O despărțire dureroasă

Toate despărțirile irevocabile sunt dureroase, atunci când pleacă de lângă tine oameni dragi, rude, prieteni, colegi și vezi că în jurul tău cei apropiați se răresc. Dar este mult mai grea despărțirea de cineva cu care ai amintiri comune, ai împărtășit idei și idealuri, i-ai admirat talentul, energia, imaginația și bunătatea.

Mă gândesc acum la omul de care ne-am despărţit ieri, miercuri, 18 mai 2022 –  Tiberiu Roth, Tibi pentru noi cei care ne-am considerat prietenii lui.

Se spune că nu există oameni de neînlocuit… Există însă oameni greu de înlocuit și aici l-aș include pe el.

În cei aproape 20 de ani de când l-am cunoscut, de fiecare dată când ne întâlneam, nu puteam să nu simt farmecul lui – cred că acest cuvânt i se potrivește cel mai bine – entuziasmul și umorul, care nu-l părăsea nici în clipele cele mai grele ale vieții și, din păcate, a avut parte de ele în ultimul timp.

Tibi era un om care permanent se dedica unei idei, unei cauze pe care le și realiza, indiferent de costul lor, de efortul consumat. Nu conta vârsta, Tibi se transforma, se reînnoia. Și această  reînnoire de succes este cel mai bine ilustrată de ultima lui transformare, dintr-un inginer (foarte bun spuneau cei cu care a lucrat), în ziarist și scriitor.

Cele două volume ale cărţii Evreul fără frontiere, în care a adunat articolele scrise în revista Baabel timp de mai mulți ani, sunt de fapt reflectarea personalității lui: un om cult, cu vederi largi, un căutător al noului și un evreu devotat. Sutele sau miile de cititori ale scrierilor sale au putut învâța ce înseamnă să fii evreu și sionist. Căci Tibi, pe lângă multele lui pasiuni, iubea Israelul din tot sufletul și se gândea în permanență la binele statului evreilor.

S-ar putea spune încă multe alte lucruri despre el, dar cred că cel mai bine putem să-l cunoaștem din ceea ce a scris. Eu doar atâta mai am de adăugat, în numele meu și al celor cu care a colaborat și de care se simțea apropiat: ne vei lipsi!

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • Leonid Eva commented on May 28, 2022 Reply

    Cuvintele oricât de meșteșugite ar fi nu pot reda personalitatea radioasa al unui mare maestru al mesajelor scrise din suflet pentru suflett. Nu voi uita niciodată gestul de profundă prietenie care a însoțit darul primit pe care se află și o minunată dedicație care au reușit să dea un nou curs vieții mele. Să se odihnească în pace și să fie mai fericit decât noi pe Pământ. Amin. Fie ca tot ce a scris și vsat pe Pământ să devină realitate cât mai curând. Sincere condoleanțe familiilor îndoliate.

  • Eva Grosz commented on May 20, 2022 Reply

    Dumnezeu să-l odihnească în pace !
    Condoleanțe familiei !

  • Stefan Ariton commented on May 20, 2022 Reply

    A fost un privilegiu sa-l cunosc si sa lucrez sub indrumarea Domnului Tiberiu Roth, un om intelept,Un adevarat Ambasador al comunitatii evreiesti,o punte de legatura,intre Romania si Israel.Memoria lui sa fie vesnica!

  • JOHANAN JANOS VASS commented on May 20, 2022 Reply

    NU L-AM CUNOSCUT PERSONAL PE TIBERIU ROTH DAR II ASTEPTAM INTODEAUNA ARTICOLELE DE ISTORIE SI CALATORII DIN CARE TOTDEAUNA AM AVUT DE INVATAT.ACUM AM INTELES DE CE IN ULTIMUL TIMP N-A MAI PUBLICAT.
    CONDOLEANTE FAMILIEI

  • Mirjam Bercovici commented on May 20, 2022 Reply

    ZICHRONO LIVRACHA
    L-am cunoscut pe Tibi ROTH și am apreciat
    cultura lui . A fost un om adevărat, gata să ajute și ajute și pe alții.,Nu i-a fost niciodată frică să-și exprime părerea, chiar dacă asta era în defavoarea lui

  • Ivan Avraham Schwartz commented on May 20, 2022 Reply

    Nici eu nu l-am cunoscut pe regretatul Tiberiu Roth. Fiind un recent cititor al revistei, am citit putine articole ale lui, dar am auzit despre activitatea intensa pe plan evreiesc sionist..
    Dumnezeu sa-l odihneasca , sa-i fie amintirea binecuvantata. Sincere condoleante familiei.

  • Anca Laslo commented on May 20, 2022 Reply

    Odihna in pace si memoria binecuvantata, condoleante familiei.

  • iuliana socea commented on May 20, 2022 Reply

    Deşi ştim că, la un moment dat, fiecare trece pragul dincolo, este cutremurătoare vestea concretă a acestui pas făcut de o persoană cunoscută. Pe Tibi Roth nu l-am putut considera doar ca o persoană cunoscută, ci l-am simţit ca pe cineva foarte apropiat şi drag şi sunt fericită că am şi o amintire concretă rămasă de la el – autograful cu dedicaţie scris cu mâna lui în primul volum al cărţii sale. Să se odihnească în pace! Acum mi-e gândul şi la draga lui Vera care trebuie să poarte povara durerii pricinuite de pierderea sufletului pereche şi îi doresc putere şi iar putere. Condoleanţe, Vera şi Roby! Binecuvântată fie memoria lui Tibi!

  • Lucian-Zeev Herșcovici commented on May 20, 2022 Reply

    Nu l-am cunoscut personal pe regretatul Tiberiu Roth, dar am citit articole ale lui și am auzit despre activitatea lui bogată pe plan evreiesc și sionist. Un cuvânt pios în memoria lui. Dumnezeu să-l odihnească, în pace, să-i fie amintirea binecuvântată. Sincere condoleanțe soției și fiului. Zihrono livraha.

  • zador andrei commented on May 19, 2022 Reply

    O mare pierdere pentru evreimea din România și în special pentru mișcarea sionistă.A fost un om curajos și un vizionar.Ne va lipsi foarte mult.
    Sincere condoleanțe doamnei Vera și lui Roby.

  • Andrea Ghiţă commented on May 19, 2022 Reply

    La început l-am cunoscut pe Tiberiu Roth ca preşedinte al Comunităţii Evreilor din Braşov, apoi ca membru în Comitetul de Conducere al FCER. Era un om înţelept, un lider în adevăratul sens al cuvântului, inventiv şi tenace în realizarea obiectivelor sale: reînnoirea şi consolidarea vieţii evreieşti în condiţiile actuale. A fost un vizionar care a prevăzut modul în care urma să se modifice compoziţia demografică a evreimii din România şi avea propuneri concrete pentru salvgardarea vieţii evreieşti. Unele dintre aceste idei, din păcate, nu au fost luate în considerare. În acelaşi timp a fost un constructor: a renovat sinagoga Beith Israel, a ridicat un monument memorial în curtea sinagogii, a reabilitat restaurantul ritual şi a edificat o comunitate activă. Era un om carismatic, erudit, energic. L-am cunoscut şi ca autor atunci când, spre bucuria mea, s-a alăturat – printre primii – proiectului Revistei Baabel. A scris multe articole ample, de sinteză, care prezintă şi dezbat subiecte interesante, majoritatea privind viaţa evreiască, istoria şi prezentul Israelului şi sionismul. Apoi l-am reîntâlnit ca lider al Asociaţiei Sioniste din România, un proiect foarte apropiat sufletului şi idealurilor sale. O organizaţie bine conturată care sper să ducă mai departe proiectele începute. L-am cunoscut şi ca jurnalistă. A răspuns mereu cu promptitudine şi generozitate solicitărilor mele..L-am cunoscut şi ca om: sensibil, cu mult simţ al umorului şi un dar deosebit de a povesti. O să-mi lipsească foarte, foarte mult. Fie-i memoria binecuvântată. Condoleanţe soţiei şi fiului său.

  • tiberiu Ezri commented on May 19, 2022 Reply

    Fie-i tarana usoara!

  • BORIS MEHR commented on May 19, 2022 Reply

    AFLU CU TRISTEȚE ȘI SURPRINDERE DESPRE PLECAREA SPRE ALTĂ LUME A CELUI CARE A FOST TIBERIU ROTH, UN SIONIST DE FRUNTE ÎN COMUNITATEA NOASTRĂ DIN ROMÂNIA, SPIRIT DEMOCRAT, VIZIONAR, OM DE SPIRIT, ZIHRONO LIVRAHA

    • BORIS MEHR commented on May 19, 2022 Reply

      CONDOLEANȚE SOȚIEI ȘI FAMILIEI

  • George Rosenberger commented on May 19, 2022 Reply

    Sa-i fie tarana usoara. A fost un om cum rar gasesti unul ca el. L-am cunoscut cu ocazia vizitelor dansului la diferite congrese tinute la Jerusalem. R.I.P

  • Veronica Rozenberg commented on May 19, 2022 Reply

    Am spicuit cate ceva din articolele lui Tiberiu Toth, ale acestui – cred mare vizionar – si prieten fara nici un fel de oprelisti cred, al idealului sionist si a tot ce poate sa reprezinte Israelul…

    Condoleante celor care i-au fost aproape si l-ai iubit, si sa se odihneasca in pace !

    Propunere Pentru Pace și Prosperitate
    ===============================
    Feb 6, 2020By Tiberiu Roth 5 comments Posted in: Arhiva editii, Ediţia 311Aceasta postare a fost vizualizata de 949 de ori
    Dintre toate știrile care au asaltat liniștea noastră în preajmă de weekend, cea mai incitantă a fost dezvăluirea planului mult trâmbițat, moșit de echipa condusă de ginerele președintelui Donald Trump, intitulat pompos ”Pace pentru Prosperitate”.
    Deși informațiile transpirate au pregătit oarecum opinia publică pentru surprizele oferite de planul ale cărui secrete au fost plimbate pe la multe cancelarii ale lumii, părțile direct implicate le-au primit cu fastul cuvenit, unii mimând satisfacția majoră, ceilalți furia greu stăpânită.
    Și unii și alții sunt conștienți că sunt prinși într-o capcană din care cel puțin pentru moment nu se întrevede vreo ieșire. Totuși după o întrerupere care ține de 20 de ani, (ultima întâlnire oficială a reprezentanților autorizați ai Statului Israel și ale Autorității Palestiniene la masa tratativelor a avut loc în urmă cu cu două decenii), inițiativa președintelui Trump a scos din nou conflictul israelo-palestinian în lumina reflectoarelor.
    Am urmărit cu mare atenție transmisiunea integrală a celor două cuvântări rostite la Casa Albă de către cei doi protagoniști ai acestui ”spectacol” de anvergură mondială, președintele Trump și primul ministru Netanyahu. Mărturisesc că m-am bucurat auzind despre perspectiva unei propuneri pentru o pace rezonabilă, care nu se bazează pe himere fabricate în mintea unor politicieni care urmăresc exclusiv propriile lor interese, ci pe niște realități care s-au impus în timp.

    O poveste cu muzică și… disonanțe
    ===========================
    Mar 11, 2021By Tiberiu Roth 8 comments Posted in: Arhiva editii, Ediţia 341, MemoriaAceasta postare a fost vizualizata de 651 de ori
    M-am născut cu foarte mulți ani în urmă, în februarie 1935, la Lupeni.Copilăria fragedă mi-am petrecut-o în acest orășel de mineri, care pe atunci avea doar statut de comună. Între timp a devenit municipiu și a dobândit o notorietate de care s-ar fi putut lipsi. În vremea copilăriei mele, la Lupeni era o comunitate evreiască cu vreo 200 de membri. Acum mai există doar un cimitir evreiesc părăginit.

    Orașul lui Moise în Argentina
    =======================
    Aug 20, 2020By Tiberiu Roth 10 comments Posted in: Arhiva editii, Ediţia 327, Spirala istorieiAceasta postare a fost vizualizata de 938 de ori

    În 14 august 1889 a acostat la Buenos Aires un vapor cu 824 de evrei ruși care s-au hotărât să emigreze în Argentina. Hotărârea nu a fost greu de luat, căci sute de mii de evrei trăiau în infamul Teritoriu de Rezidență, uriașul ghetou ordonat de împărăteasa Ecaterina a II-a, pentru a menține Rusia judenfrei. Evreii trăiau într-o teamă continuă și cei mai mulți duceau o viață de pe azi pe mâine.

    Ruși Albi și… Roșii
    =================

    Sep 3, 2020By Tiberiu Roth 5 comments Posted in: Arhiva editii, Ediţia 328, Spirala istorieiAceasta postare a fost vizualizata de 767 de ori
    Când privești stema Republicii Belarus, parcă nu-ți vine a crede că este simbolul oficial al unui stat, membru fondator al ONU, care – chipurile – a devenit un stat democratic, după ce fusese timp de 75 de ani o republică unională, componentă a Uniunii Sovietice, primul și cel mai mare stat comunist al lumii. Printre schimbările neesențiale dintre stema actuală și cea din perioada sovietică, doar una m-a frapat: de pe panglica roșie omniprezentă au dispărut inscripțiile, printre care și una scrisă în limba idiș, evident cu litere ebraice.

    Valea cea mai adâncă a lumii
    ====================
    Jul 23, 2020By Tiberiu Roth 8 comments Posted in: Arhiva editii, Ediţia 325, Spirala istorieiAceasta postare a fost vizualizata de 1,021 de ori
    Pare un titlu senzațional, ca pentru a-i face pe cititorii avizi de senzații tari să parcurgă texte care adesea nu îndreptățesc titlul. Eu aș vrea doar să ilustrez câteva idei care ne preocupă, o parte a proiectului de pace al președintelui Trump.
    Primul ministru al Statului Israel, Benjamin Netanyahu a declarat în preajma alegerilor și a formării noului guvern că la 1 iulie guvernul va extinde suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului.

    O insulă mică și o problemă mare
    ========================

    Apr 2, 2020By Tiberiu Roth 4 comments Posted in: UncategorizedAceasta postare a fost vizualizata de 818 de ori
    Am promis, mă țin de cuvânt, deși multora din prietenii mei care vor citi aceste rânduri s-ar putea să li se pară nepotrivit să povestesc despre călătorii de plăcere în împrejurările excepționale pe care le trăim. Probabil că prietenii au dreptate, deși eu sunt ușor sceptic privitor la o conduită care ni s-a impus sau ne-am (auto)impus-o.
    Cu toate că mulți, prea mulți, (care știu puțin sau prea puțin) și-au exprimat opiniile, sugestiile, previziunile și ipotezele în legătură cu pandemia care ne ține într-un (nu tocmai dolce) far niente, eu cred că e mai util să mă ocup cu precădere de modestul meu destin și al celor din cercul apropiaților mei, rude și prieteni. Nu pot să ignor sfatul înțelept dat de neuitatul Amos Oz unui scriitor anonim care își râvnea celebritatea ”Scrieți despre satul natal.” Ca urmare mi-am propus și eu să nu mă las redirecționat de acest uriaș val de coronavirus, oricât ar fi el de autentic și atotcuprinzător, vorba poetului ”ce e val, ca valul trece”, ci să continui reportajul despre croaziera noastră în Marea Caraibilor, la care am participat împreună cu Vera, soția mea și cu încă o pereche de prieteni.


    Consemnări de azi și de ieri
    ==========================
    Apr 16, 2020By Tiberiu Roth 6 comments Posted in: Arhiva editii, Calator prin Baabel, Ediţia 316Aceasta postare a fost vizualizata de 699 de ori
    Când veți arunca ochii pe acest articol, va fi ultima zi a sărbătorii de Pesach dar și Joia Mare în care creștinii ortodocși încep pregătirile pentru sărbătorile pascale. Evident, sunt zile de repaus legal. Urmează o săptămână de sărbători importante, pentru evreii din lumea întreagă. Săptămâna care începe cu Yom Hashoah (Ziua Holocaustului) și se încheie cu Yom Ha’atzmaut (Ziua Independenței Statului Israel). În tot acest răstimp și încă cine știe cât, vom sta în „izolare voluntară” privind cu interes, îngrijorare și nedumerire informațiile zilnice de la ora 13.00 ale Grupului de Comunicare Strategică. De altfel, ziua în care veți arunca ochii pe acest articol coincide cu împlinirea unei luni de izolare pentru noi. În lipsa unei perspective ”strategice” încerc să trag concluzii logice din cifrele publicate de Worldometer, care este un comunicat on-line zilnic al OMS (Organizația Mondială a Sănătății)
    Azi (și nu e o zi specială) s-au înregistrat 372.478 de nașteri și din păcate 156.640 de decese. În primul trimestru al acestui an, inclusiv drama numită COVID-19, populația globului pământesc a crescut cu peste 22 milioane de persoane. Dar s-au înregistrat în această perioadă de 3 luni, 3.662.101 decese cauzate de boli infecțioase, din care 113.902 victime ale COVID-19. M-am uitat la statisticile referitoare la insulele pe care le-am vizitat în februarie, când pandemia era încă în fașă. Ciudat. Am poposit (câteva ore) pe șapte din cele câteva zeci de insule și insulițe care alcătuiesc grupul insulelor ”spre vânt”, din arhipelagul Antilelor Mici. Toate au câte ceva în comun. Climă, vegetație, preistorie – istoria lor din ultima jumătate de mileniu fiind diferită de la o insulă la alta – dar din punct de vedere COVID-19 au dovedit un comportament total diferit. De la Saint Martin/Sint Maarten cu o situație îngrijorătoare (85 de îmbolnăviri și 11 decese la o populație de vreo 80.000 de locuitori), la Saint Lucia (15 îmbolnăviri și niciun deces, la o populație de aproape 200.000 de locuitori).
    Cazuri răzlețe se regăsesc pe toate insulele arhipelagului și nu e de mirare; Marea Caraibilor este un fel de paradis turistic care funcționează (în afara situațiilor excepționale, cum este cea recentă a pandemiei COVID) cu ”foc continuu”. Clima este plăcută, oamenii sunt primitori, marea și soarele sunt aproape tot timpul la dispoziție, natura este superbă, verdele este predominant și sugerează viața în toată splendoarea ei. Nu există pe aceste meleaguri nici toamnă care să ne îmbie la tristețe, nici iarnă care să ne avertizeze că toate au un sfârșit. Cele două anotimpuri care alternează, cel ploioasă și cel secetos, susțin continuitatea vieții, care parcă este veșnică. Vapoarele uriașe ale croazierelor sunt aparent tot timpul prezente în porturile primitoare și bine amenajate ale numeroaselor insule, deși sunt mereu altele și timpul standard de staționare nu depășește o zi. Noaptea este rezervată deplasării spre o nouă destinație.

    Mesaj de pe insulă
    ====================
    Mar 19, 2020By Tiberiu Roth 11 comments Posted in: Arhiva editii, Carte de vizită, Ediţia 314Aceasta postare a fost vizualizata de 764 de ori

    M-am întors recent, în plină ”criză coronariană”, după un periplu de aproape o lună, dintr-o croazieră în Marea Caraibilor, la care am pornit cu un oarecare scepticism, dar pe care spre finalul ei, am apreciat-o cu entuziasm ca fiind una din cele mai captivante călătorii și experiențe umane la care am participat. Am navigat consecutiv pe două vapoare (ale aceleiași companii – “Holland America Line”) cu care am străbătut ”în lung și lat”, extraordinara ”mare a piraților” înghesuită între cele două oceane uriașe ale lumii, Atlanticul și Pacificul, unite în sfârșit după (probabil) miliarde de ani, prin geniul și forța oamenilor.

    Nu vei fi uitat, Dle Tiberiu Roth

  • Hava Oren commented on May 19, 2022 Reply

    Nu l-am cunoscut personal pe Tiberiu Roth, doar din scrierile sale. Un lucru m-a apropiat foarte mult de el: amândoi ne-am petrecut o parte a copilăriei la Lupeni – doar la o diferență de o generație.
    Când mă gândesc la el, îl văd ca pe „un sionist până în pânzele albe”. Este de necrezut cât de bine informat era despre realitatea din Israel, cred că trăia fizic în România, dar sufletul lui se afla în Israel.
    Fie-i amintirea binecuvântată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *