Pot să (mai) port coșul de rafie în loc de geantă?

În fiecare an, când diminețile devin fierbinți și se dă startul febrei weekendurilor la mare, eu visez cu ochii deschiși. E un vis care se repetă. Sunt în vacanță pe Riviera Franceza (după caz, uneori pe Coasta Amalfitană, alteori pe cea Dalmată), port o rochie ultra-comodă și fluidă, o chintesență a verii, beau un pahar de rosé răcoros și am lângă mine același accesoriu: un simplu coș de rachită. O învinovățesc pe Jane Birkin pentru acest vis. Și mai dau vina pe Google și Pinterest, pentru ușurința cu care găsesc 4000 de imagini ale lui Jane, în perioada anilor ’70. Nedespărțită de coșul ei de răchită, inseparabilă de al ei Serge.

Atât de omniprezente sunt aceste imagini idilice și romantice, încât Birkin tânără a devenit practic sinonimă și cu această geantă-coș (mult mai cool, originală și inimaginabil de derizorie ca preț față de cea Hermes!). Ceea ce a dat naștere visului meu și nu doar al meu, pentru că sunt între milioanele de femei care caută să cumpere un astfel de accesoriu estival.

Gențile din rafie, răchită sau iută, de toate formele, dimensiunile și culorile, au împânzit magazinele și siteurile, ca să nu mai vorbesc de omniprezența lor în paginile revistelor, la brațul celebrităților, în fotografii pe Instagram și pe podiumuri. Iar când spun că sunt omniprezente, nu  glumesc.

Există coșuri din rafie care respectă forma și dimensiunile unui coș pentru făcut piața, altele din răchită care înlocuiesc un plic sau o minaudière, am găsit modele de geantă shopper, ușor de purtat pe umăr, dar și genți circulare, semilună sau de forma unei cutii cu capac.

În momentul în care cumpărați o astfel de geantă, apare întrebarea: cum o purtați și unde?

Daca ați ales o variantă foarte apropiată de coșul Birkin, aceasta nu se va potrivi unei ținute stricte sau unui look clasic. Îmi e greu sa îmi imaginez o femeie îmbrăcată business, încercând să îndese un laptop în coș, dar asta e alta poveste… în schimb, un coș din rachita sau o geantă din rafie va face pereche bună cu o rochie boemă, cu niște jeanși franjurați sau evazați, cu o fustă plisată colorată, combinată cu un tricou simpatic, cu o salopetă sport largă, cu niște culottes din in cu dungi și espadrile, cu o rochie în carouri sau niste pantaloni cu volane, ba chiar și cu o rochie „de oraș” romantică sau cu un kimono purtat cu pantaloni scurți. Bref, cu ținute de weekend.

Același principiu se aplică modelelor derivate din celălalt star al sezonului, geanta împletită din paie semnata Vanessa Seward. Bun, nu e nevoie sa căutați neapărat un model colorat, unul natural, nepictat va întoarce la fel de multe capete. Imaginați-vă cât de bine va arăta cu o rochie midi albă (eventual din dantelă) sau cu orice rochie maxi colorată. Sau cu o ținută all-white.

Următoarea întrebare firească este… de unde cumpărati o astfel de geantă?

Cum moda e plina de resurse și internetul e un ocean infinit, am căutat și găsit suficient de multe opțiuni ușor de integrat unor ținute construite în registru urban-boem-relaxat.

Câteva dintre cele mai la îndemână le găsiti la Zara, Oysho și Stradivarius. Simpatice și la preț mic; partea mai puțin plăcută este că le veți vedea pretutindeni.

Absolut adorabile sunt modelele din răchită și piele de la CMOOD Concept (un brand local, pe care vă încurajez să îl explorați), iar în același stil sunt mini-coșurile de la R Studio și Il Etait Un Fil (un brand franțuzesc, veți găsi pe site 8-10 variante de culori) – plusul acestuia din urma este buzunarul interior în care se găsește o baterie-acumulator pentru reîncărcarea telefonului. Ce idee bună, nu-i așa?

 

Foarte similare cu originalul coș al lui Jane sunt modelul Birkin de la Blooming Dreamer și Praia de la Little Doe (cu preț pe măsura celebrității), dar dacă preferați o geantă împletită comodă, mai încăpătoare și pe care să o asortați mai multor ținute intrați la Marks&Spencer și apoi neapărat la Mango (cât de faină e împletitura asta în negru și bej?)

Uniqlo are un model purtabil și cu o căptușeală colorată, Ted Baker și-a decorat coșul cu pompoane rozalii, Topshop se îndeamnă să înlocuim plicul de seară cu unul împletit, iar Rae Feather este MAMA coșurilor împletite și personalizate!

Alte trei surse, pentru cazul în care vreți să încercați o geantă ovoidală sau circulară și să pășiți într-o fantezie similară de vacanță pe o Riviera, sunt Atelier Buffo, Piel de Mar și Grey September.

Astea fiind spuse, sunt convinsă că două mâini pricepute și o mașină de cusut pot improviza o căptușeală cadrilată după ce cumpără un coș de la Fabulous Baskets, de la artizani locali, de pe Etsy sau, pur și simplu, dintr-o piață.

Irina Markovits

Fotografii: zara.com, oysho.com, stradivarius.com, shop-mango.com, marksand

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *