Câteva completări despre evreii din Ploieşti

Am citit cu mult interes articolul dlui ing. Theodor Toivi despre evreii din Ploiești în perioada de după 23 august 1944 și apreciez în mod deosebit memoria sa, faptul că a reţinut atâtea nume care au reprezentat ceva pentru acest oraș. Mă bucur că foști membri ai acestei comunități își amintesc și studiază diferite lucrări privitoare la Comunitatea evreiască ploieșteană și mai ales își amintesc și ne reamintesc personalitățile care au trăit și au făcut parte din Comunitate.

Istoria evreilor din Ploiești este destul de îndelungată, datând de la 1690 – sau cel puțin de atunci există informații. În biblioteca Comunității se află mai multe publicații pe acest subiect. Printre ele se numără un articol semnat de Dana Mihai, precum și o carte veche, scrisă pentru Expoziția Universală și anume Istoricul Comunității cultului israelit din Ploiești, de la 1690-1906, de Rosen Avram, Tipografia Moderna Bercovici, 1906.

Dar cea mai importantă dintre ele este Istoricul comunității evreiești din Ploiești scrisă dr. Laura Cristina Geală.

D-ra Geală este un istoric deosebit, prietenă a Comunității noastre, cu acces la multe arhive ale statului. Cartea ei face parte din seria Hronicul Conviețuirii și a apărut în 2008 la editura Hasefer. Cartea este continuarea tezei sale de doctorat cu același titlu din 2006. Atât lucrarea, cât și cartea, se găsesc și la sediul comunitar. Pentru această lucrare, autoarea a avut acces la documentele vremii, aflate în arhivele ploieștene sau naționale, așa cum se poate vedea și din bibliografie. (Arhivele Comunității din Ploiești dinainte de 1940 nu mai există. Ele se aflau în clădirea școlii evreiești de băieți Luca Moise, fiind în mare parte distruse în perioada legionară și pierind apoi odată cu întreaga clădire în cutremurul din 1940.)

Cartea a fost prezentată de autoare în urmă cu doi ani la Ploiești, în cadrul programului anual Bereshit, organizat de JCC România, la care participă evrei și neevrei din toate comunitățile țării.

Din cele patru capitole ale cărții, ultimul se referă la perioada post-1944. Din bibliografia cărții se vede cât de largă a fost documentarea, la care noi nu cred că am fi avut acces.

D-ra Geală a publicat încă o carte, Istoricul cultului mozaic din Ploiești, Ed. Ploiești Mileniul III, 2004.

În articolul domnului Toivi apar multe nume și, din păcate, pe mulți dintre cei menționați nu am avut onoarea să îi cunosc. Eu sunt originară din Piatra Neamț și am venit la Ploieşti, abia în 1974, când am fost repartizată ca inginer chimist stagiar la fabrica de stofe Dorobanțul.

Aș putea adăuga un nume devenit celebru, cel al inginerului aeronautic Liviu Librescu, emigrat în Israel, apoi în SUA, unde a decedat în 2012, apărându-și studenții cu prețul vieții, de atacul unui grup de teroriști care încerca să pătrundă în sala de curs, la Universitatea Virginia Tech, SUA.

Alte personalități pe care mi le amintesc sunt:

Lazăr Edeleanu – chimist care a realizat tehnici noi de prelucrare a petrolului, tehnici care astăzi îi poartă numele.  A fost și primul care a sintetizat amfetamina.

Pictorul Iosif Iser

Lazăr Șăineanu – filolog cunoscut

Zaharia Leon a realizat una din primele rafinării românești

Și chiar soțul meu, Jean Herdan, decedat, doctor în chimie, cercetător chimist, apoi director de cercetare la institutul ICERP din Ploiești și în ultimii lui ani, director al Rafinăriei Lubrifin din Brașov.

Acestea sunt câteva completări pe care mi le amintesc, probabil mai sunt și alții.

Aş dori să adaug câte ceva despre situaţia actuală a evreilor din Ploieşti.

Un grup de enoriaşi în sinagoga din Ploieşti

În anul 1974, când am venit la Ploiești,  unica sinagogă care mai exista în oraş se umplea de oameni, la sărbătorile de toamnă. În decursul anilor am participat la numeroase activități comunitare, atât de sărbători, cât şi la întâlniri intre membrii comunității la Clubul generației de mijloc sau cel al doamnelor . Anual se fac comemorări ale victimelor Holocaustului, împreună cu membri noștri, dar şi cu elevi şi profesori, astfel încât să transmitem generației tinere istoria grozăviilor petrecute în timpul celui de al Doilea Război Mondial şi mesajul ca aşa ceva să nu se mai repete nicicând.

Din 2006, de când sunt președinta Comunității, am organizat, împreună cu colectivul de conducere al Comunității, multe sărbători şi evenimente comunitare pe plan local şi naţional.

La Ploiești activează formaţia de dansuri israeliene Haverim din care fac parte şi membri ai comunităţii noastre, atât ca dansatori, cât şi ca organizatori.

Chiar dacă nu suntem mulți la număr, ne străduim să păstrăm tradiţiile. De asemenea, ne ocupăm de problemele administrative ale imobilelor comunității, cât si ale celor donate Federaţiei și care sunt închiriate, cât şi de problemele administrative ale cimitirelor din Ploiești, Târgoviște, Câmpina, Sinaia.

Adela Herdan

preşedinta Comunităţii Evreilor Ploieşti

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • BORIS MEHR commented on December 24, 2021 Reply

    MULȚUMIRI, FRUMOASE COMPLETĂRI

    • Adela Herdan commented on December 27, 2021 Reply

      Si eu va multumesc pentru aprecieri!

  • Adela Herdan commented on December 23, 2021 Reply

    La multi ani tuturor cititorilor revistei!

  • Andrea Ghiţă commented on December 23, 2021 Reply

    Nu am ştiut că Liviu Librescu era ploieştean de origine.Adevărul este că şi în prezent ştiu foarte puţin despre acest savant în domeniul aeronauticii, supravieţuitor al lagărelor din Transnistria, care a murit eroic la vârsta de 77 de ani, salvându-şi studenţii de la un atac terorist comis la Virginia Tech, în 16 aprilie 2007. de Yom haShoah.

  • Veronica Rozenberg commented on December 23, 2021 Reply

    Daca ma gandesc bine, cred ca acestui articol cuprinzator si bine informat, i s ar fi potrivit
    mai curand titlul
    Un scurt istoric al Comunitatii Evreilor din Ploiesti.
    La Multi Ani dnei autoarei si membrilor comunitatii pe care o conduce!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *