În fiecare an, când se apropie 31 decembrie, mă inundă nostalgia şi adeseori depăn amintiri cu prietenii vechi, clujeni, astăzi trăitori pe alte meleaguri, la fel ca mine.
Erika Grün, care azi trăieşte la New York şi era studentă la Medicină (prima pe an), îşi aminteşte de vacanţa de iarnă care a urmat unei „crunte” sesiuni de examene şi aşteptarea nopţii dintre ani era şi mai febrilă.
De altfel, cu toţii ne amintim de lucruri asemănătoare, petrecute în ajunul Revelionului: coafor, croitoreasă, manichiură, pedichiură, cosmetică. De altfel, e o tradiţie ca de Revelion să îmbraci lucruri noi, să-ţi pui bani în buzunar, ca să intri „bogat” în noul an. De pildă, la Neapole, lucrurile vechi se aruncă pe fereastră (se pare că acolo acest lucru nu se întâmplă numai de Revelion).
Cumpăram alimente din belşug, pentru că în noaptea de Revelion erai „obligat” să mănânci tot timpul. Prietenul nostru din copilărie, Gyuri Rosenberger, locuia pe fosta stradă Jókai (azi Napoca) din centrul Clujului. La parterul frumoasei clădiri Generali se afla un magazin de mezeluri. Din acest motiv el era responsabil cu acest sector. Pândea din geam când se aducea marfa şi cobora iute, ca să fie primul şi să poată alege din sortimentele cele mai căutate.
Carmen Smilovici îşi aminteşte de timpurile acelea frumoase, pline de energia tinereţii, timpuri de neuitat… Cât de fericiţi eram să dansăm pe muzica lui Elvis, Beatles, Abba… Băieţii se străduiau să obţină înregistrările pieselor nou-apărute, ceea ce nu era simplu, pentru că trebuiau găsite căile „neortodoxe” de a le achiziţiona.
Se înfiripau iubiri, dar se evitau despărţirile de Revelion, pentru că atunci era interzis să fii trist şi să plângi.
În mod interesant, niciunul dintre prietenii cu care am povestit despre Revelioanele tinereţii noastre nu au pomenit de stingerea luminilor şi tradiţionalul (şi mult-aşteptatul) sărut de la miezul nopţii dintre ani!
Cu toţii însă ţinem minte dimineaţa de Anul Nou. Carmen Smilovici îmi scrie: „Aerul proaspăt şi tare al dimineţii noi, parcă ne deschidea orizonturile unei etape noi din existenţa noastră”.
Împreună cu Mariana Lustig ne-am amintit de filmele pe care le-am văzut la cinematografele care funcţionau chiar şi în dimineaţa de Anul Nou: Love Story, King Kong, Splendoare în iarbă… După film reveneam să „chefuim” şi să consumăm mâncarea rămasă din noaptea anului vechi.
De peste patruzeci de ani locuim în Ţara Sfântă, unde anul nou „civil” este zi liberă doar atunci când coincide cu weekendul, dar noi ne reunim cu prietenii pentru a sărbători Revelionul. Avem şampanie, avem mâncare bună, este şi muzică. Dar lipsesc zăpada şi vacanţa din tinereţe!
Cu Marta Bein Weiss ne amintim adesea de Revelioanele de altădată, când ne duceam să patinăm în Parcul Mare din Cluj şi ne simţeam minunat, în ciuda gerului care ne îngheţa picioarele. Dar ce conta, dacă erai cu perechea potrivită!
Pentru copiii şi nepoţii noştri poveştile Revelioanelor de altădată par desprinse din vremuri apuse, dintr-o altă lume, dar pentru noi sunt la fel de vii şi ne încălzesc inimile.
Le doresc „La mulţi ani, An Nou Fericit şi împlinit!” tuturor celor care s-au recunoscut în aceste crâmpeie de amintiri!
Agnes Vass
8 Comments
ce frumos… cata nostalgie!
multumim, Agy!
Este frumos evocată nostalgia acelor ani şi a zăpezilor de odinioară. Voi ardelenii, poate în special clujenii, sunteţi o lume cu totul specială; aici la baabel observ şi învăţ mai mult despre această sintagmă a existenţei anilor ’60-’70 în Ardealul de după WWII.
Deşi îmi amintesc şi eu, de revelioanele plăcute din timpul tinereţii mele la Bucureşti, odată cu venirea în Israel, aceste momente de celebrare a Anului Nou, s-au transformat dintr-un eveniment real într-unul rămas în amintire şi sufletul meu. Persoanele din familia mea nu au nici o senzaţie specială legată de trecerea anilor la data de 31 decembrie, poate şi din cauză că soţul meu este israelian născut aici şi care nu a fost crescut în această tradiţie. În grupurile de prieteni, se mai serbează revelionul, am fost câteodată, dar cu timpul sentimentul de trecere dintr-un an în următorul a devenit o experienţă personală, sau cel mult un schimb automat de urări, astăzi făcute cu repeziciune şi prin trimiteri de la unul la altul, cu ajutorul lui Whatsapp, sau alte chestii echivalente. Personal nu îmi plac acele stickere, chiar dacă sunt ele grăitoare uneori şi nici felicitările automatizate, dar pe de-alta parte ne încadrăm cumva în lumea « cea nouă », chiar dacă nu corespunde întru totul.
Astă seară sunt de exemplu invitată la o prietenă de 91 de ani ( 😉 ) pentru a ciocni un pahar cu ocazia Revelionului. 🙂 :-).
Amintirile, ca amintirile, rămân frumoase, iar cel puţin pentru mine, ceea ce are cu adevărat semnificaţie temporală este dată de 31 decembrie, sfârşitul anului calendaristic. Cealaltă sărbătoare a începutului de an iudaic nu reprezintă pentru mine practic nimic din punct de vedere al timpului, este o altă sărbătoare, dar nu un moment esenţial al calendarului.
Viaţă personală nu se desfăşoară după calendarul iudaic, cel puţin pentru cine vine de pe altă “planetă”, cred că este asemănător. Eu am rămas cu siguranţă suspendată undeva acolo şi continui să privesc de departe, “trandafirul” de pe planetă îndepărtată, depărtată, în speranţa că nici o oiţă nu-l va călca distrugându-l.
Multă sănatate, LA MULŢI ANI 2022 şi veşnic să păstraţi minunatele amintiri !!
Noi am ramas tineri in suflet, desi nu ma mergem cu pantofii cu toc inalt. La noi la Cluj aveam zapada frumoasa. Asa am devenit mari specialiste în mersul pe zapada cu pantofii cu toc inalt in noaptea de revelion sau in dimineata 1 Ianuarie.
LA MULTI ANI PENTRU VOI DRAGI PRIETENI,DIN LUMEA ASTA LARGA.
Draga Agi, a fost o idee geniala sa ne ajuti sa ne reamintim de acele momente frumoase si de neuitat care ne leaga de trecerea intr-un an nou. Toate obiceiurile (incluzand pupatul si stinsul luminii la miezul noptii) revin in memorie si ne fac sa fim mandri ca am avut o tinerete asa de frumoasa.
Te rugam sa ne mai indemni sa ne reamintim de acele vremuri cu petreceri de 2-3 zile, toate facand parte din ansamblul dorintei sa avem un an nou frumos si cu multe vise ale tineretii
LA MULTI ANI!
Nu exista vreun clujean din vechea generatie care sa nu a fi cunoscut-o pe Vass Agi,sau pe numele ei de fata Farkas! A fost, dupa parerea multora, una dintre cele mai dragute si frumoase fete din Cluj: Au trecut multi ani ,dar nimic nu s-a schimbat!. DIMPOTRIVA!
Articolul ei despre Revelioanele de altadata m-a rascolit fiind un romantic din nastere. An de an am petrecut si eu cu prietenii, de fiecare data la altcinevea acasa;Rosenberger Gyurika. Balkany Ocsi, Dezso Gabi, Konig Gyuri si chiar la mine pe strada Copernicus 5.
Aici, in Israel, nu am chef sa ma duc la Revelion; lipseste atmosfera de altadata…Am cam imbatranit si ne lipseste energia din tinerete.
In anii 60-70 eram printre putinii fericiti din Cluj care aveau inregistrari LP ale cant[retilor renunmiti, precum:Tom Jones, Cliff Richard, Demis Roussos si Engelbert Humperdinck: Le-am primit de la unchiul meu care mi le-a adus din Israel. La fiecare Revelion aduceam discurile si le ascultam unul dupa altul. Cel mai popular era Tom Jones si in special “partea doua” unde erau numai piese lente, de neuitat. Lumina din camera se sitngea, iar baietii alegeu partenera desemnata pe intuneric.
Muzica era minunata si perechile dansau cu patima!
Sic transit gloria mundi.
Agi, multumim pentru articol – cat priveste talentul literar “marul nu cade departe de pom”- Janoska poate fi mandru de tine!
LA MULTI ANI TUTUROR BABELIENILOR!
Din îndepărtatul Holon îți urez ție și întregii familii un an nou mai bun!
Agi Stoleriu (Horovitz)
Felicitări pentru articol care renaște amintiri din acei ani frumoși. Parte din aceleasi amintiri le-am retrăit acum cîteva zile la Cluj de unde am revenit doar ieri noaptea. Cu această ocazie va doresc ,ție, lui Janos si familiei precum și tuturor prietenilor un An Nou Fericit si pentru 2022
Crâmpeiele de amintiri evocate de Agnes Vass mi-au readus în memorie o sumedenie de întâmplări din preajma Revelioanelor de la cumpăna anilor 1960-1970. Eram tineri, veseli, exuberanţi, iar Clujul era centrul lumii! Clujul de astăzi diferă mult de cel din amintirile noastre. Patinoarul din Parcul Mare nu mai există, cinematografele romantice nu mai funcţionează, nici măcar un magazin nu mai are acelaşi profil ca atunci, iar clujenii nu mai sunt aşa cum îi ştiam noi.(De fapt, sunt altfel şi, evident, alţii)… Dar noi, cei care am rămas tineri în suflet, continuăm să locuim în acelaşi Cluj din inima noastră, oriunde ne-am afla în lumea asta largă.