Apel pentru Marşul Memoriilor Vii

marșul memoriei

pelerinaj la Auschwitz

14-19 MAI 2019

 

IZKOR LA COMEMORAREA DE 75 DE ANI de la Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord

 

Organizatori:

Asociația Sionistă din România (ASR)

Federația Comunităților Evreiești din România– Cultul Mozaic (FCER-CM)

Cu sprijinul și participarea :

  • Fundația „CARITATEA”
  • Institutul „Elie Wiesel” – Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania
  • JDC România
  • MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului

Persecutarea şi discriminarea evreilor din Transilvania de Nord a început înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Primele măsuri coercitive pe care le-au avut de îndurat evreii, au fost luate de guvernele de la București, conduse de politicieni antisemiți. După ”Diktatul de la Viena”, din 1940, Transilvania de Nord a ajuns sub ocupație maghiară. Sub regimul Horthy, Ungaria era condusă de guverne antisemite, printre cele mai zeloase din Europa în adoptarea și aplicarea a peste 300 de legi antievreiești. După ocuparea Ungariei de către Germania, la 19 Martie 1944, experții exterminării evreilor din Europa s-au instalat la Budapesta, în frunte cu Adolf Eichman și au consiliat  guvernul maghiar condus de Döme Sztóyai ”în organizarea eficientă” a deportării celor peste 400.000 de evrei din Ungaria, spre lagărele de exterminare din Polonia și Germania. Deportarea a fost planificată minuțios, primele  victime ale zelului jandarmeriei maghiare condusă de călăii Endre László și Endre Baky au fost evreii din Ardealul de Nord.

Dintre toate crimele odioase comise de antisemitismul hitlerist, acesta a fost cel mai dement și s-a petrecut în cel mai scurt timp. La presiunea ocupanților germani ai Ungariei, guvernul maghiar a ”reușit” –  cu concursul activ al autorităților locale, al jandarmeriei și a unei părți însemnate a populației –  adunarea  celor peste 150 de mii de evrei în 12 ghetouri improvizate. Această barbarie s-a petrecut în mai puțin de 30 de zile. Cam tot atâta a durat și încărcarea lor în 1500 de vagoane de vite care au plecat, toate, spre lagărul de exterminare din Auschwitz-Birkenau. Uciderea celei mai mari părți a celor deportați s-a făcut prin înfometare, boli, maltratare, schingiuiri , munci de sisif, experiențe medicale, împușcare și gazare. Cenușa rămasă din corpurile lor chinuite, arse în crematoriile din Auschwitz-Birkenau, a fost risipită pe întinderea lagărelor. Zeci de mii de morți, fără morminte, așteaptă câte o piatră  să fie așezată, de către cei care le-au fost apropiați, pe pământul care a fost martorul supliciului lor.  Măcar o lumânare pentru fiecare să fie aprinsă pentru sufletul și amintirea lor.  Din cei puțini care au supraviețuit, mulți au reușit sa facă acest gest…poate odată… Din cei puțini care au supraviețuit, dar care nu au ajuns sa şeze acea piatră, au rămas și mai puțini, cei care ar mai putea s-o facă singuri.

Am simțit că e de datoria noastră, să propunem  și să organizăm “Marşul Memoriilor Vii”, un PELERINAJ LA AUSCHWITZ, un pelerinaj simbolic al comunităților din Transilvania, pe care să îl facem, după 75 de ani de la uciderea nevinovaților noștri  bunici, părinți, frați,  rude sau doar concetățeni, copii, adulți si bătrâni, femei si barbati, la locul unde moartea i-a răpit în chinuri năprasnice.

Pelerinajul va începe în ziua de 14 mai ora 10 a.m. de la Cluj de unde vor porni spre Auschwitz patru autocare. Traseul prin țară va avea o durată de două zile cu două escale pentru odihna de noapte, una la Sighet și cea de a doua la Oradea. După câteva opriri pe traseu, în orașele principale în care au fost marile ghetouri de unde s-au făcut deportările, se va ieși din țară pe data de 16 mai.

Se va face o escală la Kosice, oraș aproape de frontiera cu Slovacia, unde au fost predate trenurile cu deportați de către autoritățile horthyste, celor hitleriste. Se va înnopta în acest oraș. Autocarele vor sosi la Cracovia, unde se va face un tur de vizitare a orașului și o vizită la Centrul Memorial Evreiesc din Oświęcim.

Ziua următoare, vineri, va fi ziua de IZKOR. Se vor vizita cu ghid autorizat fostele lagăre Auschwitz și Birkenau și se va comemora potrivit tradiției iudaice, memoria celor dispăruți, stând ȘIVA și rostind rugăciunile cuvenite. Grupul de rabini și cantori vor asigura serviciul divin potrivit momentului. Se va dezveli o „mațeva”(piatră funerară) în memoria celor 135.000 de victime și a celor peste 25.000 de copiii din Ardealul de Nord care au pierit la Auschwitz.

Ziua de Șabat se va petrece împreună cu membrii Comunității Evreiești din Cracovia, în bucuria reînvierii poporului evreu și a Statului său Israel. După ieșirea din Șabat, autocarele vor reveni spre România, cu o escală (posibil la Debrețin) în Ungaria.

La pelerinaj vor participa un număr simbolic de 135 de persoane, în memoria celor 135.000 victime ale Holocaustului din Transilvania de Nord .

Confirmarea se va face în ordinea rezervării conform regulii „primul venit, primul servit” în limita locurilor disponibile. Supraviețuitorii, (din păcate prea puțini la număr), urmașii acestora și membri comunităților evreiești din România vor avea prioritate.

Formularul de inscriere poate fi completat online la adresa:

http://rabinat.ro/marsul-memoriei-2019/

până cel mai târziu la data de 20 februarie 2019.

 

Pentru detalii suplimentare, persoanele de contact sunt:

 

Dan Floroian (ASR) +40 744 331 973 sau Raluca Lazăr (FCER-CM) +40 751 070 335

Tiberiu Roth

preşedinte

+40 744 327 105

Maximillian Marco Katz

vicepreşedinte

+40 743 254 382

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Robert Robicsek commented on February 20, 2019 Reply

    Un act de mare valoare in memoria victimelor si a urmasilor lor. Nu putem ierta si nu putem uita, nici dupa 75 de ani.
    Initiativa binecuvitata!

  • Tiberiu Georgescu commented on February 14, 2019 Reply

    Odihna vesnica celor pieriti in lagarele naziste si nunumai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *