Ucraina are un președinte evreu. Este bine sau nu?

Recentele alegeri prezidențiale din Ucraina au avut un rezultat care pentru comunitatea evreiască internațională ridică un mare semn de întrebare. Volodymir Zelensky, un actor și producător de filme artistice, de desene animate și seriale de televiziune, câștigătorul scrutinului cu o cifră neașteptată – peste 73 la sută – este evreu, din părinți evrei nereligioși din Krivoi Rog. De menționat că la ora actuală, până în octombrie, premierul ucrainean Volodymir Groysman este de asemenea evreu. O astfel de structură nu există decât în… Israel.

Oare victoria lui Zelensky se datorează marii dragoste a ucrainenilor pentru evrei? Greu de spus la prima analiză. De-a lungul istoriei dragostea nu părea chiar atât de mare. Încă din vremea dominației țariste evreii au fost uciși în pogromuri, în perioada ocupației naziste au fost uciși de Einsatzgruppen ale armatei hitleriste, sau în lagărele de exterminare cu paznici ucraineni care au dat dovadă de o mare cruzime, unii dintre ei fiind chiar condamnați pentru crime de război. Pe de altă parte, în timpul regimului comunist, al marii foamete din anii 1930, evreii au murit cu miile alături de ucraineni, suferința lor fiind comună. ”Maidanul”, fenomenul în care nemulțumiții din Ucraina au protestat și l-au dărâmat pe președintele filolrus Victor Ianukovici, după obținerea independenței țării, a avut printre participanți și organizații cu caracter neofascist. Cu toate acestea, ucrainenii nu se consideră antisemiți, fapt care s-ar putea ilustra prin prezența la conducerea țării, în posturile cele mai înalte, a doi evrei.

Alegerea lui Zelensky nu a fost privită negativ de ucraineni, dovadă procentajul obținut, ci mai degrabă de comunitatea evreiască din Ucraina, mai bine zis de o parte a ei. Rabinul Shmuel Kaminiezki, șef-rabinul orașului Dnipro, un mare centru evreiesc, a citat părerile unor cetățeni evrei – seculari sau credincioși – care au considerat că Zelensky nici nu ar fi trebuit să candideze, deoarece dacă lucrurile nu merg bine peste doi ani se vor declanșa pogromuri. Rabinul nu este de acord cu această părere. ”Perioada pogromurilor s-a terminat,” spune el. ”Avem antisemiți, dar antisemitismul nu mai este o politică de stat”. Cuvintele lui sunt susținute și de rezultatele unui recent sondaj de opinie, realizat de Pew Research Center, care a constatat că numai 5 la sută dintre ucraineni nu simpatizează cu evreii, spre deosebire de polonezi (18 la sută), români (22 la sută) sau lituanieni (23 la sută). Alți analiști ai scrutinului și campaniei electorale din Ucraina au afirmat că originea etnică a lui Zelensky nu a constituit un subiect, singurul loc unde a apărut un comentariu a fost pe Facebook, unde un consilier al fostului președinte Petro Poroșenko a remarcat că ”președintele Ucrainei ar trebui să fie ucrainean și creștin”.

Alegerea lui Zelensky se poate interpreta şi ca un vot împotriva lui Poroșenko, care nu a reușit să soluționeze niciuna dintre marile problerme cu care se confruntă Ucraina – anexarea Crimeii, războiul din Donbas sau situația economică. Este adevărat, el a consolidat drumul european al țării, numai că deocamdată colaborarea și sprijinul Uniunii Europene nu au adus rezultate palpabile, nici economice și nici în ceea ce privește integritatea țării. Oare Zelensky va fi mai eficient? Este greu de spus, mai ales că în timpul campaniei electorale el nu a făcut declarații, nu s-a întâlnit cu alegătorii, singurul dialog fiind o confruntare televizată cu Poroșenko, desfăşurată cu două zile înaintea încheierii campaniei electorale. Programul lui este destul de vag și nu se știe ce fel de forțe politice îl vor spirjini. În condițiile în care, la câteva zile după alegerea lui, a intrat în vigoare o nouă lege care restrânge substanțial dreptul minorităților din Ucraina la folosirea limbii lor materne, aceștia speră că noul președinte va modifica această lege, de aceea l-au și votat cu o mare majoritate. Printre cei afectați se află și minoritatea rusă, astfel că se pune problema unor viitoare legături ale lui Zelensky cu Moscova. Se afirmă că unul dintre principalii lui sponsori, miliardarul Kolomoisky, trăitor în Israel, ar avea legături apropiate cu Moscova. Este doar o ipoteză, întrucât până acum Moscova s-a plasat pe o poziție de expectativă față de noul președinte și nici măcar nu i-a trimis o telegramă de felicitare.

Este posibil ca succesul lui Zelensky să se datoreze și succesului înregistrat de serialul lui de televiziune ”Servitorul poporului” care a durat aproape patru ani. Aici Zelensky joacă rolul președintelui Ucrainei care luptă împotriva corupției și, așa cum au arătat unii observatori politici, Zelensky era plasat pe un loc favorabil în sondajele de opinie încă înainte să-şi fi anunţat candidatura, fiind perceput de către populaţie, printre favoriţi. A jucat oare atât de convingător acest rol încât alegătorii chiar au crezut că așa va fi și în viața reală? Dezamăgirea va fi și mai mare dacă aceste așteptări nu se vor îndeplini. Credibilitatea lui Zelensky ca om politic dar mai ales ca actor va fi zdrobită, ceea ce ar însemna sfârșitul carierei lui în ambele ipostaze.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Ivan G Klein commented on May 3, 2019 Reply

    Sper ca cifrele date de Pew R.C. să nu fie corecte. Eu îi știu pe ucraineni mai săraci și avînd un trecut mai antisemit ca romînii – poate că acum totă ura lor e împotriva rușilor ……Sper ca pentru Romania cifrele să fie eronate .

  • Tiberiu Georgescu commented on May 3, 2019 Reply

    Deocamdata noul presednte trebuie încurajat chiar daca experimentul e privit cu suspiciune,ingrijorare,ceva intre pesimism si optimism adica, ce-o iesi dom’le din chestia asta ?

    Tiberiu G.

  • Serena commented on May 3, 2019 Reply

    Un subiect incitant! Să fie bine, să fie rău? Timpul ne va demonstra mai repede decât credem. În orice caz, contextul venirii la putere este unul dificil și poate tinerețea și lipsă de prea multă experiență politică vor fi în avantajul lui! Să-i dorim reușită în această provocare, pentru că reușita lui ar însemna mult pentru întreaga regiune, extinsă spre vest.

  • Ivan G Klein commented on May 2, 2019 Reply

    Președinte evreu în Ucraina , e bine / rău ? Răspund indirect – n-aș vrea în S.U.A. deoarece adoarme și mai mult vigilența evreilor ( față de antisemitism ) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *