Vremea cardiganului

În ultimii ani, moda a fost îndrăgostita – la limita obsesiei, aş putea spune – de pulovere. De la ultra-copiatele modele Givenchy cu Bambi şi Kenzo cu tigrul, până la rarele şi fantastic de bine vândutele pulovere Alberta Feretti cu zilele săptămânii şi Bella Freud cu simplul 1970, ele au fost articolul vestimentar cel mai recent ridicat la rangul de „piesa-cult”. Cu preţuri pe măsură. Anul acesta, trendurile şi-au mutat atenția către jachete şi cardigane, care au apărut la Miu Miu, Prada, Christopher Kane, Gucci, Tori Burch şamd, în variante stilistice care au denunțat orice conotație de retro, clasic, bătrânicios sau plictisitor.

Şi, pentru că așa se întâmplă cu trendurile, cardiganele şi-au făcut rapid loc în colecțiile de toamnă ale tuturor brandurilor. Cu mențiunea că, spre deosebire de micro-trenduri, cele care dispar rapid (vezi jeanşii cu tuşe de acuarele, genţile de rafie cu pompoane sau trench-urile din vinil lăcuit), acesta e: 1). foarte purtabil, 2). îl găsim pe absolut toate nivelurile de preţuri şi declinat în sute de variante de culori, lungimi, volume şi texturi şi 3). e genul de haină pe care o vom păstra şi purta ani de-a rândul.

Celor care cred în continuare că un cardigan te face sa arăţi fie ca o școlăriţă cuminte, fie ca o mătușă fată-bătrână înconjurată de 7 pisici, le propun următoarele modele împreună cu instrucțiunile de utilizare, a se citi „de purtare”.

(P.S.: am verificat rapid în DeX; plural corect este „cardigane”, nu cardiganuri. Iar pluralul pentru „decolteu” este „decolteuri”, nu „decoltee”. Just saying.)

Așadar…

Un cardigan supradimensionat, poate verde măsliniu?

Tricotajele ample, largi, care ne înfășoară ca o pătură moale dar cumva manevrabilă, sunt atât de ușor de purtat! Practic, le aruncăm pe noi şi asta e. Dacă ar fi să aleg între un pulover supradimensionat şi un cardigan la fel de amplu, aş alege cardiganul de fiecare dată. Cred că are de-a face cu ventilarea. Şi cu stratificarea vestimentară.

Cu un cardigan e simplu: il poți ţine încheiat sau descheiat, îi poți pune un cordon sau o curea în talie, îl poți purta peste o rochie-furou sau peste un alt pulover (în locul unui pardesiu sau mantou de toamnă), poți construi o ținută avându-l drept piesă centrală sau din contra, păstrându-l-l drept outerwear.

Cum probabil ai deja în garderobă o jachetă neagră, una gri şi o a treia bleumarin, recomandarea mea este să adaugi un cardigan verde măsliniu. Este tot o culoare neutră, splendidă pentru toamnă. Imaginează-ţi kaki-ul alăturat unor pantaloni galben-gutuie! Unei rochii roz-pudrat! Unui alt pulover portocaliu,

Cardigan verde măsliniu din lână, Zara: 199,90 lei

Un cardigan texturat, într-o culoare puternică 

În perioada asta a anului, clientele la shopping mi se plâng de următoarele, în aceasta ordine: cât de dificil e să găsească încălțăminte potrivita pentru începutul de toamna, cât de dor le e de mare şi Vama Veche, cât de puțin timp mai e până la Crăciun (oare să înceapă să caute o ținută de pe-acum?) şi cum să se imbrace, când dimineața e frig iar dupa-amiaza fierb în pulovere?

Fără să minimizez din seriozitatea situațiilor, mă bucur că le pot oferi o soluție stilistică: un cardigan cu torsade, purtat peste o rochie fără mâneci. Eu zic ca nu e doar o idee buna, ci şi o modalitate prin care rochiile de vară pot continua să fie purtate (vezi dorul de Vamă). Varianta alternativă este purtarea cardiganului cu o fustă midi şi un maieu mătăsos, sau cu un simplu tricou şi o pereche de culottes din triplu voal sau viscoză. Nu din stofă sau catifea, hai sa îi ținem pe aceștia pentru final de octombrie. Finalizăm ținuta cu botine tip tapițerie, dacă vrem neapărat să-i dăm o notă autumnală şi trendy.

De ce iți recomand să alegi o culoare puternică? Orice nuanță intensă – roșu viu, roz fucsia, galben, oranj incandescent, verde smarald, albastru cobalt – este o injecție de energie, un motiv de bună dispoziție în zilele de toamnă în care nu avem vreme sa observăm frumusețea anotimpului. Idem pentru zilele cenușii de februarie.

Cardigan roz fucsia din lână, Zara: 199,90 lei; cardigan asimetric  albastru cobalt, Zara: 199,90 lei; cardigan galben-muștar, Zara: 69,90 lei

Un cardigan semi-elegant, cu volane

Dacă anul acesta ai făcut o pasiune pentru volane (pe fuste, topuri, pulovere, tivuri de pantaloni sau genți), acesta e cardiganul ideal pentru tine.
Dacă anul acesta te-ai ferit de volane sau nu ai observat cî s-au purtat volanele, acesta e cardiganul ideal pentru tine.

Glumesc, desigur.

Faptul că a apărut acest hibrid stilistic (adică o piesa care combina două trenduri) e semn că „ingredientele” lui nu vor dispărea rapid de pe harta tendințelor. Singurul inconvenient apare atunci când dimensiunea volanelor o iau razna: supradimensionate, prea rigide, în degradeuri ale tuturor nuanțelor din curcubeu… Altfel, un cardigan căruia i-a fost adăugat un discret volan tricotat de-a lungul mânecii sau reverelor nu va fi mai greu de asortat sau de purtat. Din contra, volanele îl vor face să pară mai puţin casual, poate chiar îi vor contura silueta exterioara.

 

Cardigan visiniu cu volan, Mango: 159,90 lei

Un cardigan luxos, din cașmir

Hygge. Lykke. Lagom. Sentimentul confortului interior şi crearea unui sanctuar de bine pot exista în viețile noastre şi fără o vacanţa în ţările scandinave. De fapt, aceste trăiri au legătură cu redefinirea oricăror experiențe zilnice, acordând atenție unor simțuri pe care altfel le neglijam. Cum ar fi simțul tactil. Hygge, mai mult decât celelalte doua valori scandinave, înseamnă şi momentul în care te dezbraci de hainele scrobite, serioase, de birou şi te schimbi în unele moi, plăcute la atingere, delicate ca o îmbrățișare.

 

Dacă toate cardiganele tale sunt pentru zi – a se citi: practice, pentru la birou sau de purtat în weekend, prin oraș, în parc, în plimbări etc – , a venit momentul să introduci în garderobă şi un cardigan de răsfăţ. Unul decadent. Unul simplu, într-o nuanță delicată de gri sau bej. Unul incredibil de moale, din cașmir. Nu îl vei purta cu jenași, nu il vei purta peste nicio rochie. Nu îl vei purta gândindu-te cu ce îl asortezi sau dacă hainele ţi se vor electriza.

Vei purta cel mai soft cardigan din cașmir acasă, peste un furou satinat sau doar cu un sutien din voal şi slipi din dantelă. Sau direct pe pielea goală. Îl vei purta desculţă. Îl vei purta duminică dimineața, cand în casă e liniște şi iți savurezi cana de cafea. Sau îl păstrezi pentru la iarnă, pentru un weekend într-o cabana cu șemineu. Sau post-sex, you know… E mult mai sexy decât un capot sau halat de baie. Acesta e cardiganul ăla care zice „fuck it, o data în viață imi cumpăr ceva pentru propria plăcere, şi nu e ciocolată, aia se termina rapid…”

Cardigan extra-lung 100% casmir, Stefanel: 1,600 lei; cardigan 100% casmir, Mango: 549 lei; cardigan casmir, Zara: 599,90 lei

 Irina Markovits

 (articol preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *