Despre integritatea unei case de licitaţii

Acest comentariu lărgit se referă la articolul apărut în revista Baabel din 5 ianuarie 2023, referitor la Pinkasul salvat de la licitaţia din SUA. (https://baabel.ro/2023/01/empinkasul-emsalvat-de-la-licitatia-din-sua-trebuie-sa-ajunga-acasa-la-cluj-interviu-cu-zoltan-tibori-szabo-)

1. Efortul comun al întregului colectiv – prof. Zoltán Tibori Szabó, WJRO, Departamentul de Securitate Naţională al SUA, Comunitatea Evreilor Cluj, dar şi Revista Baabel – finalizat cu succes este meritoriu. Iar expresia kol hakavod (toată cinstea) e destul de palidă pentru a reda cinstea ce li se cuvine!

2. Pe site-ul casei de licitaţii (https://us.bidspirit.com/ui/houses/kestenbaum,false?lang=en) citim următoarele: ”Kestenbaum & Company este o casă de licitaţii tip boutique cu sediul la New York, dedicată vânzării de cărți rare, manuscrise, scrisori cu autograf, artefacte rituale, nișele de interes fiind Hebraica şi Iudaica. Colecționari de top, dealeri specializați, curatori de muzee şi directori de achiziții din întreaga lume se bazează pe expertiza Kestenbaum şi îi apreciaza discreţia şi integritatea”.

Comentariul d-nei Hava Oren este absolut întemeiat: ”Mă mir că manuscrisele au fost acceptate de casa de aucțiuni fără a li se cunoaște proveniența și fără a verifica dacă vânzătorul le deținea în mod legal.”

Desigur, în afaceri discreţia şi integritatea sunt calităţi esenţiale. Totuşi, Pinkasul licitat nu era o ”afacere” oarecare: obiectul pus în vânzare de Casa de licitații ”Kestenbaum & Company” este deosebit de preţios pentru istoria Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe din Cluj (Kolozsvár, Klausenburg), din secolul al XIX-lea, aflat printre cele dispărute în timpul Holocaustului.

Oare în afara discreţiei şi integrităţii, nu cumva mai era nevoie de ceva la fel de esențial? Mă refer la codul de etică profesională.

Cele de mai sus reprezintă doar un micro-aspect.

3. Nivelul macro îl reprezintă faptul că Pinkasul scos la licitaţie de către Kestenbaum & Company (dar şi celelalte 15 registre din spaţiul Bazinului Carpatic) reprezintă o parte din istoria consemnată a Comunităţilor Evreieşti din România.

Făcând o paralelă cu descoperirea tezaurului de Manuscrise de la Marea Moartă (între 1947 și 1956 în mai multe grote de lângă Qumran), e cert că la data respectivă, când beduinii au dat peste manuscrise (ele datează din perioada 250 î.Hr. – 70 d.Hr.), descoperirea lor a fost o pură întâmplare; beduinii nu știau să descifreze textul antic, motiv pentru care nu au putut aprecia valoarea inestimabilă pentru întreaga umanitate a descoperirii lor.

În cazul Pinkasului-ului (şi a celorlalte documente), situaţia este diametral opusă: există o bandă de traficanți și pirați moderni, specializați în domeniul Hebraica şi Judaica; dar și ”experți” în opere de artă, documente, etc., dispărute în Holocaust. Aceștia erau conștienți de valoarea Pinkasului; ei NU l-au ”descoperit” doar întâmplător. Acesta este momentul în care INTEGRITATEA eticii profesionale a unei case de licitații trebuie să-și spună cuvântul: escrocii trebuie demascați din start.

Strul Moisa

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on January 17, 2023 Reply

    Dle Strul , este foarte interesanta problema pe care o abordati. Dar, in ipoteza ca am parcurs u atentie articolul dvs, ma intreb pe ce va bazati, cand scrieti urmatorul paragraph?

    In cazul Pinkasului
    situaţia este diametral opusă: există o bandă de traficanți și pirați moderni, specializați în domeniul Hebraica şi Judaica; dar și ”experți” în opera de artă, documente, etc., dispărute în Holocaust. Aceștia erau conștienți de valoarea Pinkasului; ei NU l-au ”descoperit” doar întâmplător”

    Multumesc !

    • Nume * Strul MOISA commented on January 19, 2023 Reply

      Stimată d-nă Veronica,
      Repet: în cazul sulurilor de la Qumram, la data respectivă descoperite, ei/descoperitorii întâmplători erau INconștienți ceea ce au descoperit. Desigur, astăzi situația s-a schimbat total: există autoritatea respectivă, descoperitorii nu mai sunt (cu toții) analfabeți inconșienți, există o lege ce protejează, etc.
      Vizavi de întâmplătorii delicvenți din cazul sulurilor, actualmete o banda de traficanți trebuie să fie formată din cel puțin doi delicvenți: un ofertant și un cumpărător. La care pot fi ”aliați” un intermediar și o casă de licitaţii. În total ar rezulta cifra 4. Dacă transferul e din Cluj-Napoca la casa de licitație (de tip boutique) din New-York, posibil că intră pe rol o bandă suplimentară de traficanți. În traducere: REȚEA de traficanți.
      Nu ți-am prea înțeles întrebarea– motivul pt care răspunsul meu e cam laconic – însă cazul PINKAS-ului, document din perioada Holocaustului considerat dispărut, REapărut peste noapte, acest gen de licitație constituie un afront memoriei celor 6 milioane de dispăruți în Holocaust. Inconștiență, sau amnezie intenționată ?
      Și dacă nu ai citit, te rog deschide cele 2 linkuri din răspunsul meu către d-l prof. Tiberiu Ezri.
      Noapte bună, Strul

  • Marina Zaharopol commented on January 15, 2023 Reply

    Din pacate, nici articolul despre integritatea casei de licitatii si nici comentariile la articol nu suna o nota optimista.Nu cred ca aceasta casa de licitatii sau altele similare au invatat o lectie din ceea ce s-a intamplat. Fiindca nu VOR sa traga invataminte. Probabil, vor fi alte cazuri asemanatoare .Lacomia de castiguri, legale sau ilegale, isi spune cuvantul.
    Eu cred ca legile nu sunt destul de aspre in aceasta privinta – ca si in multe altele – si pedepsele nu corespund gravitatii infractiunii. Legile in vigoare nu constituie un “deterrent.”

    • Nume * Strul MOISA commented on January 19, 2023 Reply

      din păcate, AI DREPTATE !

  • Strul Moisa commented on January 13, 2023 Reply

    Stimate d-le Ezri,

    Cazul Pinkasului-ului (şi a celorlalte documente), considerate dispărute în perioada Holocaustului, însă peste noapte REapărute, NU constituie exemple UNICAT.

    Vă rog să deschideți două linkuri, variațiuni pe aceiași temă: https://m.ziare.com/stiri/chivotul-sfant-de-la-sinagoga-din-siret-a-fost-furat-si-scos-la-licitatie-a-fost-demarata-o-ancheta-1550587 și https://adevarul.ro/stiri-locale/suceava/chivotul-sfant-care-a-disparut-din-sinagoga-de-la-1925716.html . ”Acțiunea” se petrece în februarie 2019. În ceea ce mă privește, non-comments …

    Șabat șalom, cu sănătate, Strul

  • tiberiu ezri commented on January 13, 2023 Reply

    Perfect de acord cu autorul acestui important articol.

  • Andrea Ghiţă commented on January 12, 2023 Reply

    Mulţumesc pentru acest comentariu. Adevărul este că de-a lungul timpului, multe manuscrise evreieşti au părăsit ilegal România ( în timpul Holocaustului şi nu numai) şi au fost scoase la licitaţie în diverse locuri. Cred că foarte, foarte puţine Case de Licitaţii sunt integre, din păcate.

  • Hava Oren commented on January 12, 2023 Reply

    În zilele acestea văd pe YouTube serialul ”Fake or Fortune” și de acolo știu că nimeni nu este proprietar legal al unei opere de artă, chiar dacă a dat pe ea o avere, decât dacă poate dovedi că a obținut-o în mod legal și că nu a fost furată sau prădată. În virtutea acestei legi, casa de licitații nu ar fi trebuit să accepte obiecte cu proveniență dubioasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *