Thomas Sowell

După cum o lungă călătorie începe cu primul pas, astfel şi citatele de mai jos (1) sunt un prim pas spre realitatea văzută prin ochii lui Thomas Sowell. Citatele sunt luate la întâmplare, nu selectate dintr-o mare mulțime pe baza unui criteriu anume, de la un autor care este de părere că “nu există decât două căi de a spune tot adevărul – anonim sau postum”.

1. În decursul ultimelor trei decenii istoria Vestului e caracterizată prin înlocuirea a ceea ce dă rezultate cu ceea ce sună bine.

2. Marea diviziune în această țară nu este între Democrați și Republicani, sau între bărbați și femei, ci între cei care vorbesc și cei care lucrează.

3. Vorbitorii sunt în general mai articulați decât cei care lucrează, pentru că asta este specialitatea lor.

4. În decurs de generații, reprezentanții negrilor au evoluat de la suflete nobile la șarlatani fără rușine.

5. Cuvântul “rasism” este ca și ketchup. Îl poți pune pe indiferent ce – în clipa în care ceri explicații ești catalogat “rasist”.

6. Vechea zicală care se referă la a-i da cuiva un pește sau de a-l învăța să pescuiască a fost modernizată și sună cam așa: Dă-i cuiva un pește și el va cere cartofi prăjiți și sos tartar. Mai târziu, un politician care dorește votul acestuia va afirma că cele de mai sus fac parte din “drepturile de bază” ale acestuia.

7. Fără îndoială, modul prin care liberalii își arată preocuparea pentru negri este impresionant. Dar ceea ce ei exprimă prin vorbe corespunde oare cu consecințele faptelor lor?

8. Liberalismul este totalitarism cu față umană.

9. Fiecare nouă generație este de fapt o invazie de mici barbari care trebuie civilizați înainte de a fi prea târziu.

10. Dacă nu te pregătești să folosești forța împotriva barbarilor, pregătește-te să accepți barbarismul.

11. Nu destul că în majoritatea școlilor educația este neglijată, dar ea este înlocuită cu îndoctrinarea ideologică.

12. Toți copiii din lume au oare dreptul să locuiască în America dacă n-au făcut nimic rău? Dacă nu, atunci de ce copiii imigranților ilegali trebuie să aibă acest drept?

13. Ți-ai pune chenzina pariu pe prognoza meteo pentru mâine? Dacă nu, de ce țara asta trebuie să parieze miliarde pe încălzirea globală care are o justificare mai redusă?

Thomas Sowell s-a născut într-o familie de negri săraci, undeva în sudul S.U.A. În urma decesului capului familiei deja numeroase, mama a decis – de nevoie – ca noul venit să fie crescut de niște rude. În ciuda condițiilor grele în care a crescut și s-a format, legile de segregare rasială aplicându-se încă în marea majoritate a statelor americane în timpul primelor sale decenii de viață (3 1/2), el a avut o carieră ascendentă, devenind un erudit economist, sociolog și filozof – a scris peste 30 de cărți, a dat numeroase interviuri (multe se găsesc pe YouTube). Sowell își exprimă clar și succint părerile despre cele mai diferite aspecte ale realității trecute și prezente și prin prisma lor vede viitorul.

Problema Americii nu o constituie numai faptul că și-a ales ca președinte un candidat care nu știe ce spune (2) – un lucru remediabil dacă el ar evita să vorbească liber. Thomas Sowell afirmă că alegerea lui ca președinte va aduce America la un punct fără întoarcere, similar în istorie cu începutul prăbușirii Imperiului Roman, datorată mai mult cauzelor interne decât atacurilor barbarilor. Fără a fi Republican, Thomas Sowell afirmă că tactica democraților de combatere a conceptului de systemic racism îi amintește de tactica propagandei naziste. (3). Fără a fi Democrat, Thomas Sowell îl vedea pe candidatul Trump ca pe un “egomaniac adolescent de 70 de ani”, pe care totuși l-a considerat un rău mai mic decât candidata H. Clinton. (4).

N. B. Într-un interviu relativ recent, Thomas Sowell aprecia pozitiv evoluția Americii în timpul președinției lui Trump. (5).

1. https://www.brainyquote.com/authors/thomas-sowell-quotes

2. https://www.fauquiernow.com/fauquier_news/entry/fauquier-joe-biden-competence-decision-making-questioned-8-2020

3. https://www.washingtontimes.com/news/2020/jul/13/thomas-sowell-joe-biden-win-could-signal-point-of-/

4. https://www.columbian.com/news/2016/nov/08/sowell-trump-is-the-less-dangerous-choice-for-president/

5. https://www.youtube.com/watch?v=TuSHZ_62woo  

Ivan Klein

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

2 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on May 13, 2021 Reply

    Nu am citit din Sowel decât maximele alese de autor. Nu prea sunt de acord cu el. Să luăm de pildă: Toți copiii din lume au oare dreptul să locuiască în America dacă n-au făcut nimic rău? Dacă nu, atunci de ce copiii imigranților ilegali trebuie să aibă acest drept? Nu e vorba despre toţi copiii din lume decât de cei care ajung în disperare de cauză la graniţele SUA. Nimeni nu migrează de plăcere…Fiecare copil trimis înapoi este o posibilă victimă a foametei, violenţei, traficului de droguri sau de carne vie. Fiecare copil acceptat poate deveni un cetăţean util. De ce să-l catalogăm din start ca pe unul care va pretinde fără a da nimic în schimb… Chiar dacă este privit ca un mic barbar. Cred că Sowel îşi emitea maximele ” de negru” şi pentru a plăcea “albilor” sau autorul le-a ales cu precădere pe acestea.

    • Klein Ivan commented on May 13, 2021 Reply

      A.G. – 1 – ” Cred că Sowel îşi emitea maximele ” de negru” şi pentru a plăcea “albilor” sau autorul le-a ales cu precădere pe acestea.” – Citind mai mult din cele scrise de Sowell – nu neapărat toate cele 40+ cărți sau sutele de maxime – dvs. sau orice persoană obiectivă & realistă nu va descoperi nimic care să confirme cele două ipoteze de mai sus . – 2 – ” Toți copiii din lume au oare dreptul să locuiască în America….” – În Romania se spunea ” cifrele vorbește ” – în March și April au sosit peste 170.000 ilegali / lună ( ritm care înseamnă peste 2 milioane ilegali pe an adăugați celor peste 1 milion / an acceptați legal ) – Nota Bene – numai în N.Y.C. sînt peste 60.000 homeless . Am văzut la TV ( media e forțată de grozăvia situației să mai dea ceva din realitate ) – ieri dimineață , o familie de la graniță a găsit în propria curte 5 copii , cea mai mare avînd 7 ani , cea mai mică 11 luni . Vorbind la TV , guvernatorul statului Texas – autoritățile de la punctele de control la graniță sînt copleșite de valurile care vin de peste tot ( nu numai latinoamericani , a pomenit China , Romania ) cerînd azil pe diferite motive , pe restul graniței , pe mii de km. , e intrare necontrolată a criminalilor / gangsteri / contrabandiști etc….Fără îndoială că în lume sînt multe situații grave , dar cei care se mișcă spre S.U.A. ( sau Europa de Vest ) , nu sînt cei mai în nevoie ci sînt cei care au mijloace financiare să plătească traficanților ….K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *