Cadoul de Hanuka făcut israelienilor de către Benjamin Netanyahu: un guvern controversat

Dacă încercăm să comparăm viziunea din urmă cu peste 100 de ani a lui Theodor Herzl, părintele sionismului, despre viitorul stat evreu cu cea de astăzi, imaginea creată de el nu are aproape nimic comun cu sionismul actualului guvern israelian care urmează să fie votat de parlament. În ambele sale lucrări – Statul evreu și Țară veche-nouă – Herzl descria o țară laică, modernă, cu o serie de inovații, cu posibilitatea ridicării nivelului de cunoștințe practice al populației evreiești care urma să se stabilească în Israel. Herzl nu a respins rolul religiei, dar l-a plasat între granițe bine definite. El își imagina orașele mari din Israel ca un fel de Vienă, cu cafenele și restaurante, teatre și parcuri, unde oamenii să se adune și să discute, să dezbată idei, așa cum se întâmpla la Viena contemporană lui.  (Herzl nu a prevăzut însă relațiile problematice dintre evrei și populația arabă, relații pe care el nu le vedea conflictuale.)

Ceea ce ne oferă actualul guvern israelian, format după negocieri îndelungate de Benjamin Netanyahu – care și-a văzut împlinit visul de a reveni la putere, pentru care a făcut o serie de concesii, multe contravenind principiilor democrației israeliene – este  o coaliție de partide în care Likud, simbolul unei formațiuni de centru-dreapta, devine membrul cel mai de stânga al cabinetului, fiind flancat de partide ortodoxe, ultra ortodoxe și extremiste, chiar dacă au în titulatura lor sintagma ”sionist”. Și aici nu pot să nu citez pe rabinul liberal francez Delphine Horvilleur a cărei carte, Viața fără cei dragi, am prezentat-o în numărul trecut. ”Acesta nu este sionismul meu”, spune ea cu referire la cel care, în numele sionismului l-a asasinat pe Yitzhak Rabin. La ora actuală și în guvernul actual sunt prezenți și tovarăși de idei ai acestuia.

Din păcate, rezultatele ultimelor alegeri care s-au finalizat cu acest guvern nu pot fi contestate. Acele partide ortodoxe sau ultra ortodoxe – Shas, Iudaismul Unificat al Torei și cel trei partide de extremă dreaptă: Sionismul religios, Forţa Evreiască şi Noam – și-au câștigat locurile în urma votului. Marele semn de întrebare care decurge din aceste rezultate este de ce au evoluat alegătorii israelieni pe această linie, când la crearea statului și mulți ani după aceea prevalau coaliții de stânga, care sunt motivele dispariției pur și simplu a acestei stângi și reorientarea spre dreapta, chiar spre extrema dreaptă a opiniei publice israeliene. Experimentul de anul trecut, o coaliție de opt partide reprezentând o mare parte a spectrului politic israelian, în care au figurat și partide de centru-stânga și stânga, nu a durat decât un an, iar la actualele alegeri stânga a eșuat lamentabil. Potrivit unor analiști, se pare că printre motivele acestei eşuări s-ar număra incapacitatea de a gestiona corespunzător relațiile israeliano-palestiniene și relațiile dintre populațiile evreiască şi arabă din Israel şi inexistenţa soluţiilor pentru detensionarea conflictelor și preîntâmpinarea revoltelor. Este posibil ca în acest context, o parte din israelieni să dorească o poziție mai dură față de aceste conflicte, pe care au regăsit-o în ofertele partidelor de dreapta și extremiste. Dar pe lângă atitudinea față de problema relațiilor cu palestinienii și arabii din Israel, partidele care au negociat cu Netanyahu au cerut, și în parte au căpătat, concesii considerate nedemocratice de către o parte a opiniei publice israeliene, dar și internaționale.

Este vorba în primul rând de revizuirea sistemului judiciar, respectiv introducerea unui control parlamentar mai extins asupra legislației și reducerea competenței Tribunalului Suprem. Analiștii politici nu uită să menționeze că Benjamin Netanyahu se află într-un proces de corupție și speră că prin reformarea justiției va scăpa de acuzații. Dar viitorul premier neagă această ipoteză. Dimpotrivă, el declară că dorește să mențină echilibrul dintre cele trei ramuri ale guvernării – legislativă, executivă și judecătorească. După părerea lui, ”acest echilibru a fost subminat prin creșterea necontrolată a puterii judecătorești și a corecta nu înseamnă a distruge democrația, ci a o proteja.”

Un alt aspect se referă la reducerea autonomiei palestiniene în Cisiordania, anexarea unei părți din acest teritoriu și recunoașterea așezărilor evreiești ilegale din aceste zone. Netanyahu, arată The New York Times, a fost de acord să cedeze controlul asupra militarilor și forțelor de securitate din Cisiordania celor doi aliați de extremă dreaptă, ceea ce, în afara faptului că aceste partide susțin colonizarea teritoriilor, poate determina fragmentarea lanțului de comenzi militare, deci nemulțumirea conducerii armatei, ceea ce s-a și produs, comandatul statului major al armatei israeliene manifestându-și nemulțumirea.

Drepturi extinse au fost acordate evreilor religioși prin creșterea alocațiilor bugetare pentru școlile cu caracter religios în care nu se predau obiecte de studii laice, anularea obligativității de a servi în armata israeliană pentru tinerii care studiază în yeșive, nerecunoașterea convertirilor care nu au fost făcute de rabini ortodocși și, ceea ce va afecta grav demografia din Israel, modificarea prevederii care figurează și în Declarația de Independență, referitoare la dreptul de reîntoarcere, oferit și celor care au avut un bunic evreu. Partidele religioase consideră că această permisivitate ar submina caracterul evreiesc al statului. Analiștii politici susțin că schimbarea statutului imigranților va determina creșterea tensiunii dintre noul guvern și o mare parte a diasporei evreiești. Mulți evrei liberali din străinătate și-au exprimat temeri legate de componența noului guvern, mai ales că unii deputați din noua coaliție au criticat mișcările reformiste din iudaism, la care a aderat o parte a evreilor americani, dar și din Europa.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, a manifestat reținere, mai mulți membri ai guvernului american declarând că vor aprecia Israelul nu după persoane, ci după politica dusă de noua coaliție. Benjamin Netanyahu a apreciat că el și Likud, partid în esență laic, au capacitatea de a ține în mână situația și de a elimina excesele. Viitorul, nu atât de îndepărtat deoarece se așteaptă zilele acestea confirmarea cabinetului de către Knesset, ne va arăta în ce măsură premierul va putea să-și respecte promisiunile.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

28 Comments

  • Eva Grosz commented on December 30, 2022 Reply

    RELIGIA NU ARE CE CĂUTA în POLITICĂ !!
    Religia este propria credința a fiecăruia din noi în felul în care o concepe pentru el însuși.
    Dar în politica actuală , nu numai că religia are partidele ei în parlament și acum în guvern, de data aceasta aproape în fiecare minister ea va dicta viața oamenilor de fiecare zi.
    Ea va spune cum se vor împărți banii, cui i se vor deschide școli, ce se va învăța în școli, cine este evreu și cine nu, cu consecințe asupra dreptului de a imigra în Israel sau nu – și a drepturilor civile ale cetățenilor. Ea va decide asupra căsătoriei și divorțului, ea va spune care copii sunt legitimi și care nu. Ea va decide dacă un medic va fi obligat să trateze un pacient raportat la originea lui etnică, religioasă și apartenența de un anumit sex.
    Ea va decide ce avem voie să mâncăm, când avem voie să ieșim din casă și cine are dreptul să intre într-un restaurant sau local.
    Ea va decide rolul tribunalului, al poliției și al armatei. Ea va decide dacă religioșii ortodocși să facă armată sau nu. Ea în consecință va decide care din copiii acestui popor își vor sacrifica viața pentru cei care nu fac decât să se închine unei credințe. Oricât de nobilă ar fi credința, fiecare trebuie să participe la viața și datoriile publice a poprului în mijlocul căruia trăiește.
    Acest guvern trebuie să cadă cât mai curând.
    Este preistoric, fanatic și rasist.

    • Veronica Rozenberg commented on December 31, 2022 Reply

      Draga Eva,

      M-a impresionat foarte mult ce ai scris, si de asemenea cum ai scris, foarte frumos, foarte exact si parca rasunand din suflet. Doar, cred ca o buna parte – nu tot – ceea ce presupui, pe buna dreptate, ca va caracteriza noul guvern, sunt lucruri, atitudini, situatii, care exista in Israel de cand religia este adanc inlantuita cu politica, adica de la infiintarea Statului.

      • Eva Grosz commented on December 31, 2022 Reply

        Ai dreptate Veronica. Dar nu în măsura în care există acum. Religia este dominantă în viața politică a multor state. Acest fapt poate duce la un caracter dogmatic autoritar și atunci nu mai putem vorbi de democrație. Încă avem democrație.
        Nici arabii cetățeni ai Israelului nu și-au îndeplinit datoria de a merge la alegeri și procentul mic în care au votat a contribuit și el la rezultatul final.
        Ne punem întrebarea DE CE ? Probabil mulți dintre ei NU sunt interesați pentru o soluție de conviețuire pașnică. Poate ea nu e posibilă ?
        Nu am vorbit de loc de problemele uriașe pe care le avem din punct de vedere al securității țării, de faptul că poporul trebuie să fie unit și nu scindat în fața pericolului continuu care amenință existența fizică a acestui stat. Dublura de miniștrii la ministerele cele mai importante va lucra în concordanță unul cu altul ?
        Și totuși Nataniahu a încheiat contractele de pace cu unele țări arabe și vor urma și altele. Sunt convinsă. Există în fiecare om multe laturi. Eu nu l-am ales, dar în constelația guvernului actual paradoxal, el e singura speranță. Este atât de carismatic încât poate duce la capăt ceeace își propune.

        • Veronica Rozenberg commented on December 31, 2022 Reply

          Imi amintesti cateva lucruri:

          1. Pacea cu Egiptul si cu celelalte tari arabe, asa cum a fost facuta initial, intalnirea memorabilia cu Saadat, s-a realizat de catre Likud (dreapta politica)

          2. Religia, care a ajuns astazi la punctul la care o putem deplange, a fost totusi elementul, probabil esential, care i-a mentinut pe evrei de a lungul secolelor.

          • Eva Grosz commented on January 1, 2023 Reply

            Ambele afirmații sunt corecte.
            La al doilea punct nu am contestat importanța religiei ci faptul că subiectul religiei cade în afara politicii.
            “Naționalismul religios nu este religie, precum nici național socialismul nu este socialism ” Y. Leibovitz

          • theodor toivi commented on January 5, 2023 Reply

            Corect

    • theodor toivi commented on January 4, 2023 Reply

      NOUL GUVERN A FOST ALES IN MOD DEMOCRATIC. TREBUIE SA-I URAM SUCCES SPRE BINELE TUTUROP CETATENILOR ISRAELIENI.

      • theodor toivi commented on January 4, 2023 Reply

        INCLUSIV SPRE BINELE DVS. D-NA EVA

        • Eva Grosz commented on January 4, 2023 Reply

          Urez succes, numai că judecând după fapte și nu fantezii sau reacții impulsive nu prea văd nici măcar un punct la care mă pot referi la succes. Îmi pare rău. E și țara mea la care țin foarte mult și îi vreau numai binele. Suntem încă în democrație…nu mult timp. Încă pot spune că acest guvern nu este pentru binele meu. Este tot ce nu am dorit.

    • theodor toivi commented on January 5, 2023 Reply

      Guvernul Netanahu este și va fi confruntat cu următoarele probleme majore ale coaliției sale:
      1. Inflația și costul exorbitand al locuințelor, moștenite de la guvernul Lapid.
      2. Temperarea cerințelor financiare ale extremiștilor religioși.
      3. Temperarea politicii extremiste a miniștrilor Smotrici și Ibn Gvir.
      4. Temperarea cerințelor unor parlamentari Licud care nu au primit funcții guvernamentale.
      5. Temperarea controverselor între ministrul apărării Yoav Galant și miniștrii Smotrici și Ibn Gvir.
      6. Temperarea controverselor între șefii armatei și al poliției și ministrul Ibn Gvir. În țările democrate armata și poliția sunt subordinate politicienilor și nu invers, ca în țările africane conduse de generali, după un puch militar.
      7. Implementarea reformei judiciare care să limiteze puterea curții supreme, alese prin procedee nedemocratice.
      8. Respectarea promisiunilor făcute sectorului arab.
      9. Asigurarea serviciului militar obligatoriu. Integrarea extremiștilor religioși în procesul muncii.
      10. Rezolvarea problemei crimei organizate
      11. Rezolvarea problemei violențelor din sectorul arab.
      12. Implementarea respectării legii la beduinii din sudul țării.
      13. Îmbunătățire salarilor și condițiilor de lucru ale medicilor stagiari
      14. Menținerea relațiilor cu Statele Unite, UE și cu țările arabe din Acordul Abraham.
      15. Imbunatatirea relatiilor cu palestinienii.

    • theodor toivi commented on January 5, 2023 Reply

      Vox Populi, Vox Dei este un tratat din 1709, intitulat după o expresie latină care înseamnă „vocea poporului este vocea lui Dumnezeu”. A fost extins în 1710 și retipărit ulterior sub numele de Judecata întregiilor regate și națiuni: în ceea ce privește drepturile, puterea și prerogativele regilor și drepturile, privilegiile și proprietățile poporului.

  • Iulia Berger commented on December 30, 2022 Reply

    Mike Klein are dreptate, Noi care trăim în Israel înțelegem mai bine situația politică și putem da păreri!!
    De asemenea are dreptate cu citatul: ”fiecare națiune are guvernul pe care-l merită”. Într-adevăr a sosit timpul și merităm un guvern bun cum este cel nou! Guvern stabil, care va servi pe toți cetățenii Israelului
    Cine scrie de ”dictatură religioasă”, nu are habar de noul guvern. Da, sunt și religioși în guvern, sunt și între cetățenii israelieni (eu nu sunt religioasă deloc!) Era mai bine să fie Hamasnicii???????
    Sunt Israelieni cu mottoul ”Ubi bene ibi patria”, nu nenumărați… și chiar dacă puțini, e trist, ei nu sunt patrioți și nu au învățat, că unicul loc sigur pentru ei (pentru noi)-pentru evrei în lume este Israel!

    • Veronica Rozenberg commented on December 30, 2022 Reply

      Nu ma pot stapani de a nu reactiona mirandu-ma nespus de comentariul dnei Berger.

      “Cine scrie de ”dictatură religioasă”, nu are habar de noul guvern. ”

      Oare pe unde se afla dna Iulia Berger, traieste cu adevarat in Israel? Nu este religioasa?

      Ideile care circula prin mass media privind intentiile unora dintre viitorii membri din guvern, practic o TAGMA DE NECIOPLITI, cu o educatie indoielnica, prin diferite colegii de care nu a auzit nimeni, cu o practica profesionala, probabil dubioasa si aceasta, fanatici religiosi, care pentru ca s-au nascut in zonele ocupate, sau lectura copilariei si a tineretii lor, posibil ca s-a rezumat la cartile sfinte ale poporului Israel, pentru ca matematica, fizica, engleza si alte materii nu e foarte clar daca vor mai fi obligatorii in scoli – de acum inainte – vor aduce Israelului o izolare bine meritata.

      Poate ca, cu ajutorul noului Ministru al Politiei, vor fi oprite actele de teroare ale populatiei beduine care au luat proportii incredibile in ultimii ani, poate ca pe calea armelor si a fortei vor fi oprite conflictele dintre familiile arabe care de asemenea se manifesta aparent fara control. Teroarea si violenta, vor pune
      oare capat unor fenomene soical-politice pe care guvernele anterioare (inclusiv cel bibist) nu au reusit sa le domoleasca?

      Exista vreo cale de apropiere in afara unei educatii determinate, serioase (mai stie cineva ce-o fi aceea seriozitate, parca ar fi disparut din vocabular) si de lunga durata intre diferitele populatii care traiesc in Israel?

      • Veronica Rozenberg commented on December 30, 2022 Reply

        Oops, ziceam ca nu voi comenta….
        dar erau prea de tot cele exprimate cu atata convingere de dna I.B. la ale carei cuvinte m-am simtit obligata sa spun si eu ceva.

    • Robert Robicsek commented on December 30, 2022 Reply

      Doamna Berger, patosul patriotic pe care il afisati alaturi de incintarea fata de noul guvern este emotionant. Realitatea si faptele nu au fost niciodata o piedica in fata celor cu o idee fixa. Va doresc mult succes la impactul cu zidul.

  • Tiberiu ezri commented on December 30, 2022 Reply

    Pentru unii e cadou, dar pentru altii o pedeapsa.

  • George Uri Schimmerling commented on December 30, 2022 Reply

    Bun articol. Cu mențiunea doar că unul din elementele principale care au alimentat “cadoul de Hanuka ” a fost convingerea unei parti a populatiei ca ancheta lui Netanyahu a fost orchestrata de anumite elemente obscure de stanga care s-au unit ca sa-l detroneze (un fel de Protocol al inteleptilor Sionului- versiune israeliana) . Se pare ca au fost anumite greseli in anchetă dar asta nu justifică in nici un fel rezultatele dezastruoase- pentru statul Israel in primul rand- ale actualelor alegeri

    • theodor toivi commented on January 5, 2023 Reply

      SI EU BANUIESC CA ancheta lui Netanyahu a fost orchestrata de anumite elemente obscure de stanga

  • Mike Klein commented on December 29, 2022 Reply

    Foarte bun articol Eva. Nu prea eram la curent cu situația politică din Israel fiind mai atent la ce se întâmplă la noi în Statele Unite. Cei care trăiesc în Israel probabil înțeleg mai bine situația politică și pot să dea păreri, dar întodeauna îmi amintesc citatul din filosoful secolului XVIII Joseph de Maistre “fiecare națiune are guvernul pe care-l merită”. Știm foarte bine ce se întâmplă peste tot unde religia este parte din viața politică.

  • Ionel Schlesinger commented on December 29, 2022 Reply

    Teoretic există șansa să se ajungă, cândva, la o înțelegere între evrei și palestinieni. Înțelegere între evrei și evrei: nicio șansă!

    • Eva Grosz commented on December 30, 2022 Reply

      Asta a spus și Theodor Hertzel.

  • Veronica Rozenberg commented on December 29, 2022 Reply

    Foarte bun articolul tau, Eva, dar, ca si cu alta ocazie, NU MERITA SA COMENTEZ articolele tale, precum nici tu nu comentezi ale altora !!!

  • Monica Ghet commented on December 29, 2022 Reply

    Lămuritor articol: clar și precis .

    În avantajul speranței, îmi amintesc perioada vaccinărilor anti-Covid 19 și rezistența acerbă a facțiunii ultra-ortodoxe. Și totuși, la urmă, majoritatea s-a conformat metodelor de protecție.

    La mulți ani buni!

  • Robert Robicsek commented on December 29, 2022 Reply

    La intrebarea ,ce s-a intimplat de in citiva ani, o minune s-a transformat in ceea ce pare a fi o mare dezamagire, raspunsul il vor cauta multi oameni uimiti. Cert este ca Israelul liberal-democratic, modern si laic, a fost si nu mai este. In curind vom avea raspuns la o intrebare mult mai grea, si anume daca situatia este reversibila sau toti cei care nu vor sa accepte iliberalismul si dictatura religioasa pot sa inceapa sa impacheteze.

    • Veronica Rozenberg commented on December 29, 2022 Reply

      Pai, nenumarati israelieni, dupa zicala Ubi bene ibi patria, si-au facut cetatenie dubla, oare s-ar putea intoarce de acolo de unde au plecat?

      Poate clarvazatorii s-au pregatit pentru situatia care pare ca incepe sa devina o realitate.

      Ar fi interesant de stiut o statistica:

      cati ultra-religiosi sunt nativi israelieni, cati sunt emigranti (de exemplu veniti din fosta Uniune Sovietica, a caror afiliere la un iudaism religios pare cel putin stranie – euphemism) si cati sunt tineri israelieni provenind din aceste doua categorii (probabil majoritatea)

      • Veronica Rozenberg commented on December 29, 2022 Reply

        Si eu sunt printre cei cu cetatenie dubla, pentru a nu se face confuzii, ca i-as acuza pe ceilalti, iar eu sunt curată ca lacrima 🙂

  • Vera Medrea commented on December 29, 2022 Reply

    Articol rațional și realist, o prezentare ,,cool” adică la rece a situației așa cum este.

  • Andrea Ghiţă commented on December 29, 2022 Reply

    O analiză clară care prezintă o situaţie politică nemaiîntâlnită în Israel care, cel puţin mie, nu mi se pare o veste bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *