Emoţii de mai…Cluj 2017

Pentru mine minunata lună mai a Clujului – cu teii şi salcâmii înfloriţi,cu  absolvenţii de liceu care trăiesc euforia înmiresmată a trecerii din adolescenţă în maturitatea (pecetluită de bacalaureat) – este încărcată şi cu emoţiile stârnite de Filele din istoria evreimii clujene, pe care le depănăm din nou în răstimpul îndoliat de amintirea deportărilor la Auschwitz (sfârşit mai- început de iunie 1944)…Aşa e existenţa noastră evreiască: durerea se îmbină cu nădejdea, dar şi cu îndatorirea recuperării şi repovestirii vieţii evreiești dinainte de Holocaust, pentru ca şi generaţiile actuale (dar şi cei de vârsta noastră) să afle şi să înţeleagă cât de semnificativă a fost contribuţia evreimii clujene la istoria şi progresul Oraşului Comoară.

Ediţia din acest an, cea de a VI-a, a Simpozionului File din istoria evreimii clujene se concentrează asupra contribuţiei întreprinzătorilor evrei la dezvoltarea economică şi urbanistică a Clujului, dar cuprinde şi prezentări ale aportului evreilor la dezvoltarea altor oraşe şi regiuni ale României. Iată lista comunicărilor ce vor fi susţinute în cadrul simpozionului care se va desfăşura în zilele de 29 şi 30 mai, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă, instituţia amfitrion a celor mai multe manifestări ştiinţifice şi culturale evreieşti:

Ladislau Gyémánt: Începuturile prezenţei evreieşti în viaţa economică a Clujului

Monica Sebestyén, Andrei Sebestyén: Cariera lui Dávid Sebestyén şi dezvoltarea Clujului modern

Vasile Soporan: Izsó Diamant, omul şi antreprenorul vizionar al dezvoltării prin concentrarea şi localizarea acţiunilor spaţiului European

Aurel Vainer: Personalităţi evreieşti din Moldova

Liviu Rotman: Ingineri, arhitecţi, antreprenori evrei şi fizionomia urbană românească

Emőd Veress: Renner/Dermata – istoria juridică a unei societăţi comerciale clujene, de la înfiinţare până la naţionalizare

Grigore Buda: Consideraţii privind profilul economic al evreilor din diaspora

Lilla Dohi Trepszker: Arhitectura civilă a evreilor din Transilvania – studii de caz din oraşul Satu Mare

Daniel Lőwy: László Devecseri, un antreprenor deosebit de abil

Emilian Dobrescu: Antreprenori evrei din Satu Mare

În cadrul aceleiaşi manifestări va fi prezentat şi  volumul ediţiei de anul trecut a simpozionului, despre medicii evrei clujeni. Dacă anul trecut a fost întocmită Lista – incompletă – a medicilor evrei clujeni, publicată şi în volum, acum va fi lansată  Lista – incompletă – întreprinzătorilor şi antreprenorilor evrei din Cluj care aşteaptă să fie completată de public.  Va fi proiectat în premieră filmul întitulat « Clujul şi moştenirea lui Dávid Sebestyén », iar formaţia Mazel Tov va susţine un concert de muzică evreiască.

Fiind unul dintre membrii cvartetului iniţiator al simpozionului File din istoria evreimii clujene (alături de – în ordine alfabetică – Ladislau Gyémánt, Robert Schwartz şi Andrei Zador),  am  emoţii ca totul să iasă bine, să avem cât mai mulţi participanţi şi să reuşim să ducem mai departe, în cele mai bune condiţii, această acţiune care a început în 2011 şi s-a integrat în viaţa culturală a Clujului.  Anul acesta emoţiile fireşti ale organizatorului sunt dublate de cele ale realizatorului (alături de colegii mei de la TVR Cluj) încă unui film despre evreimea clujeană.

Îi invit pe toţi cei care vor fi la Cluj în 29 şi 30 mai, să poposească în Sala Tonitza a Muzeului de Artă şi să ni se alăture la ediţia din acest an a  simpozionului File din istoria evreimii clujene 2017.

Andrea Ghiţă

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on May 25, 2017 Reply

    Va multumesc mult, pentru urari, domnule Plugaru!

  • PLUGARU VALER GHEORGHE commented on May 25, 2017 Reply

    Cele citite ma bucura in mod deosebit. Ma alatur urand succesul, deja obisnuit, si al celui de al saselea simpozion ilustrand o latura la fel de importantanta a existentei evreiesti la Cluj. De asemenea doresc ca aceasta manifestare sa poata implinii varste cat mai rotunde care sa justifice organizarea de jubileuri.

    Cu stima, V. Plugaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *