Reflecții la moartea unui corespondent de război

Săptămâna trecută, în timpul unui schimb de focuri între soldați israelieni și palestinieni înarmați, în orașul Jenin din Cisiordania, a murit Shireen Abu Akleh, o jurnalistă cunoscută a postului de televiziune Al Jazeera. Avea cincizeci de ani și o dublă cetățenie, israeliană și americană. Numele ei se leagă de transmisiile directe ale Intifadei, precum și ale numeroaselor conflicte armate israeliano-palestiniene.

Este un eveniment regretabil. Războaiele răpun viața multor jurnaliști care lucrează pe front. Numai în ultimele două luni, în timpul războiului ruso-ucrainean, au murit 10 jurnaliști din diverse țări. În timpul războiului civil din Siria au murit 139 jurnaliști! Niciunul dintre aceste evenimente tragice nu a ajuns pe prima pagină a ziarelor și nicidecum în dezbaterile Organizației ONU pentru Drepturile Omului. Cazul jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh a ajuns să fie discutat de Comisia de Securitate a ONU, pentru prima oară în istoria acestei organizații.

Până azi, 15/5/2022, nu se știe care dintre forțele participante la această scurtă luptă este incriminată în moartea jurnalistei. Patologul palestinian care a autopsiat-o nu a ajuns la o concluzie clară. Israelul a propus Autorității Palestiniene o anchetă comună, în prezența unei a treia părți neutre, în cazul de față SUA, dar s-a lovit de un refuz de la Ramallah. Încă nu a fost efectuată o examinare balistică a glonțului extras din corpul jurnalistei, autoritățile palestiniene refuzând expertiza comună cu Israelul, cu promisiuni vagi de a implica o comisie americană. Cu toate că nu e clar care dintre cele două părți este implicată în moartea jurnalistei, palestinienii au acuzat Israelul, afirmând că s-a tras în ea intenționat. Nu au întârziat nici condamnările din presa arabă, precum și cele din presa occidentală, a guvernelor din SUA și din Uniunea Europeană.

În ultimele două luni, pe străzile diverselor orașe din Israel au fost uciși 19 oameni nevinovați, ultimii trei cu toporul! În ultimul său discurs televizat, conducătorul organizației teroriste Hamas din Gaza, Ahya Sinwar, i-a îndemnat pe arabii palestinieni și pe cei din Israel să ucidă evrei cu arme de foc, cuțite sau topoare. Nicio organizație internațională nu a condamnat oficial această incitare la crimă à la Goebbels! Raidurile forțelor armate israeliene în orașul Jenin fac parte din lupta antiteroristă care a prevenit zeci de atentate, iar majoritatea palestinienilor care au comis atacurile teroriste din ultimele luni erau din Jenin.

Decesul jurnalistei de la Al Jazeera într-o astfel de acțiune a armatei israeliene, soldată cu schimburi de focuri cu palestinieni înarmați,a fost un eveniment tragic. Purtătorul de cuvânt al forțelor israeliene nu a exclus posibilitatea ca moartea jurnalistei să fi fost cauzată de un glonț tras de un soldat israelian, insistând asupra examinării balistice comune a glonțului, ceea ce ar ajuta în descoperirea adevărului. Moartea unui jurnalist este o întâmplare tristă, dar din păcate face parte din riscurile meseriei reporterilor de război – un glonț rătăcit poate să le pună capăt vieții.

Sunt un israelian care trăiește cu speranța rezolvării conflictului palestiniano-israelian, susțin dreptul palestinienilor de a avea propriul lor stat care să conviețuiască pașnic cu Statul Israel. Regret mult moartea jurnalistei Shireen Abu Aklah, dar cred că Israelul, la fel ca oricare altă țară, are dreptul la autoapărare fără să-și ceară scuze.

Andrei Schwartz

15/5/2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

5 Comments

  • Eva Grosz commented on May 20, 2022 Reply

    Bine scris ! Am ceva de adăugat : În media presei , TV, internetului abundă explicațiile cronicarilor lumii ,care în această tragedie , fără a fi documentată , e convinsă de vina soldaților israelieini .
    În presa străină și am căutat o mulțime nu se aude aproape de loc partea israeliană. DE CE ?
    De ce nu avem oameni care să explice situația așa cum o vedem noi în realitate ? În You Tube de exemplu am găsit discuții în televiziunile străine care acuză fără nici o dovadă “crimele Israelului”. Nu am găsit un singur video în care să vorbească un delegat al Israelului. Trebuie să știim să ne apărăm și prin răspunsuri și explicații, nu numai cu arme. Este revoltător cum a fost folosită moartea jurnalistei împotriva Israelului. Mulțumim pentru articol !

  • gabriel gurm commented on May 20, 2022 Reply

    S-a mai scris despre asta: Minciuna stă cu regele la masă!!
    Niciodată și nimic nu a ieșit bun din organizațiile internaționale, și a nu se uita: dacă englezii nu erau hotărîți să plece din Palestina, nici ONU n-ar fi aprobat planul de partiție…..
    ”Noi vrem egalitate, dar nu pentru căței”……iată o altă superbă frază pe care am învățat-o acum vreo 70 ani!
    GBM

  • theodor toivi commented on May 19, 2022 Reply

    Din nefericire pee teatrele de razboi din Afganistan, Irak, Siria s.a.m.d. au fost ucisi multe sute de ziaristi. Nici unul dintre ei ns s-a “bcurat” de tam tamul mediatic si politic ca Shireen Abu Akleh…

  • tiberiu Ezri commented on May 19, 2022 Reply

    Se oare ca ONU si Consiliul de Securitate ne iubesc foarte mult ca se ocupa tot timpul cu noi.

  • Hava Oren commented on May 19, 2022 Reply

    Sunt exact de părerea ta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *