La invitația Președintelui Lojii B’nai B’rith Ierusalim, Adrian Weissman, marți, 4 iunie 2019, a avut loc reuniunea „Documentarul ca mărturie. Pagini de viață, pagini de cultură” la care au fost invitate Cleopatra Lorințiu , director adjunct la ICR Tel Aviv, și dr. Irina Airinei Vasile – președinta Asociației „Anima Fori”. Reuniunea, desfășurată sub semnul solidarității și adevărului, a prilejuit vizionarea a două filme documentare realizate de Cleopatra Lorințiu la Televiziunea Română în colaborare cu Asociația „Anima Fori”: „Tragicul nostru Ulisse –Benjamin Fondane” și „Prietena mea Hanna”. Scriitoarea Cleopatra Lorințiu a prezentat cele două filme: „Tragicul nostru Ulise. Benjamin Fondane”: „O rememorare, fie ea și sumară sau subiectivă, a vieții și operei scriitorului B.Fundoianu alias Benjamin Fondane (1989,Iași-1944,Aushwitz), critic, poet și filozof franco-român de etnie evreiască, este, înainte de toate, o datorie de memorie. Îmbogațită cu observațiile pertinente ale criticului literar Mircea Martin, evocarea ne plaseaza în locurile pariziene unde a trăit și creat poetul, în rue de Saint-Peres, rue Monge, rue Jacob și rue Rollin, ajungând până la Drancy, localitatea care reprezenta lagărul de triere a miilor de nevinovați trimiși spre abatoarele morții . Fragmente de reflecții, emoții, imagini și frânturi de poeme,contureaza o rememorare așezată sub semnul nevoii imperioase de neuitare.
Sub genericul 75 DE ANI DE LA DEPORTAREA ŞI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD a fost vizionat filmul documentar: „Prietena mea Hanna” Fascinanta poveste a vieţii prof.univ.dr. Magdalena Stroe, Drept al Popoarelor, a fost evocată de realizatoarea filmului, Cleopatra Lorințiu: În timpul ocupaţiei naziste, adolescenta Magdalena Stroe, asumându-şi toate riscurile, inclusiv cel al executării, îi dă actele ei de identitate prietenei ei evreice, Hanna, pentru a o scăpa de deportarea spre lagărele morţii. Hanna trăieşte şi în ziua de azi, datorându-şi viaţa prietenei ei din România. Profesoara de filozofie Magdalena Stroe este omagiată de Yad Vashem care i-a acordat în 2003 Titlul de Drept al Popoarelor. O poveste despre umanism, altruism şi prietenie.
Președinta Asociației „Anima Fori”, dr.Irina Airinei a evocat faptul că, prin intermediul doamnei Magda Stroe, a fost invitată și a participat la Comitetul Internațional Ravensbrück cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului în care au fost deținute și 123 de românce. Această vizionare a filmului „Prietena mea Hanna” se dedică marcării, anul acesta, 2019, a 75 DE ANI DE LA DEPORTAREA ŞI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD de către UNGARIA HORTHYSTĂ și GERMANIA NAZISTĂ, ocazie cu care Asociația Sionistă din România a organizat MARȘUL MEMORIEI la Auschwitz la care Irina Airinei a participat în calitate de jurnalist.
Irina Airinei Vasile