Sos de agrișe (sau de vișine)

În Ardeal și în Ungaria sunt foarte frecvente sosurile de fructe iar vara chiar și supele din agrișe, vișine sau mere. Pentru locuitorii de pe alte meleaguri, este mai puțin obișnuit. O prietenă mi-a povestit că a fost la un seminar internațional, organizat la Budapesta. Într-o zi s-a servit la masă supă de vișine. A fost consumată numai de participanții din Ungaria și Ardeal iar unul dintre profesorii veniți din Anglia, a spus cu mirare : ”N-am știut că aici compotul se servește ca felul întîi”. Și totuși, aceste preparate din fructe sunt foarte bune, bucătăria nouă le folosește cu frecvență, sigur depinde cu ce se combină.. Am văzut un concurs al bucătarilor unde s-a servit la carne sos de căpșuni. E drept, autorul a fost tot un bucătar ungur, iar juriul a fost oarecum mirat.Totuși, pentru cei ce vor să experimenteze , dăm mai jos rețeta sosului de agrișe. Dacă vreți să face supă, n-aveți decâtt să puneți mai multă apă.

Ingrediente

400 grame agrişe

o nucă de unt

o lingură de făină

1 gălbenuş

o lingură de smântână

½ pahar de lapte

1 lămâie

1 cub de supă

Curățim agrișele (sau vișinele), le punem la fiert cu puțină apă, când fructele s-au înmuiat le amestecăm într-un sos făcut din făină și lapte și le punem în fiertura pregătită din făină, zeamă de supă, lămâie stoarsă, un gălbenuș, o lingură de smântână. Obținem un sos

delicios servit alături de carne rasol sau friptă.

Eva Szmuk

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

One Comment

  • Copotoiu Sanda-Maria commented on October 13, 2017 Reply

    Delicios. Varianta mea este un bechamel în care se imersează și fierb fructele, galbenusul lipsind. Gustul se ajusteaza inclusiv cu miere de albine daca e cazul pentru un efect dulce-acrisor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *