Ciorba de leuștean

Au trecut trei săptămâni de la începutul războiului împotriva Hamasului. În ziua de 7 octombrie programasem un prânz cu familia la restaurantul Nițahon șel Hani (Victoria lui Hani) din Așkelon. Este urmașul restaurantului Nițahon (Victoria), unul din cele mai bune restaurante românești din Israel, pe care l-am vizitat adeseori cu multă plăcere. Puteai mânca acolo o ciorbă de leuștean sau una de burtă care rivalizau cu cele din România, mititei à la Cina (restaurant bucureștean popular în anii șaizeci-șaptezeci, cu specific de preparate pe grătar) și cei mai buni papanași pe care i-am mâncat vreodată. Nelu și Geta, proprietarii restaurantului, îmi erau apropiați. Din păcate restaurantul a dat faliment. Ne-am bucurat să aflu că el a fost redeschis recent sub conducerea urmașei lor, Hani, dar încă nu am apucat să-l vizităm.

În dimineața de 7 octombrie am auzit alarma care anunța atacul de rachete asupra Beer Șevei, urmat de măcelul din vestul Negevului. Planurile invadatorilor Hamas erau mult mai extinse, obiectivul era să se ajungă mult mai departe, dar au fost opriți, chiar dacă cu întârziere, de armată și de forțele de poliție.

Cu greu te poți adapta la alarmele aeriene zilnice, sperând că toate rachetele vor fi distruse de Iron Dome. Oamenii stau cu ochii lipiți pe ecranele televizoarelor, urmărind emisiunile de actualități. În primele zile ale războiului m-am numărat și eu printre ei, dar pe parcurs am hotărât că îmi ajunge să urmăresc emisiunile de seară, oricum în timpul zilei sunt ocupat. În nopțile lungi de nesomn de când a început războiul am terminat două cărți: Orașul Hoților de David Benioff (creatorul serialului Game of Thrones / Urzeala Tronurilor) și Eliberare a lui Sándor Márai. Acțiunea celor două romane se petrece în timpul celui al Doilea Război Mondial la Leningrad, respectiv la Budapesta. Nu pot să-mi explic motivul pentru care în timpul războiului am ales să citesc tocmai cărți despre război.

Mi-a rămas în minte o frază a lui Erzsébet, eroina principală din cartea lui Márai: “Războiul nu se rezumă doar la tiruri de artilerie, bombardamente, morți și răniți, adăposturi, el e prezent și în sufletul oamenilor” și acest lucru îl constat și la membrii familiei mele, precum și la prieteni. Trecem printr-o perioadă grea, îngrijorați de numeroasele atacuri cu rachete, de urmările lor, respirăm ușurați când acestea nu provoacă victime. Tresărim la fiecare zgomot și facem tururi de convorbiri telefonice cu rudele și cu prietenii, interesându-ne dacă sunt bine. Sunt un amator înfocat de fotbal, dar când urmăresc la TV un meci de fotbal, mă surprind că nu sunt atent, gândurile îmi zboară la ce se întâmplă în jurul meu. Spre deosebire de noi, civilii, moralul militarilor e ridicat, au înțeles că singua alternativă este înfrângerea Hamasului.

Am primit mesaje de la prieteni, colegi de școală, de facultate, cunoștințe din toate colțurile lumii, mesaje prin care își exprimă solidaritatea, dorința de a ne ajuta, chiar până la oferta de a ne găzdui pe timpul războiului. Viața și-a reluat cursul cu limitările impuse de tirul de rachete din Gaza. După o perioadă de dispute foarte intense, de dezbinare cauzată de politica actualului guvern, războiul a dus în sfârșit la unitatea națiunii.

Alarmele au provocat nu numai panică, ci și situații comice. Într-una din zile, alarma aeriană m-a surprins în drum spre casă. Eram în vecinătatea cimitirului central. Am parcat mașina lângă locul de veci și m-am culcat pe iarbă, într-un parc. După câteva minute au intrat în funcțiune stropitorile automate. Am stat nemișcat timp de zece minute, după instrucțiunile Comandamentul Spatelui Frontului. (Nu ajung problemele provocate de Hamas, uite că și stropitorile îmi fac necazuri, mi-am spus.) Când m-am sculat, eram ud leoarcă, dar nevătămat.

În ciuda greșelilor din primele zile, cred în eficacitatea armatei israeliene și am convingerea că războiul va duce la distrugerea capacității militare a Hamasului. Iar după război, unul dintre primele mele drumuri va fi la Așkelon, la restaurantul Nițahon (Victoria), unde o să consum cu poftă ciorba mea preferată de leuștean.

Andrei Schwartz

30/10/2028

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • Anca Laslo commented on November 3, 2023 Reply

    Mi-a plăcut foarte mult articolul, să fiți protejați și toți în siguranță!

  • Eva+Grosz commented on November 2, 2023 Reply

    În Jaffo exista un restaurant românesc foarte modest , dar cu mititei și sarmale excepționale cu mămăligă . Dar după articol lui Andrei , mi s-a făcut poftă de supă de leuștean .
    La ora șase după război….doresc tuturor o mâncare românească așa cum scrie la carte! Nelu, Geta ori Hani…ce importanță are….

  • Andrea Ghiţă commented on November 2, 2023 Reply

    Încă un articol în binecunoscutul stil Andrei Schwartz care ne arată foarte sugestiv că în Israel, adeseori şi a merge la restaurant e imposibil sau presupune riscuri, sub ploaia de rachete. Zilele trecute mă plimbam în Parcul Mare din Cluj, în atmosfera blândă a minunatei toamne clujene, şi mă gândeam că e pace. E pace şi nu ştiu să apreciez asta… Sper ca în viitorul apropiat pofta de ciorbă de leuştean sau orice altă specialitate culinară să poată fi satisfăcută în siguranţă, în orice colţ din Israel.

  • Tiberiu+Ezri commented on November 2, 2023 Reply

    Articolul tau mi-a facut si mai multa pofta de mancare si mi-a descretit un pic fruntea.

  • Riri+Sylvia+Manor commented on November 2, 2023 Reply

    Ceva comic in aceste zile triste.Prieten cu mine dela 15 ani ai mei pana in ziua de azi Marcel Gluckstern acum Motke Sella mi-a cerut odata sa ii aduc Leustean dinRomania ca Ghila ‘sotia de 40 de ani impreuna ‘vrea sa ii faca o ciorba clasica.Ea fiind sabra.Dar ce nu faci cand iubesti?Lui Motke ii place ciorba de leustean.
    Zis si facut .Mi am zis sa aibe pt multe ciorbe si am gasit o pungulita stravezie cu multe frunze de leustean.Am scos cartonul si am lasat numai pungulita. Cand am venit pe aeroport am fost retinuta ore/Am ajuns sa nu ratez zborul in ultimul moment.Credeau ca am grass sau asa ceva.Ce tortura! I-am spus lui motke: daca vrei sa mai continuam prietenia dela 15 ani ai mei -sa nu mai imi ceri vreodata leustean!
    Apropos -cine a citit cartea mea Bucuria de a nu fii perfecta, care e reeditata si reapare dupa sapte ani acum in Romania , povestesc acolo despre Motke si cum mi-a imprumutat bocanci ca sa pot fugi de acasa cu tot grupul de prieteni pe munte.la 19 ani.De asemenea cum vedeam totii opera datorita lui.

  • Hava Oren commented on November 2, 2023 Reply

    Dacă aș fi fost cu câțiva ani mai tânără, aș fi propus o întâlnire a baabelenilor la restaurantul lui Hani.

  • Klein+Ivan commented on November 2, 2023 Reply

    Sper să vă întîlnesc la “Nițahon șel Hani” fiind interesat de acea ciorbă (CU leuștean și nu DE leuștean, acesta nefiind ingredientul principal, precizează nevastă-mea). Venind de departe nu pot preciza ziua dar vorba lui Svejk – “ne întîlnim la ora 1 după război” – . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *