Metusalem (longevivul) și… dulceața de curmale

În urmă cu câteva zile, citind varianta electronică a ziarului israelian Haaretz am dat peste un articol în care mi-am regăsit un prieten: Metusalem; desigur, mă refer la Metusalem palmierul, ”locuitorul reactivat” din kibuțul Ketura, despre care scrisesem anterior în paginile acestui ziar, https://baabel.ro/2020/06/matusalem-longevivul/.

După două-trei zile am primit un telefon de felicitare de Roş Haşana, de la un bun amic, cercetător la filiala universității de la Sde Boker (unde și locuiește). Printre altele, l-am întrebat despre ”reactivatul” Metusalem din kibuțul Ketura. Mi-a confirmat cele scrise în ziarul Haaretz; în plus, mi-a oferit câteva amănunte suplimentare.

Având în vedere situația actuală din Israel – Corona, starea de urgenţă, noua carantină pentru o perioadă de minimum trei săptămâni, utilizarea măştii, distanţarea fizică (nu înțeleg de ce ”distanţarea” a fost denumită ”socială”; parcă sună a altceva), etc – m-am gândit să vă ofer ceva dulce.

Deoarece acum e perioada culesului curmalelor, oferta propusă cititorului este o dulceață de curmale.

Articolul de care aminteam anterior se încheia cu speranța că cercetătorii vor putea dezvolta un palmier de gen feminin, care să permită polenizarea cu polenul lui Metusalem și să dea rod.

O colaborare cu roade

Deci bătrânul-tânăr palmier Metusalem, care s-a ”născut” (decembrie 2005) și dezvoltat în kibuțul Ketura, s-a dovedit a fi de sex masculin (martie 2011). Deci exista posibilitatea  să fie o plantă-tată însă, pentru a fi obținute fructe, avea nevoie de o pereche respectiv un palmier de sex feminin. Doar că, la momentul respectiv, ”doamna palmier” era lipsă la apel….

Dr. Sarah Sallon, medic pediatru-gastroenterolog, care conduce Centrul de Cercetări în Medicină Naturală Louis L. Borick de la Spitalul Hadassah din Ierusalim, era interesată de anumite practici utilizate în antichitate de către  vracii tradiționali, pentru a fi aplicate în medicina modernă. În speță, sursele antice informau că fructele de palmier din Iudeea antică aveau multe proprietăți medicinale unice: proprietăți afrodisiace, îmbunătățirea fertilității și a digestiei, contra infecțiilor și tumorilor canceroase, etc. Se pare că aceste proprietăți nu se mai regăsesc în soiurile actuale de curmale.

Dr. Sallon a luat legătura cu dr. Elaine Solowey, expert în agricultura deșertului, cea care conduce Centrul pentru agricultură de durată, pendinte de Institutul Arava pentru Studii de Mediu, din kibuțul Ketura, locul unde s-a ”născut” palmierul mascul Metusalem. Dr. Solowey era la curent cu valoarea medicinală a faimoaselor curmale de Iudeea în antichitate.

Etapă intermediară

Având în vedere lipsa verigii de ”creație”, respectiv perechea feminină pentru Metusalem, dr. Sallon a făcut investigații în siturile arheologice din deșertul Iudeii (Masada, Qumran, Wadi el Makukh și Wadi Kelt), alegând mai mult de 30 de semințe, care au fost aduse și plantate la kibuțul Ketura între anii 2011 și 2014.

Dintre aceste semințe, șase au germinat, dovedind astfel rezistența longevivă a culturii. Ele au primit și nume biblice: (*)Eva, nume feminin, precum și nume masculine, (**)Iona, Uriel, Boaz, Iehuda şi Ieremia. Pe măsură ce palmierii se dezvoltau, genurile lor s-au cristalizat, astfel încât Iehuda a devenit Iehudit, Eva a devenit Adam, iar Ieremia a devenit Hana.

În consecință, Iehudit și Hana sunt cele două specimene de palmier de gen feminin ”rămase în competiție”, cercetătorii sperând că va fi posibilă polenizarea unuia dintre ele cu polenul lui Metusalem.

Suntem aproape de final

După șase ani de dezvoltare, în luna februarie 2020, “doamna palmier” Hana a înflorit prima. În consecință, cercetătorii au polenizat florile ”doamnei palmier” Hanna cu polenul ”domnului palmier” Metusalem.

Cercetătorii erau entuziasmați, dar aveau şi emoţii privind vitalitatea seminţelor vechi de 2000 de ani şi şansele de a reînvia curmalul ancestral.

De câteva luni fructele se maturizau încet în căldura deșertului din kibuțul plin de soare din sudul Israelului. Curmalele frumoase, pline, maronii-aurii, agățate într-o grămadă chiar deasupra solului nisipos, erau, în sfârșit, gata de cules. După rezultatele investigaţiei cu carbon radioactiv, Hanna a fost datată între secolele IV – I î.Hr. și trebuie menționat că ea s-a comportat în mod exemplar; astfel, ingineria genetică a demonstrat că vârsta nu întotdeauna contează. Mai mult, sămânța ”Hanna” este una dintre cele mai vechi semințe care au fost germinate vreodată.

Ziua mult așteptată

În 2 septembrie 2020, după mai bine de 2.000 de ani, din palmierul revenit la viață au fost culese curmalele: erau frumoase, având ”pielea” de nuanță maro-deschis (însă o nuanță mai deschisă decât a curmalei obișnuite), ”carnea” de culoarea mierii de albine, semi-uscată, cu o textură fibroasă. Erau gustoase, masticabile, o dulceață subtilă (mult mai puțin dulci decât a curmalei actuale), cu o aromă proaspătă, care nu dădea niciun indiciu referitor la perioada foarte lungă – de două milenii – de incubație.

Beneficii

O cercetare științifică reușită trebuie să aibă și o perspectivă de aplicabilitate practică; în consecință, e necesară producția de masă a fructului vechi-nou, combinat cu comercializarea sa. Desigur, fondurile rezultate ar trebui canalizate pentru cercetare-dezvoltare în continuare.

De fapt aceste curmale pot fi nişte vehicule de întoarcere în timp, pentru a degusta din curmalele mâncate de strămoșii noștri Avraam, Moise, Isus, David, etc.

E posibil ca această realizare științifică să fie ”raportată” călătorilor care părăsesc Israelul prin poarta aeriană de la Ben-Gurion: un panou intitulat ”Miracol științific: fruct obținut din semințe vechi de 2.000 de ani”, cu un eventual subtitlu: „O paralelă cu istoria Israelului antic și a poporului evreu, revenit în țara sa după 2000 de ani”. Iar acest panou poate să constituie un ”popas” în cadrul uneia din expozițiile periodice de pe aeroport. Desigur, aceasta presupune ca respectivul călător să-și programeze 15-20 minute suplimentare, în drum către – pentru unii – magneticul Duty-Free, înainte de a urca în aeronavă.

În ebraică fructul curmalului se numeşte tamar. Tamar este și un nume de femeie. În Geneza 38, personajul principal este Tamar, iar întregul capitol descrie prima manifestare de feminism pe scena biblică, respectiv soluția dramatică și absolut riscantă adoptată de feminista Tamar, soldată cu rezultate favorabile scopului urmărit. Trebuie menționat că acțiunea se petrece în plină epocă patriarhală (anii 1700 î.Hr.), în care bărbatul – în baza unor legi conferite de societatea tribală – dispunea de drepturi depline în familie.

În final vă ofer o reţetă de dulceaţă de curmale simplă şi delicioasă:

Ingrediente:

500 grame de crumale fără sâmburi

½ de litru de suc de portocale proaspăt stors

2 linguri de seminţe de susan

½ de linguriţă de scorţişoară

Seminţele de susan se prăjesc într-o cratiţă fără grăsime, până când încep să prindă culoare. Se adaugă celelalte ingrediente, se amestecă până când dă în clocot şi se fierbe la foc mic până când compoziţia se îngroaşă, devine cremoasă. La nevoie se mai adaugă apă sau suc de portocale.

Poftă bună!

Cititorilor revistei Baabel și familiilor lor le doresc sănătate deplină şi să fie înscrişi în Cartea Vieţii

Strul Moisa

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Eugen Filimon commented on October 9, 2020 Reply

    Interesanta istorie si interesant experiment ! Va multumesc ! De cand putem conta si pe un export
    de curmale antice-noi in Romania ?
    Eugen Filimon

  • Dr George Arghir commented on October 8, 2020 Reply

    Extrem de interesant. Revigorarea semintelor antice, dupa 2000 ani cu cresterea almie. Sa gustam fructele ce erau in Iudea acum 2000 ani. Extraordinar. Extraordinar.
    Felicitari Strul pentru mesaj. Este o traire in trecut cu ajungerea l prezent. almierii, ca si poporulevreu a revenit pe pamantl initial. Formidabil
    Felicitari. Metalurgia a fost o etapa a creatiei. Urmeaza altele dupa acel inceput magistral.
    Cu drag, succese, felicitari,
    Georgerului masculin si apoi feminin, ce da roade dupa a pauza de vita de doua milenii. Extraordinara este natura, viata, Dumnezeu

    • Strul Moisa commented on October 9, 2020 Reply

      Stimate D-le Prof. Arghir,
      Din inimă, cu toată sinceritatea, vă MULȚUMESC pentru apreciere.
      Intenția subtitlului de articol era invitația la a gusta dulceața ”virtuală” de curmale, noua mega-realizare științifică israeliană: ”fruct obținut din semințe vechi de 2.000 de ani”. Însă inițiativa de a finaliza articolul, adăugând rețeta dulceții de curmale, revine Andreii, doamnei Andrea Ghiță, fosta Dvs studentă la UTCN, dumneaei fiind printre redactorii fondatori şi responsabilii revistei electronice Baabel.
      Cu deosebită considerație și urări, mai ales, de SĂNĂTATE !
      Strul Moisa

  • Tesu Solonovici commented on October 6, 2020 Reply

    După incursiunea în metalurgia biblică, și excelenta carte publicată pe această temă, dl ing. Strul Moisa face o incursiune în pomicultura antică. Va urma o carte? Ar fi la fel de fascinant. Be atzlaha! Teșu Solomovici

  • Sonia Munteanu commented on October 6, 2020 Reply

    O frumoasa poveste relatata cu har si pasiune. Ne aduce mai aproape istoria si nevoia de a recupera comorile naturii. Multumesc pentru invitatia de a aprecia performanta cercetatorilor savurand aromele si gusturile ce au strabatut doua milenii!

  • Marica Lewin commented on October 5, 2020 Reply

    Curmalele ce se găsesc in comerț mi se par prea dulci, nu le consum aproape de loc deși conțin numeroase vitamine. Abia aștept sa gust din fructele lui Matusalem obținute cu palmierul partener. Cu ocazia aceasta, voi simți și mai intens legătura între Iudeea antica și Israelul modern.
    Tamar se numea și fiica regelui David, ademenită și sedusa de fratele ei după tata Amnon, razbunata de Absalom.

  • iuliana socea commented on October 5, 2020 Reply

    Interesante informaţii !

  • gabriel gurm commented on October 4, 2020 Reply

    Stai seara si te intrebii,, cu ce se ocupa oamenii si din ce fac ei un hobby?!
    Interesant, multumesc pentru poveste, foarte instructivă.
    GBM

  • Tiberiu Ezri commented on October 3, 2020 Reply

    Intr-adevar o realizare stiintifica deosebita si o descriere excelenta a acestei realizari!
    Multumim pentru reteta!
    Doua observatii (in gluma):
    1. Desi imi plac curmalele nu mananc multe ca sa nu fac curmare.
    2. De ce atata bataie de cap cand chinezii putea face treaba in doua saptamani. De exemplu ei fabrica si scumpele ciuperci truffles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *