Reîntors în țară de la Bruxelles, unde am participat la reuniunea Parlamentului European și a Congresului European Evreiesc dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, am aflat știrea atât de tristă a despărțirii definitive de omul de excepție care a fost Neagu Djuvara. Am avut numeroase ocazii să îl întâlnesc și de fiecare dată am memorat și rememorat multe din spusele sale. Cu un glas unic și cu o sinceritate desăvârșită, referindu-se la probleme de o mare varietate, orice informație istorică pe care o prezenta prof. Djuvara era plină de substanță și mai ales de adevăr.
Îl ascultam frecvent la Radio România Actualități, în vreme când se difuza emisiunea “Matinal de Weekend”. Profesorul Djuvara a adus mărturii deosebit de variate, privite dintr-o perspectivă istorică, la cele mai actuale probleme ale zilei.
Îmi amintesc în mod special că într-una din emisiunile la care m-am referit, prof. Djuvara a adus informații de cea mai profundă autenticitate despre un pogrom anti-evreiesc care s-a desfășurat în anii ‘40 în orașul Ploiești.
De asemenea, în urmă cu câțiva ani, am avut deosebita plăcere să îl avem oaspete la Centrul Comunitar Evreiesc, fiind împreună cu alți intelectuali de seamă ai României – Andrei Pleșu, Adrian Cioroianu, Andrei Oișteanu. Tema discuțiilor moderate de mine a fost formulată simplu : “Evrei din România”.
Domnia sa a venit cu informații pe cât de îndrăznețe pe atât de pertinente și documentate, justificate în baza unor date istorice directe sau de analiză istorică, vorbind publicului prezent la acel Matineu de Duminică (organizat de Federația Comunităților Evreiești din România) despre originile evreiești ale unor mari personalități ale societății românești. Este vorba despre istoricul A. D. Xenopol și poetul Vasile Alecsandri. În același timp, prof. Djuvara a prezentat informații despre o altă personalitate de origine evreiască – generalul Arthur Văitoianu. Domnia sa spunea că gen. Văitoianu provenea dintr-o familie evreiască și a adus numeroase contribuții la procesul de formare și modernizare al armatei române.
L-am ascultat și în alte ocazii pronunțându-se asupra unor subiecte de istorie a României, în care introducea elemente personale de apreciere și mai cu seamă de povestire, în afară de veridicitate informațiilor puse în circulație.
Aș putea să spun că mi-a plăcut la marele profesor Neagu Djuvara, în mod cu totul deosebit, felul de a vorbi, de a povesti, de a intercepta publicul care îl asculta. Era absolut inteligibil și pe înțelesul tuturor. Ca ascultător, nu aveai nevoie de mari cunoștințe de istorie sau știință pentru a-l aprecia la adevărata valoare. Vorbele domniei sale mergeau în mintea și în sufletul ascultătorului.
De ce spuneam că este o legendă vie? Viața de 101 ani a prof. Djuvara a fost o bogăție de evenimente, de trăiri și experiențe imense. Îmi amintesc că a povestit cândva despre perioada în care a fost consilier diplomatic și juridic al Ministerului Afacerilor Străine din Niger. Neagu Djuvara a observat tot ceea ce a însemnat cel de-al Doilea Război Mondial cu toate trăirile sale, a fost curier diplomatic la Stockholm, cunoscând informații de la sursă privind negocierile care se purtau la diferite niveluri în acea perioadă între autoritățile române și puterile occidentale.
Mai presus de toate, este de luat aminte comportamentul curajos și demn al prof. Djuvara care, la o vârstă foarte înaintată pentru mulți, s-a reîntors în România și oarecum a început un nou drum. A studiat, a citit, s-a documentat la sursă și a scos numeroase lucrări de o mare valoare științifică și autenticitate istorică.
Nu pot să nu spun că era o plăcere pentru oricine să îl întâlnească, iar ulterior acea persoană dorea să-l asculte și să-l reasculte.
Exemplaritatea vieții domniei sale din acești ani, aproape de Centenar, este un model. Se descurca foarte bine singur și îi plăcea să se ocupe de treburile gospodărești, dar mai cu seamă aprecia tot ceea ce înseamnă dialogul interuman.
Închei spunând încă o data : viața domniei sale a fost și rămâne o legendă vie. A trăit multe în locuri variate, diverse, dar nu a fost numai un călător prin această lume. A învățat, a ascultat și a povestit tuturor fragmente multiple din propia sa viață.
Fie ca profesorul Neagu Djuvara să rămână în memoria tuturor ca o figură luminoasă, de o profundă inteligență, o personalitate cu o mare curiozitate științifică și dorință pentru dialog inter-uman de înaltă ținută.
Regret enorm dispariția domniei sale… D-zeu să-l odihnească!
Dr. Aurel Vainer
Președinte – Federația Comunităților Evreiești din România – pagina oficială
2 Comments
Ce puțin putem face pentru cei plecați dintre noi . M-am simțit cu el , citindu-i cărțile .
Un omagiu frumos ! Cu totii regretam…………..