Nori de război deasupra Ucrainei

În ultimele luni în Europa s-au acumulat numeroase tensiuni, observatori politici mai sceptici și pesimiști considerând că ar exista premise care să indice izbucnirea unui conflict între Rusia și NATO, sau prieteni ai statelor occidentale. Așa cum se știe, Rusia se teme de extinderea NATO spre est, spre teritorii din fosta Uniune Sovietică, pe care ea le consideră ca aparținând spațiului ei geopolitic. În plus, Moscova își încordează mușchii și încearcă să demonstreze că a revenit, sau este pe cale să revină în categoria marilor puteri, motivată parțial de politica izolaționistă americană, preluată de actualul președinte, Joe Biden, de la administrația Trump. Cea mai recentă dovadă este retragerea forțelor americane din zona Orientului Mijlociu, ultima fiind cea din Afganistan, ale cărei urmări sunt cunoscute. Rusia încearcă să profite de acest vid de putere pentru a-și confirma intențiile de mare putere.

Este greu de imaginat ca Rusia să-și înscrie în strategie un război european care, prin implicarea NATO, respectiv a Statelor Unite, ar deveni de fapt unul global. Pierderile rusești ar fi prea mari și pe lângă alte consecințe dramatice ar diminua popularitatea lui Vladimir Putin care dorește să rămână cât mai mult la conducerea țării. În fond, Rusia poate afecta Europa și prin alte mijloace care să nu ducă la pierderi de vieți, folosind așa-numitul război hibrid.

Exemplul cel mai concludent este criza migranților de la granița Belarus-Polonia care pe undeva a lăsat fără răspuns Uniunea Europeană. Ea se află într-o situație paradoxală, fiind nevoită să-și încalce propriile principii, legate de respectarea drepturilor omului, prin respingerea accesului migranților, chiar și a celor care poate ar fi fost eligibili la a primi azil. Și cu toate că situația a fost orchestrată de președintele belarus, Alexandr Lukașenko, ar fi o naivitate să ne imaginăm că Rusia nu a jucat un rol în această criză.

Tensiunile iscate au determinat țările implicate direct sau cele din apropiere să-și mobilizeze forțele militare. De aceea Polonia, Belarus și Ucraina au masat trupe la granițe, ceea ce a dat prilej Moscovei să-și mobilizeze și ea armata, uneori sub pretextul manevrelor – aceasta se întâmplă mai ales la granița cu Ucraina unde, încă din 2015, după ocuparea și anexarea Crimeii, au loc confruntări între forțele ostile actualului regim, sprijinite de ruși, și militarii ucraineni.

Potrivit oficialităților militare din Ucraina, la ora actuală la granița comună sunt masați 90.000 de militari ruși, rămași după manevrele masive din Rusia de vest, desfășurate la începutul anului. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că unități ale armatei a 41-a au rămas la Ielna, la aproximativ 260 de km nord de graniță. Analiști militari apreciază că în aceste condiții rușii ar putea aplica tactica ”războiului prin contingent”, adică să provoace dezordine în anumite zone de interes, cu mijloace puține, în vederea slăbirii adversarului înaintea izbucnirii unui război. Potrivit istoricului militar britanic Julian Corbett, citat de ziarul Adevărul, lordul Wellington a folosit aceeași tactică în războiul cu Napoleon, provocând răzmerițe în Spania și Portugalia. Consecința a fost deplasarea unor forțe franceze, slăbindu-se astfel fronturile mai importante. Provocarea de dezordine în regiunile de graniță (țările baltice, Polonia și Ucraina) ar putea masca adevăratele intenții și tactici ale armatei ruse.

În ajunul reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO, desfășurată în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie în Letonia, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia în cadrul unei conferințe de presă că orice tentativă de a invada Ucraina va costa scump. ”Dacă Rusia va folosi forța împotriva Ucrainei, acest demers va costa scump și va avea consecințe. Este a doua oară în acest an că Rusia a procedat la concentrări masive și neobișnuite de forțe în regiune”, a spus Stoltenberg, amintind că ele au inclus tancuri, artilerie, unități blindate, drone și sisteme de război electronic, alături de trupe combatante. ”Este o măsură inexplicabilă, fără să aibă la bază vreo provocare. Ea intensifică tensiunile și riscă să ducă la calcule greșite”, a spus secretarul general al NATO. El a recunoscut că nu există nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei dar ”este o întărire de forțe militare de către o țară care a mai invadat Ucraina”.

Rusia a negat că ar avea astfel de intenții și a refuzat să dea detalii în ce privește mișcările de trupe de pe propriul teritoriu, a relatat Associated Press.

În acest context, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, potrivit serviciilor ucrainene de informații, Rusia ar pregăti o lovitură de stat prin care el să fie înlocuit cu oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov, cu orientare pro-moscovită.

Problema este că Ucraina se bucură de susținere morală din partea Occidentului, dar NATO nu poate și nici nu va oferi sprijin militar în cazul unui conflict. Singurele măsuri care pot fi luate sunt sancțiunile economice, dar, așa cum am văzut în cazul anexării Crimeii, folosind o zicală populară, aceasta este ”frecție la un picior de lemn”.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • BORIS MEHR commented on December 14, 2021 Reply

    MĂ ÎNTREB, OARE MERITĂ EUROPA ȘI CHIAR OMENIREA SĂ SE IMPLICE ÎNTR-UN CONFLICT ZONAL CARE INTERESEAZĂ RUSIA ȘI UCRAINA, CHIAR BIDEN A SPUS CĂ NU SE VA IMPLICA MILITAR, DAR ROMÂNIA VREA MĂSURI DE ÎNARMARE, ETC. WHAT FOR?

  • Marina Zaharopol commented on December 5, 2021 Reply

    O situaţie complexă, prezentată. fidel de articol.

    Comentariile la articol adăugă şi ele aspecte noi, mai ales de natură istorică, care continua să reverbereze în prezent. Ele complică şi mai mult situaţia politică şi umanitară.

    În aceste condiţii, este greu de oferit o soluţie viabilă şi într-adevăr nimeni nu s-a încumetat s-o facă!

  • Klein Ivan commented on December 4, 2021 Reply

    – 1- “criza migranților de la granița Belarus-Polonia” . Nedumeriri . Dacă doreau să ajungă în Germania , de ce n-au ales avionul respectiv ? Ce obligații are Polonia ca să accepte tranzitul lor ? Știam că cei care caută azil trebuie să-l ceară în prima țară din traseul lor , în cazul de față Belarus . Arabia Saudită , statele din Golf nu acceptă fie ei și musulmani . – 2 – Donbas . O regiune cu resurse naturale cu mulți locuitori ruși . ( După dezintegrarea URSS multe milioane de ruși au devenit cetățeni de categoria a doua în republicile nou formate ) . Conflictul din zonă a cauzat moartea a peste 14000 de ucraineni . Ucrainenii și rușii au păreri diferite cui trebuie să aparțină Donbas – evident ucrainenii din zonă au și alternativa “împărăția cerurilor”. Președintele Ucrainei fiind evreu trebuie să apară inflexibil . Astea sînt datele problemei . K.I.

  • theodor toivi commented on December 3, 2021 Reply

    In Odessa anului 1939, evreii reprezentau majoritatea populatiei (33.2 %)!

  • Andrea Ghiţă commented on December 3, 2021 Reply

    Din păcate, “încordarea muşchilor” din partea ambelor părţi au drept victime mii de migranţi creduli care îngheaţă pe “pământul nimănui”.

    • Veronica Rozenberg commented on December 3, 2021 Reply

      Iar Angela Merkel a parasit podiumul….

  • BORIS MEHR commented on December 2, 2021 Reply

    RUSIA ESTE PREZENTATĂ CA UN RĂU ABSOLUT, DAR SE UITĂ FAPTUL CĂ NICI UN STAT EUROPEAN NU ARE UN TRECUT IMACULAT, POATE LUXEMBURG, ELVEȚIA. FAPTUL CĂ NATO SE TOT APROPIE DE GRANIȚELE RUSIEI NU FACE DECÂT SĂ CREEZE TENSIUNI ÎN ZONĂ. AM CITIT DATELE PREZENTATE DE DL.THEODOR TOIVI ȘI SUNT CHIAR DE ACORD. UCRAINA A FOST CREATĂ ARTIFICIAL ÎN ANII RĂZBOIULI CIVIL, APOI DE LIDERII URSS. HITLER A FOST SALUTAT DE O PARTE A POPULAȚIEI UCRAINEI CA URMARE A CRUZIMII CU CARE A FOST TRATATĂ ÎN ANII 30 DE STALIN.DAR SĂ NU LE PLÂNGEM PREA MULT DE MILĂ. SUNT DESTUI ÎN UCRAINA CARE NU SE TEM DE RUȘI.

    • BORIS MEHR commented on December 6, 2021 Reply

      AGITAȚIA ÎN JURUL ZVONULUI DESPRE UN ATAC IMINENT ASUPRA UCRAINEI FACE NUMAI RĂU, AMENINȚĂRI RIDICOLE, ETC. ROMÂNIA NU ESTE ÎN PERICOL. NICI ÎN 1990 NU ERA. BIDEN ARE CONSILIERI ISTERICI. PUTIN ARE SCOPURI PRECISE, EL CONSOLIDEAZĂ OCUPAȚIA INIȚIATĂ ÎN DONBAS, CINE-L OPREȘTE? DACĂ UCRAINA PĂSTRA RELAȚII NORMALE CU RUSIA, AVEA GAZ ȘI ALTE BENEFICII. NIMENI NU-I VA DA NIMIC PE GRATIS, IAR INDUSTRIA UCRAINEI ESTE APROAPE GUR NIȘT. ROMÂNIA NU A ȘTIUT SĂ TRATEZE CU RUSIA ACORDURI BENEFICE. BASARABIA ORICUM NU VA REVENI LA PATRIA MUMĂ. ÎN SCHIMB AVEM BAZE AMERICANE COSTISITOARE.

  • theodor toivi commented on December 2, 2021 Reply

    Istoria orasului Ujgorod:

    Hungary (Middle Ages-WW1)
    Principality of Hungary 895–1000
    Kingdom of Hungary 1000–1526
    Kingdom of Hungary 1526–1804
    Kingdom of Hungary (crownland of the Austrian Empire 1804–1867)
    Austro-Hungarian Empire 1867–1919

    Czechoslovakia 1920–1938
    Kingdom of Hungary 1938–1945
    Soviet Union (Ukrainian SSR) 1945–1991
    Ukraine 1991–present
    1.

  • theodor toivi commented on December 2, 2021 Reply

    Ucrainizarea orasului Odessa
    • 1897[52]
    1. Russians: 198,233 people (49.09%)
    2. Jews: 124,511 people (30.83%)
    3. Ukrainians: 37,925 people (9.39%)
    4. Poles: 17,395 people (4.31%)
    5. Germans: 10,248 people (2.54%)
    6. Greeks: 5,086 people (1.26%)
    7. Tatars: 1,437 people (0.36%)
    8. Armenians: 1,401 people (0.35%)
    9. Belarusians: 1,267 people (0.31%)
    10. French: 1,137 people (0.28%)
    • 1926[53]
    1. Russians: 162,789 people (39.97%)
    2. Jews: 153,243 people (36.69%)
    3. Ukrainians: 73,453 people (17.59%)
    4. Poles: 10,021 people (2.40%)
    5. Germans: 5,522 people (1.32%)
    6. Belarusians: 2,501 people (0.60%)
    7. Armenians: 1,843 people (0.44%)
    8. Greeks: 1,377 people (0.33%)
    9. Bulgarians: 1,186 people (0.28%)
    10. Moldovans: 1,048 people (0.25%)
    • 1939[54]
    1. Jews: 200,961 people (33.26%)
    2. Russians: 186,610 people (30.88%)
    3. Ukrainians: 178,878 people (29.60%)
    4. Poles: 8,829 people (1.46%)
    5. Germans: 8,424 people (1.39%)
    6. Bulgarians: 4,967 people (0.82%)
    7. Moldovans: 2,573 people (0.43%)
    8. Armenians: 2,298 people (0.38%)
    • 2001[55]
    1. Ukrainians: 622,900 people (61.6%)
    2. Russians: 292,000 people (29.0%)
    3. Bulgarians: 13,300 people (1.3%)
    4. Jews: 12,400 people (1.2%)
    5. Moldovans: 7,600 people (0.7%)
    6. Belarusians: 6,400 people (0.6%)
    7. Armenians: 4,400 people (0.4%)
    8. Poles: 2,100 people (0.2%)

    • 1897[52]
    1. Russians: 198,233 people (49.09%)
    2. Jews: 124,511 people (30.83%)
    3. Ukrainians: 37,925 people (9.39%)
    4. Poles: 17,395 people (4.31%)
    5. Germans: 10,248 people (2.54%)
    6. Greeks: 5,086 people (1.26%)
    7. Tatars: 1,437 people (0.36%)
    8. Armenians: 1,401 people (0.35%)
    9. Belarusians: 1,267 people (0.31%)
    10. French: 1,137 people (0.28%)
    • 1926[53]
    1. Russians: 162,789 people (39.97%)
    2. Jews: 153,243 people (36.69%)
    3. Ukrainians: 73,453 people (17.59%)
    4. Poles: 10,021 people (2.40%)
    5. Germans: 5,522 people (1.32%)
    6. Belarusians: 2,501 people (0.60%)
    7. Armenians: 1,843 people (0.44%)
    8. Greeks: 1,377 people (0.33%)
    9. Bulgarians: 1,186 people (0.28%)
    10. Moldovans: 1,048 people (0.25%)
    • 1939[54]
    1. Jews: 200,961 people (33.26%)
    2. Russians: 186,610 people (30.88%)
    3. Ukrainians: 178,878 people (29.60%)
    4. Poles: 8,829 people (1.46%)
    5. Germans: 8,424 people (1.39%)
    6. Bulgarians: 4,967 people (0.82%)
    7. Moldovans: 2,573 people (0.43%)
    8. Armenians: 2,298 people (0.38%)
    • 2001[55]
    1. Ukrainians: 622,900 people (61.6%)
    2. Russians: 292,000 people (29.0%)
    3. Bulgarians: 13,300 people (1.3%)
    4. Jews: 12,400 people (1.2%)
    5. Moldovans: 7,600 people (0.7%)
    6. Belarusians: 6,400 people (0.6%)
    7. Armenians: 4,400 people (0.4%)
    8. Poles: 2,100 people (0.2%)

  • theodor toivi commented on December 2, 2021 Reply

    Ucrainizarea treptata a orasului Lwow:

    Language use throughout 20th century
    Language 1931 1970 1979 1989
    Ukrainian 11.3% 65.2% 71.3% 77.2%
    Russian 31.1% 25.7% 19.9%
    Yiddish 24.1%
    Polish 63.5%
    Other 1.1% 3.7% 3.0% 2.9%

  • theodor toivi commented on December 2, 2021 Reply

    Nikita Hrusciov si Molotov au largit peste masura Ucraina, oferind acesteia Crimeia, Lwov, Doneztk, Cernauti, Cetatea Alba, Bugeak sau Ujgorod, populate cu vorbitori de rusa, polona, romana, germana sau maghiara. Si chiar Odesa! In plus ucrainieni numerosi au luptat alaturi de puterile Axei. Se pare ca acum pentru Ucraina a venit nota de plata!

    • BORIS MEHR commented on December 3, 2021 Reply

      CORECT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *