Telegonia

Timp de mii de ani tradiția  cerea femeilor să fie virgine în momentul căsătoriei. E drept că fetele se căsătoreau la vârste fragede, adesea la 15-16 ani. Vârstă care și azi e cea a căsătoriei în multe țări din Orient și era și în România antebelică, cea a măritișului adesea aranjat de părinți. Odată cu inventarea pilulei anticoncepționale  la jumătatea secolului trecut a început în multe țări ceea ce sociologii au numit ”revoluția sexuală”. Adolescenții  încep viața sexuală la vârste cuprinse între 15-18 ani iar ideea virginității la căsătorie a căzut în desuetudine. Dar cercetări din ultimii ani au arătat că această prejudecată a virginității la mariaj nu era de fapt decât o regulă empiric descoperită pentru a asigura securitatea ereditară a copiilor.

Félix Le Dantec

Telegonia este o teorie modernă  demonstrată cu ajutorul geneticii, care susține că primul partener sexual din viața unei femei este tatăl genetic al copiilor ei. De aici reiese ideea că, indiferent de bărbatul cu care o femeie va face copii, tatăl biologic de drept este primul partener din viața acesteia, ba, mai mult al  structurii ADN-ului  copiilor săi viitori. Telegonia are dovezi certe, expuse de biologul si filosoful francez Felix Le Dantec. Exemplul cel mai concludent este cel în care s-a încercat împerecherea unei iepe pursânge cu un mascul de zebră.

Bineînțeles că nu a rezultat nimic, pentru că genomurile celor două specii sunt incompatibile, dar, mai târziu, când aceeași iapă a fost împerecheată cu un cal, spre surprinderea tuturor, mânjii au ieșit vărgați! Această întâmplare a fost punctul de pornire al teoriei telegoniei. Cromozomii au capacitatea de a memora informație nu doar pe cale materială, ci și pe cale ondulatorie, prin undele emise de molecule și de atomi. In mod identic stau lucrurile și în genetica umană. Un alt caz aparent straniu a fost explicat de geneticienii care au asistat la venirea pe lume a  unui copil negru rezultat dintr-un cuplu de albi. Pentru că primul iubit al mamei fusese de culoare, informația genetică rămasă intactă a influențat structura genetică a copilului, chiar dacă acesta a fost conceput cu un alb.

Biologii moderni găsesc o posibilă explicație a fenomenului telegoniei prin “allele”, o secvență reprezentată de poziția ocupată de un număr din codul ADN in cromozom. Aceste secvențe de ADN alcătuiesc codul unei gene, iar un set de “allele” dau genotipul individual.
Mai pe scurt, primul bărbat din viața unei femei poate avea niște secvențe dominante care sa se “lipească” de secvențe din cromozomii femeii, producând un efect mai târziu..
In concluzie, telegonia caută să demonstreze că păstrarea virginității până la căsătorie, nu e doar un principiu  moral, ci și genetic. Dar la 16 ani cine se gândește la copii ?

Andrei Banc

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Tiberiu roth commented on May 8, 2017 Reply

    Circula cu mulți ani înainte (când nu erau la modă”blondele” ci milițienii:) o anecdotă. Un milițian în autobus înjură vîrtos” Dar cum…aia a mă-sii??). Un călător intrigat îl întreabă de ce înjură ? Milițianul răspunde furios ”păi nevasta mea a născut azi și copilul este negru!! Dar cum …aia a mă-sii?”

    Acum în sfârșit avem o explicație:) Mulțumiri dle Banc 🙂

  • Cristina Toma commented on May 7, 2017 Reply

    Da, dar daca cei dopi parinti albi au avut si vreun stramos negru de care nu stiau si nu doar un iubit de culoare. Apoi am vazut cazuri concrete de copii rezultati din casatorii diferite ale mamei si fiecare semanau cu tatii lor. Altfel conform teoriei ar fi trebuit sa semene toti cu primul partener al mamei insa ei semanau fiecare cu tatal lor biologic. A treia chestiune ar putea fi mai degraba de ordin psihologic: daca mama este atrasa de barbati cu un anumit tip de trasaturi pentru ca acela i se pare ei mai frumos sau mai viril? In privinta imperecherii dintre cal si zebra chiar rezulta manji care pot avea dungi sau nu, ceva in genul catarilor. Si la fel ca acestia sunt sterili. In Bucurestiul interbelic a exista un asemenea cal hibrid care castiga toate cursele-zebra alearga mai repede decat calul datorita unei caracteristici anatomice. Nimeni nu banuia ca acesta este un hibrid. Insa odata cand a fost fotografiat de aproape intr-adevar pe fotografie au iesit un fel de …dungi ciudate, Proprietarul a dat vina pe fotograf in acel moment dar peste ani a recunoscut ca el cumparase calutul de la un circ care daduse faliment.

  • Andrea Ghiţă commented on May 7, 2017 Reply

    Un articol interesant…Cred ca e mai plauzibila ca aceasta “memorare ” a unui fragment de cod genetic sa se petreaca dupa o sarcina esuata, cu primul partener sexual. Adica organismul matern sa retina un fragment de informatie genetica pentru o eventuala recunoastere a unei viitoare sarcini care – daca va avea ceva asemanator – sa fie protejata. Ma gandesc eu in…necunoastere de cauza. Altfel telegonia pare un manifest de…”morala genetica”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *