Un fel de „regulă de 3” stilistică

Unul dintre lucrurile care apar foarte des în conversațiile mele cu cliente (chiar şi cu prietene sau femei cu care mă intersectez social) este sentimentul de lehamite, plictiseală, apatie pe care îl simt vizavi de garderobele lor.

De cele mai multe ori, ele chiar așa se exprimă.

„M-am plictisit de toate hainele pe care le am!”
sau
„Am chef de lucruri noi…”
sau
„Da, știu că am suficiente haine, dar tot am senzația că mi-ar prinde bine încă câteva, drăguțe şi colorate…”
sau
„Nu mai știu cum să le combin, parcă mă îmbrac mereu la fel, aş vrea o schimbare!”

Când le invit să îmi povestească mai multe despre ce şi cum se îmbracă, observ un fir comun, un soi de trend.

Femeile tind să îşi vadă garderoba prin intermediul unor formule fixe de ținute, cu fiecare piesă ocupând un singur loc şi având un singur scop precis.

Ia stai o clipă, o să îmi spuneți, păi nu așa ar trebui să stea lucrurile? Fiecare piesă să aibă un scop clar definit, iar garderoba să fie alcătuită pe baza unor ținute atent formulate?

Da şi nu, va fi răspunsul meu. Vin şi cu un exemplu concret.

Să ne imaginăm o femeie care are în dulap o bluză frumoasă, nou cumpărată, pe care a ales-o special pentru ținutele de la birou. Această femeie a vizualizat respectiva bluză asortată cu o anume pereche de pantaloni şi cu o anume pereche de pantofi, ba chiar întreaga ţinută completată de un anume colier şi de o anume geantă. De altfel, așa va ajunge să poarte bluza – şi, din păcate, doar așa (sau de cele mai multe ori doar în aceasta formulă de ținută).

O altă femeie va avea în dulap o rochie deosebită, pe care s-a obișnuit să o poarte doar când iese în oras (la o cină elegantă, după ce a fost la teatru sau la operă), şi pe care o asortează doar cu o anume pereche de sandale cu toc, cu o anume geantă-plic şi cu o anume pereche de cercei spectaculoși.

Te-ai prins care-i ideea…

Această perspectivă – în care piesa A este văzută ca fiind bine completată doar de piesa B şi accesoriul C sau îmbrăcată doar în ocazia X – dă naștere mai multor situații problematice:

Te forțează ca, în timp, să iți vezi garderoba ca fiind un şir de formule matematice, rigide, care nu permit flexibilitate, juxtapuneri sau adevărata creativitate…

… ceea ce face dificilă multiplicarea purtării pieselor care au, totuși, un oarecare grad de versatilitate (pentru că nu îţi dai şansa să îți demonstrezi cât de versatile sunt)…

… ceea ce perpetuează ciclul gândurilor care îți spun că ai nevoie de ceva nou, că e cazul să îţi cumperi încă ceva, ca ar fi bine să faci ceva pentru ca garderoba ta sa îţi mai trezească interesul…

… ceea ce te aduce în situația să ai un dulap arhiplin, cu piese pe care le porți într-un singur fel şi la care continui să adaugi alte piese, pe care le porți tot intr-un singur fel…

… ceea ce înseamnă ca, de fapt, ratezi posibilitatea de a te conecta la propria creativitate, de a te bucura de ceea deja ai şi, deloc de neglijat, de a conştientiza cât de bogată îţi e garderoba.

Altfel spus, ratezi posibilitatea de a face mai mult cu ceea ce ai.

Dorința de simplitate

Să faci mai mult, cu mai puțin. Sau cu volumul optim. Nu asta e ceea ce ne dorim toate? Nu la asta se referă acea ideală garderobă-capsulă, visul multor femei?

Am întâlnit această dorință de nenumărate ori, mai ales în ultimul an.

Poate că această dorință-ideal e unul din motivele pentru care trierile de garderobă pe care le fac au rezultate atât de spectaculoase şi imediate. Nu doar că ținutele se multiplică ca prin minune, nu doar că dulapul este mai aerisit şi organizat, nu doar că deținătoarea garderobei vede – în sfârșit! – tot ce a strâns şi tot ce poate îmbrăca, dar procesul vine şi cu o senzatie de eliberare, cu sentimentul că „acum nu mă mai simt copleșită”. (Trierile de garderobă se pot face în orice sezon şi moment al anului, nu doar la început de primăvară sau prin noiembrie!)

Poate că aceasta e una din lecțiile pandemiei: să conștientizăm ce a devenit sau este important pentru noi şi să ne dorim „mai mult” din acest ceva sau, iar la extrema cealaltă, să înțelegem ce ne dorim mai puțin, să observăm la ce putem renunța fără efort şi regrete.

În multe cazuri, femeile pe care le întâlnesc îşi doresc simplitate şi / sau simplificare în cât mai multe aspecte ale vieții lor, inclusiv în stil, în alegerile vestimentare (zilnice sau recurente), în conținutul şi volumul garderobei.

(Pentru cele care pun preț pe claritate şi folosirea corectă a termenilor, vă las mai jos şi definițiile celor doi termeni:

Simplitate: însușirea de a fi simplu; lipsa de formalitate, de complicații; ceva ușor de înțeles sau de explicat; lipsa de artificialitate, de prefăcătorie. Când e vorba de un stil de viață, simplitatea poate face referire la renunțarea sau eliberarea de posesiuni materiale excesive.
Simplificare: a face lucrurile mai simple, funcționale sau lipsite de complexitate; a reduce lucrurile la esență, la un numitor comun; a curăţa de elemente secundare, de zorzoane)

Şi, deși poate fi tentant să rezolvi prin shopping problema sentimentului de plictiseală vizavi de garderobă sau de rutina faţă de propriul stil, shoppingul este exact opusul a ceea ce ţi-aş recomanda.

În schimb, te-aş invita să folosești mai des, mai mult şi în moduri diferite tot ceea ce până acum îmbrăcai într-un singur stil, o singură dată, sau pentru un singur tip de ocazie (sau cod vestimentar).

Regula 3 X 3 (sau „Purtarea în 3 feluri”)

Îmi învăț clientele această regula prețioasă a stilismului personal, pe care o aplic şi eu de câte ori fac shopping pentru mine:

Orice piesă pe care o cumpăr trebuie să poată fi îmbrăcată:

în cel puțin 3 stiluri,
in cel puțin 3 ocazii diferite,
in cel puțin 3 ținute diferite
(Toate aceste ținute să fie compuse din haine, încălțăminte şi accesorii pe care deja le am acasă, în dulap!)

E posibil. E nevoie doar să știi ce ai în dulap şi să faci un scurt exercițiu (intenționat nu îi spun „efort”) de imaginație.

Odată ce începi să faci în mod constant acest exercițiu stilistic, înțelegi că nu volumul de haine e cel care contează, ci versatilitatea pieselor, posibilitățile de asortare şi combinare, dorință şi inclinația ta de a face mai mult cu ceea ce ai.

Hai să ne întoarcem un moment la exemplul frumoasei bluze pentru garderoba de birou. Dacă ţi-ai pune problema cumpărării acestei bluze şi ai folosi drept criteriu final de selecție regula 3×3, în câte feluri ai putea îmbrăca respectivul top?

Varianta 1: Bluza cu o pereche de pantaloni gri, la birou
Varianta 2: Bluza cu un sacou colorat şi pantaloni bleumarin, la birou
Varianta 3: Bluza cu o fustă creion, tot la birou
Varianta 4: Bluza (desfăcută, peste o bustieră colorată) cu jeanşi şi tenişi albi, în weekend
Varianta 5: Bluza cu jeanşi albi şi o pereche de sandale aurii cu toc jos şi o geantă din rafie, la un brunch de weekend
Varianta 6: Bluza cu jeanşi albaştri slim şi un blazer elegant, plus tocuri înalte, la o cină aniversară în oraș
Varianta 7: Bluza cu o fustă amplă din dantelă şi sandale fine, la o seara de dating
Varianta 8: Bluza peste rochie albă cu bretele, prinsă cu o curea în talie, şi cu sandale comode, la plimbare prin oraş
… şi tot asa!

Cateva excepții de la regulă

Îmi imaginez următoarea ta întrebare:

Aplicăm aceeași regulă şi rochiilor de ocazie? Unei rochii cumpărate pentru plajă şi bermudelor de drumeție? Colierului din perle şi iiei de la străbunica?”

Nu neapărat – vorbim de o recomandare, de o manevră de stilism personal, nu de o lege pe care nu o poți încălca. până la urma, de tine depinde dacă vrei să aplici acestă regulă, în ce măsură şi căror piese. Desigur, tot de tine depinde dacă vrei să cauți nod în papură acestui exercițiu stilistic, sau dacă îl vezi drept ceea ce este.

Reformulat: poți obține mai mult din ceea ce ai când descoperi variante noi de combinare şi asortare ale pieselor pe care le deții şi dacă rămâi receptivă şi curioasă la cum le-ai putea purta în cât mai multe feluri.

(Fac şi o paralelă din domeniu gastronomic, pentru că toate avem drum prin bucătărie. Imaginați-vă că două persoane cumpără aceleași ingrediente: 1 kg de roșii cherry, o bucată de brânză feta sau mozzarella, un căţel de usturoi, niște busuioc proaspăt, sare, piper şi ulei de măsline. Una dintre ele va încropi o simplă salată Caprese, răcoroasă şi delicioasă. A doua persoana va asambla aceeași salată dintr-o parte din ingrediente, iar din restul va reconstitui rețeta virală pe TikTok – în care amestecă roșiile cherry, busuiocul, brânza şi uleiul de măsline într-o tava, pusa la cuptor 25 minute, pe care apoi le pasează şi le adaugă unui bol de paste. Aceleași ingrediente; doua rețete diferite în loc de una singură. Am incercat-o, e super rapidă, ușoară şi delicioasă).

Nu în ultimul rând: putem înceta să etichetăm îngust lucrurile pe care le avem în garderobă, adică „doar pentru weekend”, „de birou”, „de mers în club / pentru party”. Nu vă pot spune de câte ori am îmbrăcat o fustă din paiete cu o cămașă din denim la teatru şi de câte zeci de ori nu am ales o geantă mică aurie pentru 99% dintre ținutele mele casual de iarnă.

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei https://www.stylediary.ro/)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on May 22, 2022 Reply

    Ca de obicei, Irina Marcovitz e o sursa de inedit, de originalitate in simplitate si probabil o foarte reusita profesionista in meseria pe care nu stiu s-o numesc.

    Articolul imbie la economie in cheltuielile vestimentare, o idee apreciabila, sugereaza posibilitati de asociere vestimentara a obiectelor provenite din surse diferite si menite unor destinatii diferite.

    Un singur lucru e greu de interiorizat din articol, pentru ca este ceva cu care de obicei te nasti, si rareori il dezvolti in viata prin imitare, prin intelegere, prin apropriere a celor vazute sau citite in jur.
    Deci pe langa ca, tot ceea ce articolul mentioneaza necesita imaginatie, pentru punerea sfaturilor in aplicare, e nevoie si de o semnificativa capacitate de adaptare a adresantelor.

    Succes !!

  • Anca Laslo commented on May 20, 2022 Reply

    Un articol foarte interesant cu sfaturi practice pe care le voi aplica neaparat. Multumesc!

  • theodor toivi commented on May 19, 2022 Reply

    Femeia eterna poveste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *