Persoana noului președinte american-învăluită în ceață

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, niciun institut de sondare a opiniei sau analist politic american nu are curajul să prezică numele noului președinte american. Diferența de procente dintre actualul președinte republican, Donald Trump , și candidatul democrat, Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barak Obama, este atât de mică încât în următoarea perioadă scurtă, orice declarație, gest sau mișcare poate înclina balanța într-o parte sau alta. Singura șansă a unei victorii certe ar fi vreun as în mâneca unuia din candidați (chiar dacă nu este adevărat) care să anihileze șansele celuilalt (cum s-a întâmplat în 2016, când cu o săptămână înaintea alegerilor s-a relansat problema mailurilor private ale lui Hillary Clinton, trimise de pe site-uri oficiale. Această situație a fost explicată anterior, dar reapariția ei, deși dezmințită, a fost suficientă pentru ca alegătorii nedeciși să-l aleagă pe Trump).

Care dintre cei doi ar fi un președinte potrivit cu capacitatea, puterea, viziunea de a găsi soluții pentru imensele probleme – de sănătate, economice și sociale – ce zguduie societatea americană? Nu exagerăm dacă folosim cuvântul ”imense”, deoarece asta este realitatea. Ascultându-i pe cei doi candidați, atât declarațiile și proiectele lor, cât și cele spuse la confruntările televizate, răspunsul ar fi greu de dat. Paradoxal, americanii se găsesc în situația să aleagă între două personalități complet diferite: exuberantul Trump vizavi de cenușiul Biden. Un lucru este însă clar: nici Trump, nici Biden nu întruchipează imaginea (poate falsă) pe care lumea o face despre ”cel mai puternic om al lumii”. Deși practica a arătat că această imagine nu este una statică. În istoria alegerilor prezidențiale americane au existat președinți care la început păreau personalități mai șterse, dar au dobândit prestigiu în urma rezultatelor obținute în cei patru sau opt ani de mandat. Pentru mine, exemplul cel mai concludent este Ronald Reagan, care dintr-un actor de filme de categoria B (dar având o oarecare experiență politică) a devenit unul dintre cei mai performanți președinți americani, reușind să dea impulsul care a determinat prăbușirea Uniunii Sovietice, în primul rând prin programul ”războiul stelelor”. Probabil că ideea nu-i aparținea, dar el s-a înconjurat cu consilieri de excepție, a înțeles ideile lor și i-a ascultat, o calitate rară la un președinte (nu numai american). Numai că, în cazul de față exemplul nu se aplică. Rareori s-a întâmplat ca Donald Trump să manifeste această calitate, de obicei prea târziu, după ce a făcut câte o gafă care trebuia îndreptată. Se pare că Biden ar avea o astfel de disponibilitate.

În cei patru ani de mandat, Donald Trump a căutat și uneori a reușit să-și pună în aplicare unele dintre promisiunile electorale care serveau lozincii lui preferate, ”America first”. Merită să amintim atitudinea lui față de Israel și anume mutarea ambasadei americane la Ierusalim și recunoașterea acestuia drept capitala Israelului, încercarea de a atrage statele arabe prin planul său de pace în Orientul Mijlociu, rolul de intermediar în normalizarea relațiilor dintre Israel și trei state arabe. Aceste demersuri au fost făcute în primul rând pentru satisfacerea unei mari categorii de alegători din SUA, așa-zișii „sioniști creștini”, evanghelicii care consideră pământul Israelului drept țara Bibliei, unde ar trebui să domine pacea. Sigur că va fi și spre binele Israelului și poate că într-adevăr va deschide calea spre o pace în regiune care, paradoxal, tot datorită politicii lui Trump de retragere a Americii din zonă, este deocamdată un pod prea îndepărtat. Dar alte tentative de politică externă ale lui Trump, făcute din impuls, fără pregătiri sau analize prealabile, fie au eșuat –încercarea de apropiere de Coreea de Nord – fie au consecințe nefaste pe plan internațional și aici mă refer la retragerea SUA din diferitele acorduri internaționale legate de climă sau dezarmare.

Problema este că în campania prezidențială americană accentul se pune mai ales pe ce se întâmplă în țară, în primul rând evoluția situației economice. Chiar dacă în primii ani ai mandatului Trump a pus în aplicare promisiuni electorale legate de relansarea industriei americane, crearea de noi locuri de muncă, încercarea de stăvilire a imigrației, uneori cu măsuri care au fost respinse de tribunale, ultimul an a fost martorul unor mișcări sociale antirasiste, de multe ori anarhice, o ilustrare a faptului că Statele Unite mai au de lucru cu democrația. La toate acestea s-a adăugat pandemia de coronavirus.

Donald Trump

O analiză recentă a publicației Forbes atrage atenția asupra unor slăbiciuni inerente ale lui Trump, legate de neîndeplinirea unor promsiuni. Când a venit la putere, Trump a criticat vehement așa-numitul proiect ”Obamacare”, o reformă a administrației democrate în domeniul sănătății. Începând din 2017, scrie revista, Trump a promis de cel puțin 15 ori un plan propriu de reformă, ultima dată în această lună. Rezultatul este zero. Același lucru este adevărat legat de proiectele de infrastructură, reforma în domeniul imigrării, în educație sau justiție. „De fapt, înclinația lui Trump de a vorbi despre iminenta prezentare a unui plan este unul dintre instrumentele sale retorice frecvente”, scrie revista care îl acuză pe Trump de lipsă de strategie și de direcție, dând ca exemplu abordarea pandemiei de coronavirus. Cred că este inutil să intrăm în detalii asupra poziției președintelui american legată de pandemia pe care, practic, o minimalizează, nu dorește să recunoască consecințele ei dramatice pentru societatea americană și prin declarațiile sale încearcă să inducă un optimism fals. Mai mult, unele dispoziții ale lui au îngreunat luarea unor măsuri necesare de către direcțiile de sănătate. În consecință peste 70 la sută dintre americani au apreciat că Trump nu a reușit să administreze corespunzător această problemă. Pe de-altă parte, în pofida pandemiei,economia americană dă semne de relansare, chiar dacă nu în toate sectoarele, ceea ce acționează în favoarea lui Trump.

Este unul dintre factorii care explică de ce mari segmente ale populației rămân în continuare în tabăra republicană. Ele agreează stilul impulsiv și uneori haotic al lui Trump, discursurile lui în care face apel la „patriotismul” americanilor, conceptul de ”America first”, avantajos americanilor, deși afectează contextul internațional. Sunt cei care cu siguranță își vor da votul pentru el.

Joe Biden

Joe Biden este opusul lui. Complet lipsit de carismă, discursul lui s-a dovedit mai rațional, mai bine gândit, mai concret dar, au stabilit analiștii, și mai plictisitor. A vorbit și el, dar cu reținere, despre politica americană în Orientul Mijlociu și păstrarea câștigurilor americane, reluând abordarea administrației democrate privind pacea în Orientul Mijlociu. Are un plan detaliat pentru confruntarea cu pandemia de coronavirus, pentru problemele sociale și rasiale. Nu sunt proiecte îndrăznețe, echipa lui probabil s-a gândit să nu fie etichetat ”prea de stânga”, în condițiile în care Trump îi sperie pe americani cu spectrul comunismului, odată cu venirea la putere a unui președinte democrat. Și mai are o slăbiciune: vârsta. Oricum am lua-o, este un om bătrân. Trump este cu patru ani mai tânăr, deci diferența de vârstă nu este chiar atât de mare, dar pare mult mai viguros, mai energic.

Chiar dacă amândoi candidații prezintă, cel puțin în ochii alegătorilor, o serie de calități, este păcat că din rândurile celor două partide –Democrat și Republican – nu s-au ridicat oameni mai tineri, personalități puternice care prin prezența, programele și viziunea lor să imprime o altă dinamică, o perspectivă nouă pentru Statele Unite. În condițiile actuale, americanii au de ales doar între impulsivul Trump sau moderatul Biden. În 3 noiembrie vom vedea ce preferă alegătorii.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

20 Comments

  • Klein Ivan commented on November 5, 2020 Reply

    Ceata se imprastie . America pierde , Israel pierde si lumea intreaga pierde . Evolutia negativa inceputa cu 12 ani in urma se putea vedea cu ochiul liber direct , de aici de la fata locului pentru cei care au dorit s-o vada nu prin intermediul Media . ( A se vedea si celelalte comentarii ale subsemnatului la articolul de fata . K.I.

  • BORIS MEHR commented on November 2, 2020 Reply

    CÂND PRIVEȘTI ÎN URMĂ NICIUN PREȘEDINTE NU ERA LIPSIT DE DEFECTE MARI, DAR MAI VIZIBILI AU FOST CLINTON, BUSH SN., OBAMA. SPER PENTRU ISRAEL SĂ IASĂ TRUMP.

  • Andrea Ghiţă commented on October 31, 2020 Reply

    Un bun prieten se plângea că aceste alegeri au divizat America, au radicalizat-o într-o măsură nemaiîntâlnită. După opinia mea cel care a stârnit această divizare nu ar merită să mai prindă un mandat. În acelaşi timp, contracandidatul nu e nici el prea breaz. Totuşi, amicul meu (în care am foarte mare încredere) spune că ar vota şi un măgar, numai să nu fie preşedintele actual…

    • Klein Ivan commented on November 1, 2020 Reply

      G.A. – Prietenul dvs. va vota sigur un magar – simbolul democratilor e un magar , al republicanilor e un elefant – caracterizat de Trump ca ” politician corupt ” care a asigurat milioane de dolari propriei familii in timpul vicepresedentiei sale . Prietenul dvs. a uitat ca cel care a decis ca tara e ” divizata ” si si-a propus s-o ” unifice ” ( activitate greu de cuantificat ) a fost Obama cel care a folosit termenul ” stupid police ” , de la care s-a evoluat la ” police brutality ‘ – urmarea pe teren , demisii masive ale politistilor , cresterea criminalitatii ( s-a dublat fata de anul trecut ) . Preocupati , cetatenii americani au cumparat in primele 6 luni ala acestui an peste 18 milioane de arme de foc. K.I.

    • Klein Ivan commented on November 1, 2020 Reply

      A.G. – Ieri , vazind pe youtube ca Trump a anuntat cu 4 ore in urma eliberarea cu succes a unui american detinut de teroristi undeva in inima Africii , am deschis TV. pe unul din canale – era 10 seara si evenimentul nu era mentionat . Cam asa e cu Media de la noi . Aparitiile lui Trump limitate la maximum , discursurile taiate si apoi comentate nefavorabil ca si actele sale – comentatorilor ( ca si lui Biden / democratilor ) li acorda de fapt timp mult mai mare . E de nenteles ca cineva locuind in State , fiind la o anumita virsta , nu sesizeaza discrepanta dintre realitate si ceeace prezinta Media si apoi sa traga concluziile care se impun . .K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on November 1, 2020 Reply

        Domnule Klein, mă uimeşte consecvenţa şi energia prin care îl susţineţi pe Trump. Meritaţi cu prisosinţă ca el să fie reales. Din păcate eu nu votez :((.

      • Theodor toivi commented on November 3, 2020 Reply

        Aveti dreptate

  • THOMAS. LEWIN commented on October 30, 2020 Reply

    Un text bine-scris are parcă o lumină a lui,care în acest caz risipește ,atâta cât se poate,ceața din jurul celor doi candidați.Mă întreb câți americani vor rămâne indeciși și nu vor alerga după niciunul dintre cei doi ,,iepuri” bătrâni.

    • Virgil Duncan commented on October 30, 2020 Reply

      Thomas, indecisi mai putini ca niciodata; De ce? pentru ca electoratul este puternic divizat din motive ideologice si psihologice – de fapt deja au votat 80 de milioane care inseamna cam jumatate din totalul alegatorilor. Cealalta jumatate va vota la urne Marti. Numai unul e batran – celalalt are o nevasta frumoasa si tanara – asta spune tot=:)

      • Andrea Ghiţă commented on October 30, 2020 Reply

        Nevasta frumoasă şi tânără nu e neapărat o chezăşie a virilităţii unui soţ bătrân, mai ales dacă e într-o poziţie atât de importantă.

        • Virgil Duncan commented on October 31, 2020 Reply

          Nu a fost intr-o situatie importanta acum trei ani jumate.

  • Virgil Duncan commented on October 30, 2020 Reply

    Interesant cum se vad lucrurile din Europa si Israel:

    1 – In campania electorala de aici nici nu se discuta de politica externa – ce ii doare pe americani este in ordine COVID, violenta pe strazi si statul in casa si fara servici si cand banii se termina nu o sa aiba cu ce sa plateasca pe mancare si casa;
    2 – diferenta reala de virsta este de 4 ani intre ei, dar arata ca si cum ar fi 15 chiar 20. Unul de abia se misca si ii trebuie sa se odihneasca doua zile dupa o zi grea, celalalt lucreaza 16 ore pe zi deja de 3 ani.
    3 – democratii au de trei ori mai multi bani de cheltuit pe anunturi electorale, dar si Hillary a cheltuit mai multi bani in 2016.

  • Virgil Duncan commented on October 30, 2020 Reply

    Este foarte greu de prezis – comparat cu 2016 procentajele care il sustin pe Trump au crescut substantial in populatiile de negri, hispanici si evrei si chiar de femei care nu le plac barbatii prost crescuti. In acelasi timp sunt milioane care nu voteaza pentru ca il plac pe Biden dar voteaza impotriva lui Trump pentru ca nu il pot suferi. Problema este ca Trump este un presedinte cu realizari insemnate dar multi nu il plac psihologic. Acelasi lucru cand un sef iti face viata amara. In acelasi timp Biden este clar ca e putin ramolit si puterea si deciziile vor fi de stanga si luate de Harris. La asta se adauga coruptia fiului lui Biden facilitata de taica-su. Daca Trump nu castiga detasat, o sa stim rezultatul numai in decembrie cand toate neregularitatile in alegeri vor fi judecate de Curtea Suprema.

  • Tiberiu Georgescu commented on October 29, 2020 Reply

    Sarut mana.
    Asa cum ne-ati obisnut faceti o analiza competenta a siuatiei din State cu numai cateva zilr inainte de alegeri.
    Nu am inteles cat de greu atarna pt.un american sanatata viitorului presedinte.
    Unul este supraponderal,imprevizibil in atitudini, altul are un anevrism cerebral care oricand se poate ‘sparge”.
    Ma intreb, echipa/echipele de medici care i-au examinat inainte de scrutin s-au gandit la bolile acestora, cat de greu atarna in verdictul lor: apt/inapt. ?
    Multumesc.

    • Virgil Duncan commented on October 30, 2020 Reply

      Tiby – in SUA candidatii la presedintie nu fac vizita medicala decit dupa ce castiga alegerile. Dar ca sa supravietuiesti campania electorala trebuie foarte multa energie. Daca presedintele cade bolnav cu/fara sanse de refacere, vice-presedintele preia puterea sau temporar sau permanent. Daca si vice-presedintele cade atunci tara e condusa de presedintele Casei Reprezentantilor. La fiecare patru ani sunt alegeri prezidentiale.
      SUA nu este o democratie – este o Republica Constitutionala unde presedintele este ales direct de popor pe stat – in 2016 Hillary a avut mai multe voturi dar a pierdut pentru ca mai multe state au votat pentru Trump. Presedintele SUA este un amestec intre un prim-ministru si un imparat/rege cu puteri limitate care este in functie maximum 8 ani.

    • Klein Ivan commented on October 30, 2020 Reply

      T.G. -Medicii ii examineaza pe candidati , publica rezultatele dar nu cred ca au putere de decizie . Trump e supraponderal intr-adevar ( BMI de 30 este peste limita de 25 ) dar aceasta nu e problema ca si ca e imprevizibil in actiuni ceeace e chiar un avantaj in multe situatii . Trump a ramas acelasi care era inainte de preluarea functiei – e un om slobod la gura , cu reactii normale de om atacat zi si noapte in mod josnic , tradat de unii apropiati ( inregistrat in secret de avocat personal , de … ) desi actioneaza in interesul Americii muncind 7 zile pe saptamina …..Il cred ca afost sincer cind dupa 6 luni in functie a declarat ca regreta viata de dinainte . K.I.

  • Theodor toivi commented on October 29, 2020 Reply

    Biden are avantajul voturilor (ilogice) ale afrro-americanilor si al celor proveniti din America Latina..
    Am scris ilogice deoarece programele economice si politice ale lui Trump sunt si spre binele celor doua minoritati amintite mai sus..

  • Klein Ivan commented on October 29, 2020 Reply

    Cred in repetarea istoriei . Bush tatal , cu contributii importante intern si extern ( prabusirea Uniunii Sovietice ) , a pierdut in fata lui Clinton ( preocupat de femei nu de schimbarea Americii ) . Alegerile de acum vor fi cistigate de Biden iar urmarile negative o sa fie ireversibile si de mari proportii . K.I. .

  • Klein Ivan commented on October 29, 2020 Reply

    Intr-adevar persoana noului presedinte american este invaluita in ceata , dar personalitatea celor doi candidati – prin prizma realizarilor lor – este bine cunoscuta . Actiunile lui Trump in iinteresul Americii au fost sabotate si denigrate de opozitia democrata sau impiedicate pe cale legala de grupuri interesate ( ex. – incercarea de a forta studentii straini care studiaza on-line datorita covid-19 , de a ramine acest an universitar in tarile de origine – numai China apare cu un milion de studenti ) . Daca rudele lui Trump lucreaza fara renumeratie pentru Casa Alba familia lui Biden a acumulat milioane de $ in timpul celor 8 ani ai vicepresedentiei acestuia . Biden se prezinta ca un politician fara realizari intr-o cariera de 47 de ani , iar pentru viitor … ” cuvinte goale … ” . K.I.

    • Theodor toivi commented on November 3, 2020 Reply

      Cred ca dl Klein fiind acolo cunooaste mai bine situatia decat noi , cei de peste ape….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *