Eroi adevărați şi oameni temerari. Ce am aflat dintr-o carte despre maghiari eminenţi.

Fiecare generație și fiecare popor are oameni deosebiți, eminenți, eroi, câteodată anonimi. În acest articol voi scrie despre cei care nu au rămas în anonimat, despre ungurii eminenți și umani, pe baza informațiilor de pe internet și în cartea scriitorului maghiar Nyáry Krisztián (născut în 1972): Eminent Hungarians (Unguri eminenți), publicată în 2017.

Cartea mi s-a părut interesantă atât prin stil, cât și prin conținut. Fiecare capitol prezintă un erou maghiar din secolul al XIX-lea și până după mijlocul secolului XX. Fiecare capitol are o vinietă care reprezintă un eveniment istoric, un curent politic sau artistic specific perioadei și se încheie cu un citat aparţinând acelei persoane sau care vorbeşte despre ea. Din cei 30 de eroi am ales pe unii mai puțin cunoscuți, sau care au ceva special. Interesant (și probabil intenționat), majoritatea nu sunt maghiari neaoși, dar ei au adoptat Ungaria ca pe patria lor și au servit-o cu mândrie și curaj. Mulți străini și-au căutat norocul la Buda sau la Pesta (care s-au unificat în 1873, Budapesta actuală), profitând de politica relativ liberală a împăratului Franz Josef. Iată doi dintre ei: un român și un arab, deveniți patrioți maghiari.

Gozsdu Manó (Emanuil Gojdu) s-a născut la începutul secolului al XIX-lea la Oradea, într-o familie de aromâni. El s-a stabilit la Budapesta, unde a practicat avocatura și s-a îmbogățit. Se considera un bun ungur, dar în aceeași măsură și un bun român. Și-a dedicat viața încercând să apropie cele două popoare, ceea ce i-a atras dușmănia ambelor părți, fiecare parte acuzându-l de trădare.

Emanoil Gojdu

A înființat o fundație de ajutorare a intelectualilor transilvăneni. A publicat și a popularizat folclorul românesc la Budapesta, în special muzica populară, care i-a inspirat și pe celebrii compozitori Bartók și Kodály. Iată o piesă de Bartók inspirată din muzica populară românească.

Străzi cu numele Gojdu există astăzi în mai multe orașe din Transilvania.

Fadlallah el Hedad Mihály s-a născut în Liban. Părinții lui, creștini maroniți, au pierit în războaiele religioase. O expediție l-a adus în Ungaria pe copilul orfan de vreo zece ani, care se pricepea la călărie și domesticirea cailor. Mihály a participat în mai multe expediții în Arabia și a cumpărat armăsari arabi care au fost aduși în Ungaria la crescătoria din Bábolna, pentru a continua linia de reproducere a cailor arabi pur-sânge. Fostul orfan libanez s-a pensionat la șaptezeci de ani cu gradul de general-locotenent. La prima expoziție internațională de la Paris în 1900, caii lui au obţinut mai multe medalii de aur și argint. Arabul Fadlallah a devenit un advărat patriot maghiar!

Bustul generalului în localitatea Bábolna (Ungaria)

Și romii sunt foarte atașați de cai. Lakatos Menyhért a fost un scriitor maghiar de etnie romă, cunoscut mai ales prin romanul său Füstös képek (Imagini afumate). Lakatos descrie cu mult umor negru tragedia romilor care a început în 1940 în Ungaria nazistă și a continuat cu exterminarea a zeci de mii de romi la Birkenau. Lakatos însuși a fost supus unor experimente “medicale” – a fost scufundat în apă cu gheață până când temperatura corpului i-a coborât la 22°C.  

