toate acestea există dar – și aici Trump a mințit – tendința din ultimii opt ani este descrescătoare la toate aceste capitole. Astfel, șomajul este de 4 la sută, cea mai mică rată din ultimii ani. Numai că situația este inegală. Există un șomaj endemic în zonele unde a funcționat puternica industrie auto și industria metalurgică, de unde s-a recrutat o parte substanțială a alegătorilor lui Trump. Ei sunt victimele globalizării, sunt cei lăsați fără muncă deoarece industriile au fost mutate în țări unde forța de muncă este mai ieftină și Trump este decis să ia măsuri chiar dure pentru a le readuce în Statele Unite. Care va fi rezultatul, în ce măsură produsele fabricate în SUA vor putea concura cele mai ieftine din zonele asiatice, se va vedea pe parcurs. Este posibil ca această măsură să determine o reducere a cererii, deci pierderi masive în economie.  Nu știm dacă renegocierea acordurilor NAFTA sau retragerea din Acordul transpacific vor compensa măsurile protecționiste susținute de el.

Trump s-a ridicat împotriva elitismului politic, a conducerii Americii de către un grup mic de la Washington și a declarat că puterea va fi dată înapoi poporului. Este demagogie pură, chiar sistemul politic american este constituit în așa fel ca țara să fie condusă de o anumită structură, aleasă democratic, de care s-a bucurat și Trump. De menționat, în treacăt, că el nici măcar nu a devenit președinte de pe urma votului popular, câștigat de Hillary Clinton.

În cei opt ani de mandat, președintele Obama a făcut multe greșeli, mai ales în politica externă, dar aceasta nu a însemnat că America și-a pierdut din prestigiul ei, că nu a rămas cel mai puternic stat din lume, că popoarele nu au văzut în ea garantul unor libertăți și drepturi democratice, de aceea, personal nu văd rațiunea celeilalte lozinci: să recâștigăm măreția Americii.

Adevărul este că de ceea ce se tem americanii care nu l-au votat pe Trump este autoritarismul de care dă dovadă, minimalizarea într-un fel a unor drepturi democratice,cele ale femeilor, minorităților, cele sociale. Demonstrațiile din Washington care au adunat un milion de oameni, majoritatea femei, din New York, din alte mari orașe americane și din marile capitale ale lumii arată că americanii, crescuți de generații în spiritul democrației, sunt preocupați. Deocamdată ceea ce s-a întâmplat este un avertisment. Și Trump, oricât de încrezător se arată în ceea ce privește viitorul, este obligat să țină cont de el, chiar dacă el consideră că ziariștii reprezintă ”cea mai mincinoasă tagmă” când se pune problema prezentării politicii sale.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • eva galambos commented on January 30, 2017 Reply

    Draga Alex, nu știu dacă acel comentariu s-a referit la articolul meu sau la ceea ce a scris Gyuri Farkas, deoarece articolul meu nu-l elogiază deloc pe Trump. În ceea ce privește comentariul lui Gyuri, mai mult decât ce s-a întâmplat în ultimele zile în SUA nu este cazul să mai spun. I-a respins pe toți refugiații!i

    • Alex commented on January 31, 2017 Reply

      Dragă EVA
      Aveţi perfectă dreptate,cînd am scris comentariul cel scris de Gabi era deasupra, după ce l-am postat mi-am dat seama de greşeală dar nu mai aveam cum să corectez. De, politica este ca un ciolent şi foarte rar iese bun, eu nu am mai mîncat unul adevărat din anii 50 la bunica, cel servit intr-o croazieră am crezut că sunt lături pt. porci cum este şi politica zilelor noastre.
      Vă doresc multă sănătate şi succes în activitatea gazetărească

  • Alex commented on January 28, 2017 Reply

    Nu sunt de acord cu comentariul de mai sus.Se vede de la o poştă că îi cîntă în strună noului preşedinte..După mine cînd îl văd pe Trump este ca şi cum Becali ar fi ajuns preşedinte la noi iar nevasta lui o văd ca evreica paraşutistă Răduleasca .Mai lipsea ca Trump să deţină o echipa de baschet şi să fi făcut perelinaje la Vatican ,că semănau ca două picături de apă. Politicienii de azi vorbesc multe că doar asta le este meseria lor să vorbească şi fac mai puţin sau deloc.S-a schimbat şi foarte mult prestaţia politicianului atît la noi cît şi la ei.În 1973 am avut prilejul să stau la aceeaşi masă cu consilierul cu problemele de învăţămînt din state ,nu ca Dragnea şi fiind vorbitor de maghiara spre exasperarea chelnărilor cu ochi albaştri foşti absolventi de filologie engleză,mi-a explicat că acum are salariul mai mic decît cînd era profesor dar este o cinste pentru Harvard că a mai dat un consilier prezidenţial şi două ore pe săptămîna stă acasă lîngă telefon şi primeşte solicitări pe care în timp de cel mult o săptămînă le dă răspuns.După mine la aceste alegeri democratice s-a renunţat la metoda clasică de 51% şi s-a trecut la numărătoarea electorilor de unde erau mai mulţi , proptiţi în faţă şi mînaţi de te miri ce interese Oricum eu văd la ce le-a făcut americanii cu Gorbaceov ruşilor o relplică a lui Putin cu Trump.Dacă le reuşeşte nu o să mai avem SUA ci SDA adică Statele Dezmembrate ale Americii. Dar să trec la oile noastre mi-a sărit în ochi în presa electronică vizitele anunţate in luna februarie la Budapesta atît al lui Trump cît şi al lui Putin nu ştiu dacă în acelaşi timp dar dacă da, ar mai lipsi şi Dondonel ca să pună de o dictare ca în 40, că nici la sud cu bulgarii şi sîrbii nu îmi este ruşine şi la ei soarele de la răsărit răsare.
    Aşa că SĂ AUZIM NUMAI DE BINE şi tot ce am postat să fie numai halucinaţie

  • Gabriel Farkas commented on January 28, 2017 Reply

    As dori sa-mi scriu parerea despre cateva lucruri in acest articol, care dupa parerera mea nu reflecta realitatea.
    In primul rand, asa numitele sloganuri electorale se par sa devina realitate. Asa ca denumire de slogan fara baza parca nu s-ar aplica in acest caz.
    Trump nu a spus ca respinge toti refugiatii. El a spus ca refugiatii din tarile in care teroristii sunt mai des observati trebuie verificati mai complet, ca sa se elimine posibilitatea de a importa teroristi. Acest lucru nu mi se pare asa de odios, mai ales ca ISIS a anuntat ca va incerca sa introduca oamenii lor intre refugiati. Comparatia acestei situatii cu cea a evreilor din vremea holocaustuli nu mi se pare corecta. Pe vremea aceea nu exista o miscare evreasca de terorism impotriva tuturor ne-evreilor, cum exista astazi intre musulmanii teroristi. Faptul ca Merkel a fost criticat este bazat pe evenimente reale in Germania.
    Trump, desi a criticat NATO-ul, s-a declarat un adept al acestei organizatii. Dar intr-adevar el a declarat deasemnea, ca nu considera just faptul, ca partea cea mai mare a finantarii a acestei organizatii este suportata de SUA si alte state member nu participa la aceasta finantare proportional cu GDP-ul lor.
    E adevarat ca unii extremist americani si-au exprimat sprijinul pt. Trump. Dar acest sprijin a fost nesolicitat si chiar respins de Trump.
    Considerand faptul, ca Trump are o sotie din Europa de est, nu cred ca el este total ignorant despre aceasta parte a lumii.
    Desi tendinta in ultimii opt ani a fost pozitiva, economia Americana este mult mai slaba decat s-ar parea. Reducere somajului se datoreaza in mare parte faptului ca o mare parte din someri pur si simplu s-a predat, nu mai cauta de lucru, si astfel nu figureaza in statistici. Venitul mediu a scazut in ultimii ani. Somajul populatiei minoritare este mult mai mare decat a restului populatiei. Solutia lui Trump este probabil nerealizabila, dar electoratul l-a ales in speranta ca situatia se va imbunatati.
    Faptul ca Trump nu a castigat votul popular este nesemnificativ. Sistemul electoral presidential din SUA este bazat pe faptul, ca toate statele sa aiba un cuvant de spus. Deci daca California, cel mai populos stat a dat toate voturile electorale pt. Clinton, cu acest numar de voturi a atins suprematia votului popular pt. Clinton. Dar daca restul statelor a votat impotriva lui Clinton, votul din California si-a pierdut semnificatia. Daca nu ar fi asa, un presedinte ar putea sa fie ales doar de doua-trei state.
    Demonstratia femeilor din SUA a avut o participare de aproximativ un million, jumatate in Washington DC (unde Hillary Clinton a obtinut peste 90% din voturi). Acest numar reprezinta mai putin de 0.5% din populatia SUA. E un numar semnificativ, dar importanta acordata de unii intrece realitatea. Manifestarile unor conducatoare la aceste demonstratii (de exemplu cantareata Madonna) au rezultat intr-un gust prost pentru multi observatori. Eu personal nu am prea inteles, de ce femeile demosntreaza pentru drepturi egale impotriva unui presedinte care e la putere de o zi, si nu impotriva tutorur celorlalti presedinti, care au avut mult mai mult de a face cu situatia actuala.

    • ivangklein commented on February 4, 2017 Reply

      GF – locuiesc in USA si percep realitatea de aici in acelasi fel . . cum as putea sa te contactez direct ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *