De la Behring, la BionTech

În anul 1527 Philipp, Prinț și Landgraf de Hesse, înființează la Marburg prima Universitate Protestantă din lume. Astăzi Universitatea Philipps din Marburg este reprezentată prin inovații deschizătoare de drumuri în domeniul medical.

În anul 1889 Behring publica în Deutsche Medizinische Wochenschrift lucrarea Ueber das Zustandekommen der Diphterie-immunität und der Tetanus-Immunität bei Tieren (Despre apariția imunității împotriva difteriei și a tetanosului la animale), lucrare recunoscută ca originală și deschizătoare de drumuri în cercetare și în producția de medicamente. În 1895 postul de profesor de igienă la Universitatea din Marburg este ocupat de Emil von Behring.

Emil von Behring

În perioada când era angajat la Institutul de Igienă din Berlin ca asistent al lui Robert Koch, a dovedit împreună cu colegul japonez Shibasaburo Kitasato (1852 – 1931) că „toxinele bacteriene“ pot fi neutralizate cu „antitoxine“.

În anul 1901 profesorul Emil von Behring primește premiul Nobel pentru medicină, în semn de recunoaștere și apreciere a lucrărilor lui de cercetare și a realizării primului ser antidifteric „care deschide medicinei noi drumuri de cercetare, iar medicilor le oferă arme victorioase de lupta împotriva bolilor și a morții“. În presa vremii, medicul și imunologul Behring (15 martie 1854 – 31 martie 1917), realizatorul primului ser antidifteric, a fost numit „salvatorul copiilor“, iar în timpul Primului Război Mondial a fost numit „salvatorul soldaților“ prin aplicarea serului antitetanic la soldații răniți.

Folosind ca și capital de pornire suma primită de la Organizația Nobel, Behring cumpără în Schlosspark din Marburg o proprietate cu animale domestice. Acolo înființează un laborator de cercetare și în 7 noiembrie 1904 pune bazele întreprinderii Behringwerke oHG (offene Handelsgesellschaft – societate de comerț deschisă), cu 10 angajați. Societatea este înregistrată în Registrul Comercial. În 1914 numele întreprinderii devine Behringwerke Gesellschaft mBH (Societatea Behring cu responsabilitate limitată). În timpul războiului producția întreprinderii crește foarte mult datorită cererii de ser antitetanic și antidifteric, precum și de medicament împotriva holerei. După moartea lui Behring în anul 1917, farmacistul Carl Siebert preia conducerea întreprinderii și continuă cercetarea științifică.

2

În perioada următoare întreprinderea se dezvoltă și se modifică. În 1942 devine o parte a concernului I.G.Farbenindustrie și în 1952 este inclusă în concernul Hoechst AG. În prezent Behringwerke Marburg este un centru de biotehnologie cu întreprinderi farmaceutice inovatoare. Una din ele este BionTech Manufacturing Marburg GmbH.

Începând din 2020, salvarea vine din nou de la Marburg și întreprinderea de biotehnologie BionTech din Mainz produce vaccinul anti Covid19. În septembrie 2020 BionTech Mainz a preluat instalația de producție a întreprinderii farmaceutice elvețiene Novartis și a implementat-o în arealul de producție a Pharmasev din Marburg. În această locație, în luna februarie 2020, întreprinderea BionTech din Mainz a început să producă componenta biologică mRNA (messenger RiboNucleicAcid) a vaccinului anti-corona.

În 2008 Uğur Şahin și Özlem Türeci au fondat la Mainz întreprinderea germană de biotehnologie BionTech, care a produs primul vaccin împotriva Covid19, aprobat de forurile medicale europene.

Pentru meritele lor științifice și pentru realizarea vaccinului cu linie de producție continuă, Uğur Şahin și Özlem Türeci au fost onorați vineri, 19 martie, de către președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier cu cea mai înaltă distincție – Bundesverdienstkreuz (Crucea federală de merit), iar din partea președintelui Federației Germane a Editorilor de Presă, Mathias Döpfner, au primit premiul Axel Springer.

Özlem Türeci, Uğur Şahin, Mathias Döpfner

În prezent Özlem Türeci și Uğur Şahin sunt cei mai admirați oameni de știință din lume și sunt propuși pentru decernarea Premiului Nobel.

Șahin, în vârstă de 55 ani, s-a născut la Iskenderun (Turcia), dar școala și studiile și le-a făcut la Köln. El are o mulțime de atribuții și ocupații: tată de familie, soț, om de știință, biolog molecular, medic, fondator de întreprindere, manager, exemplu de integrare socială, profesor universitar, miliardar la bursa de valori și între timp unul din cei mai cunoscuți oameni din lume.

Soția lui, Özlem Türeci, a studiat medicina, s-a specializat în oncologie și este șefa cercetării de la BionTech. Anul trecut, ei au realizat împreună primul vaccin împotriva virusului corona, aprobat pentru producția de piață.

3

În 24 ianuarie 2020, ziua în care a fost diagnosticat primul caz de infecție cu corona în Germania, cei doi fondatori ai întreprinderii BionTech s-au hotărât să-și concentreze forțele și cunoștințele pentru realizarea unui vaccin anti-corona. Au avut curajul începutului, deși numeroși experți au fost de părere că virusul corona nu reprezintă un mare pericol pentru Europa.

Faptul că nu toate persoanele infectate cu virusul corona prezentau simptome a fost un semnal de alarmă pentru fondatorii BionTech. La început, în Wuhan (China) au fost izolate numai persoanele care prezentau simptome. Astfel, măsurile de protecție au fost insuficiente pentru a controla răspândirea virusului, iar ceea ce a fost la început doar o epidemie locală, s-a răspândit în întreaga lume.

În această perioadă, vaccinul produs de BionTech a fost continuu testat și eficacitatea lui evaluată. În scurt timp au produs un vaccin cu eficacitate de 90% , menit să ajungă la o producție de 100 milioane de doze până la sfârșitul anului 2020. Această producție uriașă era desigur dependentă de livrarea materiei prime, respectiv a lipidelor în care se incorporează vaccinul de tip mRNA. Din nefericire, în prima fază livrarea acestei substanțe nu a corespuns calitativ și producția a scăzut la 40 de milioane doze. Aceasta a fost prima și cea mai grea perioadă din lanțul de producție a vaccinului anti-corona.

BionTech are un colectiv de cercetare pragmatic, o linie de producție eficientă, dezvoltă idei și soluții excelente.

„Ne concentrăm pe munca noastră și iubim știința“, spune Șahin.

Bibliografie

Katja Möhrle „Von Behring zu Biontech“, Hessisches Ärzteblatt 3/2021

TV, Media

Roman Baican

Offenbach am Main, 22 martie 2021

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Tiberiu Ezri commented on March 26, 2021 Reply

    Articol foarte interesant!

  • Andrea Ghiţă commented on March 26, 2021 Reply

    Am aflat informaţii noi din acest articol care scoate în evidenţă importanţa continuităţii cercetărilor din acelaşi spaţiu ştiinţific, dar şi faptul că Premiile Nobel iau în considerare realizări care deschid perspective vaste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *