Însemnările unui filatelist meloman. Turist la Roma

Într-o vară soția mea Eva și cu mine am făcut o excursie de câteva zile la Roma, Orașul Etern, plin cu locuri de interes turistic, istoric, religios, de muzică, arhitectură etc. În mitologia romană, fondatorii Romei și a Regatului Roman au fost gemenii Romulus și Remus. Sculptura “Gemenii alăptați de lupoaică” (La Lupa Capitolina) a devenit emblema Romei. Cunoșteam această emblemă încă din Timișoara, unde o copie a sculpturii se află în centrul orașului, un cadou de la Benito Mussolini.

Am stat la un hotel de pe Via delle Quattro Fontane, lângă Piazza Barberini. În această piață se află fântâna Tritone, sculptată de Bernini. Este una din cele patru fântâni descrise de Ottorino Respighi în poemul simfonic Fontane di Roma. Cea mai cunoscută este Fontana di Trevi, una din cele mai frumoase fântâni din lume. Sute de turiști o vizitează în toate orele zilei. Unii aruncă monede în apa fântânii, pentru a reveni la Roma sau în speranța de a găsi o dragoste adevărată. Episoade cu Fontana di Trevi apar și în câteva filme, printre care La Dolce Vita de Fellini și Sub Soarele Toscanei.

LA DOLCE VITA – Fontana di Trevi Marcello Mastroianni și Anita Ekberg

Respighi a compus Trilogia Romei, trei poeme simfonice: Fontane di Roma, Pini di Roma și Feste Romane. Pini di Roma a fost inspirat de diverse peisaje ale orașului, dintre care amintim: pinii din Villa Borghese (Respighi avea un apartament în Palazzo Borghese, apartament pe care îl numea I pini) și pinii din Via Appia.

Pinii din Via Appia, Ottorino Respighi, Villa Borghese

Am vizitat Piazza Navona cu Fontana dei Quatro Fiumi (Fântâna celor patru fluvii): Dunărea, Nilul, Gangele și Rio de la Plata.

În Piazza Navona se petrece ultima parte din compoziția lui Respighi Feste Romane La Befana, petrecere cu trompete, cântece, dansuri și bețivi.

Am intrat și la cofetăria Tre Scalini, ca să gustăm înghețata despre care se spune că ar fi cea mai bună din Roma.

Am făcut și o excursie în afara orașului, la Tivoli. Așezarea datează din sec. al XIII-lea î.e.n. și în antichitate era cunoscută sub numele de Tibur. În timpul Renașterii așezarea s-a lărgit cu vile, printre care una din cele mai faimoase este Villa d’Este, astăzi un patrimoniu universal.

Ne-a făcut mare plăcere să ne plimbăm printre diferitele fântâni cu răpăitul apelor și verdele chiparoșilor care l-au inspirat pe Liszt și sunt descrise în Anii de Pelerinaj.

Villa d’Este, Fântâna Ovală

La Roma au avut loc premierele unor opere cunoscute:

Verdi: Il trovatore, Teatro Apollo 1853.

Verdi: Un ballo in maschera, Teatro Apollo 1853.

Mascagni: Cavalleria Rusticana, Teatro Costanzi 1890.

Puccini: Tosca, Teatro Costanzi 1900.

Sarah Bernhard, în rolul principal al piesei La Tosca de Victorien Sardou
Opera Tosca la Termele lui Caracalla, Roma, 1959
Hariclea Darclée în rolul principal, la premiera operei Tosca

Opera Tosca, inspirată din piesa La Tosca a lui Victorien Sardou, este cea mai complexă dintre operele lui Puccini. Ea cuprinde elemente de istorie, politică, religie, dragoste, gelozie, tortură, ucidere, execuție și sinucidere. Acțiunea se petrece la Roma. Am încercat să vizităm locurile unde se petrece acțiunea operei.

Actul I: Biserica Sant’Andrea della Valle. Am intrat în biserică, care are un farmec deosebit.

Actul II: Palazzo Farnese a fost “împrumutat” guvernului francez pentru o perioadă de 99 de ani. Astăzi servește ca ambasada franceză și este închis pentru public.

Actul III: Terasa Castelului Sant’Angelo. Am vizitat castelul, care servea și ca închisoare. Părea sinistru. De pe terasă se văd acoperișurile Romei.

Personajele principale ale operei sunt: Floria Tosca, Mario Cavaradossi, Baronul Scarpia şi Cesare Angelotti, fost consul, de acum deținut evadat. Sfârșitul este tragic.

Mario Cavaradossi, pictor. Floria Tosca, cântăreață. Baronul Scarpia, șeful poliției.

Tosca îl ucide pe Scarpia şi exclamă: În fața lui tremura toată Roma”.
Plic emis cu ocazia aniversării a 100 de ani de la premiera operei Tosca (14.1.2000).
Cavaradossi scrie o scrisoare. Execuţia

Tosca crede că execuția a fost doar o simulare.

Tosca descoperă moartea lui Cavaradossi.

Și moartea lui Scarpia e descoperită [de către soldați] . Tosca fuge spre parapetul terasei şi strigă “O Scarpia, ne vom întâlni în faţa lui Dumnezeu” şi se aruncă peste parapet, în abis.  

Am vizitat Teatro Costanzi, unde a avut loc premiera operei Tosca. De atunci teatrul a suferit câteva restructurări și modernizări. În prezent teatrul este numit Teatro dell’Opera di Roma și se afla în Piazza Beniamino Gigli (numită în cinstea vestitului tenor). Am ajuns acolo, dar era vară și opera era închisă, spectacolele aveau loc la Termele lui Caracalla. Ca o consolare, am intrat la Ristorante del Giglio din apropiere.

Fiind la Roma, am vizitat Basilica di San Pietro. Acolo se află una din capodoperele lui Michelangelo, Pietà. Ea a avut mult de suferit când un geolog dezaxat a atacat sculptura cu un ciocan. Acum este protejată cu un geam blindat.

Despre muzeele Vaticanului se poate scrie o întreagă enciclopedie. Dintre stanzele lui Rafael cel mai mult m-a impresionat Stanza della Segnatura, unde se află Şcoala din Atena. Această pictură arată figuri din știință, filosofie și artă. Este una din capodoperele lui Rafael Sanzio, întruchiparea spiritului Renașterii.

Am vizitat și forumul (Forum Romanum). Arcul lui Titus se află pe Via Sacra. El a fost construit de Domițian în cinstea victoriei lui Titus asupra rebeliunii din Iudeea. Ierusalimul a căzut și cel de al Doilea Templu a fost distrus. Arcul a devenit simbolul diasporei poporului evreu. Iar Menora, candelabrul cu șapte brațe, este modelul pentru emblema Statului Israel

Menora

Un alt loc important pentru poporul evreu, nu departe de Colosseum, este Biserica San Pietro in Vincoli. Aici se află statuia lui Moise, o capodoperă a lui Michelangelo.

Moise

Figura lui Moise șezând pare aproape vie. Moise are o privire ageră. Sub braț ţine Tablele Legii, primite pe Muntele Sinai. Reprezentarea celor două coarne de pe capul său îşi are sorgintea dintr-o traducere greșită a textului biblic, care îl descrie pe Moise având capul înconjurat de raze de lumină. Am stat vrăjiți și emoționați în fața acestei statui.

În ultima zi a excursiei noastre am făcut o plimbare de la hotel până la partea superioară a treptelor din Piazza di Spagna. Treptele erau pline de turiști, mai ales tineri așezați pe trepte savurând priveliștea. Și noi ne-am așezat pe trepte, privind forfota pieței. Ne-am adus aminte de filmul Fetele din Piazza di Spagna, cu Lucia Bosé şi Marcello Mastroiani. Apoi am coborât până în Piazza di Spagna, care dă in eleganta Via Condotti.

La începutul străzii se află vestitul Antico Caffè Greco, deschis în 1760 și numit după primul său proprietar, care era grec. Este cea mai veche cafenea în Roma. Ea a fost un loc de întâlnire pentru oameni de cultură, scriitori, muzicieni și personalități politice, printre care Stendhal, Goethe, Lord Byron, Keats, Andersen, Franz Liszt, Ibsen, Mendelssohn, Wagner, Casanova… Aici se dezbăteau opiniile culturale și politice ale vremii, aici se compunea muzică și se scriau poezii.

Am intrat să bem o cafea. Interiorul e format din mici cămăruțe unite între ele, mobilate cu măsuțe rotunde, scaune și fotolii îmbrăcate în catifea roșie. Pe pereți se văd opere de artă și portretele personalităților care au vizitat locul. Atmosfera este deosebită, la fel și cafeaua espresso, servită în ceșcuțe de porțelan cu numele cafenelei.

Ne-am continuat drumul prin Via Condotti spre hotelul nostru, să ne pregătim pentru întoarcerea acasă.

Maria Callas – Vissi d’arte (Puccini, Tosca)

Plácido Domingo – E lucevan le stelle (Puccini, Tosca)

Frideric și Eva Grosz

25/11/2020

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Marica Lewin commented on January 2, 2021 Reply

    Un articol evocator al Romei, orasul preferat si iubit al lui Goethe si Sigmund Freud.
    Ati prezentat excelent impletirea tuturor epocilor si momentelor prin care a trecut Roma, de la fondare si pina astazi, vazute prin ochii si simtamintele a unui cuplu de eruditi.
    Si eu sunt indragostita de Roma , orasul in care am fost mindra de iudaism si de poporul evreu.
    Odata m-m dus la Roma special pentru a merge pe urmele lui Josephus Flavius din trilogia lui Lion Feuchtwanger.
    La Opera nu am ajuns, dar la Baile lui Caracallas da.
    Va multumesc pentru toate amintirile pe care le-am retrait datorita minunatei dvs postari

  • Grosz Frideric commented on December 10, 2020 Reply

    Nu te saturi niciodată de Roma ..sau “toate drumurile duc la Roma “

  • Tiberiu ezri commented on December 10, 2020 Reply

    Frici, articol excelent! Roma ni s-a parut cel mai interesant oras din lume. Zece zile in sir am umblat prin ea si nu ne-am saturat de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *