10 soluții practice la întrebări despre haine

Când vine vorba de garderoba, stil sau modă, sigur că uneori contează să știi de unde cumperi cea mai frumoasă rochie cu imprimeu leopard sau care e ultima tendință în materie de accesorii. Alteori, însă, avem nevoie să ni se răspundă la chestiuni practice cu soluții concrete, punctuale. Mă refer la chestiile esențiale, de care ne lovim zilnic. Informațiile şi situațiile nu sunt la fel de glamorous ca primele, dar în mod cert sunt mai reale şi mai utile.

Plecând de la aceste premise, zilele trecute am deschis pe contul meu de Instagram o rubrica noua, Style Q&As: îmi puteți lăsa întrebările voastre, iar eu voi posta o selecție din răspunsuri în fiecare duminica seara. Spun „o selectie” pentru ca: 1) timpul nu îmi permite să răspund tuturor întrebărilor; 2) unele întrebări se (vor) repeta; 3) voi face diferența între întrebări ale căror solutii pot fi utile tuturor (sau multora), şi întrebări al căror răspuns stă într-o sesiune individuală şi personalizată. Cele mai interesante, deștepte şi utile întrebări le voi transforma şi în articole pe blog, pentru ca să se bucure de acele informații cât mai multa lume.

 

Până una-alta, am strâns 10 astfel de întrebări legate de haine, garderobă, ținute sau stil, cărora le-am găsit soluții simple şi directe, care sper să ne facă viața ceva mai ușoară.

  1. Cum netezești o haina şifonată, fără să scoţi fierul şi masa de călcat?

Una din cele mai bune investiții pentru garderoba voastră este un steamer, un aparat de calcat vertical cu aburi. Aburul fierbinte nu doar că netezește aproape orice haina (chiar şi pe cele complicate: fuste plisate, bluze cu volane, rochii delicate din voal sau mătase), dar sunt mai rapide decât un fier de calcat clasic. Există multe branduri şi versiuni pe piață, diferențele sunt şi de preț, dar şi de calitate (debitul jetului de abur, capacitatea rezervorului, suportul telescopic, accesoriile de tip perii pentru tricotaje şi pliuri sau pentru îndepărtarea scamelor şi firelor de par şamd). Tefal şi Philips sunt între cele mai performante, iar mai multe branduri oferă şi variante de travel, numa’ bune pentru retușuri rapide.

  1. Cum speli hainele din țesături delicate: mătase, cașmir, voal?

Răspunsul corect e „de mână”. Cumpără un detergent lichid pentru spălare manuală – Perwoll are cele mai multe variante (pentru rufe colorate, pentru țesături negre anti-decolorare, pentru haine din țesături sintetice, pentru tricotaje şi fibre delicate, inclusiv o variantă anti-scămoșare) – şi spală-le în apa rece. Pe de alta parte, daca gândul spălării cu mâna te îngrozește, folosește cel mai scurt şi mai blând ciclu de spălare automata. Ai grija sa închizi toți nasturii, capsele, fermoarele şi închizătoarele tip moș-babă, pune-le apoi într-un săculeț din plasă ca sa nu se agaţe de pereţii interiori ai cuvei. Dacă nu ai un astfel de săculeţ, folosește o faţă de perină. Alege o temperatură cât mai scăzută a apei, dar verifică şi etichetele (de obicei, 30ºC). Eventual, aruncă şi un prosop la spălat, pentru ca greutatea lui să echilibreze cuva. La final, usucă-le la orizontala, altfel se vor deforma.

  1. Cum obțin mai mult spațiu în dulap?

În primul rând, să lămurim un lucru: dulapul tău are un volum finit; indiferent ce ai face, el nu va fi cu adevărat mai spatios şi nu se va transforma în Narnia. Pe de alta parte, exista două variante care te pot ajuta să optimizezi nivelul de aglomerare al hainelor din dulap.

Una este să foloseşti umerașe mai subțiri: din metal, metal acoperit de catifea sau lemn. Nu mă refer la umerașele din sârmă sau plastic, acelea sunt dezastruoase pentru haine (deformează umerii cămășilor şi cardiganelor, le agaţă pe celelalte şamd), ci la umerase care sunt mai înguste decat cele clasice, din lemn. Găsești modele simpatice, în diverse culori – de la alb, negru şi natur, până la argintiu, albastru şi auriu, în Jysk, Ikea, The Home şi Carrefour. A doua opțiune este sa iți cumperi câteva umerașe multiple (sau multi-umerase): sunt acele umerașe care au 4-5 brațe şi cârlige, astfel încât poți agăţa mai multe haine, fără a le suprapune. Eu am găsit cateva modele (nu fantastic de estetice, dar rezonabile) pe Dmail Shop. în ambele cazuri, diferența în cât de înghesuite stau hainele în dulap este remarcabilă.

  1. Fermoarul jeanşilor îmi tot alunecă în jos; cum îl pot opri?

Caută un breloc pe care nu îl folosești şi desprinde-i cerculețul de metal; trece-l întâi prin „limba” fermoarului (bucata de metal cu ajutorul căruia îl tragi), apoi prinde cerculețul de nasturele de pe betelia pantalonului. în sfârșit, trece butoniera peste nasture, așa cum ai face în mod obișnuit.

  1. Cum pot face câteva găuri suplimentare într-o curea din piele?

Dacă o cumperi direct din magazin, cea mai simplă metoda e sa întrebi daca au acest serviciu pentru clienți. Musette oferă aceasta facilitate pentru produsele cumpărate în magazinele lor, te măsoară şi fac găurile pe loc. E foarte probabil ca şi celelalte branduri de marochinărie sa îl ofere: Il Passo, Anna Cori, Nine West… Altă opțiune e sa îţi cumperi un clește de perforat sau capsat, căruia i se mai spune şi „preducea”. Arata ca un clește al cărui cap are formă circulara, de care sunt lipite 5-6 conuri de diferite dimensiuni (pentru găuri de diferite circumferințe). Găsești astfel de clesti pe emag, costă în jur 60-70 lei. În sfârșit, caută un atelier obișnuit de cizmărie, ei repara şi modifica şi alte mici obiecte de marochinărie (curele, portofele).

  1. Cum îmi curăţ tenișii Converse?

Nu în mașina de spălat. Știu, nasol – vestea proastă e că mișcările continue şi forța spălării în mașină vor deforma tălpile şi, de cele mai multe ori, vor topi sau dezlipi adezivul folosit. Soluția e următoarea: amesteca bicarbonat de sodiu, pastă de dinți albă şi detergent pudră (tot alb) cu puţină apă caldă, până compoziția ajunge ca o pastă. Scoate șireturile (le poti pune în apa cu înălbitor timp de câteva ore) şi, folosind o periuță de dinți veche, te apuci de frecat tenișii cu amestecul de mai sus. Spală-i cu convingere, apoi pune-i la uscat.

  1. Cum scot petele de deodorant de pe o rochie neagra?

Dacă petele sunt proaspete, e suficient sa le ștergi cu o cârpă umedă. Ajuta şi daca ai la îndemână o pereche de dresuri: freacă dârele albe, se vor șterge destul de ușor. Pe de alta parte, dacă a trecut ceva timp de când ai murdărit rochia, tamponează materialul cu oțet alb, freacă delicat pata cu o perie de unghii, iar apoi pune rochia la spălat. Dacă e vorba de pete galbene la subrațul unei cămăși albe sau unui tricou alb, folosește întâi un amestec de zeamă de lămâie şi bicarbonat de sodiu. Dacă sunt încă vizibile, folosește inalbitor. Daca tot nu au iesit, renunță la cămașă şi începe să folosești un deodorant cu mai puțin aluminiu (sau 0% săruri de aluminiu). Pe piață există Vichy Mineral roll-on, La Roche-Posay Physiologique, Avene Body Eau Thermale, Dove Original 0%, Sanex 0%, Nivea 0% Fresh, dar poți încerca şi piatra de alaun sau un deodorant natural, cum este Weleda Citrus, Soaphoria în White sau Dr. Haushka’s Sage and Mint.

  1. Exista vreo solutia ca să nu mă mai „bată” pantofii?

Nu sunt sigură că există o soluție reala la întrebarea asta. Așa cum deseori pantofii noi te rânesc şi îţi fac bătături, la fel se poate întâmpla şi cu o pereche pe care ai purtat-o deja de 20 de ori. Contează cât de corect şi echilibrat calci, dacă în ziua respectivă ai o geantă mai grea pe umăr, daca ţi s-au umflat sau nu picioarele, dacă porți încălțămintea pe piciorul gol sau cu un ciorap mai gros decât purtaseşi anterior… Răspunsul va rămâne unul din misterele Universului.

  1. Ce brand face cel mai frumos, de calitate, ireproșabil tricou alb?

Daca aş avea un leu – hai, o sută de lei! – pentru fiecare data când mi-a fost pusă aceasta întrebare, aş avea un fond suficient de mare cât să-mi cumpăr propria fabrica de tricouri. La fel ca în cazul întrebării de mai sus, găsirea tricoului alb perfect va rămâne unul din misterele vieții. Este Sfântul Graal al garderobelor. Asta pentru că tricoul alb perfect trebuie sa întrunească multe calități: un decolteu la baza gatului care sa nu fie nici prea înalt, nici prea răscroit; o calitate foarte bună a bumbacului, care să nu îl facă nici prea transparent, nici prea subțire, nici prea moale, dar nici prea rigid; croiala e nevoie să fie ușor ajustată, ca sa nu aibă nici o linie masculină, dreaptă, dar sa nu fie nici mulat (adica demodat)… Evident, ar trebui sa nu intre la spalat, sa nu se sifoneze usor, sa aiba un pret rezonabil. Pana acum, singurele tricouri albe care se apropie de acest ideal sunt cele de la COS

  1. Ce înseamnă „smart casual”? E un stil sau o croială?

Nici una, nici alta. Smart casual este un cod vestimentar – des folosit, dar ambiguu. Asta pentru că poate fi asociat şi ținutelor purtate la birou (în anumite companii, poate fi echivalentul codului business casual), şi unor ținute semi-elegante de weekend sau purtate la un eveniment. în general, smart casual se referă la o ținută îngrijită, pe jumătate casual şi pe jumătate elegantă, neapărat de zi şi neapărat discretă. Pentru că smart casual e greu de definit, ajută să ştii că e considerat un „nivel de eleganţă vestimentară”, nu un stil în sine. De pildă: jeanşi + tricou este o ținută casual, dar jeanşi + tricou + sacou/ blazer + tocuri (medii sau înalte) e deja smart casual. Îţi mai dau un exemplu: jeanșii pot face parte dintr-o ținută smart casual, dar numai modelele simple (drepţi, evazaţi, boyfriend, slim – nu şi skinny!), albastre sau indigo, fără găuri, zone sfâșiate, franjurate, destroyed. Sacourile, cămășile şi bluzele feminine sunt incluse în smart casual, dar nu şi cardiganele, tricourile cu grafisme şi puloverele supradimensionate.

Aveti intrebari? Am răspunsuri şi soluții Rugamintea e să mi le scrieţi pe Instagram, căutați în pagina mea highlight-ul Style Q&As.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *