Foarte concis despre antisemitismul sovietic

Marea Purificare  din anii 1934-1953

Cu ani în urmă, am urcat cu telefericul în punctul cel mai înalt al orașului Baku de unde se putea admira splendida vedere a marelui oraș așezat la malul mării Caspice.  Nu eram singur ! Alături se afla impozantul monument a lui Kirov, omul care a  instaurat puterea sovietică în Azerbaidjan.  În 1934, Kirov, aflat în plină ascensiune politică, a fost împușcat la sediul partidului din Leningrad. Istoricii afirmă acum că omul a fost ucis din ordinul lui Stalin, care vedea în Kirov un concurent la puterea supremă.  Cert este că acțiunea a marcat începutul unei  serii de represiuni sângeroase împotriva  unor elite incluzând vechi bolșevici, militari și intelectuali. O bună  parte din victimele marii ”purificări” au avut o origine evreiască,  confirmând antisemitismul obsesiv al lui Stalin. ”Exclus din partid” în anii aceia era sinonim cu a fi arestat, întemnițat și de cele mai multe ori, executat.

 

Procesele de la Moscova.

Primul proces. 16 acuzați. Grigory Zinoviev (Gershon Apfelbaum). A condus Rusia Sovietică după moartea lui Lenin, în triumvirat cu Kamenev și Stalin. Lev Kamenev (Lev Rozenfeld). Una din greșeli: căsătoria cu domnișoara Olga Bronștein, sora lui Troțki.  Executați în 1936… Reabilitaţi de “perestroika” in 1988.

Al doilea proces.17 acuzați. Karl Radek (Sobelsohn). Marxist activ în Polonia și Germania. După revoluție vice-comisar la Externe . Printre alte greșeli:  bancuri politice cu Stalin ! Ucis în închisoare de NKVD din ordinul lui Beria.  Grigori Sokolnikov (Girsh Yankelovich Brilliant). Economia la Sorbona. A semnat, din ordinul lui Lenin, controversata pace de la Brest Litovsk. A fost și ministru de finanțe. Executat în 1937. Reabilitaţi în 1988. Bela Kun (Kohn). Transilvănean școlit la Cluj. A creat Rupublica Sovietică Ungară în 1919. Executat în Rusia…de sovietici în 1938. Reabilitat în 1956, cu un monument modest intr-un parc din Budapesta..

Béla Kun

Al treilea proces. 21 acuzați. Henrik Yagoda. Șeful NKVD între anii 1934-36. Implicat în organizarea simulacrelor de procese și depoziții obținute prin tortură. Executat în 1938. Nu a fost reabilitat niciodată. La șefia NKVD a fost urmat de ”rusul” Nikolai Yezhov, urmat de Lavrenty Beria, executați și ei mai târziu de sistemul sovietic, fără a fi reabilitați ulterior. Perioada acestora merită însă un articol aparte.

Asasinarea lui Leon Troţki (Leiba Bronștein) în Mexico (1940). Omul a fost revoluționar și teoretician marxist. Organizatorul Armatei Roșii. Vina esențială: Bronștein era …troţkist !!!

Leon Troţki

 Procesele contra intelectualilor (”intelighentsia”). 1500 victime. Osip Mandelstam. Studii: Sorbona,Heidelberg şi St.Petersburg. Era considerat un mare crai!  Ucis în 1938 intr-un lagar siberian. Una din greșeli: Poemul ”Stalin Epigram”, recitat în fața unui grup restrâns de… prieteni (?).  Reabilitat în 1956. În 1997 o nouă planetă a primit numele său.

Osip Mandelştam

Isaac Babel. Considerat cel mai mare prozator evreu din Rusia. Ucis în închisoare în 1939… Unul din păcatele sale : o afacere sentimentală cu… soția șefului NKVD Nikolai Yezhov. Reabilitat în 1954. Memorial în Odesa în 2011.

Isaac Babel

Benedict Livshitz, autorul  ”Antologiei poeziei moderne rusești” și a unei a unei ”Istorii a Futurismului Rus”. Executat  în 1938 ca …inamic al poporului.

 

Procesele Comitetul Evreiesc Anti-Fascist . Solomon (Shloyme) Mikhoels. Directorul TES Moscova. Ucis în 1948 din ordinul lui Stalin, înscenându-se un accident de circulație. Reabilitat.  Un mare centru cultural internațional din Moscova îi poartă acum numele.

Solomon Bregman. A scris cartea ”Eroii evrei în războiul contra fascismului”. Ucis în bătaie în 1953.

Noaptea poeților asasinați. În  august 1952 un numar de 13 evrei sovietici au fost executați în închisoarea Lubyanka din Moscova. Printre ei  poeţii de limba idis Itzik Feffer, Leib Kvitko si David Hofstein şi romancierul David Bergelson… Toţi acuzaţii au fost învinuiți în mod fals de spionaj şi trădare ca şi de multe alte crime. După arestare au fost torturaţi şi bătuţi înainte de a li se aduce vreo acuzaţie formală.

Complotul doctorilor. Larg mediatizat în 1952-53.. Probabil cel mai dramatic episod anti-evreiesc din timpul regimului lui Stalin, care a acuzat  un grup de proeminenți doctori din Moscova, de asasinarea organizată a unor conducători sovietici. Ulterior medicii au fost reabilitaţi şi Ryumin care a fabricat afacerea a fost condamnat şi executat.

Yakov Etinger. A fost unul din medicii acuzaţi. Torturat personal de Ryumin, adjunctul  securităţii statului, în prezenţa lui  Abakumov, şeful acestuia, om mai puţin convins de existenta complotului. Dr. Etinger a murit in timpul interogatoriului.

Planul de deportare a evreilor. În februarie 1953, Stalin  a anunțat celor 25 de membrii ai  Prezidiumului Sovietic, planul său de deportare a tuturor evreilor din Rusia în Birobidjan, așa numita Republică Autonomă Evreiască, la 5000 km de Moscova. Molotov și Voroșilov s-au opus planului. Kaganovici, singurul martor evreu a întrebat dacă toți evreii vor fi deportați. Stalin i-a răspuns în mod sarcastic :  ”în mod cert o oarecare selecție se va face !”

În vacarmul creat Stalin s-a prăbușit mort la podea ! Potrivit ziarului Paris-Soir, Beria a început să strige  ”Suntem liberi ! În final suntem liberi ! ”    Decesul a fost anunțat abia în martie…

 Epilog

În primăvara anului 1953, elev fiind la școala tehnică (cu calificative maxime), am fost tăiat în mod arbitrar de pe lista celor repartizați la facultate. M-am luptat cu perseveranță, umblând prin ministere ca să obțin binemeritata repartizare, fără să bănuiesc că mă jucam cu focul…În timpul studenției am citit  renumitul raport ”secret” al  lui Hrușciov care a scos în evidența efectele dezastroase ale cultului personalității lui Stalin.   Ulterior am trecut adeseori  prin piața Lubyanka din Moscova fără să știu prea mult despre faptele odioase din arhitectonica clădire care domina locul amintit, alături de statuia lui Felix Derjinsky . Monumentul  polonezului care a creat  NKVD-ul a fost înlocuit cu o mare cruce pravoslavnică !

Moscova. Închisoarea Lubianka

Stalingrad a redevenit Volgograd. Stalinogrod a redevenit Katowice,  ș.a.m.d. A dispărut și statuia ”tătucului” din Brașov, oraș care care a revenit la numele inițial. Statuia lui Kirov a fost înlăturată în 1992 de statul independent Azerbaidjan.  În perioadă 1995-2000 s-au declasificat multe din secretele procesele din ” Marea Purificare ” (sau după alte surse ” Marea Epurare”) și a apărut o bogată bibliografie  legată de subiect.

Anii au trecut și legile implacabile ale istoriei sau mai curând ale economiei au trimis în neant sângeroasa Epocă Stalinistă.

Theodor Toivi

 

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *