Sfaturi vestimentare pentru „plus size”

1. Îmbracă-te în functie de silueta ta, nu în funcție de ce semnifică pentru tine „cifrele”

Cifrele – fie că vorbim de circumferințe, fie de kilograme – sperie femeile, le forțează să se ascundă (la propriu, dar mai ales la figurat – sub haine largi, fără formă). Perspectiva asupra stilului, garderobei şi ținutelor se schimba în momentul în care înțelegi că morfologiile – tipurile de siluete feminine – rămân aceleași cinci, indiferent de numărul de centimetri sau de kilograme. Conturul general al corpurilor rămâne același; li se schimba proporțiile: putem fi mai înalte sau mai scunde (diferențe de statură), mai pline sau mai subțiri (diferențe de volum)…

În primul rând asta înseamnă sa îți alegi mărimea cea mai potrivită tie, cea care face ca linia hainei sa respecte conturul corpului (sa nu fie nici prea larga, dar nici foarte strâmtă). Dar mai mult, aceasta noua perspectiva înseamnă sa nu iți mai refuzi o anumita croiala, crezând că nu se potrivește corpului tău.

Spre exemplu, indiferent de tipul de siluetă în care te încadrezi, te vor avantaja rochiile şi bluzele petrecute, gecile din denim cambrate, fustele ușor evazate şi cu betelie pe linia taliei şi topurile care urmăresc linia corpului şi au decolteu în V.

Rândul de sus: bluza galbena cu volan; rochie petrecuta cu imprimeu floral; fusta rosie clos; rochie galbena cu cordon

Rândul de jos: rochie din catifea verde smarald; geaca din denim albastru inchis; sacou cambrat jacquard verde oliv; pulover cu decolteu V adanc

2. Construieşte-ţi ţinute monocromatice… dar nu doar negre

Negrul subțiază, dar acelasi efect îl au ţinutele construite în orice altă culoare închisă: vișiniu, verde închis, bleumarin, albastru petrol, bleumarin, violet… Poate fi vorba de un top şi o pereche de pantaloni lungi, un pulover şi o fustă, o rochie care iți acoperă genunchii, o cămașă şi o pereche de pantaloni culottes, un maieu şi o fustă maxi.

ţinuta 1: top visiniu & pantaloni drepti visinii  ; ţinuta 2: bluza verde inchis & pantaloni cu cordon în talie verde inchis ; ţinuta 3: top bleumarin & pantaloni bleumarin; ţinuta 4: pulover verde smarald & fusta evazata verde smarald inchis

Ca să îţi construiești mai usor şi rapid o tinută monocromă, e suficient sa ţii cont de 2 criterii: cele 2 sau 3 piese vestimentare pe care le îmbraci pot avea mici diferențe de nuanță (nu e obligatoriu să fie exact aceeaşi nuanță de verde sau vișiniu!) şi e important să existe o diferență de textură sau suprafață între hainele îmbrăcate. De exemplu: un pulover tricotat cu o suprafață ușor rugoasă şi o fustă satinată, o cămașă mătăsoasa şi niște pantaloni din stofă.

3. Marcheaza-ti linia taliei… sau sugereaz-o!

Daca nu ai talie de viespe, nu înseamnă ca trebuie să te sufoci purtând un corset, dar nici nu îmbrăca cele mai largi şi fără forma haine. Din punct de vedere stilistic, e suficient să sugerezi linia taliei iar silueta va părea mai feminină, mai conturată, mai suplă. Te poți folosi de curele şi cordoane, dar şi de rochii cu betelia într-o culoare închisa, rochii şi bluze petrecute, jachete şi cardigane care au un șiret subtire în talie, fuste evazate cu talia medie, pantaloni cu talie înaltă, veste şi sacouri cambrate.

Rândul de sus: fusta evazata din denim; rochie albastra; rochie cu imprimeu multicolor şi cordon visiniu; rochie rosie petrecuta, cu volane

Rândul de jos: rochie din denim cambrata; rochie rosie cu cordon; rochie cu carouri multicolore; rochie cu cordon negru 

4. Poartă imprimeuri desenate pe un fundal închis

Tipul acesta de imprimeuri, indiferent de desenul lor – flori, buline, africane, paisley (orientale), forme geometrice – ascund un mare secret: fundalul închis la culoare aplatizează zonele acoperite de haina respectivă şi, simultan, subțiază vizual. Din perspectiva mea, e o opțiune convenabila daca iți doresti să te reobişnuieşti cu purtarea unor haine mai colorate, dar cele uni te intimidează. în plus, imprimeurile vor adăuga dinamism şi o amprentă personala unei ţinute basic, pentru că printul ales sugerează câte ceva despre stilul tău: bulinele şi florile sunt romantice, dungile verticale fine sunt clasice, animal printul şi desenele geometrice sunt moderne…

Rândul de sus: rochie cu dungi fine verticalepantaloni cu dungi verticale; rochie cu imprimeu divers; pantaloni cu imprimeu floral; bluza cu imprimeu floral

Rândul de jos: fusta cu buline; rochie petrecuta cu print tropical; tunica cu buline; rochie cu print geometric; rochie din voal cu print floral

Credit foto: fashionup.ro

(fragment de articol preluat de pe blogul autoarei: https://www.stylediary.ro/)

Irina Markovits

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *