Documentarul ca mărturie

La invitația Președintelui Lojii B’nai B’rith Ierusalim, Adrian Weissman, marți, 4 iunie 2019, a avut loc reuniunea „Documentarul ca mărturie. Pagini de viață, pagini de cultură” la care au fost invitate Cleopatra Lorințiu , director adjunct la ICR Tel Aviv, și dr. Irina Airinei Vasile – președinta Asociației „Anima Fori”. Reuniunea, desfășurată sub semnul solidarității și adevărului, a prilejuit vizionarea a două filme documentare realizate de Cleopatra Lorințiu la Televiziunea Română în colaborare cu Asociația „Anima Fori”: „Tragicul nostru Ulisse –Benjamin Fondane” și „Prietena mea Hanna”. Scriitoarea Cleopatra Lorințiu a prezentat cele două filme: „Tragicul nostru Ulise. Benjamin Fondane”: „O rememorare, fie ea și sumară sau subiectivă, a vieții și operei scriitorului B.Fundoianu alias Benjamin Fondane (1989,Iași-1944,Aushwitz), critic, poet și filozof franco-român de etnie evreiască, este, înainte de toate, o datorie de memorie. Îmbogațită cu observațiile pertinente ale criticului literar Mircea Martin, evocarea  ne plaseaza în locurile pariziene unde a trăit și creat poetul, în rue de Saint-Peres, rue Monge, rue Jacob și rue Rollin, ajungând până la Drancy, localitatea care reprezenta lagărul de triere a miilor de nevinovați trimiși spre abatoarele morții . Fragmente de reflecții, emoții, imagini și frânturi de poeme,contureaza o rememorare așezată sub semnul nevoii imperioase de neuitare.

Sub genericul 75 DE ANI DE LA DEPORTAREA ŞI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD a fost vizionat filmul documentar: „Prietena mea Hanna” Fascinanta poveste a vieţii prof.univ.dr.  Magdalena Stroe, Drept al Popoarelor, a fost evocată de realizatoarea filmului, Cleopatra Lorințiu: În timpul ocupaţiei naziste, adolescenta Magdalena Stroe, asumându-şi toate riscurile, inclusiv cel al executării, îi dă actele ei de identitate prietenei ei evreice, Hanna, pentru a o scăpa de deportarea spre lagărele morţii. Hanna trăieşte şi în ziua de azi, datorându-şi viaţa prietenei ei din România. Profesoara de filozofie Magdalena Stroe este omagiată de Yad Vashem care i-a acordat în 2003 Titlul de Drept al Popoarelor. O poveste despre umanism, altruism şi prietenie.

Președinta Asociației „Anima Fori”, dr.Irina Airinei a evocat faptul că, prin intermediul doamnei Magda Stroe, a fost invitată și a participat la Comitetul Internațional Ravensbrück cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului în care au fost deținute și 123 de românce. Această vizionare a filmului  „Prietena mea Hanna” se dedică marcării, anul acesta, 2019, a 75 DE ANI DE LA DEPORTAREA ŞI EXTERMINAREA EVREILOR DIN TRANSILVANIA DE NORD de către UNGARIA HORTHYSTĂ și GERMANIA NAZISTĂ, ocazie cu care Asociația Sionistă din România a organizat MARȘUL MEMORIEI la Auschwitz la care Irina Airinei a participat în calitate de jurnalist.

Irina Airinei Vasile

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *