50 de ani de la Războiul de Yom Kipur

În această săptămână în Israel se marchează 50 de ani de la cel mai lung, dificil și problematic război (cu excepția Războiului de Independență) dus de armata israeliană împotriva vecinilor arabi, război care ar fi putut să se termine cu o catastrofă, cu dispariția statului evreu. În afară de moartea a 2500 de militari, acesta a determinat demisia premierului israelian Golda Meir, a generalului Moshe Dayan, a mai multor militari de rang înalt care conduceau serviciile de informație ale statului și cu sfârșitul generației „părinților fondatori” ai Israelului, Golda Meir fiind ultimul reprezentant care a îndeplinit funcția de prim-ministru.

Nu ne revine nouă, celor din afara Israelului, să facem aprecieri asupra mersului războiului care, în fond, s-a încheiat cu victoria Israelului, dar diverși analiști militari, strategi și oameni politici din Israel au făcut acest lucru și au ajuns la concluzia tristă că da, suprastructura militară a purtat o parte din vină, mai puțin Golda Meir care în perioada anterioară războiului a avut presentimentul că lucrurile nu merg bine și că ar trebui să se ia măsuri de pregătire, ceea ce parțial a și făcut. Situația de atunci din Israel, desfășurarea războiului, toate dificultățile întâmpinate de premier pe plan intern, în cadrul propriului guvern, și pe plan extern, în relațiile cu alte state, se regăsesc în volumul Golda Meir: Viața mea, lansat recent, apărut la inițiativa Ambasadei Israelului din București și a Complexului Lauder-Reut. De menționat că lansarea a fost realizată chiar în ajunul sărbătorii de Yom Kipur.

Cartea care descrie viața Goldei până la demisia ei din funcție are un mare capitol despre Războiul de Yom Kipur și ceea ce am amintit mai sus cu privire la cauze și desfășurări sunt cuvintele ei. Golda Meir recunoaște marile erori ale suprastructurii militare, mai ales ale serviciilor de informații, dar nu numai. Paradoxal, existau date care indicau o pregătire militară intensă atât din partea Egiptului, cât și a Siriei – din fericire, spune Golda, nu a fost un război pe trei fronturi, ci numai pe două, Iordania nu s-a implicat – dar aceste semne au fost prost interpretare și, de fapt, singura care s-a îngrijorat a fost premierul. I s-au dat explicații liniștitoare. Lipsa de pregătire, la care s-a adăugat și sărbătoarea de Yom Kipur (inamicii știau că este cea mai mare sărbătoare evreiască și că majoritatea populației, inclusiv militarii și rezerviștii sunt la sinagogă), a făcut mobilizarea dificilă, apoi s-a văzut că nu toate unitățile militare erau corespunzător înarmate și de aceea, în primele două-trei zile ale războiului s-au înregistrat atât victorii egiptene în zona Canalului de Suez, cât și siriene în cea a Podișului Golan. Se epuiza armamentul și munițiile, iar embargoul impus de Marea Britanie și Franța privind exportul de arme către Israel limita și mai mult capacitatea armatei israeliene.

Evacuarea răniţilor

Salvarea a venit din partea Statelor Unite, a secretarului de stat Henry Kissinger și a președintelui Richard Nixon. Și dacă americanii au fost de acord să ajute Israelul, aceasta s-a datorat și înțelepciunii premierului Golda Meir care nu a permis să se declanșeze un atac preventiv, astfel că Israelul nu a putut fi acuzat că ar fi început războiul. Au existat mari probleme și cu transportul armamentului american către Israel, ceea ce a determinat una din marile ei dezamăgiri față de mișcarea socialistă. Nicio țară europeană condusă de un guvern social-democrat – tovarășii de idei ai Goldei în Internaționala Socialistă – nu a aprobat realimentarea avioanelor americane care aduceau armele. Golda a înțeles că se temeau ca nu cumva statele arabe să se supere și să nu le mai furnizeze petrol… (Oare istoria nu se repetă și azi, într-un alt context?)

Deși Israelul a câștigat și acest război, iar o comisie de anchetă a exonerat-o, presiunea publică împotriva conducerii israeliene, atât civile cât și militare, a fost foarte puternică. Simțind că o parte din responsabilitate îi aparține, Golda a decis să-și dea demisia.

De atunci, Războiul de Yom Kipur a servit ca lecție și avertisment pentru Israel. Indiferent de rezultatele unor conflicte anterioare, statul evreu trebuie să-și mențină vigilența. Atunci, au tras concluzia analiștii militari, Israelul s-a amăgit cu victoria din Războiul de Șase Zile și nu a ținut cont de dorința de revanșă a vecinilor arabi.

Israelul a învățat lecția. Este adevărat, o parte considerabilă a bugetului țării, în loc să fie folosită pentru îmbunătățirea vieții israelienilor, este alocată înarmării și pregătirii militarilor. Se încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, și demersuri diplomatice pentru apropierea statelor arabe, cum este inițiativa „Acordurile Abraham”. Acest buget nu este o povară ușor de suportat, dar Israelul nu mai vrea să se confrunte cu situația de acum 50 de ani care a dus nu numai la un mare număr de victime printre tinerii militari, dar și la „victime colaterale”, cum a fost premierul Golda Meir – și ea nu merita această soartă.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • Elena Stoican commented on October 8, 2023 Reply

    Într-unul din războaiele mondiale se spune că s-au oprit luptele între beligeranți pentru câteva ore pentru că era “Crăciunul”. Unde să se fi ascuns dramul de umanitate, care există în orice ființă umană, astfel încât unii să ajungă să caute momentul când adversarul sărbătorește sau comemorează ceva și să lovească mișelește? Acesta e un semn grav de dezumanizare. Dacă dezumanizarea e ireversibilă, e dezastru! Chiar nu mai știu ce să cred și ce să spun?! Iertați-mă!

  • Marina+Zaharopol commented on October 8, 2023 Reply

    Citesc articolul prin prisma noilor evenimente si imi dau seama ce mult orice interpretare depinde de circumstantele sau de momentul lecturarii. As fi avut o viziune mult mai optimista daca as fi citit articolul inaintea conflictului actual. As fi crezut realmente ca se poate invata o lectie din istorie, ca vigilenta este o garantie ca istoria nu se va repeta… Si iata ca totusi ea se repeta. Lucrurile sunt fluide si nu poti preveni orice. Inamicul e si el ingenios si imprevizibil. Armata, se pare era angajata in West Bank, unde sunt alte probleme, si nu pazea granita Israelului cu fasia Gaza. Sau nu suficient. Desi, au fost si de data asta avertizari
    Cumplit de trist ce se intampla, prin ce trebuie sa treaca din nou Israelul.

  • BORIS+MEHR commented on October 7, 2023 Reply

    O URMARE A ATACULUI HAMAS ESTE ȘI SOLIDARIZAREA ISRAELIENILOR, AȘA ȘI TREBUIE, NIMIC NU E MAI PRESUS DECÂT SALVAREA PATRIEI,
    AM ISRAEL HAI.

  • Veronica Rozenberg commented on October 7, 2023 Reply

    au norocul, daca se poate numi astfel de a NU trai….

  • Veronica Rozenberg commented on October 7, 2023 Reply

    Imaginile transmise la diferitele canale de televizor aduc in fata celor care au norocul de a trai in zona traumatizata, scene tragice si inspaimantatoare din timpul WWII, cand nazistii germani intrau in case sa caute evrei ascunsi, asa se intampla si acum in unele asezari, oamenii sunt sfatuiti sa incuie usile si sa se ascunda. Si daca asta nu e suficient, cadavre – se vorbeste de 10 la numar – pe strazile oraselului Sderot, o imagine cutremuratoare, se vorbeste cum teroristii palestinieni strigau”iehud – evreu” si impuscau in oricine nimereau pe strada.

    Continua alarma si la Ierusalim, unde au cazut de altfel doua rachete. Se vorbeste despre 20 de morti, dar probabil ca numarul lor depaseste suta.
    Sper ca baabelienii care locuiesc in partea sudica a Israelului sunt in siguranta si reusesc sa se pazeaca in aceste momente incredibil de grele.

  • Eva+Grosz commented on October 7, 2023 Reply

    Și aztăzi dis de dimineață 07.010 încă un atac din Gaza care a luat Israelul prin surprindere în ultima zi de Sucot. Rachete fără sfârșit din Gaza până în Tel Aviv și teroriști palestnieni care au pătruns în Israel și trag în civili.
    Să respectăm regulile impuse de comandanmentul superior. Numai bine!

  • Veronica Rozenberg commented on October 7, 2023 Reply

    Si uite ca se repeta.

    De azi dimineata de la ora 630 s-au tras fara intrerupere 5000 de rachete asupra Israelului, suprins din nou , grupe de teroristi parte motorizate, parte probabil pe jos au patruns in partea sudica a Israelului, in asezari diferite amenintand populatia. Rachetele au ajuns pana la Rehovot si Rishon le Zion spre centru.
    Seful militar al Hamas-ului a anunțat deschiderea operațiunii „Potopul Al-Aqsa” și a legat atacul surpriză de evenimentele din apropierea moscheii (prezenta israelienilor – religiosi desigur – pe Muntele Templului, in timpul sarbatorilor
    „Israelienii au atacat mișcarea islamică și au profanat moscheea Al-Aqsa. Am avertizat în trecut.”

    Def i-a încurajat pe teroriștii care s-au infiltrat în Israel să atace și i-a chemat pe palestinieni: „Ieșiți cu camionul, cu mașina, cu toporul, cu tot ce este posibil, sa luptati impotriva Israelului.”

    Se trage incontinuu in micile asezari din Sud, nu e clar unde e armata. S-a declarat stare de razboi si mobilizare generala.

    Aproape incredibil…

  • Veronica Rozenberg commented on October 6, 2023 Reply

    O sa incerc sa postez un cantec care a fost scris se pare indata cu izbucnirea atat de dramatica, neasteptata de cine ar fi trebuit cel putin a acestui razboi de trista amintire, este o intrepretare a cantaretei Hava Alberstein.:

    shironet DOT mako DOT co DOT il SLASH artist? Type=lyrics&lang=1&prfid=383&wrkid=1266

    • Veronica Rozenberg commented on October 6, 2023 Reply

      Cântecul – Versuri: Rachel Shapira,
      Muzica: Sasha Argov

      Dis de dimineață
      =============

      Dimineața devreme am plecat la drum,
      Am pornit tăcuți și uimiți.
      Urmele furtunii erau împrejur
      Precum umbre mari, ca niște martori tăcuți.

      Dimineața devreme am plecat la drum
      Singurele cuvinte schimbate se numeau tăcere.
      Urmele furtunii erau împrejur
      Aveam în faţă un lung drum de parcurs

      Apoi soarele a răsărit apărandu-ne în faţă
      Luminând singurătatea și răceala de octombrie
      Și toți cei de acolo, alături mergând
      Simțeau unindu-i, semne calde de prietenie

      Împreună am mers în fața soarelui răsare
      luminand pe toţi cu o lumină nouă,
      De învățat aveam lucruri nenumărate,
      Însemnând bine sau rău, impur sau sacru?

      Dimineața devreme am pornit la drum.
      Ne-am simțit fețele în bătaia vântului rece,
      Urmele furtunii erau peste tot
      Ca o pecete arzătoare, ca un strigăt amar.

      Dintr-o data soarele a strălucit asupra fraților noștri care se odihneau
      Aprinzând și o altă lumină asupra rănilor noastre deschise,
      Încetul, cu încetul am învățat să distingem
      Cât de miraculoasă a vieții putere ne susține

      Tarziu a strălucit din nou soarele, cu har, și cu milă
      Iar lumina-i ne-a îmbărbătat către o nouă speranța,
      Cu toții, cei care au rămas în viată, i-au cerut mângâiere
      Cu generozitate și devotament spre iertare și dragoste.

      Dis de dimineaţă am pornit cu toţii, la drumul cel lung…

  • Monica+Ghet commented on October 5, 2023 Reply

    O personalitate și o femeie admirabilă!
    Eu o ador!! Am citit tot ce am găsit despre Golda Meir, aștept cu nerăbdare autobiografia ei. Calde mulțumiri domnului Tiberiu Ezri pentru articolul din numărul precedent al Revistei Baabel. Datorită lui am revăzut filmul cu …o surprinzătoare Ingrid Bergman și mă pregătesc de noua versiune cinematografică.

  • Andrea Ghiţă commented on October 5, 2023 Reply

    Articolul de faţă, care face referire la romanul de memorii al Goldei Meir, lansat de curând în România, vine să completeze un articol publicat în numărul anterior, de către Tiberiu Ezri, https://baabel.ro/2023/09/golda-meir-si-razboiul-de-yom-kipur/, inspirat de filmul Golda, recent difuzat în Israel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *