Ainsi va la vie, ainsi va l’amour…

Scriu aceste rânduri în ziua de 1 Mai, așa-zisa sărbătoare mondială a muncitorilor, a proletarilor (care trebuiau, toți, din toată lumea, să se unească).

Pe vremuri, foarte de demult, pentru mine și cei de o teapă cu mine, ziua aceasta era foarte importantă. Ne sculam devreme, luam primul tramvai / autobuz și ne grăbeam spre locul de muncă, unde ne așteptau cu nerăbdare colegii și colegele care știau că dacă nu suntem cu toții prezenți, totul se năruie și capătă aspecte nedorite.

Odată strânși cu toții, ne aranjam în rânduri cu o compoziție dinainte stabilită. La fiecare capăt de rând se afla o persoană, în general de sex masculin, cu lista celor care compuneau rândul, și după ce să făcea numărătoarea, o luam cu toții din loc, pe un traseu stabilit și el de la început.

O vorbă pe jumătate vulgară spune că unora nu le plac copiii, dar sunt entuziasmați de crearea lor. Ei bine, pe noi stația finală ne interesa prea puțin; ceea ce părea esențial în acea dimineață, de obicei însorită și caldă, era traseul, și nu întâmplător, pentru că pe tot parcursul drumului de câțiva kilometri se aflau puncte bine marcate, vizibile de la distanță, unde se vindeau… crenvurști!!

Da, crenvurști, cu pâine și muștar. Și la prețuri accesibile tuturor.

Și cum drumul dura vreo 3-4 ore, puteai să accesezi două sau trei puncte din acestea și să te bucuri de un preparat alimentar care nu se găsea nicăieri timp de 363 zile ale anului, sau 364 în anii bisecți (asta pentru că și de 23 August găseam pe traseu crenvurști).

Da, aventura asta avea și părți negative, cum ar fi purtarea placardelor și a portretelor, sau nevoile fizice care cereau dispariția temporară din rând, ceea ce producea o cumplită senzație de panică celor însărcinați cu păstrarea integră a numărului de mărșăluitori. Dar toate inconvenientele păleau în fața fericirii de a întâlni acele tejghele pline vârf cu mult râvnitul aliment.

Povestea cu crenvurștii este însă doar o portiță care îmi deschide drumul spre ceea ce urmează, pentru că subiectul, deși legat de ziua de 1 Mai, este cu totul altul.

În vremurile când 1 Mai era sărbătorit de toate organizațiile comuniste din lume (și nu numai), nimeni nu punea la îndoială faptul că așa-zisa ideologie marxist-leninistă își făcuse un loc clar și de lungă durată în istoria popoarelor de tot felul, din țări de tot felul, dezvoltate și mai puțin dezvoltate, bogate și mai puțin bogate, democrate și mai puțin democrate. Aveam cu toții certitudinea că it is here to stay! Căci cine credea în minuni, cine își putea închipui că un imperiu ca cel comunist poate cădea, așa de la sine, fără o conflagrație care ar fi purtat numele de cel de al Treilea Război Mondial, sau chiar Primul Război Mondial Nuclear, dacă lăsăm de o parte Hiroșima și Nagasaki.

Și uite că, pe nepusă masă, acum mai bine de 30 ani, totul s-a năruit ca un castel de nisip.

Procesul a inclus niște aspecte nu mai puțin interesante.

Acum vreo 40 ani, în timpul unui tur prin Viena, în Stephanplatz, ghidul ni s-a adresat:

Vedeți această imensă piață? În 12 martie 1938, aici s-au strâns sute de mii de vienezi pentru a-l aclama pe Hitler! Azi, dacă întrebi, nimeni n-a fost acolo…

Partidul Comunist Român, la fel ca toate celelalte din lagărul sovietic, a înjghebat de-a lungul anilor o imensă armată de activiști, propagandiști, turnători, securiști, sute de mii de indivizi care făceau jocul partidului obligându-i pe toți să participe la farsă. Dar la numai câteva zile după căderea Odiosului, toți aceștia dispăruseră, iar după un timp unii (mi se spune, chiar mulți) au reapărut în alte haine și posturi, ca în celebrul dicton „nici usturoi n-au mâncat și nici gura nu le miroase”.

Dispariția peste noapte a partidelor comuniste din toate ”țările frățești” e lesne de înțeles. Totul era fals, mincinos, deci nu avea nicio șansă să continue. Acum, după mai bine de 30 ani, practic nimeni nu mai vorbește de ”ce a fost”, pentru că ce a fost a trecut, și bine că nu mai este. Și nimic nu era mai normal pentru toți cei care timp de zeci de ani au făcut parte din organele de partid să dispară cu viteza fulgerului, o dovadă de adaptare urgentă și perfectă la noua realitate.

Dar întrebarea mea e alta: cum se explică faptul că toate partidele comuniste din lumea democrată și liberă au luat drumul uitării, transformându-se în niște epave politice și făcând parte dintr-o nouă realitate, cum spunea neuitatul Conu’ Iancu: comunismul mondial „e admirabil, e sublim, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire”.

Nu, nu este un fenomen trecător. În mai toate țările mapamondului, și cu mult înainte de crearea imperiului sovietic, partide comuniste au apărut ca ciupercile după ploaie, toate având o ideologie comună, deși existau multe diferențe între o țară și alta. Mai toate țările democratice au avut partide comuniste, unele chiar extrem de puternice. Dar treptat, spre sfârșitul secolului trecut, a avut loc un proces de miniaturizare, coloșii devenind niște umile movile politice, fără nicio însemnătate pentru țările respective. Doriți exemple? Iată-le.

Partidul Comunist Francez (înființat în 1920): 21% din voturile publicului în 1969 (al treilea partid ca număr), doar 2.3% în 2022;

Partidul Comunist Italian (înființat în 1921): 34% din voturi în 1976, dizolvat în 1989;

Partidul Comunist al Marii Britanii (înființat în 1921): în 1959 a avut cam 25.000 membri, dar în 2015 numărul lor a scăzut la numai 1229.

Partidul Comunist Grec (înființat în 1918): 13% voturi în 1989, numai 5% în 2019.

După cum se știe, în acele țări nimeni nu te obliga să fii membru al partidului comunist, iar cine o făcea știa prea bine de ce. Și atunci, cum se explică deplina degringoladă a ideii?

Gluma, de nenumărate ori repetată, susține că noțiunea de comunism ține de ideologie, nu de știință – dacă ar fi fost știință, ar fi fost încercată întâi pe animale!

Căutând prin cele scrise în ultimele decenii, nu am reușit să găsesc o explicație mai aprofundată a acestei căderi semnificative a ideii de comunism în țările libere ale Europei. Nu-mi rămâne decât să-mi pun ”pe hârtie” propriile gânduri pe acest subiect, cu speranța că cititorii vor reacționa cu răspunsuri și adăugiri.

În primul rând nu am nicio îndoială că falimentul așa-zisului comunism în Europa de Est a dat o lovitură fatală ideii de apartenență la o ideologie pe cât de nereală, pe atât de periculoasă pentru umanitate. Căderea regimurilor comuniste în țările imperiului sovietic a demonstrat ultimului dintre idealiștii lumii occidentale absurdul (și pericolul!) unei teorii complet inaplicabile și a demonstrat lumii cum popoare întregi pot fi ținute zeci de ani sub o mantie de minciună sfruntată, apărată de un sistem crud, inuman și inegal. Dar explicația e cam simplistă.

O paranteză: acum aproape 80 ani o altă ideologie, nu mai puțin crudă și nu mai puțin mincinoasă, a fost și ea ștearsă de pe fața pământului și a istoriei: nazismul. Și totuși în ziua de azi, și de fapt în tot acest timp de la terminarea celui de al Doilea Război Mondial, apar și există formațiuni neonaziste, fie sub egida directă a zvasticii, fie sub diverse denumiri în spatele cărora se ascunde aceeași ideologie criminală care a dominat Germania și vasalii ei în anii 1930.

Oare de ce nu apar și formațiuni de tip comunist, înarmate cu un sistem de îndoctrinare pus la punct, și care să pledeze cauza unui comunism cum se numea în modul cel mai mincinos, ”cu față umană”?

Nu am un răspuns clar, dar sunt sigur că unii cititori vor reuși mai bine ca mine să găsească o explicație verosimilă a acestui fenomen deosebit de interesant.

De fapt comunismul nu a dispărut în întregime din toate țările cu un sistem politic care permite existența mai multor partide. Iată lista lor și numărul parlamentarilor comuniști din totalul membrilor respectivului parlament: Chile 12/155; Serbia 1/250; Spania 6/350; Cipru 15/56; Moldova 10/101; Uruguay 6/99.

Interesant, nu?

Dar am lăsat la urmă „cireașa de pe tort”: Israelul. Și Israelul are un partid comunist integrat într-o grupare de partide arabe. Pe vremuri partidul comunist israelian, înființat în 1922, era o realitate și reprezenta opinia unui grup relativ mare de arabi și evrei, orientați spre URSS și cu o ideologie clară, de egalitate în drepturi și de împotrivire la politica oficială. Treptat, el a devenit un partid strict arab, anti-sionist, în care mai acționează și câțiva evrei, despre care nu are rost să întindem vorba.

De fapt actualul partid comunist israelian (Hadaș) este o formațiune eminamente arabă, având ca ideologie (bineînțeles nescrisă și neafirmată nicăieri) dispariția Israelului ca țară a evreilor.

Asta îmi amintește (ce să fac, conotațiile mele patologice!) celebra glumă cu cel care se găsește într-un oraș străin, dorește să-și repare ceasul și intră într-o prăvălie care avea în vitrină un imens ceas.

Și iată discuția dintre client și vânzător:

– Aș dori să repar ceasul ăsta…

– Îmi pare rău, noi aici nu reparăm ceasuri.

– Da’ ce faceți aici?

– Circumcizii!

– Păi, ce-ați pus în vitrină?!

– Și dumneata ce-ai fi vrut să punem??!!

(Cer scuze celor care știau demult gluma cu care am încheiat acest eseu.)

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Robicsek Robert commented on May 22, 2022 Reply

    Citeva observatii pe tema articolului:
    1.Comunismul este prin definitie dictatura deci nu poate fi cu fata umana.Mult mai potrivit spus fata criminala,inumana.
    2.Ideologia comunista a fost o utopie care a inlocuit credinta in deitate printr-o noua credinta,cea in egalitatea absoluta. O noua pacaleala in care masele pot sa creada si a care a venit la momentul potrivit, de criza a capitalismului .
    3.Dictatura comunista -care mai exista si astazi in cel putin trei tari – nu ar fi disparut fara ajutor extern. Masele nu pot invinge un system represiv hotarit sa ramina la putere.
    4.In zilele noastre comunismul nu are succes,dupa parerea mea din doua motive.
    Unul este ca mai sint in viata destui supravietiutori si memoria le este inca vie.
    Al doilea, ca noua poveste care se vinde bine celor multi, este din nou dreapta nationalista cu fibra religioasa-mesianica.
    5.Din pacate singura cale care si-a demonstrat efectul pozitiv asupra societatii, social democratia liberala, si care necesita o anumita disciplina, respect si cultura politica este permanent atacata ,de toti cei care cred ca o noua dictatura e bine venita.

    • gabriel gurm commented on May 23, 2022 Reply

      Perfect de acord!
      GBM

  • Rudolf Zimand commented on May 22, 2022 Reply

    1. Încerc să răspund întrebării „de ce s-au prăbușit statele comuniste și partidele comuniste din țările capitaliste” puse de autorul articolului comentat, folosind materialismul istoric, teoria marxistă care stă la baza ideologiei comuniste.

    Materialismul istoric folosește noțiunea de mod de producție pentru caracterizarea unui tip de societate. În decursul istoriei, popoarele (mai ales cele europene) au parcurs succesiv modurile de producție sclavagist, feudal, capitalist caracterizate prin niveluri specifice ale forțelor de producție (uneltele/mașinile folosite pentru obținerea bunurilor-mărfurilor) și moduri specifice ale relațiilor de producție (proprietari de sclavi-sclavi, stăpâni feudali-țărani iobagi, capitaliști-proletari).

    În cadrul unui mod de producție dat apar la un moment dat forme noi ale forțelor de producție care nu se pot dezvolta în interiorul relațiilor de producție existente. Este momentul apariției revoluționare a unui nou mod de producție favorabil acestei dezvoltări. Astfel dezvoltarea producției în fabrici dotate cu mașini (de exemplu cu războaie de țesut mecanice) nu a fost posibilă în cadrul unei societăți predominant feudale. În consecință, prin evoluțiile sociale din sec. XVIII (unele cu caracter revoluționar, altele pașnice) sistemul feudal a fost înlăturat și sistemul capitalist a fost instaurat. De atunci și până în prezent, modul de producție capitalist a dominat viața societății umane, dar nu a fost totuși lipsit de perioade de criză.

    Revoluția comunistă produsă în 1917 în Rusia nu a însemnat o criză istorică a modului de producție capitalist, deoarece Rusia se găsea într-o fază încă nedezvoltată a capitalismului.

    Revoluția a apărut și a izbândit în condițiile războiului prezent la granițe, a fost condusă de Lenin adus din Elveția de germani într-un tren blindat care a străbătut Europa divizată de fronturile războiului, și realizată de mase de soldați și țărani ruși disperați de mizeria în care erau obligați să trăiască.

    Imediat, regimul comunist instalat la conducerea țării și a economiei a decretat naționalizarea industriei și a agriculturii și trecerea la economia comunistă. Dar foarte curând evoluția reală a economiei și-a dovedit inadecvarea la aceste procese legiferate de conducerea politică. Ca urmare, a fost instalat un regim absolutist și teroarea a fost mijlocul de conducere a societății. Teroarea a caracterizat întreaga istorie a regimului comunist, atât în URSS, cât și în țările ocupate (li s-a spus „eliberate”) de sovietici în cursul celui de Al Doilea Război Mondial. Încercările de reformare prin introducerea „comunismului cu față umană” nu au condus la rezultate așteptate.

    Reformarea de fond s-a realizat de abia prin abolirea regimurilor politice comuniste în Uniunea Sovietică și în țările europene în anii 1989-1992. Odată cu aceasta a început și declinul partidelor comuniste vest-europene.

    2. Ajuns în acest punct al istoriei parcursului modurilor de producție capitalist și comunist, îmi iau curajul să expun o ipoteză (personală) privind viitorul mod de producție.

    Este vorba de posibilul impact produs de introducerea masivă a roboților dotați cu inteligență artificială în sistemul social al forțelor de producție.

    Omenirea a ajuns să producă roboți inteligenți și să-i utilizeze în diferite domenii. Aceste aparate s-au dovedit capabile să execute cu precizia prescrisă operații deosebit de complexe. Introducerea acestor roboți ca executanți în producția industrială și în cea agricolă va conduce la eliminarea din aceste domenii a muncitorilor umani. Se va ajunge la desființarea cuplului „capitaliști – proletari” și deci a actualului mod de producție. Care va fi noul mod de producție, care va fi noua formă a societății umane, iată întrebări care așteaptă un răspuns.

    • gabriel gurm commented on May 23, 2022 Reply

      Dupa parerea mea, o analiza corecta, dar o viziune de viitor greu de acceptat…
      GBM

  • Virgil Duncan commented on May 21, 2022 Reply

    Nu stiu de alte tari, dar indoctrinarea comunista a inceput deja in SUA si s-a vazut clar in cei patru ani cand Trump a fost unul din putinii presedinti nationalisti. Indoctrinarea comunista de stanga incepe si acum din scoala primara (va amintiti de cravata rosie pe care am primit-o in clasa a doua) – elevii din scolile de stat din SUA sunt invatati ca istoria lor adevarata trebuie sa fie uitata, ca liderii fondatori ai tarii au avut pacate, statuile lor distruse. Pana si presedintii care au avut contributii progresiste majore ca Lincoln care a desfiintat sclavia trebuie uitati. Seamana mult cu ce au facut comunistii in Romania dupa 1946, nu-i asa?
    Asa ca si nazismul si comunismul incearca sa revina la putere si azi iar democratia de tip occidental nu poate sa invinga daca nu este si nationalista. O situatie economica dificila in lume va facilita ascesiunea la putere a acestor doua tipuri de dictaturi.

    • gabriel gurm commented on May 22, 2022 Reply

      Mi-ati dat o veste bună: toată tragedia pe care o descrieți va apare după ce eu voi dispare!!

  • Peter Szmuk commented on May 20, 2022 Reply

    Gaby,
    Subiect interesant si complex. L-am citit pe aeroport si poate nu am observat daca ai mentionat cel mai mare partid comunist: cel chinez. A fost o omisiune voita?

    A doua observatie e ca aparent in partidele comuniste sint inlocuuye de , partide extremiste, (naziste) de dreapta (dar si cele de extrema stinga)

    • gabriel gurm commented on May 22, 2022 Reply

      Partidul comunist chinez e o formațiune politică unică: ideologie comunistă și aplicare ambiguă, care din punct de vedere economic se numește capitalism de stat.
      Da, ai dreptate, partide totalitare de toate culorile apar peste tot, și doar istoria va consemna daca vreuna din ele a reuștit să influențeze în mod semnificativ situația din țara respectivă, și/sau dn regiunea geografică.
      GBM

  • gabriel gurm commented on May 20, 2022 Reply

    Și eu aștept și alte păreri
    GBM

  • Virgil Duncan commented on May 20, 2022 Reply

    Hava – Nazismul este o miscare socialista-nationalista, Comunismul este o miscare socialista-globalista. Amindoua nu pot tolera opozitia si de asta sunt foarte represive. A tolera opozitia este sansa de a pierde puterea si asta este de neconceput pentru amindoua se considera forme superioare de guvernamint. Hitler a invatat despre lagare de concentrare de la Stalin. Stalin a exterminat in 25 de ani cam 20 de milioane de rusi. Amandoi au fost foarte populari ca dictatori. Poporul s-a supus parte din entuziasm, parte de frica.

  • Eva Grosz commented on May 19, 2022 Reply

    Întrebarea mea este alta : cum a supraviețuit comunismul așa de mulți ani și a reușit să devină un instrument al terorii , al groazei ?
    A doua întrebare : dacă într-o formă sau alta sistemele ideologice nu se repetă ?

    • gabriel gurm commented on May 20, 2022 Reply

      Răspunsul meu:
      1.teroarea iși face efectul, moartea e mai periculoasă decât jugul. Și cum spuneau englezii? Better red than dead!
      2.Bineințeles. e de ajuns să vezi ce se întâmplă în Rusia de azi, unde naționalismul ireal și periculos a declanșat o poveste din care nimeni nu știe cum se va ieși.
      GBM

  • Harry Zissu commented on May 19, 2022 Reply

    După părerea mea este destul de clar: comunismul a pornit ca o idee de schimbare a sistemului iar nazismul are o bază foarte puternică și rădăcini adînci de mii de ani: antisemitismul și rasismul care își fac apariția cu prima ocazie.
    Vă mulțumesc pentru articol!

    • gabriel gurm commented on May 20, 2022 Reply

      Perfect de acord.
      GBM

  • tiberiu Ezri commented on May 19, 2022 Reply

    Lumea se misca spre dreapta partidelor ideologice. Singurul socialism- comunism adevarat din lume au fost chibuturile din Israel. Si pate cateva triburi pierdute din Papua- Noua Guinee…

    • gabriel gurm commented on May 20, 2022 Reply

      Greșeala comunismului e că nu a fost întăi încercat pe animale….
      GBM

  • Hava Oren commented on May 19, 2022 Reply

    De ce mișcarea comunistă a dispărut aproape total (cel puțin în Europa) pe când cea neonazistă dăinuiește? Eu am o teorie: comuniștii propovăduiesc egalitatea (we are ”more equal” than others), pe când naziștii propovăduiesc superioritatea (we are better than others) și cred că al doilea mesaj are o priză mult mai bună la public, sau cel puțin la un anumit public. M-ar interesa să aflu și părerile altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *