Mea culpa în traducere liberă

De mai bine de patru decenii mă ocup, ca parte din practica mea particulară, de întocmirea unor expertize judiciare în cazuri medico-legale judecate în instanță. În acești ani am adunat o ”colecție” de cazuri suficient de largă și de pestriță ca să-mi iau inima-n dinți și să creez o prezentare profesională despre aspectele medico-legale în specialitatea mea.

În majoritatea cazurilor e vorba de plângeri și acuzații aduse modului în care medicul ATI și-a făcut datoria față de pacientul / pacienta său / sa, respectând normele și protocoalele impuse de practica corectă și literatura în vigoare.

De multe ori plângerea e neîntemeiată, medicul făcându-și cu prisosință datoria, în mod corect, dar în ciuda acestei realități deznodământul este negativ, pentru că așa e în medicină, nu întotdeauna când ai făcut tot ce trebuie, rezultatul e cel dorit.

Am întâlnit însă și situații de a dreptul scandaloase, în care împricinatul a găsit tot felul de explicații infantile, ireale, pentru a scăpa de belea.

Un medic care a inițiat o analgezie epidurală la naștere și a părăsit lehuza imediat după ce și-a dat jos mănușile sterile, fără să supravegheze situația câteva minute bune, așa cum ”scrie la carte”; un șef de secție care a cerut unui rezident să efectueze o anestezie la un pacient extrem de grav, fără a ține cont de faptul că acesta nu avea experiența necesară pentru a duce sarcina la bun sfârșit; un medic de gardă care nu a găsit de cuviință să rămână lângă patul unei paciente care sângera, lăsând tratamentul pe seama asistentelor medicale – iată doar câteva din numeroasele exemple pe care le am în minte și în care cei acuzați de neglijență au încercat prin toate mijloacele să justifice vorba care merge aici, pe la noi, cum că mea culpa în traducere liberă înseamnă: ”cu toții sunteți vinovați”!

”Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, zice o vorbă din popor.

Toată această poveste se poate rezuma cu un singur cuvânt: responsabilitate, sau ceea ce americanii numesc accountability, o noțiune echivalentă cu răspunderea, culpabilitatea și capacitatea de a da socoteală pentru fiecare faptă, vorbă sau decizie.

Sunt convins că această caracteristică, ca și frecventa ei lipsă din personalitatea individului, este cunoscută de când lumea. ”Soluția” folosită adesea este ceea ce poporul numește (și nu numai în limba română) țap ispășitor. Exemplul ”clasic” în armata israeliană: de vină e întotdeauna soldatul de la barieră, nu comandanții lui. Adesea cei care se știu cu musca pe căciulă încearcă (și chiar reușesc) să se acopere cu documente, unele chiar falsificate, ca să-și apere spatele și să se transforme din acuzați în acuzatori.

”N-am auzit, n-am văzut, nu mi s-a spus” – de câte ori n-am auzit vorba asta, sau ceva asemănător, dar cu aceeași semnificație?!

Există, bineînțeles, și fenomenul opus, în care cel acuzat pe nedrept reușește să-și apere cu succes numele și deciziile.

Dar mai există o fațetă, una poate mai puțin cunoscută, și anume subiectivismul care le poate juca renghiul tuturor, de la mic la mare, de la semidoct la savant și de la neștiutor la judecătorul Curții Supreme. Franțuzul numește această situație parti pris, adică a pleca de la bun început cu o părere preconcepută, fără a ține cont de fapte clare, sau necăutând cu orice preț adevărul.

Cazul cel mai recent, care a zguduit opinia publică și întregul sistem judiciar israelian, este cel al unui îngrijitor de la o școală care a petrecut nu mai puțin de 15 ani în închisoare până ce rejudecarea procesului a dovedit că era nevinovat.

Dacă m-aș opri aici cu succinta descriere a unui tip de situații reale, cunoscute de toți, n-aș putea justifica alegerea acestui subiect anost și chiar plictisitor. Ceea ce m-a făcut să aleg acest subiect este importanța pe care o are capacitatea de a fi responsabil pentru faptele tale, nu când e vorba de un medic, de un simplu salariat sau de un ofițer într-o garnizoană, ci de cineva (unul sau mai mulți) în mâna cărora se află soarta unui popor, viitorul unei țări.

Nobody is perfect – așa se încheie celebrul film Some like it hot (Unora le place jazzul) și într-adevăr, nimeni nu poate fi sigur că judecata sa și actele sale sunt întotdeauna corecte (mă scuz, iarăși o propoziție banală!), dar ceea ce se cere peste tot, în medicină la fel ca în viața de toate zilele, nu este să reușești 100%, ci să faci totul (și să o poți dovedi mai târziu) pentru a asigura un rezultat pozitiv.

Și exact aici e baiul, pentru că de prea multe ori cei responsabili de viața mea și a ta dovedesc o vioiciune și o energie remarcabilă în lupta lor pentru a dovedi că tot ce au hotărât și au făcut a fost exact ceea ce trebuia și a fost corect – și precum scriam mai sus, nu întotdeauna când faci bine, iese bine.

În urmă cu peste 60 ani am surprins, cu totul întâmplător, o convorbire telefonică. La capătul firului era un activist de partid bine cunoscut în mediul medical bucureștean din acei ani care instruia pe cineva în legătură cu rezultatul unui concurs care urma să aibă loc a doua zi:

– Deci știi ce ai de făcut: nu numai că-l salți pe X, ci în același timp îi cobori pe toți ceilalți!

Au trecut anii, am schimbat clima și regimul, dar fenomenul e universal. Nu, nu e de ajuns să ieși curat din nenorocirea pe care ai provocat-o, pentru că până și în țara mea nu e suficient să declari că lucrurile au luat o întorsătură neplăcută pentru că așa a vrut Cel de Sus. Nu e de ajuns să ieși basma curată, mai trebuie să transferi vinovăția pe umerii altuia și abia atunci te poți considera satisfăcut de modul cum ai reacționat.

Istoria arată că nu întotdeauna pericolul de mea culpa obligă pe cel în cauză să găsească modul cel mai sigur de a rămâne nepătat. Neville Chamberlain și-a dat demisia în mai 1940, fiind înlocuit de Churchill, iar premierul Ehud Omert a demisionat după eșecul parțial al celui de al Doilea Război Libanez impus Israelului în anul 2006.

Din păcate, aceste exemple sunt singulare.

Și poate că așa e construit individul, poate că fiecare din noi e înzestrat cu capacitatea de a folosi expresia mea culpa pentru a se dezvinovăți. Foarte probabil, caracteristica aceasta e în noi, poate din născare – ceea ce nu înseamnă că societatea nu e obligată să-și facă datoria și să ajungă la miezul adevărului.

Uneori e dureros, alteori e rușinos, dar de fiecare dată evitarea unei minciuni e socotită ca încă o piatră pusă la temelia unei societăți cu șanse mari de supraviețuire.

Gabriel Ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on November 2, 2023 Reply

    Mea culpa, mea maxima culpa este recunoașterea păcatului și implorarea iertării din partea Celui de Sus. În viața de toate yilele recunoașterea greșelii e necesară, dar nu și suficientă. Ar trebui găsite cauzele şi posibiitatea îndreptării acestei greşeli, măcar pentru viitor. Nimeni (nici medicii şi nici politicienii) nu sunt perfecţi, toţi sunt supuşi greşelii şi ar trebui să suporte consecinţele ei. Dar asta e teorie…în realitate toată lumea caută să se eschiveze şi să scape de pedeapsă.

  • Tiberiu+Ezri commented on November 2, 2023 Reply

    Totii medicii mai greseam cateodata si totul pe contul bolnavului. Mea culpa!

    • gabriel+gurman commented on November 2, 2023 Reply

      Iti trimit un nume de politician care ar dori sa stie ca toata lumea greseste…
      GbM

      • Tiberiu Ezri commented on November 2, 2023 Reply

        Cred ca stiu la cine te referi.

  • gabriel+gurman commented on November 2, 2023 Reply

    Dar nimănui nu ii este interzis sa viseze intr-o lume mai bună, nu-i asa?!
    GbM

  • Julian+Satran commented on November 2, 2023 Reply

    Justitia si mea culpa sunt povesti complicate – in special intrun sistem judiciar in care “e mai bine sa lasi 10 criminali nepedepsiti decat sa pedepsesti un nevinovat”. Daca insa te astepti sa auzi “mea culpa” vocal si neechivoc de la Binyamin Netaniahu cred ca o sa trebuiasca sa astepti mult. Si cele doua exemple pe care le-ai adus au unele probleme – ingrijitorul nu a fost gasit nevinovat ci condamnarea lui a fost anulata pentru ca dovezile pe care s-a bazat condamnarea nu erau valide iar Olmert si-a dat demisia pentru ca colegii lui de partid au considerat ca nu poate continua sa conduca guvernul in timp ce este acuzat intr-un proces penal (mai tarziu a fost si condamnat in acel proces). Razboiul #2 din Liban nu este considerat un esec (rezultatul lui este cea mai lunga perioada de “pace” la granitza de Nord. Olmert a fost si cel “mai aproape” de a reliza un acord de pace cu palestinienii (aproape insa nu e garantie ca ar fi ajuns acolo). Sistemul nostru juridic este excelent – ne-a lasat fara un prim-ministru bun (dar gainar – Olmert) si se chinuie sa ne scape de un prim-ministru “rau” de multi ani si (inca?) fara success.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *