Rămas bun, prieten drag! Andrei Banc (1938-2019)

Vestea tristă mi-a parvenit azi dimineață. Nu a fost o surpiză pentru mine, l-am vizitat cu câteva zile în urmă la Spitalul Universitar unde a fost internat la începutul săptămânii. Nu m-a recunoscut, era în comă. M-a durut sufletul când l-am văzut în această stare pe unul dintre cei mai buni și cei mai vechi prieteni, de mai bine 60 de ani. Pentru mine este o pierdere imensă.

Andrei Banc  a fost unul dintre cei mai talentați ziariști de știință din generația veche, din cea care și-a desfășurat cea mai mare parte a activității lui în perioada comunisto-ceaușistă. A lucrat mai întâi în presa scrisă –Viața Studențească, Scânteia Tineretului, apoi la Televiziune unde, împreună cu Andrei Bacalu, a realizat cele mai interesante emisiuni de știință. Mândria lui a fost că niciodată în filmele sale nu a rostit cuvântul Nicolae Ceaușescu, fapt cu care puțini ziariști ai vremii s-au putut lăuda. După revoluție a trecut la Societatea Română de Radio unde, până la pensionare, a fost redactorul-șef al Emisiunii de știință. Nu numai că la această emisiune se prezentau materiale de calitate, dar a știut să aleagă și să formeze ziariști tineri care au continuat activitatea lui. Spre deosebire de alte locuri și nu numai în presă, tinerii  (care azi aparțin generației de mijloc) au apreciat tot ceea ce au căpătat de la el și i-au rămas prieteni până în ultima clipă a vieții.

Ne-am cunoscut în anul întâi de facultate și prietenia noastră a rezistat timpului. Am fost alături de el și el de mine în clipele cele mai grele ale vieții noastre, amândoi pierzându-ne prea timpuriu perechile.

Andrei nu a avut o viață ușoară, mai ales în ultimii 20 de ani. Când mă gândesc prin ce-a trecut, îmi amintesc fără să vreau povestea lui Iov pe care Dumnezeu l-a încercat, să vadă cât de puternică îi este credința. Andrei a fost și el încercat de soartă. Pierderea soției mult iubite (și nu exagerez când afirm acest lucru) în pragul începerii pentru amândoi a unei vieți noi, alături de copiii lor plecați în străinătate, a pus capăt brusc planurilor lor de viitor. Nu a reușit să treacă niciodată de această traumă deși a încercat să trăiască, în măsura posibilităților lui, o viață cât de cât normală. A fost în permanență spirjinit de cei doi copii-Delia și Dudu, și se bucura și se lăuda cu succesele nepoților lui. Și-a continuat până de curând activitatea jurnalistică, la Realitatea Evreiască și la revista noastă, Baabel. Din păcate, bolile nu l-au ocolit, astfel că și-a închis ochii după o lungă suferință.

Dispariția lui nu înseamnă că Andrei va fi dat uitării. Prietenii lui îl vor evoca adesea, cu amintirile frumoase pe care le-a lăsat. Sufletul lui, a cărui existență a încercat să o demonstreze științific, va rămâne printre noi..

Odihnește-te în pace prieten drag, oriunde te vei afla.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

19 Comments

  • Marcel Tohatan commented on January 28, 2019 Reply

    Draga Andrei,

    Ultimul meu mesaj scris catre tine. Mi-a placut pasiunea ta pentru ziaristica, pentru radio, pentru stiinta, dar, peste toate, sinceritatea si inepuizabila prietenie, peste toate. As vrea sa te intorc din drum, dar nu pot. Dar, daca ar fi sa pot, te-as intoarce tot acolo de unde, pina la urma, amindoi am plecat. La Radio. Acum, sintem departe de tot ce a fost, dar undeva, in eter, emisiunile noastre mai pot fi auzite, nu?

  • Mirjam Bercovici commented on January 28, 2019 Reply

    Sunt una dintre cei mulți admiratori sinceri ai lui Andrei Banc
    Moartea lui m-a îndurerat profund.
    Odihnească-se în pace
    Mirjam Bercovici.

  • Otto Waldmann commented on January 27, 2019 Reply

    Inteligenta sclipitoare, integritate impecabila, caldura sufleteasca, umor, modestia unui adevarat mench..un dar Dumnezeiesc celor care l-au cunoscut.
    Am avut marea sansa sa fi lucrat ca ziarist patru ani atit cind era sef la Stiinta la Informatia, iar apoi m-a luat cu el la Scinteia Tineretului….M-a trata cu caldura si bunatatea unui adevarat prieten…Un evreu mindru si veritabil, dar si un om care si-a respectat toti prietenii din Romania. Mi-a povestit, dupa accidentul groaznic in care si-a pierdut minunata sotie cum, intorcindu-se inapoi in Romana din Canada, colegii lui ne evrei din presa l-au imbratisat cu o dragoste care l-a coplesit…”Mi-au spus ca ei sint acum familia mea…”……Nu a fost deloc de mirare…Toti l-am iubit…

  • vertes maria si adam commented on January 27, 2019 Reply

    Familia Vertes regreta din tot sufletul disparitia vechiului prieten care a fost Puiu Banc. Odihneasca in pace.

  • Tiberiu Roth commented on January 27, 2019 Reply

    Un Om deosebit, un jurnalist extraordinar, într-un domeniu în care nu se poate minții, sau păcăli cititorul avizat. S-a bucurat de o apreciere unanimă, fiind ales președinte ai Asociației Jurnaliștilor de Știință, un grup de elită al ziariștilor în care nu este acceptat orice ”parvenit” din branșă. I-am purtat o deosebită simpatie și admirație, pentru cultura ,onestitatea și modestia lui specială. Cred că ar fi potrivit ca extraordinarul lui articol despre relativitatea timpului (Rezonanța Schumann) să fie republicat alături de frumosul ferpar al Evei Galambos.

    Să fie memoria lui Andrei, binecuvântată ! Baruch Dayan Emet

  • Tiberiu Roth commented on January 27, 2019 Reply

    Dincolo de performanțele lui redutabile ca jurnalist într-un domeniu în care nu se poate nici minții nici păcăli cititorul, a fost un om extraordinar,cult,informat, și cu un inegalabil simț al umorului și ironiei (inclusiv al autoironiei) .Un om pentru care am avut o simpatie specială care am îndrăznit să cred că a fost și reciprocă. Cred că unul din ultimele lui articole despre relativitatea timpului (Rezonanța Schumann) ar trebui republicat în revista noastră ”Baabel” ca articol de fond alături de frumosul ferpar scris de Eva Galambos.

    Să fie memoria lui Andrei Banc, binecuvântată.

  • Josemina Magdalen commented on January 27, 2019 Reply

    O veste extrem de trista. Un OM deosebit!
    Condoleante!
    Sa ii fie memoria binecuvintata!

  • Ing. Lucian & Dr. Maya Badian commented on January 27, 2019 Reply

    Din pacate, cuvintele sunt limitate pentru a cuprinde universul nelimitat al prieteniei cu ANDREI si cu intreaga familie BANC – o prietenie unica, ce a existat de cateva generatii si a dainuit peste toate intemperiile spatiului si timpurior prin care am trecut. Suntem fericiti ca vom putea continua aceasta prietenie cu minunatii lui copii Delia si Alex. Suntem fericiti pentru Andrei ca a avut sansa de a trai si a se bucura de felul in care Delia si Alex s-au impus, fiecare in profesiunea sa, amandoi fiind apreciati in tara lor “adoptiva”, care este Canada. Preferam sa-i celebram o viata minunata pe care a stiut cum sa si-o traiasca si de care sa se bucure, decat sa-i ingropam amintirea in tenebrele timpului. Avem multe de invatat de la Andrei si sa fim fericiti ca l-am cunoscut personal, am avut ocazia sa ne bucuram, alaturi de el, de realizarile lui, si sa ducem, mai departe, tot ceeace am invatat de la EL. Chiar daca Andrei se indreapta acum inspre alte sfere, necunoscute noua, tot ceeace a insemnat EL aici, pe pamant, ramane o pretioasa mostenire pentru generatiile de azi si de maine.
    Cu adanca recunostinta, dragul nostru ANDREI BANC! Dr. Maya Badian & Ing. Lucian Badian.

  • Ivan G Klein commented on January 27, 2019 Reply

    Condoleanțe familiei . Regret dispariția domniei sale autor de articole interesante . Nu pot să uit faptul că , indirect întrun comentariu la articolul unei terțe persoane , m-a amintit dovedind că mi-a citit articole și mi-a înțeles mesajul . K.I.

  • Ioana Nitescu commented on January 26, 2019 Reply

    Fie-I memoria binecuvantata!

  • Iulia Deleanu commented on January 26, 2019 Reply

    Lumea noastră – a celor care l-au cunoscut și apreciat – se face mai săracă. Lumina – mai mică. Sufletul – mai înfrigurat.

    Andrei a știut să dea preț cuvântului, l-a respectat respectându-se; o viață.

    Dragă Andrei, mă gândeam la tine. Te-am și sunat câteodată, n-ai răspuns. Voiam să revin cu telefonul. Acum…

  • Tiberiu Georgescu commented on January 26, 2019 Reply

    Regret sincer disparitia lui Andrei Banc.A fost un veritabil Om.
    Odihna vesnica draga Andrei.
    Admirabil necrololog.

    Tiberiu G.

  • Alexandra Popescu commented on January 26, 2019 Reply

    Un om elegant in spirit , cum l-am perceput din relatarile mamei mele ,Eva Szmuk , cu care se intalnea in societatea de la Borsec si nu numai …
    Avea mereu de impartasit prin viu grai sau prin corespondeta email istorii interesante neauzite si necunoscute . O sursa nesecata de informatie valoroasa !
    Se va odihni , va gasi calea …

  • Sanda Wolf commented on January 26, 2019 Reply

    Dumnezeu sa l odihneasca in pace!

  • Costel Safirman commented on January 26, 2019 Reply

    O veste trista. Inca un prieten plecat dintre noi. A fost un ziarist minunat, cultivat, profesionist. Fie-i memoria binecuvintata.

  • Stephan Benedict commented on January 26, 2019 Reply

    La fel si din partea mea, transmite te rog Eva, cele mai sincere regrete si condoleante familiei. Apropos, cand scriai aceste randuri pe 26 Ianuarie si pomeneai de Nicolae Ceausescu, avea loc a 101 aniversare a nasterii lui. Nina Cassian scria despre el in Jurnalul lui Babu Ursu: “Caci ce e el, El este leviatanul, balena, chitul, cega, el este tot ce inoata, este tot ce zboara, si se mananca recte, nu se mananca-n tara, el este chintesenta pecinginii cu raia, el este sancrul moale pe pagina intaia”. Iar despre Elena, scria: “Stimata si iubita chimista si savanta, noi iti dorim otita si-exema galopanta”.

  • Andrea Ghiţă commented on January 26, 2019 Reply

    Andrei Banc a fost unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi autori ai Revistei Baabel unde a publicat articole foarte interesante şi incitante din domeniile de graniţă ale ştiinţei şi ficţiunii. O să ne lipsească foarte mult. Fie-i memoria binecuvântată!

  • Serena commented on January 26, 2019 Reply

    Să-i fie memoria binecuvântată!

  • Ivan Truter commented on January 26, 2019 Reply

    CELE MAI SINCERE REGRETE
    CONDOLEANTE FAMILIEI
    DUMNEZEUL SA L ODIHNEASCA IN PACE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *