Cea mai faină şi longevivă piesă vestimentară cumpărată la reduceri a fost (este, încă!) un palton de la Stefanel. L-am luat la un preț cu vreo 60% mai mic decât cel original, în urmă cu vreo 2 ani, şi il port obsesiv în fiecare iarnă. Pe el mă bazez, se potrivește la absolut orice ţinută: de la ultra-casual, la foarte elegante.
Cea mai proastă decizie de shopping pe care am luat-o vreodată a fost o pereche de cizme Musette. Trecuseră prin cinci niveluri de reduceri şi erau absolut splendide. „Uau, ale mele sunt, ce deal extraordinar!”, mi-am spus pe moment. Ba deloc, pentru că tocurile erau prea înalte pentru a fi comode, rise-ul (înălțimea şi circumferința pârții care înfășoară laba piciorului) era pentru un picior mai îngust şi, pentru că nu aveau fermoar, era un coșmar sa le descalț. Le-am purtat o singură dată în 6 ani.
De ce v-am istorisit întâmplările astea două? Pentru că sezonul de reduceri de iarnă tocmai a debutat (online şi offline). Discounturile sunt din ce în ce mai substanțiale şi tentațiile sunt din ce în ce mai numeroase, ceea ce face ca greșelile şi deciziile proaste să crească proporțional. Așa că amânați puțin shoppingul şi citiți, în schimb, recomandările mele de „asta da – asta nu”.
De cumpărat: „the keepers”
Piesele acelea asa-zise clasice, care se potrivesc oricui. Piesele-cheie pentru stilul vostru. Piesele care au început să se uzeze de atâta purtat şi despre care știți ca le-ați purta încă o dată pe atât. Piesele care au început să se demodeze, dar sunt esențiale pentru ţinutele voastre. Eu le spun „the keepers” pentru că sunt acele piese de care iți e greu să te desparți, pentru că fac parte integrantă din stilul, ţinutele, garderobele voastre curente.
Nu spun să cumpărați neapărat acele 10 piese care se regăsesc pe listele comune (rochia neagră, cămaşa alba, sacoul bleumarin etc). Din contra, poate fi o geacă de piele, o pălărie colorată, o rochie maxi înflorată, cizme de cowboy, jeanşi evazați sau o fustă plisată – țineți cont de propriul stil, nu de ce poartă o pseudo-celebritate pe Instagram sau ce vedeți scris intra-un infografic în Pinterest.
În plus, căutați articole vestimentare pe care să le puteți purta şi la primăvară, şi în toamna următoare. Asta elimina din lista orice articol ultra-trendy: cizme albe, pantaloni slim cu imprimeu de reptilă, rochii foarte largi cu mâneci bufante… În locul lor, ar merita probate rochii midi fluide, botine cu toc mediu, pulovere cu gulere mari răsfrânte, paltoane lungi, pantaloni cu talia înaltă. Nu în ultimul rând, ca să pecetluiți deal-ul anului, căutați acum rochii de party sau de ocazie; le veți folosi la petreceri, nunţi şi Revelionul din 2019.
De cumpărat: un întreg sertar de lenjerie intimă
În graba de a cumpăra piesele mari şi scumpe pentru garderoba (cizme, paltoane, cardigane, genți), uităm să dăm atenție detaliilor ascunse, respectiv sutienelor, slipilor, maieurilor, dresurilor. Reducerile din magazinele specializate sau la gamele de lenjerie de corp sunt printre cele mai generoase şi, pentru că nu sunt supuse acelorași trenduri ca îmbrăcămintea, stilurile nu se demodează. Idem pentru costume de baie, dar acolo e altă poveste. Plus, nu e nimic mai încântător decât să începeți noul an purtând un set nou, colorat şi sexy de lenjerie intimă.
De cumpărat: bijuterii fine
Aproape la fel ca lenjeria intima, bijuteriile şi ceasurile sunt perene. Orice bijuterie fină şi aproape orice model de ceas veți cumpăra acum, veți putea purta şi peste 4 ani, şi peste 44 de ani. Dacă stilului vostru i se potrivesc mai curând bijuteriile fashion (adică statement), vă veți bucura de ele vreo 2-3 ani. Dacă vă cumpărați brățări, cercei sau pandantive, nu aveți nici grija alegerii lor pe criterii de mărime trecuta pe etichetă.
De cumpărat: o geantă nouă, pentru sezonul rece
Scopul, în acest context, e de a identifica o geantă de calitate excelentă, care să se potrivească la cât mai multe ținute şi pe care sa o purtați luni la rând. Recomandarea mea principală e una singură: nu vă cumpărați o geantă simplă neagră, indiferent de brand. Negru e basic, e plictisitor, e previzibil. în locul lui, optați pentru vișiniu, maro tabac sau maro whiskey, verde măsliniu, gri mediu, o geanta cu stanțare tip reptilă sau cu păr vopsit în animal print sau – de ce nu – o geantă bleu. Doar știți că se va asorta cu jeanşii pe care îi purtați 4 zile din 7…
De cumpărat: piese care, altfel, depășesc bugetul
De câte ori stau de vorbă de femei cu adevărat pricepute la shopping pe buget, toate îmi spun același lucru: în perioadele de reduceri, ele ochesc doar piesele scumpe. Nu pe criteriul brandului sau trendului, ci pe al calității. În loc de a cheltui cu 50 lei mai puțin pe un top oarecare, preferă sa se orienteze către acele accesorii sau articole vestimentare al căror preț întreg le depășește bugetul obișnuit. Acestea ajung, datorita reducerilor, la prețuri foarte rezonabile. Pulovere din cașmir, fuste din piele, rochii din mătase, sacouri din catifea, mantouri din stofă de lână şi cașmir, ochelari de soare, ceasuri sunt între cele care merită bifate.
Irina Markovits
(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/wordpress)
2 Comments
Marturisesc că am citit articolul numai din curiozitate sa aflu despre ce dealuri e vorba. Am rămas dezamagita, sunt numai reducerile de sezon!
Draga Irina, ma bucur ca aceasta rubrica de moda s-a mai diversificat si la descrieri de drumetii montane, chiar daca dealurile v-au impresionat mai mult decat muntii. Mi-ar face placere sa ne mai dati amanunte despre acel deal (inaltime, vegetatie, accesibilitate). Trebuie sa fie ceva grozav daca ati scris: “ce deal extraordinar!”, mi-am spus pe moment”.