Zvonurile despre noua Ligă Europeană de Fotbal, care circulau de câțiva ani, s-au adeverit. În aprilie 2021, douăsprezece cluburi europene de fotbal de marcă, cele mai bune de pe continent – Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus Torino, FC Milan, Internazionale Milano, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur şi Chelsea – au hotărât să abandoneze Champions League, organizată de UEFA (Uniunea Europeană de Fotbal). După planurile inițiale trebuiau să se asocieze și cluburile germane Bayern München, Borussia Dortmund, precum și Paris Saint Germain, dar acestea trei din urmă au refuzat de la bun început participarea. Planul era să atragă șaisprezece echipe, mereu aceleași, după modelul NBA, din baschetul american. Motivul creării acestei forme de competiție era eliminarea meciurilor mai puțin spectaculoase dintre aceste “super echipe” și echipele mai puțin cunoscute de pe continent. De fapt, se urmărea obținerea de venituri mari pentru cluburile participante și pentru câteva firme de pariuri sportive, cele care sponsorizau afacerea. Pentru restul cluburilor de fotbal din Europa consecințele ar fi fost catastrofale, atât pe plan național, cât și internațional. Campioanele de ligă națională n-ar fi avut dreptul să participe la superligă, astfel încât în fiecare dintre ele competiția locală și-ar fi pierdut farmecul. UEFA și FIFA s-au opus, amenințând să excludă echipele „superligii” din competițiile de fotbal europene și chiar din campionatele naționale??. Jucătorilor din această ligă li s-ar fi interzis selecționarea în loturile naționale. Închipuiți-vă lotul național al Portugaliei fără Ronaldo, pe cel Argentinei fără Messi, sau pe cel al Belgiei fără cel mai în formă jucător de fotbal, De Bruyne, etc., etc.
Fotbalul, cel mai popular și iubit sport în Europa, era pur și simplu pe patul de moarte. Probabil la această frază mulți dintre dumneavoastră vor da din mâini și vor spune: „Ah, fleacuri. Nu e chiar așa!”
Cu toate că fotbalul de zi are multe nuanțe financiare, el reprezintă o sursă de bucurie pentru foarte mulți oameni, descrețindu-le frunțile îngândurate de grijile zilnice. Chiar şi în zilele noastre, când majoritatea meciurilor se desfășoară în fața tribunelor goale din cauza pandemiei, mii de fani al acestui joc inegalabil așteaptă cu nerăbdare transmisiile acestor jocuri la TV. Timp de câteva zile, suporterii au fost pur și simplu stupefiați de bizara decizie de înființare a acestei ligi meschine de fotbal. Din fericire s-au trezit repede și a început un val puternic de proteste și demonstrații în preajma stadioanelor mari de fotbal, mai ales în Anglia. Protestatarii purtau pancarte cu inscripții precum: “Whithout us you are nothing” (Fără noi nu însemnați nimic). Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Emmanuel Macron, președintele Franței, li s-au alăturat demonstranților, la fel și marile cotidiene din lume. În câteva zile, rând pe rând, cele douăsprezece echipe al „Super-Bulshit-ului” au renunțat la participarea la această competiție și au revenit la matca lor, fotbalul de toate zilele. Proiectul Superliga a dispărut în câteva zile.
S-a vorbit mult despre faptul că după această epidemie devastatoare, lumea se va schimba în bine. După această aventură de prost gust a „superligii”, sunt înclinat să cred (știu că sunt un optimist incurabil!) că victoria oamenilor de rând, simpli iubitori de sport, e una dintre primele manifestări ale acestei schimbări.
Andrei Schwartz
02/05 /2021