Poate cel mai important rol în viitorul profesional al femeilor din Ungaria l-a avut Hugonnai Vilma, prima femeie medic din Ungaria. Femeile nefiind admise în profesii care cereau pregătire academică, Vilma a absolvit medicina la Zürich, în 1879. I s-a oferit un post în Elveția, dar ea a preferat se întoarcă în Ungaria. Timp de aproape 20 de ani, profesorii de medicină din Ungaria i-au pus bețe-n roate, spunând că o femeie nu poate fi medic, nici fizic și nici psihic. Abia în 1897 i s-a recunoscut diploma. A început să practice medicina în condiții mizerabile, dar a avut mulți pacienți, mai ales femei și oameni nevoiași. Între timp, zeci de studente s-au încris la medicină la Budapesta. Prima doctoriță care a studiat și s-a calificat în medicină la Budapesta a fost evreica Steinberger Sarolta.

Vilma Hugonnai

Vilma a avut și alte oportunități de a se evidenția ca medic. În timpul Primului Război Mondial era nevoie nu numai de medici militari, ci și de medici femei în Bosnia ocupată, fiindcă femeile musulmane nu voiau să fie tratate decât de femei. În 1914, la 67 de ani, Vilma a primit titlul de medic militar împreună cu alte 84 de doctorițe absolvente în Ungaria.

Profesori geniali și “marțienii” pe care i-au creat

La începutul secolului XX, profesorii unguri Rácz László și Mikola Sándor erau genii în matematică și fizică la Liceul Luteran din Budapesta. Ei le dădeau ore particulare gratuite celor mai talentaţi elevi, fără deosebire de etnie sau de stare socială. În acea perioadă, la mai multe licee bune din Budapesta au apărut o sumedenie de elevi geniali, evrei, care au reușit să emigreze în SUA sau Anglia înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Doi dintre ei au fost elevii lui Rácz: Paul Wigner, laureat cu premiul Nobel pentru fizică, și John von Neumann, considerat cel mai mare matematician al timpului său și unul dintre pionierii ciberneticii. A participat și la Proiectul Manhattan de creare a bombei nucleare.

Paul Wigner

Alți evrei budapestani geniali, supranumiți de Einstein “marțieni”, au fost Theodore von Karman, marele teoretician al aerodinamicii, George de Hevesy, laureat Nobel pentru chimie, Michael Polanyi care a emigrat în Anglia, contribuind la dezvoltarea chimiei fizice și a științelor economice. Doi dintre studenții lui și fiul său John Charles Polanyi au primit premiul Nobel pentru chimie. Leo Szilard (împreună cu Enrico Fermi) a avansat în premieră ipoteza reacțiilor nucleare în lanț, participând şi el la Proiectul Manhattan. Edward Teller a fost considerat “părintele bombei cu hidrogen”. A fost printre primii membri ai Proiectului Manhattan, alături de J. Robert Oppenheimer. După lansarea bombelor nucleare asupra Japoniei, toți participanții la acest proiect au fost profund marcaţi sufletește și ostracizați social și au continuat să caute soluții pentru a reduce pericolul războiului atomic.

George de Hevesy

Oare de ce au participat atât de mulţi evrei la acest proiect? Un răspuns logic este efortul colectiv al acestor minți geniale de a preveni superioritatea militară a Germaniei naziste, care, punând mâna pe arma nucleară, ar fi putut schimba soarta războiului și a întregii lumi.

Printre alți evrei maghiari geniali fugiți de urgia nazistă se numără Dennis Gabor, inventatorul holografiei și laureat al premiului Nobel pentru fizică, scriitorul Arthur Koestler, regizorii Alexander Korda și Michael Curtiz, renumiții fotografi Andre Kertesz și Robert Capa, cel care a fotografiat debarcarea trupelor aliate din Ziua Z.

Gedeon Richter, farmacistul care a tratat zeci de mii de Budapestani și drept “mulțumire” a fost împușcat și aruncat în Dunăre, a înființat prima fabrică de medicamente din Ungaria și încă înainte Primului Război Mondial a patentat douăzeci de medicamente, printre care un analgezic și o tabletă dezinfectantă, mult folosită în Primul Război Mondial.

Gedeon Richter

În perioada interbelică Richter avea deja zeci de sucursale în numeroase țări. În 1942, conform legilor rasiale din Ungaria, i s-a interzis să calce în fabrică, dar colaboratorii lui îl țineau la curent și el conducea fabrica, ascuns într-o casă aflată sub protecţia Ambasadei Suedeze. În toamna anului 1944 ar fi putut fugi în Elveția, dar a refuzat să-și părăsească fabrica. În decembrie 1944, la o razie, un grup de nilaşişti l-au capturat şi dus pe malul Dunării, unde a avut aceeaşi soartă cu alte mii de coreligionari: a fost împuşcat şi aruncat în apele fluviului.

În cei o sută douăzeci de ani de existență, concernul farmaceutic Gedeon Richter a produs peste două sute de produse farmaceutice. El mai există și astăzi, produsele fiind distribuite în peste o sută de țări.

Dintotdeauna ungurii au excelat la sport. Cea mai bună performanță au obţinut-o la Jocurile Olimpice de Vară de la Helsinki din 1952, când Ungaria a terminat pe locul trei după SUA și URSS, cu 15 medalii de aur, zece de argint și 15 de bronz. 

La succesul sportului ungar au contribuit în mod substanțial și evreii. De exemplu, Keleti (Klein) Ágnes a obţinut 46 de titluri naționale ale Ungariei, la individual la diferite aparate, zeci de titluri internaționale și zece medalii olimpice (5 aur, 3 argint și 2 bronz). 

Ágnes Keleti

Un paralimpic avant la lettre, o evreică învingătoare la olimpiada „lui Hitler” și un scrimer olimpic ucis în detaşamentul de muncă

Un sportiv deosebit a fost Halassy Olivér care la trei olimpiade (1928, 1932, 1936) a câștigat cu echipa de polo a Ungariei două medalii de aur și una de argint, iar în 1931 a devenit campion european la nataţie, la proba de 1500 de metri. Poate până aici totul pare obișnuit, doar că Hallassy avea un picior amputat încă din copilărie. Astăzi ar fi fost considerat un sportiv paralimpic, dar el a concurat cu sportivi sănătoși! Iată-l în echipa de polo medaliată cu aur la Los Angeles, ultimul, cel cu piciorul amputat.

Echipa de polo a Ungariei, campioană olimpică în 1932
Oliver Halassy

Hitler voia ca Olimpiada din 1936  să scoată în evidență măreția poporului german, dar mai ales să prezinte lumii o Germanie pacifistă, când de fapt ea se pregătea în secret de război.

Deși Hitler boicota în secret participarea sportivilor evrei la olimpiadă, cinci evrei unguri au reușit să participe și chiar să câștige medalii. Printre ei a fost și Elek (Schacherer) Ilona care a câștigat aurul la scrimă femei. Ea a supraviețuit urgiei naziste din Ungaria, fiind ascunsă de prieteni.

Fostul dublu campion olimpic la scrimă pe echipe, Petschauer Attila se bucura de o popularitate enormă la Budapesta, ceea ce i-a atras dușmănia ofițerilor scrimeri, care erau antisemiți și considerau scrima ca pe un sport militar. În 1943, el a fost luat la muncă forțată în Ucraina, unde locotenent-colonelul Cseh Kálmán, un fost olimpic, a ordonat să fie schinguit până când a murit. Încă doi scrimeri evrei unguri, medaliați olimpici, au fost uciși în timpul Holocaustului.

Attila Petschauer
Piatra de împiedicare” aşezată în faţa casei sale care aminteşte că murit în detaşamentul de muncă din Davidovka

Filmul american Sunshine descrie viața intensă și sfârșitul tragic al acestui erou. Filmul se găsește pe internet numai sincronizat în limba maghiară.

Îngeri unguri, salvatori de evrei

Prigoana împotriva evreilor de către naziștii germani și unguri a culminat cu uciderea a 565.000 de evrei maghiari.

În acest ocean de ură au existat și îngeri unguri care au refuzat să devină diavoli și au salvat viețile a mii de evrei, ascunzându-i în casele lor, în biserici, sau în case protejate de Wallenberg, Lutz sau de Crucea Roșie spaniolă. Cartea pe care am citat-o, Eminent Hungarians, îl amintește pe preotul luteran Sztéhló Gábor, pe Slachta Margit, șefa organizației “Surori ale serviciului social”,

Gábor Sztéhló
Margit Slachta

pe Soós Géza, funcționar al ministerului de externe al Ungariei, pe Karig Sára, membră a Crucii Roșii suedeze, pe László Jenő, supranumit “Schindler al Ungariei” și pe locotenent-colonelul Reviczky Imre, comandantul batalionului X de muncă forțată stabilit la Baia Mare, care a reușit să salveze o mare parte dintre evreii din batalion.

Imre Reviczky

Din carte lipsește actrița și cântăreața Karády Katalin (supranumită Marlene Dietrich a Ungariei), care a salvat copii evrei ascunzându-i în casa ei. Pentru aceste fapte eroice, ea a primit de la Yad Vashem titlul de “Drept între popoare”. Ea a suferit mult, fiind hărţuită atât de naziști, cât și de comuniștii care le-au urmat, determinând-o să se stabilească definitiv la New York. 

Ceea ce este comun și trist pentru mulți dintre acești salvatori a fost faptul că după terminarea războiului, ei înșiși au avut de suferit din partea regimului comunist. Dictaturile nu se dezmint!  

Oamenii deosebiți despre care am povestit reprezintă victoria minorității drepte și patriotice asupra majorității indiferente, sau a celor care urmează orbește comenzile instigatorilor și dictatorilor.

O adevărată democrație se caracterizează, printre altele, prin respectarea drepturilor minorităților de orice fel.

Referinţe

The Great Escape: Nine Jews Who Fled Hitler and Changed the World – Kati Marton – Google ספרים

The Martians of Science: Five Physicists Who Changed the Twentieth Century | Mathematical Association of America (maa.org)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hungary_at_the_1952_Summer_Olympics

https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81gnes_Keleti

https://www.yadvashem.org/holocaust/about/fate-of-jews/hungary.html

Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

39 Comments

  • JOHANAN VASS commented on July 22, 2022 Reply

    AS DORI SA COMPLETEZ ARTICOLUL CU INCA UN NUME. ESTE VORBA DE JÓZSEF ÁRKÖVY, NASCUT IN 1851 SI DECEDAT IN 1922. NASCUT INTR-O FAMILIE EVREIASCA DIN BUDAPESTA SUB NUMELE DE JÓZSEF ARNSTEIN, A STUDIAT LA LONDRA STOMATOLOGIA DUPA CARE A REVENIT IN UNGARIA. ESTE CONSIDERAT INTEMEIETORUL STOMATOLOGIEI STINTIFICE DIN UNGARIA SI IN EUROPA/

    • Andrea Ghiţă commented on July 22, 2022 Reply

      Ar fi bine-venit un articol despre József Árkövy şi despre ce înseamnă stomatologia ştiinţifică.

    • tiberiu ezri commented on July 22, 2022 Reply

      Foarte interesant! Se pare ca era de calibrul unuia ca Gedeon Richter care a pus bazele farmaceuticii din Ungaria.

  • Klein Ivan commented on January 6, 2022 Reply

    Nu e corect să creezi cu mintea o scară a tragediilor menționate în articol ,dar sufletul are alte reguli .Cel mai mult m-a impresionat cazul Attila Petschauer . M-a dus gîndul la răspunsul lui Thomas Sowell la întrebarea ce să facă evreii ca să nu stimuleze antisemitism – “to not be successful” . K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on January 6, 2022 Reply

      Foarte adavarat insa de cand cu Diaspora , evreii au vointa de a reusit in DNAul lor.

  • Judit Incze commented on January 2, 2022 Reply

    Inca mai e carte aparuta in 2010 in engleza:
    Kati Marton:”Fuga spre vest a geniilor (?)Noua
    evrei maghiari care au schimbat lumea”
    Lista celor noua personalitati:
    Alexander Korda n.Kellner Sándor Lászlo(1893-1956)produtent film
    Michael Curtiz n.Kaminer Kertész Mihály(1886-1962)regizor film
    Arthur Koestler(1905-1983)scriitor
    John von Neumann n.Neumann János Lajos(1903-1957) matematician
    Leo Szilárd(1898-1964)
    Edward Teller n. Teller Ede(1908-2003)fizician
    Eugen Paul Wigner(1902-1995)fizician,premiat Nobel
    André Kertész n. Kertész Andor(1894-1985) fotograf
    Robert Capa n.Friedmann Endre(1913-1954) fotograf

    • Tiberiu Ezri commented on January 2, 2022 Reply

      Va multumesc! Am citit cartea in engleza si mi-a placut foarte mult.

    • Klein Ivan commented on January 4, 2022 Reply

      Îmi exprim părerea asupra titlului cărții ( n-am citit-o ) .Din cei 9 , cel care a adus o reală contribuție la schimbarea lumii a fost Teller ( vezi my comment of Dec. 30 ) . Lumea s-a schimbat radical prin folosirea penicilinei – nefolosirea bombei cu hidrogen ( creată ) a determinat o altă schimbare radicală pe plan mondial . K.I.

      • Tiberiu Ezri commented on January 4, 2022 Reply

        Da.

  • Veronica Rozenberg commented on January 1, 2022 Reply

    Tibi, din nou felicitări pentru varietatea subiectelor de care te preocupi şi pe care le aduci în mod sintetizat şi documentat prezentat la baabel.

    Aş vrea să adaug numele unei alte personalitaţi, ce poate fi incadrata printre Evreii Maghiari eminenţi, în domeniul matematicii şi anume Paul Erdős (1918-1996). Probabil din motivul că a părăsit Ungaria destul de devreme nu a fost menţionat în carte.
    Conducătorul său de doctorat a fost Von Neumann.
    Informaţii pertinente se găsesc desigur în wikipedia, iar mai jos voi cita una dintre propoziţiile care îi sunt atribuite. Nu a avut familie, iar preocupările sale în matematică au fost îndreptate în mod special în rezolvarea unor probleme cunoscute sub numele de “probleme deschise”, adică nerezolvate – desigur la vremea aceea. Ca şi Von Neumann s-a preocupat de domeniul matematicii numit Teoria Mulţimilor.
    A fost un matematician foarte prolific.

    • Veronica Rozenberg commented on January 1, 2022 Reply

      Citatul :

      “Why are numbers beautiful? It’s like asking why is Beethoven’s Ninth Symphony
      beautiful. If you don’t see why, someone can’t tell you. I know numbers are beautiful. If they aren’t beautiful, nothing is.” — Paul Erdős”

      Desigur rămâne de văzut cine este de aceeaşi părere 🙂

      • Tiberiu Ezri commented on January 1, 2022 Reply

        O teorie abstracta, grea de contrazis.

    • Tiberiu Ezri commented on January 1, 2022 Reply

      Multumesc Veronica!

  • theodor toivi commented on January 1, 2022 Reply

    FELICITARI PENTRU EVOCARE. ONOARE MEMORIEI EVREIOR MAGHIARI CARE AU PARTICIPAT LA Proiectul Manhattan.

    • Tiberiu Ezri commented on January 1, 2022 Reply

      Va multumesc!

      • Tiberiu Ezri commented on January 1, 2022 Reply

        Adevarat si muzica lui este impregnata de muzica de folclor romanesc.

        • Andrea Ghiţă commented on January 1, 2022 Reply

          Da, s-a inspirat din folclorul românesc şi nu numai, dar de născut s-a născut în Ungaria. În 25 martie 1881. Banatul a devenit parte din România abia după 1918.

    • theodor toivi commented on January 1, 2022 Reply

      Bartok Béla s-a nascut in Romania!

      • Andrea Ghiţă commented on January 1, 2022 Reply

        Béla Bartók s-a născut în 25 martie 1881, la Nagyszentmiklós, în Banatul care atunci aparţinea de Austro-Ungaria. Acum această localitate se numeşte oficial Sânnicolau Mare şi este în România. Bartók s-a inspirat din muzica tuturor popoarelor din Bazinul Carpaţilor.

  • Eva Grosz commented on December 31, 2021 Reply

    Repet ceea ce au scris în comentarii și alții : Foarte Interesant! Și eu și soțul meu am citit și ne-a plăcut. Din păcate wikipedia și unele cărți scrise de scriitori unguri despre oameni remarcabili născuţi în Ungaria nu amintesc că aceștia au fost de religie evreiască. Cei care a supraviețuit holocaustului au fost aceia care au reușit să emigreze la începutul răboiului al doilea mondial. Adaug un exemplu care este cunoscut în lumea muzicală: dirijorul renumit Solti György.
    Bartok Béla compozitorul a emigrat și el în State fugind de oroarea pericolului nazist. Mulți unguri și-au periclitat viața ascunzând evrei. În Budapesta cei care au rămas în viață au rămas datorită lor. Amintirea lor să fie binecuvântată pe vecie !
    Felicitări Tibi! Să ai parte tu și familia ta de un an nou plin de sănătate , bucurii și creativitate ! Eva și Frici

    • Tiberiu Ezri commented on December 31, 2021 Reply

      Multumim Evi si Frici si la multi ani si voua!

  • Lya Benjamin commented on December 31, 2021 Reply

    Foarte interesant articol…
    Aș vrea să fac o modestă completare: la București trăiește Magda Stroe orginară din Cluj. La vârsta de 17 ani, fiind fostă colegă la liceul Marianum cu Hana Hamburg, i-a dat actele ei personale ca în timpul deportărilor să poată pleca la Budapesta unde a supraviețuit.
    Pentru acest gest, pentru că efectiv și-a riscat viața, Magda Stroe a primit titlul de ”Drepți între Popoare”.
    Trăiește singură în București, grav bolnavă și atât de surdă că nu se poate comunica cu ea.

    • Tiberiu Ezri commented on December 31, 2021 Reply

      Multumesc! Foarte impresionant!

  • BORIS MEHR commented on December 31, 2021 Reply

    M-A impresionat soarta lui Gedeon RICHTER, am postat pe pagina mea

    • Tiberiu Ezri commented on December 31, 2021 Reply

      Va multumesc si va doresc La Multi Ani!

      • Tiberiu Ezri commented on December 31, 2021 Reply

        Interesant este faptul ca fabrica de medicamente mai exista si astazi sub acelas nume Gedeon Richter, dar cred ca se afla in proprietatea unui concern elvetian.

  • eva galambos commented on December 31, 2021 Reply

    Foarte interesant articolul,de fapt numărul evreilor faimoși este mai mare. O remarcă .Filmul Sunshine îl are ca eori membrii familiei Zwack, cei cu băutura Zwack Unicum. Fiind unul dintre tinerii Zwack scrimer, scenariștii l-au combinat cu soarta lui Petschauer. Despre moartea cumpltă a acestuia găsim o descriere în volumul Karpati Rapszodia, al lui Illes Bela

    • Tiberiu Ezri commented on December 31, 2021 Reply

      Va multumesc mult pentru acest comentariu interesant si relevant. Nu stiam ca scrimerul Zvwak are legatura cu familia Zwak, cei care au fabricat si continua sa fabrice licoarea “fermecata” care astazi se cheama Unicum si imi place foarte mult s-o sorb din cand in cand, dupa un pranz imbelsugat. Am vizitat muzeul Unicum de la Budapesta de doua ori in ultimii ani. Turul muzeului in care se si bea din lichoare “pe saturate”, se termina cu un documentar istoric despre familia Zwak care a facut reteta si au intemeiat fabrica inca in secolul XIX. Deschizatorul de drum a fost medicul evreu Zwak, care daca nu ma insel a fost medic la curtea lui Franz Josef. Surprinzator, dar nu ma mira, etnia familiei nu este amintita in documentar, desi se precizeaza ca inainte de WWII au emigrat in Statele Unite, unde au continuat sa fabrice bautura.

  • Marina Zaharopol commented on December 31, 2021 Reply

    Am învăţat mult din această prezentare a unei galerii memorabile de eroi, martiri şi genii din Ungaria şi a oamenilor care au salvat vieţi evreieşti. Cunoştinţele mele în acest domeniu se rezumau numai la personalităţile cele mai renumite.

    Mulţumesc pentru un articol impresionant!

    • Tiberiu Ezri commented on December 31, 2021 Reply

      Va multumesc.

  • tiberiu ezri commented on December 30, 2021 Reply

    Multumesc Hava

  • Andrea Ghiţă commented on December 30, 2021 Reply

    Articolul de faţă este mai mult decât recenzia unei cărţi. Este o sinteză a personalităţilor maghiare de origine evreiască şi nu numai care s-au afirmat la nivel universal.. Aş remarca, totuşi, că după emanciparea evreilor, în Ungaria (şi nu numai) evreii se considerau maghiari de religie israelită (categorie valabilă şi astăzi) şi nu era un caz singular. Statul dualist prosper care oferea libertăţi cetăţeneşti a reuşit să potenţeze patriotismul evreilor, armenilor slovacilor, croaţilor, saşilor şi şvabilor. E foarte greu de înţeles ascensiunea antisemitismului în Ungaria şi faptul că o mare majoritate a maghiarilor (dar şi a celorlalte etnii creştine) au îmbrăţişat fascismul.. În condiţiile prigoanei acerbe şi aplicării cu zel a soluţiei finale, sunt de admirat cu atât mai mult oamenii adevăraţi precum cei prezentaţi în acest articol, la care l-aş adăuga şi pe preotul luteran Andor Járossy din Cluj.

    • Tiberiu Ezri commented on December 30, 2021 Reply

      Multumesc Andrea. Dupa cum precizan in articolul precedent, “Lupii intre noi-2”, in anumite conditii si ingerii se pot transforma in diavoli.

    • theodor toivi commented on January 1, 2022 Reply

      Poate si Mátyás Rákosi , nascut in Voivodina, sau ministrul de externe israelian Yair Lapid si tatal lui (z.l.)

      • Tiberiu Ezri commented on January 1, 2022 Reply

        Adevarat!

  • Hava Oren commented on December 30, 2021 Reply

    Filmul ”Sunshine” mi-l amintesc demult, de când încă nu exista YouTube și împrumutam casete de la o videotecă… E un film foarte impresionant! Mi-am închipuit că se bazează pe fapte reale, dar abia acum am aflat identitatea adevărată a eroului. Mulțumesc.

  • Klein Ivan commented on December 30, 2021 Reply

    Edward Teller (“părintele bombei cu hidrogen”) a adoptat o poziție diferită de ceilalți membri ai Proiectului Manhattan după lansarea bombelor nucleare asupra Japoniei , insistînd pentru creearea de arme mai puternice . Cursa înarmărilor – SUA vs. URSS – a dus la ruinarea economiei sovietice ale cărei cheltuieli militare depășeau 60% din buget ( Gromîko ) . E un mare adevăr în afirmația lui Teller – “I tried to contribute to the defeat of the Soviets. If I contributed 1%, it is 1% of something enormous.” – chiar dacă pentru unii el este “the infamous Edward Teller.”- K.I.

    • Tiberiu Ezri commented on December 30, 2021 Reply

      Multumesc

    • Klein Ivan commented on December 30, 2021 Reply

      Completare . Bombardamentele “clasice” ale aviației americane care au precedat celor două bombe atomice au cauzat mai multe victime decît cele înregistrate cumulat la Hiroshima și Nagasaki ( sub 200000 ) . Truman avea de ales între folosirea armei atomice și pierderea a 1000000 vieți americane în lupte pentru ocuparea Japoniei . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *